Manders: opkomst en burgerparticipatie
Dat lokale verkiezingen een andere dynamiek kennen dan nationale verkiezingen is een bekend gegeven. Zo is de opkomst bij de gemeenteraadsverkiezingen duidelijk lager dan bij de Tweede Kamerverkiezingen. Zeker in Helmond werd dat in 2018 pijnlijk zichtbaar. Onze stad haalde toen het nieuws met de laagste opkomst van Nederland.
Er is veel onderzoek gedaan naar de oorzaken voor de lage opkomst. Sociaal-demografische kenmerken zoals leeftijd, opleidingsniveau en inkomen spelen blijkbaar een rol. Zou het echter ook kunnen zijn dat onverschilligheid veel Helmonders thuishoudt?
Die ‘onverschilligheid’ verdwijnt vaak als de lokale politiek in de jaren na de verkiezingen beslissingen neemt over wat er in de ‘achtertuinen’ gebeurt. Een goed voorbeeld waren de acties in Stiphout tegen de komst van de zonnevelden. Daarbij staat de politiek vaak voor het dilemma dat je populair moet zijn om gekozen te worden en soms impopulair wordt als je gaat besturen. We zeggen wel dat de democratie de wil is van het volk. Maar elke ochtend lezen veel Helmonders verbaasd in de krant wat ze nu weer zouden willen.
De politiek kan het echter niet iedereen naar z’n zin maken. Wat we wel kunnen doen is proberen de inwoners van onze stad beter gaan betrekken bij de besluitvorming. Dat dit goed kan gaan bleek wel bij de sport- en beweegnota, maar dat dit ook fout kan gaan werd duidelijk bij de discussie over de hierboven genoemde zonnevelden.
Om de opkomst op lange termijn te vergroten zal de burgerparticipatie een steeds belangrijke rol gaan spelen. Meedoen, meedenken en meebeslissen ook na de verkiezingen moet het nieuwe normaal gaan worden. Daarbij kan de politiek gaan nadenken of er geen nieuw aanbod moet komen voor inwoners om mee te doen. De jonge generatie voelt zich blijkbaar niet aangesproken tot de traditionele inspraakavonden. Zij willen vaak mede-eigenaar zijn van de inhoud en willen vooral aan de slag en direct het verschil maken. Impact hebben in plaats van input leveren
Een ander punt is bij welke vraagstukken inwoners directer betrokken kunnen worden. Het maakt nogal wat uit of inwoners gevraagd wordt mee te denken over een groenvoorziening in de buurt of de plaatsing van de AZC. Niet iedereen vindt ieder onderwerp even interessant. Helmond zou als uitgangspunt kunnen nemen dat hoe meer een onderwerp het individuele leven raakt, hoe belangrijker het is om invloed te kunnen hebben op de keuzes die gemaakt worden. Ik zou zeggen begin klein, laat de mensen zelf de werkwijze en het proces kiezen en geef hen eigenaarschap over de realisatie.
Eigenaarschap over de samenstelling van de raad krijgt u in ieder geval al op 14-15 en 16 maart, laat uw stem niet verloren gaan. Misschien dat we weer de pers gaan halen maar dan met meer positieve cijfers.
Theo Manders
Fractievoorzitter VVD
15 reacties:
Verkiezingstijd! Het medebesturen en het meebeslissen kan men wel vergeten, er wordt gewoon gedaan waar het College en de raad zin in hebben. Volgorde: eigenbelang, vriendjespolitiek, prestige projecten (CacaoFabriek, Sportpark de Braak wat al miljoenen meer kost, Brainport Smart District waar nu al 9 miljoen bij moet en nu weer de Watertoren, het keer op keer vernieuwen van de bestrating waar de groente-fruit markt altijd staat), geld binnen halen voor die projecten over de rug van de burger door het verhogen van allerlei belastingen en leges. Dit zijn maar enkele voorbeelden, luisteren doen ze toch niet als ze eenmaal op het ‘pluche’ zitten, dan zijn ze alles vergeten. De ene losbol na de andere meld zich voor een partij en is beschikbaar als kandidaat raadslid of wethouder met loze beloften en zich schaamteloos (!) met de ellenbogen vooruit werkt! Een heleboel beloftes waar maar weing van terecht komt. Verder ‘slapen’ lekker door, kijk maar naar de verkoop van de Automotive Campus, snel verkopen en geld vangen, als de koper het verder doorverkoopt voor veel meer geld dan wordt men wakker want ze hadden dat geld graag zelf verdiend! De burgers voor de gek houden met deze waardeloze loze beloftes zolang men er zelf maar beter op wordt. De problematiek binnen Helmond echt aanpakken zoals fraude met uitkeringen, fraude met woonadressen, vriendjespolitiek van ambtenaren en fraude echt daadwerkelijk aanpakken ho maar. Weet voorbeelden genoeg en kan het grotendeels (!) nog bewijzen ook! Begin daar eens mee zodat de burger weet dat men dit niet moet doen. Een enkel onderzoekje naar iemand die al voor enkele tonnen (!) heeft gefraudeerd en gewoon haar gang kan blijven gaan omdat ze ambtenaren in haar ‘klantenbestand’ heeft zitten die de fout zijn ingegaan en die ambetnaren niet geconfronteert willen worden met hun ‘foute’ uitspattingen! Een onderzoek door de Rijksrecherche is zeker op zijn plaats naar ALLE ambtenaren in diens van de gemeente Helmond! Allemaal verkiezingbeloften die niets voor stellen, niet van de VVD of welke andere partij hier in Helmond dan ook!
Net als in bedrijfsleven en maatschappelijk middenveld, moet je een meeloper zijn om het ver te schoppen in de politiek.
Begin nou eens met die kerncentrale hier te krijgen.
Eindelijk een win win project voor Helmond.
De politiek zou met de burger moeten omgaan zoals een arts met een cliënt: luisteren wat de cliënt als probleem ervaart, helder uitleggen wat er mogelijk is om het probleem op te lossen en vervolgens de cliënt laten kiezen hoe het verder moet.
In de praktijk definieert de politiek vaak zelf de problemen en oplossingen, soms zelfs op basis van gevoel en inschattingen in plaats van deskundigheid en onderzoek.
Een stap in de goede richting zou kunnen zijn, voor “tijdloze” onderwerpen burgerforums op te richten en met de gefundeerde adviezen van die forums aan de slag te gaan.
@Yoko op maandag 7 februari 2022 om 07:29:
Helemaal eens Yoko, niets aan toe te voegen. op 1 dingetje na;
Het is schandalig wat de politiek in de laatste 30 jaar heeft gepresteerd, lokaal en nog erger, landelijk.
Ik lees graag hoe @Yoko en @Twanneman vinden wat voor stad Helmond in hun ogen moet zijn. Welke keuzes er gemaakt moeten worden en hoe ze dat gaan doen. Het is heel makkelijk om telkens “ze” en “hun” schuld te geven, te betichten van zakkenvullen. De heer Manders doet tenminste een voorstel om beter te luisteren naar Helmonders dan voorheen.
@Twanneman op maandag 7 februari 2022 om 14:11:
Bedankt Twanneman!
Wat betreft Roland; Manders doet een voorstel. Doen ze altijd, zeker als er verkiezingen aan zitten te komen, dan hebben ze ‘plots’ het beste met de burger voor! Vergeet niet dat politiek een vies spel is, men doet alsof maar ondertussen naaien ze de meeste burgers een oor aan, niet alleen in Helmond maar ook elders en zeker ook landelijk! Kijk maar eens naar de ‘affaires’ die het zoveelste kabinet Rutte heeft afgeleverd, doe daarbovenop alle bezuinigen van Defensie, Zorg, Politie, alles uitgekleed, haast lettrlijk en figuurlijk. Dan maar weer eens graaien in de pensioenpot, de index van het pensioen loskoppelen enz. Net als in Helmond, ze beloven weer van alles, na de verkiezingen ‘ik kan me er niets van herinneren’. Dat gebruiken politici maar al te graag zolang men maar kan blijven zitten.
De politiek moet eens wat meer minder populaire zaken naar hun eigen wijk halen waar ze wonen. Als er een tweede coffeeshop komt dan zal die wel weer in het centrum komen. Waarom niet in de oranjebuurt of dierdonk? Omdat de politici daar zelf wonen dus alle rotzooi zit in het centrum en dan zichzelf afvragen waarom veel mensen de politiek niet boeit. Als de verkeersdeelnemers in dierdonk zich zo gedragen zoals in het centrum dan waren er allang maatregelen getroffen.
@Mark op maandag 7 februari 2022 om 17:55:
Ze wonen niet allemaal in het centrum maar je hebt wel een punt, als het bij Blanksma voor de deur of in de straat zou zijn was het allang opgelost! Niet alleen in Dierdonk, speelt in heel Helmond, maar ja, politie harstikke druk, ook al net als veel zaken gekort en ‘uitgekleed’. Coffeshop komt er ook, in het centrum, moet wel minimaal 500 meter van scholen e.d. blijven. En maar denken dat de scholieren die coffeshop niet weten te vinden…….te dom voor woorden! Voorzijde verkopen maar aan de achterkant mag er niets naar binnen? Raar toch? Scholieren laten zich ook niet tegenhouden door de wettelijke regeltjes, ook de (straat) dealers niet, hopen allen op meer omzet en daar doen ze ook hun best voor, net zoals Gillissens, massa = kassa!
@yoko,en daarom dus meer redenen om meerdereverkooppunten voor weet te hebben.
Desnoods een semi overheidsjongerencentrum.
Zelfde met gokhallen of casinos of nachtclubs sex clubs etc.. Waar een wil is, is, een weg.
Helmond moet vrij worden voor iedereen.
Ook kan Helmond zich profileren als 1e gemeente die ervoor kiest om een kerncentrale binnen haar grenzen te wensen.
Met al deze nieuwe economische winwin, neem bv warmte voor stadsverwarming door centrale, en hogere inkomsten door meer banen en omzetten, bekostigen we dan goedkopere energie voor burgers, en zoals eerder genoemd, kortingen op kaarten Helmond Sport (ipv miljoen naar club).
Ook stel ik voor dat Helmond rond oud en nieuw twee weken afsteken vuurwerk toestaat, maar wel op bepaalde plekken. Hierdoor moet overlast beperkt blijven.
Helaas heeft mijn partij niet voldoende mensen op de lijst om mee te doen in Helmond.
Mochten er mensen zijn die mijn visie wel aanstaat, reageer even hier. Doen we over 4 jaar een gooi naar drie tot 5 zetels.
Helmond doet het.
De VVD al helemaal niet natuurlijk! Een grote boevenbende is het!
Gelukkig kaart Manders het zelf gecreëerde probleem aan, nl. dat de burger onverschillig is geworden. Helaas vergeet hij te benoemen dat dit vooral door lui zoals hemzelf gekomen is. Bovendien weifelt hij het ook nog af op de burger.
Samengevat dus een conclusie dat het de schuld is van de burger en niet van de politiek. Wisten we dat al niet lang?
Allerlei redenen opgeven voor het gedaalde vertrouwen in de politiek. Veelal redenen die ook in een andere Gemeente zullen gelden.
Maar we hebben het hier over de laagste opkomst vh land
Zouden hier politici zelf ook niet debet aan kunnen zijn?
Gemeenteraadsverkiezingen hebben inderdaad een eigen dynamiek. Niemand zal beweren dat gemeentepolitiek los staat van de landelijke politiek. Pieter Omtzigt zei deze avond in de Tweede Kamer: ‘dit kabinet (o.a. dD66 en VVD) zorgt voor een verpaupering van de middenklasse’. Dat gaat ook over Helmondse mensen en dus een belangrijk punt bij de verkiezing van nieuwe gemeenteraadsleden. Omtzigt rekende voor dat de peperdure klimaat- en stikstofplannen elk gezin € 15000 euro gaan kosten. Dat staat los van dure warmtepompen en woningisolatie. Ook dat de belastingdruk gaat toenemen en nergens zo hoog is. Dat raakt ieder van ons. Wat gaat de Helmondse VVD doen om kelderende inkomens (inflatie 6%) binnen de gemeentebegroting te compenseren?
@Caroline
We willen een efficiënte en transparante gemeente met minder regels, waardoor de lasten zoals de OZB zo laag mogelijk blijven. Bepaalde gemeentelijke lasten zoals de hondenbelasting willen we zelf gaan afschaffen. Daarnaast streven we naar een lagere afvalstoffenheffing omdat we kiezen voor een systeem waar afval achteraf wordt gescheiden.
Wat betreft de energietransitie kiezen we niet voor het roekeloos van het gas halen van hele woonwijken. Ook gaan we niet zoals andere partijen voor een energieneutraal Helmond in 2030 maar volgen we het nationale beleid om dit in 2050 te bereiken. Een snellere transitie is (daar heeft u gelijk in) voor de inwoners onbetaalbaar. De hybride warmtepomp is op korte termijn voor de meeste woningen een goede warmteoplossing als. Via normering krijgen leveranciers de verantwoordelijkheid om steeds meer(hybride) warmtepompen te installeren, MAAR dat gaat alleen in combinatie met een subsidie voor de MEERKOSTEN die huishoudens moeten maken. Samen met isolatie en duurzame gassen kan deze route voor een stevige verduurzamingsslag zorgen, zonder het voor de consument te ingewikkeld, onbetaalbaar en daarmee ontoegankelijk te maken.
@Theo Manders op donderdag 10 februari 2022 om 22:51:
Kun je uitleggen wat je specifiek bedoeld met de woorden duurzame gassen, want staat leuk maar wat is duurzaam.