89reacties

Maráczi: Punt van zorg

Afgelopen donderdag werd de Voorjaarsnota 2016 aan de gemeenteraad gepresenteerd.
Halverwege de collegeperiode wordt er in deze nota ook een tussenbalans opgemaakt. Wat hebben we bereikt, waar staan we op dit moment, wat komt er op ons af en waar zetten we de komende periode op in? Deze tussenbalans wordt opgemaakt aan de hand van de zeven ambities uit het Coalitieakkoord.

De eerste uitdaging twee jaar geleden was het continueren van zorgtaken. Per 1 januari 2015 zijn deze taken door het rijk overgedragen aan de gemeenten. In Helmond zijn we daar over de gehele linie goed in geslaagd. Wat niet wegneemt dat inwoners en instellingen wel degelijk de directe gevolgen van de landelijke bezuinigingsmaatregelen voelen.

In de Commissie Maatschappij wordt de raad regelmatig op de hoogte gebracht van de voortgang Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning) en Jeugdzorg. Maar wat zeggen abstracte monitors en rapportages ons echt over hoe het gaat in de lokale praktijk? Uit de tussenresultaten van het project Mijn Kwaliteit van Leven van patiëntenfederatie NPCF en de zorgenquête die gehouden werd door het Eindhovens Dagblad blijkt dat de ervaringen met de veranderingen in de zorg allerminst positief zijn. We realiseren ons dan ook dat we er nog niet zijn. De transformatie van de zorg is nog in volle gang. Een veranderproces dat lang, complex en onzeker is. Uit de voorjaarsnota en de tussenbalans blijkt dat het college zich hier terdege bewust van is. Er komt een Transformatieagenda en voor de komende transformatiejaren wordt er een directeur Sociaal Domein aangesteld. Om de transformatie te laten slagen moet er expliciete aandacht zijn voor de praktijk. Om de lokale praktijk in beeld te brengen, starten we in Helmond met cliëntervaringsonderzoeken Wmo en Jeugd. Met de collega-gemeenten uit de G32 (inmiddels bestaande uit 37 gemeenten) wordt er ook gedacht aan gesprekken op wijkniveau met professionals en inwoners met en zonder hulpvraag. Met elkaar in gesprek gaan over wat men tegenkomt, wat goed gaat, wat nog ontbreekt of niet goed gaat. Waarbij mogelijk ook het bestuur, raadsleden en Tweede Kamerleden plaatsnemen zodat zij deelgenoot worden van het gesprek en van de beweging in het sociaal domein. Met de Commissie Maatschappij zal over de thema’s die hieruit voortkomen doorgepraat worden. De uitkomsten van de cliëntervaringsonderzoeken zullen hierbij betrokken worden en de commissieleden kunnen input geven voor de transformatieagenda.

Als SP’er ben ik blij met de focus op het veranderproces. Het is en blijft een gezamenlijk leer- en ontwikkelingsproces. Op lokaal gebied is het onze plicht om ondanks de landelijke bezuinigingen de zorg zo goed mogelijk te regelen voor onze inwoners. Dit kabinet heeft het mogelijk gemaakt dat gemeenten de vrijheid hebben gekregen voor de invulling van de zorgtaken. Deze vrijheid geeft ons de ruimte om lokaal beleid te maken. Die moeten we dan ook in Helmond zo goed mogelijk benutten door beleid te maken waarbij de menselijke maat voorop staat. Maar tegelijkertijd moeten we ook blijven strijden voor goede, betaalbare zorg voor iedereen. Dit kabinet heeft ondertussen al veel van de zorg gesloopt en daarbij is ook nog eens een ongelijkheid gecreëerd, want het maakt wel degelijk uit in welke gemeente je woont als je een zorgvraag hebt. De eigen bijdrage, het eigen risico, de massa ontslagen in de zorg, toename van bureaucratie, het zijn allemaal effecten van marktwerking in de zorg. Voor velen van ons is de zorg onbetaalbaar en ontoegankelijk geworden terwijl de winsten van de zorgverzekeraars alleen maar stijgen. Dat vraagt om actie!
De SP gaat de komende tijd volop aan de slag met de zorgcampagne. Deze campagne draait om twee politieke eisen: het invoeren van een Nationaal Zorgfonds en het afschaffen van het eigen risico. In het hele land gaat er campagne gevoerd worden. In Helmond zal eind mei de ZO-zorgkrant verspreid worden waarin u nader geïnformeerd wordt en er zullen lokale campagneplannen gemaakt worden. Wij roepen iedereen die samen met ons deze strijd wil voeren op om zich aan te sluiten. Jong, oud, zorgvragers, zorgverleners, mantelzorgers, professionals, inwoners, politieke partijen, want de zorg is een punt van zorg voor ons allemaal!

Lonneke Maráczi
Raadslid SP

In de reacties hieronder diverse updates over met name het WMO-overschot.