15reacties

Maráczi: Ervaringsdeskundigen

Het raadswerk bestaat gelukkig uit meer dan alleen maar stukken doornemen en vergaderen. Afgelopen woensdagavond was de Commissie Maatschappij, waar ik ook deel van uit maak, op bezoek bij Novadic-Kentron aan het Zuidende. Na een korte rondleiding werden we op de eerste verdieping ontvangen door twee afgevaardigden van de cliëntenraad en nog twee vrij jonge ex-cliënten. Vorige week was een drukke week met de raadsvergadering en (de voorbereiding op) de Voorjaarsnota. De Commissie was dan ook verre van compleet, maar ik ben blij dat ik ondanks de drukte toch ben gegaan. Het was een leerzaam en indrukwekkend werkbezoek dat ik niet had willen missen en graag met u deel.

Alcohol is nog steeds het meest gebruikte genotmiddel onder volwassenen en jeugdigen. 44% van de jongeren onder de 18 jaar in Helmond heeft weleens gedronken, 35% recent. Bij 66% van de drinkende jongeren onder de 18 jaar is sprake van meer dan 5 glazen bij één gelegenheid. In toenemende mate wordt duidelijk dat bij de leeftijdsgroep 55+ regelmatig alcoholproblematiek voorkomt, met de daarbij behorende gezondheidsrisico’s en een toenemend appèl op de gezondheidszorg. In 2015 waren er 136 Helmondse inwoners aangemeld bij Novadic-Kentron voor behandeling van een alcoholverslaving. Ook de twee afgevaardigden van de cliëntenraad hadden een verleden met een jarenlange alcoholverslaving, met alle gevolgen van dien, achter de rug. Zij vertelden openhartig hun geschiedenis en konden trots afsluiten met hoeveel jaren zij nu al weer “droog staan”. Maar desondanks zullen zij altijd verslaafden blijven, één glaasje en het kan weer helemaal fout gaan. Dus het blijft: alles of niks!

Wat drugsgebruik betreft: 2% van de jongeren tussen de 12 en 15 jaar heeft weleens drugs gebruikt, bij de 16-18 jarigen is dit 18% en bij 19-24 jarigen zelfs 38%. Drugsgebruik onder de 18 blijft stabiel/neemt af, maar signalen van gebruik nemen wel toe. Drugsgebruik onder 18+ maar ook 35+ neemt sterk toe. Dit zijn vooral de uitgaanders. Cannabis blijft, na alocolhol, het meest gebruikte genotmiddel. In 2015 waren 212 Helmondse inwoners aangemeld bij Novadic-Kentron voor behandeling van een drugsverslaving.
Enkele belangrijke trends en ontwikkelingen in Helmond op het gebied van drugs zijn:

  • Gebruik van drugs wordt steeds normaler gevonden.
  • Combinatiegebruik van verschillende soorten drugs tegelijkertijd is eerder regel dan uitzondering.
  • Nieuwe Psychoactieve stoffen zoals 4FA winnen steeds meer terrein op de drugsmarkt.
  • Er is sprake van experimenteergedrag met “legal highs” zoals lachgas en butaangas onder 12-14 jarigen.
  • Online verkrijgbaarheid van (hard)drugs neem toe.
  • Er is een toename zichtbaar in het gebruik van tripmiddelen zoals LSD, 2CB en Paddo’s.

De twee aanwezige ex-cliënten hadden op hun nog jonge leeftijd al een heel verleden van alcohol- en drugsverslaving achter de rug. Hun schrijnende verhalen maakten veel indruk op de aanwezigen. Door allerlei omstandigheden en misstanden waren zij al in hun vroegste jeugd veroordeeld tot een uitzichtloos leven met drank en drugs. Zo knap hoe zij hier beiden uit gekomen zijn en er nu zo openhartig over willen praten. Voor een van de jongens is muziek en teksten schrijven zijn redmiddel. Hij verwoordde zijn verhaal dan ook in een rap. Hij bleek een geweldige rapper en zijn prachtige rap liet niemand onberoerd. Maar ook voor deze jongens geldt dat zij altijd op hun hoede moeten zijn, het verslavingsgevaar blijft hen achtervolgen.

Bij alcohol- en drugsproblematiek speelt preventie uiteraard een grote rol, hoe jonger er al gebruikt wordt hoe groter de kans op uitval in de maatschappij. Maar zeker zo belangrijk is de nazorg om terugval te voorkomen of verminderen. Dat was dan ook de belangrijkste boodschap van deze vier ervaringsdeskundigen op deze avond.
De cliëntenraad is hiervoor een plan aan het uitwerken waarbij ervaringswerkers een grote rol gaan spelen. Zij moeten wel bereid zijn tot opleiding/coaching door professionals. Dit kan aan twee kanten werken. Doordat ervaringswerkers hulpvragers ondersteunen en begeleiden, werken zij ook aan hun eigen herstelontwikkeling. Een van de grootste problemen waar de cliënten nu tegen aan lopen is dat hulp alleen beschikbaar is tijdens kantooruren. Bij een acute noodsituatie of hulpvraag sta je er buiten kantooruren dus alleen voor. Dat moet anders en daarom wil men inzetten op ervaringswerkers die 24/7 beschikbaar zijn. Waar nodig is er kortdurende professionele interventie en men wil aansluiting zoeken bij wijkteams en zelfhulpgroepen. Potentiële projectpartners zijn Gemeente Helmond, de zorgverzekeraar, GGZ Oostbrabant, Novadic-Kentron, zelfhulpgroepen, etc.

De verwachting is dat het projectvoorstel van de cliëntenraad eind september 2016 gereed zal zijn. Een project voor en door ervaringsdeskundigen gemaakt. En zo hoort het ook! Voor mij is in ieder geval afgelopen woensdag nogmaals bevestigd dat niemand beter weet waar het aan schort, wat de behoefte is en wat de mogelijke oplossingen zijn, dan de ervaringdeskundigen zelf.

Lonneke Maráczi
Fractievoorzitter SP