Meulenbroek: nog meer betutteling
Ik ken raadslid Nathalie Peijs als iemand, die zich echt inzet voor Helmond. Het was daarom even schrikken van alle negatieve reacties op haar blog over ‘Rem op fastfoodketens’. En waarom zo negatief? Ze schreef immers over twee reële problemen. Probleem 1: de mogelijkheden van het stadsbestuur worden begrensd door wet- en regelgeving en de vrije marktwerking. Probleem 2: we zijn als mens gevoelig voor verleidingen. We handelen helemaal niet zo weloverwogen als we onszelf voorhouden en de vrije markt weet daar maar al te goed op in te spelen.
Onze kwetsbare kanten worden bespeeld. Met snoep bij de kassa en met doorlopende reclames op sociale media. “Bent u te oud? neem ons rimpelcrèmepje!” “Neus niet recht genoeg? Hop het mes er in!”. “Niet zo vrolijk? Pak je toch een prozacje…” Samen met de gratis data die we achter laten op sociale media, weet de markt nog beter dan wijzelf wat we nodig hebben.
Omdat het woord ‘betuttelen’ vaak terugkwam in de reacties, moest ik denken aan de verhalen over de jeugd van mijn moeder. Toen kon je van school naar huis worden gestuurd omdat de mouwtjes van je bloesje te kort waren en je rokzoom de grond niet raakte, als je op je knieën zat. Over betutteling gesproken.
Het is geweldig dat we meer individuele vrijheid hebben, maar zijn we niet een beetje doorgeschoten? Hebben we ook niet een beetje betutteling nodig? Waar is in dit luidruchtige orkest van individuele roeptoeters en reclamekakafonie de stem van het collectief gebleven? Wie betuttelt ons nog in de goede betekenis van het woord, zoals een verstandig ouder doet? Wie stelt grenzen aan alle rupsjes-nooit-genoeg?
Van de politiek wordt het niet gepruimd. Maar waar moet het dan vandaan komen? Wie trekt de grens als het collectief het prijskaartje mag oppakken van de minder leuke gevolgen van al die fijne, vrolijke vrije keuzes? Te veel drank, te veel suiker, te veel zout, te veel gebroken gezinnen, te veel stress, te veel mensen zonder bestaanszekerheid en vaste baan?
Als raadslid vraag ik het me steeds vaker af: waar is onze collectieve stem? Die stem die bepaalt wat goed is voor ons allemaal? Als we die collectieve stem wegwuiven als betutteling, zullen wij als overheid dure individuele zorgpleisters moeten blijven plakken. En die bieden vaak maar kort een oplossing. Dan toch maar een beetje goedbedoelde overheidsbetutteling?
Désirée Meulenbroek
Raadslid GroenLinks
22 reacties:
Dag Désirée,
“Geld wat dom is, maakt recht wat krom is.” Dit spreekwoord is actuelere dan ooit. Hier draait het namelijk om in onze huidige maatschappij. De marketing maakt handig gebruik van de goedgelovige consument die voor alles uit is op ‘veel voor weinig’ en dan ook nog gelooft dat de aanbiedingen goed voor hem zijn. Hoe groter en bekender het product of de producent, hoe groter de winst.
Wie uiteindelijk het gelach mag betalen, is duidelijk: de consument zelf. Die wordt te dik, krijgt diabetes, hartfalen, stress, hoge bloeddruk of andere lichamelijke problemen die het gevolg zijn van onze roeptoeterende reclamemaatschappij. En om van de ontstane problemen af te komen, of te beheersen, worden we trouwe klant van de gezondheidszorg…
Ieder leeft zijn leven zoals hij of zij dat wil. (Dat kan gelukkig in Nederland.) Het is aan de politiek om de grote lijnen in de gaten te houden. Dat heeft Nathalie Peijs met haar column geprobeerd en jij steunt haar met jouw verhaal. Dat heeft niets met betutteling of wat dan ook te maken. Het is jullie manier om je verantwoordelijkheid als volksvertegenwoordiger te nemen en je taak uitoefenen. Daar kunnen we alleen maar waardering voor tonen!
Hartelijke groet.
Straks weer is bbqen op kolen de speklappen, worst, steak erop biertje erbij. Heerlijk
Terwijl ik de grote vleeslappen omdraai kijk ik naar mijn volledig betegelde onkruidvrij gespoten tuin.
Zwembad gevuld met water voor de kinderen.
Binnen draaien de airco’s volle bak want als ik straks naar bed ga moet het hele huis wel lekker koel zijn.
Wat liggen mijn dakpannen er mooi bij zeg, geen afschuwelijke zwaar gesubsidieerde zonnepanelen.
Als de dag erop mik ik al mijn afval in één grote zakelijke rolcontainer want mijn tuin is geen milieustraat, immers afval scheiden doe je in een grote fabriekshal met geavanceerde machines.
Het moraal van dit verhaal is dat ik niets heb met groenlinks totaal niets.
Ah Groen Links, voorheen de communisten die in Europa een groen jasje hebben aangetrokken. Dit soort lui zou je moeten uitsluiten. Ze gaan ons aan torenhoge klimaat kosten koppelen. Dus GL koop een eigen eiland en ga daar lekker de zaak verzieken.
Heb je zelf gelezen wat je hebt getypt?
“Als raadslid vraag ik het me steeds vaker af: waar is onze collectieve stem? Die stem die bepaalt wat goed is voor ons allemaal?”
Dit valt niet te bepalen voor ons allemaal!
Ik vind dit een heel enge zin, meer hoef ik hierover niet te zeggen.
Ik kan niet meer vinden waar ik de “duimpjes omhoog” kan zetten bij de columns en reacties, jammer!
Want de column van Désirée verdient een hele dikke duim omhoog, evenals de column van Nathalie dat verdiende en de reactie van Hanneke Hegeman hier op Désirée!
En een “duim omlaag”zou ik ook graag plaatsen. Op die zure reacties van mensen die zelf zonodig in de schijnwerper moeten maar dat slechts kunnen via het afzeiken van anderen. Verantwoordelijkheid nemen voor hun eigen handelen blijkt bij deze randfiguren meestal geheel te ontbreken.
@Mirjam,
Ik lees bovenstaand slechts meningen van anderen. Jammer dat je die neerzet als “zuur” en “randfiguren”. Het lijkt erop dat je alleen kan juichen om de reacties die je welgevallig zijn.
Een overheid die mensen voor dom houdt en meent te kunnen bepalen wat goed is en wat slecht is niet geloofwaardig.
Misschien is dit wel een mooi moment om, bijvoorbeeld ten aanzien van de gezondheidszorg en de kosten hiervan, niet meer uit te gaan van “het collectief” en “solidariteit” maar van het individu. Prima als je elke dag frikadellen wil eten maar dan zul je ook zelf opdraaien voor de kosten van de maagverkleining.
De dingen die leuk zijn in het leven zijn niet altijd goed voor je. Het devies is altijd genieten met mate. En daar hebben mensen vaak moeite mee. Moet je dan maar allerlei dingen gaan verbieden omdat er mensen zijn die er niet mee om kunnen gaan? Nee, natuurlijk niet. Het beperken van vrijheid om te kiezen betekent dat je de ander niet voor volwaardig aanziet. Kennelijk is “de samenleving” dan beter om te bepalen wat wel en niet mag en moet je als individu maar in de pas lopen in een wereld die steeds meer gericht is op eenheidsworst. Ik pas daarvoor.
Prima als je mensen bewust maakt van hun gedrag en prima als je paal en perk stelt aan subtiele vormen van beïnvloeding. Sublieme reclame is niet voor niet al sinds tijden verboden. En het meest effectief: Bied alternatieven. Vooral als het aankomt op het beperken van de inname van koolhydraten en het verkleinen van de portiegrootte is er veel te winnen.
Wat je niet moet doen is mensen dwingen om een richting op te gaan die zij niet op willen. Dan kweek je alleen maar weerstand er bereik je het tegenovergestelde. Dan gaan ze recalcitrant grote lappen vlees op de BBQ gooien, toch Stef? Terwijl die pizza met bloemkoolbodem gewoon prima smaakt, maar ja dat is heulen met de vijand.
@Mirjam op maandag 14 juni 2021 om 12:09:
ieder zijn mening. Jammer dat meningen die niet in jouw straatje passen volgens jou zuur zijn. Mag ieder zijn ding doen, of gaan we weer collectief doordrammen?
Van der Pijl toch?
@Stef op maandag 14 juni 2021 om 09:06:
gezellig!
Het was in 1990 dat de Communistische Partij Nederland op ging in Groen Links, nu 31 jaar later komt het dictatoriale denken voor het collectief weer terug middels de column van Désirée. Ik dacht even dat het een grapje was deze column….. gewoon om reacties uit te lokken.
Laat een ieder zelf zijn eigen keuzes maken. Voorlichting vanuit de overheid prima.
Ik word echt niet goed van jouw zin “waar is onze collectieve stem? Die stem die bepaalt wat goed is voor ons allemaal?”, dat is niet meer betutteling, dat gaat wel heel erg ver. Dat is regelrecht Leninistisch en Stalinistisch denken (de sociale maatschappij verregaand van bovenaf gecontroleerd en gereglementeerd en het politiek systeem boven het individu stellen). Oprecht blij, dat we daar vanaf zijn.
Als je dit soort zaken schrijft uit hoofde van je lidmaatschap bij groen links snap ik de reactie “ik heb niks met groen links” volledig.
Ik veroordeel deze politieke proza ook. Collectivisme, communisme,glibalisme.Wij bepalen voor u.
Even los van of dat goedbedoeld is. Zouden deze Groenlinksers en ook Hanneke in een samenleving willen leven waarin bijvoorbeeld Stef het voor ’tzeggen heeft? Stef subsidieert dan BBQ en sigaretten en alcohol. Allemaal goed bedoeld.
Punt is, mensen als Stef, en andere criticasters hier, mijzelf incluis, willen helemaal niks opdringen aan anderen of andersdenkenden.
Dat is namelijk in essentie ook wat linkse gedachtengoed zo abject maakt, gelijk oud christelijke hiërarchische monomanie.
Idealisme en ideologie is net zo rot als geloof als basis voor je maatschappij.
Besef ook dat al uw vrijheden en alles wat welvaart en welzijn verzorgt rechts is, extreem rechts mag je vandaag de dag stellen.
Succes met de nieuwe testmaatschappij met QRCodes.
@meulenbroek,in feite had uw bijdrage veel korter kunnen zijn.
BV “Ik sluit mij aan bij de bijdrage van Mevr Peijs”
Bovendien vind ik de door u beoogde overheidsbemoeienis bijzonder griezelig, zeker in een stad waar nu al geen oppositie van enige diepgang is.
Ja, fastfood is ongezond
Ja, nog meer ketens en filialen maakt de verleiding groter
Nee, de overheid hoeft zich niet met alles te bemoeien
Nee, er zijn grenzen aan de maakbaarheid van de samenleving
De vrije keuze van het individu is een groot goed en verdient absoluut de voorkeur.
@E Betgem op maandag 14 juni 2021 om 20:07:
Ik sluit me aan bij de bijdrage van E Betgem.
@hegeman.Dat hartfalen,diabetes en obesitas een gevolg zijn van onze reclamemaatschappij
Veel van deze lichamelijke klachten zijn genetisch bepaald.Zo kunnen kinderen al geboren worden met diabetes type 1.
Graag even bij de les blijven.
Interessante discussie weer.
Politici die een mens aan het denken willen zetten, worden hier steeds vaker weggezet als volk dat ‘onze vrijheden inperkt’. Waarom?
Volgens mij kun je in dit land in royale mate zelf bepalen wat je doet.
Of je het nu net als Stef (en ik zelf trouwens ook) graag op een zuipen zet of een lekker beest op de Weber flikkert, mag je zelf weten. Helemaal mee eens.
Ik merk echter ook dat een beetje bewustwording kweken tegenwoordig wel erg snel wordt aangemerkt als linksig, communistisch, betuttelend, idealistisch en ga zo maar door. Je zou eens het risico lopen tot nadenken aangezet te worden. Eng hoor.
Wat er te gebeuren staat in de gezellige, warme, ultieme vrijheidssamenleving liet afgelopen periode prima zien.
Ik noem een paar dingen:
– Klappen voor de zorg vorig jaar…? Update dit voorjaar: lekker verder bikkelen voor een klote-salaris en gratis bedreigingen op de koop toe;
– Coronaprik gehad. Dan nu direct een stempel in m’n gele boekje, ‘anders breek ik de tent hier af.’
– Gejank over ‘geestelijke nood’ als je een paar maanden iets niet kunt en mag… We kúnnen niet eens meer met iets minder!
– Het belang van cruciale beroepen en de veelheid van niksige beroepen voor mensen, die te veel met zichzelf bezig zijn;
– Staatshulp allereerst naar grote bedrijven sturen en vervolgens verbaasd zijn dat 70% onterecht aangevraagd én uitgekeerd wordt.
Als je als GroenLinks nu hier continu op je flikker krijgt, terwijl de grootste hypocriete christelijke partij CDA de ene na de andere misselijke truc uithaalt (mondkapjes-miljoenen? Geeft niks joh!, Omzigt, 40 jaar pamperen van veel strontverwende boeren) geeft al helemaal te denken….
Stef, ik leg er een heerlijke bavette op en breek een halve liter Leffe aan, maar hoop ook op meer…;-)
Om antwoord te geven op je laatste vraag: Nee! Maak juist de gezonde keuze goedkoper en daardoor aantrekkelijker! En overigens, wie of wat bepaald of iemand een individuele roeptoeter is zoals je aangeeft in je column of onder ‘’de stem van het collectief’’ valt?
Prima bijdrage! Genuanceerd, vragen en discussie oproepend. Jammer dat die discussie zoveel nare reacties oproept.
@Job
Het belangrijkste kenmerk van betutteling is dat een ander voor je denkt, en juist niet tot denken aanzet. Dat is nogal een groot verschil. Een ander ergens bewust van maken, daar is niets op tegen. De discussie gaat over betutteling, niet over asociaal gedrag zoals in de voorbeelden die je geeft of over links of rechts. Ik wil me door niemand laten betuttelen, daarbij maakt de politieke kleur niet uit.
@Roland op woensdag 16 juni 2021 om 06:32:
“Het belangrijkste kenmerk van betutteling is dat een ander voor je denkt, en juist niet tot denken aanzet.”
Jouw woorden sluiten naadloos aan bij die van Désirée:
“Probleem 2: we zijn als mens gevoelig voor verleidingen. We handelen helemaal niet zo weloverwogen als we onszelf voorhouden en de vrije markt weet daar maar al te goed op in te spelen. Onze kwetsbare kanten worden bespeeld.”
De vrije markt betuttelt de burger. Moeten we dat zo laten, omdat ingrijpen betuttelend zou zijn? Dat is hinken op twee gedachten.
@Sander Lam op woensdag 16 juni 2021 om 09:56:
“Onze kwetsbare kanten worden bespeeld.”
Dit klopt, al vanaf februari 2020…….
@ Roland en @ Hanzel
De opmerking over de duim omlaag (maar ook omhoog) was veel algemener dan alleen bij deze columns!
Ik vind veel reacties zuur, ongenuanseerd, beledigend soms ook, respectloos af en toe, kortzichtig, enz!
Maar die mening mag dus niet….
Vind je het echt vreemd dat ik niet juich om meningen die ik niet deel?
Ik zeg daarmee niet dat de discussie niet mag of dat meningen niet gedeeld mogen worden.
Wel een beetje gek dat iedereen denkt scherp te mogen reageren op een geplaatste column of mening maar dat degene die daarop aangeeft het niet met die afkeurende mening eens te zijn, zijn mond moet houden. Daarom zou ik een duimpje omlaag voldoende vinden.
En ja Hanzel, net als jij heb ik zonder achternaam gepost.
Gelukkig hebben ze dit licht niet voorgedragen als wethouder had ook nog gekund met die ex-communisten