Manders: Ruk naar Rechts, Rammelend Beleid
De recente Tweede Kamerverkiezingen hebben in Helmond een politieke aardverschuiving teweeggebracht. Onze stad, momenteel bestuurd door een linkse coalitie, heeft een opmerkelijke zwaai naar rechts gemaakt. Meer dan een derde van de Helmonders heeft hun stem uitgebracht op de PVV. Het is een luid en duidelijk signaal van een bevolking die zich in de steek gelaten voelt.
Tijd voor Zelfreflectie
Het is opvallend dat slechts 24,8% van de kiezers in onze stad hun stem heeft uitgebracht op de huidige Helmondse (landelijke) coalitiepartijen. Inclusief de 7% van Lokaal Sterk blijkt dat dit bestuur nog maar de steun van slechts 1/3 van de Helmonders heeft. Hoewel het landelijke verkiezingen betreft is een moment van politieke zelfreflectie hier op zijn plaats.
Toekomstbestendig
Het huidige stadsbestuur lijkt meer gefocust op het ontwikkelen van visies dan op concrete acties. Dit is zichtbaar in de veelheid aan plannen. Echter, de vraag rijst hoe toekomstbestendig deze plannen werkelijk zijn, vooral gezien de recente politieke verschuiving naar rechts. Opvallend is dat de gehele oppositie al verschillende van deze plannen heeft afgewezen. Er lijkt ook sprake van het negeren van adviezen van ambtenaren. De houding van de coalitiepartijen, die stellen dat ‘een stem meerderheid ook een meerderheid is’, roept vragen op over hun benadering van bestuur. Daarnaast is het speculeren of het recent aangekondigde vertrek van enkele (top)ambtenaren hiermee verband houdt.
Financiële Fiasco’s
Een bijzonder zorgwekkend aspect is het ontbreken van een solide financiële basis. Kijk bijvoorbeeld naar de ontwikkelingen rondom het Brainport Smart District. Ondanks slechts 7,5 miljoen euro steun van het rijk, bleef de verantwoordelijke wethouder beweren dat de realisatie van deze ‘droomwijk’ mogelijk was.
De realiteit heeft ons inmiddels ingehaald. Het project, gestart in 2016, is tot stilstand gekomen. De verwachting is nu dat de bouw pas in 2027 hervat kan worden. De kosten, exclusief grondaankopen, bedragen voor de Helmondse belastingbetaler maar liefst 49 miljoen euro. Dit omvat 35 miljoen euro aan tekort op de grondexploitatie en 14 miljoen euro aan kosten voor ambtenaren, planbureaus en dergelijke. Recentelijk werd ook bekend dat nog vier andere grote projecten in Helmond het gevaar dreigen te lopen om financieel uit de bocht te vliegen.
Rammelend Beleid
In het licht van de aankomende landelijke bezuinigingen die vanaf 2026 waarschijnlijk alle gemeentes gaan treffen, is het voor ons onbegrijpelijk dat het college niet met bezuinigingsvoorstellen is gekomen. In plaats daarvan wordt de oplossing gezocht in een nog verdere verhoging van de lokale belastingen. Het is hoog tijd dat Helmond kiest voor realistisch beleid en niet voor dromen die in duigen vallen.
Theo Manders
Fractievoorzitter VVD Helmond
25 reacties:
Volgens mij heeft uw partij landelijk zo fors verloren dat u de laatste mag zijn die “een duidelijk signaal van de kiezer” mag claimen. Al helemaal omdat het landelijke en toch echt geen gemeentelijke verkiezingen betrof. Goedkoop scoren dit.
Dag Theo,
Ik begrijp je zorgen dat het leven voor de Helmonders nog duurder gaat worden mede doordat de gemeentelijke belastingen worden verhoogd. Het is alsof de sinaasappel verder wordt uitgeperst terwijl het meeste vocht al is opgevangen. Helmond heeft inderdaad een aantal grote financiele blunders begaan en er staan grote investeringen te wachten omdat we naar de 115 duizend inwoners moeten. Tegelijk komen er vanuit het Rijk bezuinigingen in 2026 zoals bijvoorbeeld op de WMO/Sociaal Domein.
Regeren is vooruitzien, maar waarom laten we de oplossing over aan het handjevol mensen dat voor ons in het lokaal bestuur zit? Zou het niet beter zijn om de problematiek en de keuzes, net als recent bij de mobiliteitsvisie, voor te leggen aan de Helmonders zelf. Het lijkt mij namelijk dat de problematiek te groot wordt voor onze volksvertegenwoordigers alleen. Zorgen delen is samen oplossingen zoeken.
De verkiezingen hebben ook uitgewezen dat Nederland naar een nieuwe vorm van besturen wil. Daar kunnen we natuurlijk in Helmond vast mee beginnen.
Hartelijke groet.
@Hanneke Hegeman op maandag 27 november 2023 om 07:34 uur:
“en er staan grote investeringen te wachten omdat we naar de 115 duizend inwoners moeten.”
Interessante zin… van wie moet dit? en waarom? wie zijn die 24.000 die erbij moeten komen, waar gaan die wonen? Is er nog plek voor Helmonders (thuiswonenden, relatiebreuk) die een eigen woonplek zoeken? Waarom krijgen Helmonders binnen Helmond geen voorrang op beschikbare woningen? Waarom bouwt de huidige coalitie van Helmond nog steeds geen betaalbare woningen?
@hop hop gas erop op maandag 27 november 2023 om 09:34 uur:
Dag hop etc.
Goede vragen maar die moet je niet aan mij stellen. Ik ga daar niet over. Dit zijn keuzes die het gemeentebestuur/gemeenteraad heeft genomen. Die kunnen een antwoord op je vragen geven. Ik zou zeggen, leg je vragen daar eens neer.
Hartelijke groet.
Ambtenaren (de meeste) zijn maar in 1 ding goed: het verbrassen en smijten met belastinggelden, dat is in de EU in Den Haag en ook in Helmond zo.
Realiteitszin ontbreekt helemaal, echter luchtkastelen bouwen en dromen kunnen ze als de beste.
En nu gaan die zieligers ook nog betaald staken omdat ze het niet eens zijn met de verkiezingsuitslag 🤣🤣🤣 man, man, wat een land, wat een ellende en het werkende volk pikt het ook nog allemaal, dit land is voorbij stuk.
En het domme volk maar stemmen, zichzelf wijsmakend dat ze iets kunnen veranderen 🤣🤣
“Onze stad, momenteel bestuurd door een linkse coalitie, heeft een opmerkelijke zwaai naar rechts gemaakt.”
Waar blijkt dat uit? De opkomst bij de Tweede Kamerverkiezingen was veel groter dan bij de gemeenteraadsverkiezingen. Misschien heeft elke burger apart nog dezelfde politieke kleur als een jaar geleden, maar zijn vooral rechtse stemmers vorig jaar thuisgebleven en nu wezen stemmen.
@Hanneke Hegeman op maandag 27 november 2023 om 07:34 uur:
We “moeten” niet naar 115.000 inwoners, dat wordt Helmond gewoon door de strot geduwd door onze eigen politiek. Op allerlei vlak schiet de gemeente Helmond nu al tekort, laat staan met 20.000 inwoners meer. Ook he zogenoemde voorleggen van de mobiliteitsvisie is een farce, de coalitie heeft geen oog voor de mening van de Helmonder. Ook de frase “nieuwe bestuurscultuur” is een belediging voor de huidige oppositie, die dat de vorige verkiezingen al op de agenda had staan. De zittende macht in Helmond bespreekt een en ander gewoon in de achtergangetjes. Als de landelijke trend in Helmond doorzet is zal er een heel ander beeld ontstaan.
@Sander Lam op maandag 27 november 2023 om 11:50 uur:
Wat je zegt klopt Sander. Helmond stemt al jaren ”Rechts”, maar komen bij de gemeenteraadsverkiezingen niet zo massaal stemmen, wat linkse stemmers wel doen. Zie de uitslagen van de afgelopen Tweede Kamerverkiezingen. Maar de conclusie die Theo trekt blijft overeind: een moment van politieke zelfreflectie voor het linkse college is hier op zijn plaats. Er wordt namelijk met een geringe meerderheid links beleid door de strot geduwd in een stad die helemaal niet links is. Een schande!
Voor wie meer wil weten over de schaalvergroting van Helmond organiseert het gemeentebestuur een bijeenkomst:
“De komende jaren gaat Helmond fors uitbreiden. Verwachting is dat de stad met 20.000 mensen groeit naar 115.000 inwoners in 2040. Dit is de zogeheten Schaalsprong. Kun je deze schaalsprong ook gebruiken om de sociale structuur van Helmond te versterken? Die vraag staat centraal tijdens deze Podiumbijeenkomst dinsdag 28-11-2023, 19:30 Locatie: Vakcollege Helmond, Keizerin Marialaan 4, Helmond.”
De toegang is gratis.
Meer info: https://helmond.notubiz.nl/vergadering/1173524
@Martijn Rieter, Helder Helmond op maandag 27 november 2023 om 13:42 uur:
Ik zou eerder zeggen: een moment van zelfreflectie voor de rechtse stemmers is hier op zijn plaats. Als je wilt dat burgers de koers bepalen, geef dan in elk geval je mening op het moment dat die expliciet wordt gevraagd. Door massaal weg te blijven van het bindend referendum dat “gemeenteraadsverkiezingen” heet, heeft rechts Helmond zichzelf een links beleid door de strot geduwd. Schande!
@Martijn Rieter, Helder Helmond op maandag 27 november 2023 om 13:42 uur:
Welnu. Dan slagen ” de rechtse” partijen er blijkbaar niet in om hun electoraat ervan te overtuigen dat stemmen belangrijk is.
@Sander Lam op maandag 27 november 2023 om 11:50 uur:
Beste Sander,
Ik wil het volgende onder je aandacht brengen: tijdens de verkiezingen van 2021 bestond de Helmondse coalitie uit GroenLinks-PvdA, D66, SP, DENK, 50+ en Lokaal Sterk. De partijen, exclusief Lokaal Sterk, behaalden samen iets meer dan 34% van de stemmen. In 2023 is dit percentage gedaald naar iets meer dan 24,5%, wat wijst op een verlies van ongeveer 9,5% in Helmond. Als we de stemmen voor de Partij voor de Dieren, die lokaal nog niet meedoet, optellen bij die van GroenLinks-PvdA voor zowel de verkiezingen van 2023 als die van 2021, dan vergroot dit het verschil zelfs naar 11%. Hoewel dit landelijke verkiezingen betreft, is er duidelijk een trend zichtbaar.
We zien dat Helmond een ‘links’ georiënteerd stadsbestuur heeft in een overwegend ‘rechts’ georiënteerde stad. Jouw analyse en die van Martijn Rieter, dat dit te wijten is aan het niet opdagen van deze kiezers bij de gemeenteraadsverkiezingen, deel ik.
Alexis de Tocqueville, een beroemde Franse diplomaat en politiek denker, waarschuwde voor de ’tirannie van de meerderheid’ in democratieën en benadrukte het belang van het beschermen van de rechten van individuen en minderheidsgroepen. Hij suggereerde dat het negeren van de rechten en belangen van minderheden kan leiden tot sociale spanningen en onvrede. Veel Nederlandse kiezers lijken nu deze onvrede te kanaliseren door op de PVV te stemmen. Gezien het feit dat 15% van de extra stemmen voor de PVV afkomstig zijn van voormalige VVD-kiezers, lijkt het erop dat ook de landelijke VVD de signalen uit haar eigen achterban te lang heeft genegeerd.
Met mijn opmerking over ‘reflectie’ wil ik benadrukken dat als de huidige coalitie de Helmondse oppositie blijft negeren, die nu 17 van de 37 zetels in de raad heeft, er over twee jaar een vergelijkbare situatie kan ontstaan. Dit is zeker relevant als de PVV ook in Helmond zou gaan meedoen.
Groeten,
Theo Manders
En “dus” roep ik geïnteresseerden op om zich bij de provinciale PVV te melden, om zo een lokale Helmondse PVV mogelijk te maken.
Ook twijfelaars roep ik hiertoe op.
De PVV is misschien niet voor iedereen weggelegd, maar ’t zijn gewone, normale, aardige mensen.
Kom op voor het belang van iedereen.
@Theo Manders op maandag 27 november 2023 om 17:50 uur:
Dank voor je uitvoerige reactie. Ik heb net even het Wikipedia-artikel over Alexis de Tocqueville gelezen. Interessante man met een interessante kijk op hoe het verder moest na de Franse Revolutie (die een aantal van zijn familieleden letterlijk de kop heeft gekost). Ik heb niet zijn teksten zelf gelezen, dus ik kan niet beoordelen wat hij precies met zijn uitspraken bedoelde en wat dat dan weer zegt over de Helmondse politiek.
Laten we het er maar op houden dat hier voor iedereen reden is voor zelfreflectie, links of rechts, kiezer of gekozene. Iets is er in de onderlinge contacten niet goed gegaan, en zoiets ligt zelden alleen aan anderen.
@Hanneke Hegeman op maandag 27 november 2023 om 15:18 uur:
20.000 illegalen en gelukzoekers erbij, jippie ik kan niet wachten.
Plannen blijven illusies tot je ze gaat uitvoeren! Dat is denk ik de kernboodschap. We barsten van de goeie plannen, maar realiseren ons vooraf lang niet altijd wat de burger echt wil. Een bindend referendum, zoals ik al vaker hoor zeggen, dat is ook een farce. Men wil gehoord worden, men wil gezien worden, men wil dat de politiek doet wat ze zegt en zegt wat ze doet.
Tegelijkerijd, blijft het ambtenarenapparaat hetzelfde, slechts wethouders worden gekozen, en kunnen in 4 jaar niet heel veel doen. Eerst anderhalf jaar de zooi van de ander bekijken, zien waar ze mee geconfronteerd worden. Dan anderhalf jaar vechten tegen diverse bierkaaien, want het apparaat werkt niet mee, de burger wil wel, maar niet alle ambtenaren willen. En dan, dan is er nog een jaar van we moeten weer gaan profileren om stemmen te winnen. Het systeem is rotter dan rot, nog mee splinterpartijtjes. En als je alle plannen van alle partijen over elkaar heenlegt, dan zijn ze zooo gelijk en zoooo verschillend. Van 7 pagina’s tot meer dan 50 (gewoon landelijke copie) Dus wat mij betreft: Welke regering er ook zit, links of rechts, er moet een godverdommes MIDDEN komen, die daadwerkelijk doet wat het volk wil. En het volk heeft een stem, en wil die laten gelden, maar men doet er zoveel moeite voor om iedereen maar monddood te maken. Daar erger ik me aan kapot.
@Andre op maandag 27 november 2023 om 18:40 uur:
@Andre op maandag 27 november 2023 om 18:40 uur:
Ik woon niet (meer)in Helmond. Anders had ik uw initiatief gesteund. Niet eens zozeer vanwege het PVV gedachtegoed. Maar vanuit de diepste overtuiging dat politieke vernieuwing in Helmond een must is. Ik wens u daarom veel succes.
Gemeente Helmond neem ik aan.
Dat is wel een voorwaarde meen ik.
@Theo Manders op maandag 27 november 2023 om 17:50 uur:
Als de PVV in Helmond mee had gedaan aan de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 en 2022 dan was zowel de opkomst waarschijnlijk een stuk hoger geweest als dat een groot aantal andere partijen een stuk kleiner zouden zijn geworden dan dat ze nu zijn. Of dat in 2026 nog het geval zal zijn zal sterk afhangen of de PVV kan laten zien dat wat ze beloven ook daadwerkelijk uitgevoerd kan gaan worden. Dit laatste trek ik zelf overigens ernstig in twijfel, waardoor ik verwacht dat van deze partij vervolgens ook weer weinig overblijft en de mensen weer op zoek moeten naar een andere partij om hun ongenoegen te uiten. Het is dus maar de vraag hoe de vlag er bijhangt als in 2026 de nieuwe Helmondse raad weer wordt gekozen.
Maar zover is het natuurlijk nog niet.
Ondanks het verlies van de VVD landelijk en de vreemde opstelling richting landelijke coalitievorming vind ik deze analyse van de Helmondse politiek door Manders best realistisch. Het egocentrische gehalte van de huidige Helmondse coalitie is bijzonder te noemen. En inderdaad, dit beleid kost onze stad miljoenen. Tijd voor zelfreflectie en openstaan voor andere meningen is toch het minste wat je van ons college nu mag verwachten. Daar is geen mediation voor nodig maar een beetje gezond verstand!
Niet luisteren naar de burgers maakt protestpartijen de grootste.
Daar kunnen ze in Helmond vast rekening mee houden voor de volgende raadsverkiezingen.
Maar of het daarna beter wordt?
Mogelijk nog meer chaos.
Kan nou niemand de kloof tussen burgers en overheden dichten?
@Erik
de vraag is: hoe doe je dat dan?
Wat zie ik veel overeenkomsten tussen de gemeentelijke verkiezingen van 2021 en deze landelijke verkiezingen. Maart 2021, op de avond van de verkiezingsuitslag, had Groen Links al besloten niet in overleg te gaan met de drie grootste partijen: GL, VVD en Helder Helmond. Deze weigering heeft de toon gezet en geleid tot de huidige linkse coalitie. Ook nu vindt hetzelfde plaats zonder dat men kijkt naar wat de uitslag is geworden. Aan peilingen en analyses heb je niet veel, allemaal gissen en gissen, waarbij ieder zijn uitleg heeft in eigen straatje. Waarom mensen wegblijven bij verkiezingen etc. doen er niet toe, je hebt te maken met een uitslag en daar brei je op voort.
NSC gaf niks uit aan de verkiezingscampagne, PVV €4500 en de VVD ruim 3,6 miljoen! Trek je eigen conclusies.
@Louis
Grote verschil is natuurlijk de reden waarom er niet met de PVV gesproken wordt.
@Louis vd Werff Als oppositie slaagt u er niet in uw achterban naar de stembus te lokken. Dat moet u zichzelf aanrekenen.