Manders: kijkt 50 jaar terug
Nieuwjaar staat voor de deur, een goed moment om eens terug te kijken naar het verleden. De situatie waarmee Nederland in 2023 te maken krijgt lijkt in veel opzichten op die van 1973. Toen hadden we namelijk ook te maken met een oorlog (Jom Kipoer) die een energiecrisis veroorzaakte en de inflatie sterk deed oplopen.
De politiek kwam destijds met dezelfde adviezen als nu. De inwoners werd dringend geadviseerd om de auto te laten staan, de verwarming lager te zetten, de huizen te isoleren en het enkelglas in de ramen te laten vervangen door dubbelglas. De excentrieke Helmondse miljonair Fentener van Vlissingen (Vlisco) liet daarop in de krant trots weten dat zelfs hij in verband met de autoloze zondag een fiets had gekocht. De aandacht voor energiezuinigheid ging toen zo ver dat in dat jaar de boot van Sinterklaas niet mocht uitvaren. De rijksverkeersinspectie had namelijk geweigerd om ontheffing te verlenen. De Sint zo werd gemeld zou in Helmond per ‘benzineloos voertuig’ arriveren.
De Helmondse economie werd hard getroffen. Zo kwam bontweverij Diddens en Van Asten als gevolg van de sterke kostenstijgingen, vraaguitval en afzetproblemen in grote problemen. Een jaar later werd voor 550 personeelsleden ontslag aangevraagd. Machinebouwer Begeman moest omdat ‘grote orders uitbleven’ dat jaar met een aanzienlijk verlies afsluiten. En net als nu gingen ook toen de prijzen in de supermarkt met vele procenten omhoog. Zo vroeg de Edah voor een pak melk in 1973 nog 49 cent terwijl ze slechts één jaar later in een advertentie met de titel ‘Edah blokkeert de vloed van prijsverhogingen’ 65 cent vragen.
.
Alleen voor de voetballiefhebbers was er in 1973 een klein lichtpuntje want met Gerard van de Kerkhof (de oudere broer van Willy en René) als topscoorder eindigde Helmond Sport dat jaar als 5e. Een mooi voornemen voor Jurgen Streppel om dat 50 jaar na dato te evenaren.
Toch moeten we ook niet te veel somberen, het is immers maar de vraag of de geschiedenis zich gaat herhalen. Het bedrijfsleven staat er in zijn algemeenheid beter voor dan vijftig jaar geleden en de verwachting voor de economische groei in onze regio is met 2,1% zelfs rooskleurig te noemen. Veel bedrijven hebben nog steeds met koeienletters ‘Personeel Gezocht’ op hun gevel staan.
Er ligt bij de politiek dan wel een belangrijke taak om verdere lastenverzwaringen te stoppen, de inflatie niet verder aan te jagen en te zorgen voor een brede welvaart. Alleen dan kunnen leefbaarheid en economische groei voor alle Helmonders hand in hand blijven gaan.
Ik wens u allen een gezellig kerstfeest en een gelukkig nieuwjaar.
Theo Manders
Fractievoorzitter VVD Helmond
12 reacties:
Dag Theo,
Een mooi verhaal en een duidelijke boodschap die ik vertaal als: “There is always hope”. Met deze woorden eindigde de film Gone with the Wind (1939). De hoofdpersoon Scarlet O’Harra sprak ze uit in de gedenkwaardige film. Scarlet had een rommeltje van haar leven gemaakt en ze besefte dat ze zelf het tij moest keren.
Jij legt de bal nu bij de politiek. Is dat niet te gemakkelijk? Ik denk dat alle partijen in de samenleving (inwoners, bedrijven, etc.) een eigen verantwoordelijkheid hebben in de welvaart die wij nastreven. Dat begint met luisteren naar elkaar en samen optrekken. Met name dit laatste is op dit moment een utopie. Burgers worden wel gehoord, maar hun inbreng wordt niet of onvoldoende omgezet in acties. Ik nodig alle Helmondse raadsleden uit om hierin het voortouw te nemen en de kloof tussen inwoners en politiek echt te dichten. Laat dat het resultaat worden van 2023! There is always hope!
Een gezond, goed, en gelukkig nieuwjaar!
Hartelijke groet,
Hanneke Hegeman.
Personeel gezocht…
Hoe vaak mogen we nog horen dat er zoveel personeel gezocht wordt.
Voor droog brood.
Lastig he. Ze willen niet bijten.
Voor ietsjes meer salaris staan de mensen in de rij.
Voor echt betaald werk geldt nog altijd dat honderd man solliciteren en er maar 1 wordt aangenonen.
Ik ben oud genoeg om me 1973 nog goed te herinneren. En wat ik me vooral herinner, is dat werkende mensen, of het nu een monteur was, of een fabrieksarbeider, of een administratief medewerker, genoeg inkomen hadden om met één inkomen een gezin draaiende te houden, zonder toeslagen (subsidie heette dat toen nog, zoals huursubsidie), maar gewoon van het eigen verdiende geld. En ze konden er netjes en goed van leven, vaak een autootje voor de deur (weliswaar tweedehands ook vaak, maar toch), ze konden elk jaar met vakantie, ze konden er goed van eten en drinken en hadden ook nog genoeg om elke maand wat opzij te zetten voor als de wasmachine of de koelkast vervangen moest worden. En daar hadden ze geen toeslagen en subsidies voor nodig.
Tegenwoordig kan een gezin met anderhalf/twee inkomens al niet eens meer draaien zonder toeslagen. Hoe heeft dat kunnen gebeuren, dat een eerlijk verdiend salaris niet eens meer voldoende is om je gewone normale dagelijkse behoeften te bekostigen? Dat je dan alsnog je hand moet gaan ophouden ergens bij een instantie om rond te kunnen komen? Is dat eigenlijk niet heel raar?
Toeslagen zijn tegenwoordig eerder regel dan uitzondering. Voor de zorg, voor de huur, voor weet ik wat nog meer. Terwijl het een uitzondering zou móeten zijn, voor die paar gevallen waarin iemand écht niet zelf de kosten kan dragen. Is dat niet eens iets om over na te denken, dat voor steeds meer Nederlanders het inkomen uit werk niet voldoet om de lopende lasten te betalen? Mag je zelf besluiten waar het probleem dan ligt: zijn de lasten te hoog of de salarissen te laag. Maar linksom of rechtsom is dat het probleem dat aangepakt moet worden.
Ach ja, die goeie ouwe tijd waarin de grenzen aan de groei weliswaar in zicht maar nog niet bereikt waren.
Misschien bekijk ik deze column wel met een gekleurde bril omdat hij is geschreven door een VVD-er, maar ik lees toch echt de volgende boodschap: “Mensen hebben het financieel moeilijk maar ik ben niet somber want het bedrijfsleven staat er goed voor!”
@D’n dieje op maandag 26 december 2022 om 13:20:
Ik denk dat je de spijker precies op zijn koop slaat. Een gevolg van dat veel mensen denken dat ‘de menselijke maat’ slaat op ‘meer-meer-meer-meer naar Het Bedrijfsleven’ en blind VVD blijven stemmen.
Pejeka heeft gelijk dat het land van toeslagen aan elkaar hangt, waar gewoon een fatsoenlijk salaris regel moet zijn. Gek hè, dat door marktwerking alles is verdwenen, ook voor de gewone Helmonder? Enkel de dikbetaalden profiteren er van. Inmiddels is overduidelijk dat ook de middenlaag amper rondkomt.
Gelukkig hebben we in Helmond een coalitie die in ieder geval begrijpt dat er meer nodig is dan deals met Sywerd v.d. Linden of een mooie villa voor de fractiegenoot…
@Pejeka op maandag 26 december 2022 om 09:26:
Ben het grotendeels wel met je eens, maar mensen zijn tegenwoordig poep en poep verwend, kinderen en volwassenen, vooral vanaf 1,5 of 2 maal modaal.
Het is nooit genoeg en niets is goed genoeg.
Vergeleken met de jaren 70 zijn we eigenlijk een zielig en arm volkje geworden dat nergens dankbaar voor is.
@Twanneman op dinsdag 27 december 2022 om 11:08:
Had iedereen maar net zoveel oog als jij voor al het mooie om ons heen.
https://youtube.com/watch?v=g3GWvDw3uWsa
Twanneman, ik ben het gedeeltelijk met je eens. Anderzijds vind ik het idioot dat zelfs mensen die 40 uur per week hard werken nog steeds toeslagen en dergelijke nodig hebben om rond te komen. Hoe idioot is dat, je werkt 40 uur en zelfs dán kan je nog niet eens je eigen bestaan bekostigen zonder je hand op te moeten houden voor toeslagen? Toeslagen waren ooit bedoeld voor mensen die het even nodig hadden als duwtje in de rug tijdens een moeilijke periode, maar tegenwoordig moet een groot deel van de wérkende mensen al de hand ophouden voor toeslagen omdat ze anders niet rond komen. Dat is toch absurd? Waarom is in Nederland een fulltime salaris niet genoeg om gewoon zelf je huur en zorg en andere vaste lasten van te betalen?
@Pejeka op dinsdag 27 december 2022 om 18:40:
Ik snap wat je bedoeld, maar dan zal je toch echt wat soberder moeten gaan leven, zuiniger met gas/stroom/water, minder op vakantie, minder gadgets, minder merk kleding, minder uit eten, minder op stap, minder tv’s in huis en ga zo maar door.
De tijd dat 1 ouder alles kon verdienen is definitief voorbij, allang voorbij helaas.
Ikzelf heb een fulltime salaris en kan daar prima van leven en heb geen enkele toeslag of steun nodig, ik leef goed, maar ik maak wel bewuste keuzes, ik ga niet 3x per jaar op vakantie, hoef geen dure keuken of badkamer, geen dure auto of leasebak, geen dure gadgets en daardoor kan ik prima leven en dingen doen die ik leuk vind, het draait om keuzes, alles kan niet helaas.
En ja, ik zou graag terug willen naar de 70/80’s maar ook dat kan niet, vind ik dat we het in Helmond/Nederland goed doen qua overheid en beleid? DIKKE NEE!
En er zullen altijd mensen blijven die door omstandigheden wel toeslagen nodig hebben en dat is prima maar ik verdom het om te betalen voor luie mensen, gokkers, verslaafden en big spenders.
Maar dit is slechts mijn mening 🙂
Terugkijken als altijd makkelijker dan vooruitdenken en als één partij dat heeft aangetoond dan is het wel de VVD. In 12 jaar tijd meer kapot gemaakt dan er in 100 jaar kan worden hersteld en dan ook nog de conclusie trekken dat weliswaar het volk niet meer kan rondkomen maar ach het bedrijfsleven doet het toch goed, gif voor de maatschappij zijn jullie
@ Andre: Volledig met je eens.