Manders: nu bruggen bouwen
Ten eerste wil ik GroenLinks feliciteren met het feit dat ze voor de tweede maal de grootste partij werden tijdens de gemeenteraadsverkiezingen (16,8%, 7 zetels). Met 16,4% en 6 zetels werd de VVD Helmond een goede tweede! En het scheelde slechts iets meer dan 100 stemmen of de VVD was vorige week zelfs de nummer één van Helmond geweest. Dit laatste mag de pret niet drukken. Met deze voor ons historisch grote uitslag zijn wij natuurlijk erg tevreden. Daarom wil ik op deze plek graag alle Helmonders bedanken die met hun stem het vertrouwen hebben uitgesproken in onze kandidaten en onze plannen voor de stad.
Dat gaan we doen met nieuw enthousiasme – met een mix van oud en jong. Zo komen Serge van de Brug, Jeanne Janssen en ikzelf met onze ervaring terug in de Helmondse politiek. Met Joyce Willems-Kardol, Rob de Greef en Rick Koolen halen we nieuw elan in huis. Rick Koolen die pas 21 jaar oud is sprak zelfs zoveel Helmonders (met name in zijn wijk Brouwhuis) aan dat hij erin slaagde om maar liefst 298 voorkeursstemmen binnen te slepen. Daarmee veroverde hij ondanks zijn 7e plaats op de kandidatenlijst toch een plekje in de nieuwe gemeenteraad. En nog belangrijker: met Rick heeft ook jong Helmond een stem in de politiek. En de jeugd is de komende jaren nu juist de groep die we meer bij de politiek moeten proberen te betrekken.
In het betrekken van de inwoners ligt sowieso een van de grootste uitdagingen voor de komende 4 jaar. Het opkomstpercentage was namelijk wederom teleurstellend. Waardoor we als politiek nog meer dan voorheen in gesprek moeten gaan met onze omgeving en nog meer dan voorheen moeten luisteren en meedenken voordat we zelf met oplossingen komen. Wat de VVD betreft is de lage opkomst dan ook een serieus onderzoek waard.
Verkiezingswinnaar GroenLinks is nu aan zet in de coalitieonderhandelingen. Wat ik daarbij wil meegeven is dat waar politieke partijen tijdens de verkiezingen vooral hun verschillen benadrukten, het nu zaak is om op basis van onderling begrip en gelijkwaardigheid te kijken naar wat ons bindt. Zodat we in het belang van onze inwoners bruggen kunnen gaan bouwen. Want een stad bestuur je met z’n allen. Succes boek je alleen door samenwerking, sterker verder kun je alleen samen en verbinden gaat altijd pas na wederzijds vertrouwen. In de verkiezingsprogramma’s stippelden we allemaal een eigen koers uit, nu gaan we op één boot één gemeenschappelijke richting voor Helmond bepalen. De VVD wil hierin graag haar verantwoordelijkheid nemen.
Nogmaals dank voor uw stem, wordt vervolgd!
Theo Manders
Fractievoorzitter VVD
17 reacties:
De opkomst was 4 jaar geleden ook al diep triest. Daarna is er ook niet echt veel gedaan om mensen naar de stembus te trekken. In ieder geval niks dat tot meer stemmers geleid heeft. Ben benieuwd wat jullie hier concreet aan gaan doen.
Ik ben geen VVD-stemmer, maar ik zag de tweet en dacht even lezen want wat mooi geformuleerd: “In de verkiezingsprogramma’s stippelden we allemaal een eigen koers uit, nu gaan we op één boot één gemeenschappelijke richting voor #Helmond bepalen.” Het is vandaag geen complimentendag, maar toch een compliment want ik vind wel vaker dat u fijn geschreven columns schrijft.
Neem dit lijvig rapport maar eens als uitgangspunt en benader beide schrijvers: https://kennisopenbaarbestuur.nl/rapporten-publicaties/atlas-van-afgehaakt-nederland/
@Joke Vos op maandag 21 maart 2022 om 09:25:
Bedankt voor het compliment Joke 😉
@Judith op maandag 21 maart 2022 om 09:13:
Daar zullen we ons samen met de nieuwe raadsleden, het nieuwe college en inwoners uit de stad over moeten gaan buigen. De oplossingen zijn niet eenvoudig. Maar het begint bijvoorbeeld al met het serieus kijken naar en interpreteren van een verkiezingsuitslag. Met het wegnemen van de oorzaken waarom mensen niet zijn gaan stemmen en zijn afgehaakt. Onze samenleving is daarnaast aan het polariseren waardoor we steeds meer over elkaar in plaats van met elkaar aan het praten zijn.
Uit wat ik tot nu toe gelezen heb in de Atlas van afgehaakt Nederland, waar Sjef Jr. naar verwijst, maak ik op dat de afhakers zich vooral zorgen maken over hun bestaanszekerheid. Best wel bijzonder, in een van de welvarendste landen van de wereld.
@Sander,meen je dat nou echt?
Kan jij je niet inleven, inbeelden hoe de minima het hebben?
Ik weet van VVD, CDA en D66 en GroenLinks dat ’t elite mensen zijn.
Er zijn dus zat mensen, die werken voor minimumloon zeg 1600in de maand. Dat is nooit eenfeest… Want wonen is vaak al meer dan de helft.
Dan blijft er echt niet veel over om vrolijk van te worden.
Anderen hebben meervoudig modaal en verwonden nauwelijks meer, blijft er dus verhoudingsgewijs een veelvoud over voor de sjeu.
@Andre op maandag 21 maart 2022 om 16:43:
Ik kan het je nog sterker vertellen: de regering wil het aantal kinderen dat onder de armoedegrens leeft halveren. Halveren! Dat is toch raar?
Het is een kleine moeite om in een klap iedereen boven de armoedegrens uit te tillen. Al is het maar door de inkomens dichter bij elkaar te knijpen op de manier die ik elders beschreef.
https://www.deweblogvanhelmond.nl/startpagina/de-mare-oplopende-energierekening/#comment-293433
Overigens gaat bestaanszekerheid over veel meer dan alleen het inkomen. Deels zijn dat factoren die de overheid in de hand heeft, deels heeft de burger het zelf in de hand, en deels zijn de zorgen alleen maar ingegeven door de slechte raadgever die angst heet. Vandaar dat ik het zo neutraal mogelijk formuleerde: in een welvarend land moet het niet nodig zijn dat iemand zich zorgen maakt over de bestaanszekerheid.
Wat is armoede, heb zelf een inkomen van 1400 euro en kan redelijk makkelijk 250 euro sparen per maand. Heb geen kinderen, auto, telefoonabo, tvabo ben zuinig met energie, gas en water en kleren draag ik tot er gaten in komen. Het is maar net hoe je je inkomen besteedt. We mogen best eens wat minderen met heel veel dingen. (weeg overigens 100kg dus mag niets zeggen)
Dat wordt een fietsbrug als je met Groenlinks moet gaan regeren. Vrees dat de coalitie van de afgelopen 4 jaar ‘gewoon’ nog een periode doorgaat, zonder te kijken naar de uitslag en de winnaars en verliezers van de verkiezingen.
En als je bruggen bouwt, zorg dan dat je als eerste een brug bouwt naar de inwoners van Helmond toe in plaats van naar andere partijen. Het probleem zit in Helmond (in vrijwel heel Nederland) dat men politici niet meer gelooft en vertrouwt. Werk aan de winkel
Mooi gesproken Fred
Zet ‘m op Mark, die 100 naar 90 terugbrengen gaat jou echt veel energie geven.
Sander ook mee eens.
@Sander, toch vind ik van belang, welke prio ons bestuur aan armoede geeft. Of aan afhankelijkheid jegens overheden. Het lijkt een bedacht plan om toch zeker een groot aantal mensen in een stastsafhankelijke positie te houden.
Een groot verschil dus of je zelf in inkomsten kunt voorzien, of dat je “dankbaar mag zijn”.
Zie verhaal van zelfredzaam Mark.
Ik ben als meer “rechts” persoon erg voor die onafhankelijkheid tov de overheid.
Ook stel ik kritische vragen bij bv beleid om maar miljarden aan afhankelijkheid rond te pompen en uitgaven aan buitenland of bv ongewenste nepvluchtelingen of duurbetaalde EU.
@Andre op zaterdag 26 maart 2022 om 09:59:
Je positie op de welvaarstladder wordt bepaald door factoren die je zelf in de hand hebt (bijvoorbeeld hard werken of juist lanterfanten) en factoren die je niet zelf in de hand hebt (bijvoorbeeld een lichamelijke of geestelijke beperking).
De factoren die je niet zelf in de hand hebt, zouden er niet toe moeten doen. Iedereen die doet wat in redelijkheid van de persoon gevraagd kan worden, verdient een “gemiddelde” plek op de welvaartsladder. Ik denk dat we het daarover snel eens kunnen worden. Totdat we gaan invullen wat precies “in redelijkheid van de persoon gevraagd kan worden”. Daarvoor zijn verschillende maatstaven mogelijk, en weinig daarvan zijn objectief.
Daarom lukt het maar niet om tot een goede balans te komen tussen steun en zelfredzaamheid. Dat heeft niets met een bedacht plan te maken om mensen afhankelijk te houden. Ik zie ook niet waarom een overheid zo’n plan zou willen bedenken. Meer afhankelijke mensen betekent alleen maar meer ballast.
Wat geldt voor individuele mensen geldt ook voor geografisch samenhangende groepen mensen, ook wel landen genoemd. Welvaartsverschillen die niet redelijk zijn, leiden tot spanningen. Het is dus in het belang van de rijkere landen om de armere tot op zekere hoogte te steunen.
@Sander Heel eenvoudig. Mensen die afkankelijk zijn(gemaakt), zijn minder lastig en kan je sturen, geen qr code nodig. Ook zullen ze graag stemmen op partijen voor hele hoge uitkeringen en hoge subsidies.
Alle maatstaven zijn best objectief te maken, al heb je wel te maken met mensenwerk.
Ben ’t eens met mensen helpen die geen schuld in hun beperking hebben.
Dat met landen slaat nergens op. Je beweert dus dat je oorlog mag voeren als je een ander aan alt op afgunst motieven. Rara, hoort dat bij links of rechts.
Vergis je ook niet in verdeling rijkdom. Nigeria telt 400 miljoen mensen. Daarvan zeker 4 miljoen best “rijk” te noemen, hun 1 %, zeg maar. Die hebben meer te besteden dan een gemiddelde Nederlander.
Alles altijd maar willen nivelleren is beetje ouderwets PvdA… Toch?
@Andre op zaterdag 26 maart 2022 om 17:31:
“Je beweert dus dat je oorlog mag voeren als je een ander aan alt op afgunst motieven” – dit volg ik niet.
Jij zegt letterlijk dat je begrip hebt dat arne landen rijkere aanvallen. Want immers rechtvaardig om alles te nivelleren.
@Andre op zaterdag 26 maart 2022 om 21:48:
Ik zeg letterlijk “Welvaartsverschillen die niet redelijk zijn, leiden tot spanningen. Het is dus in het belang van de rijkere landen om de armere tot op zekere hoogte te steunen.”
Waar heb ik het over “aanvallen” en “alles nivelleren”?