Van der Pijl: In debat; politici en leerlingen
Leidt een debat tot meningsverandering? Vaak zijn in de politiek de standpunten al ingenomen voordat iets tot stemming komt en een debat verandert daar weinig meer aan. Toch blijkt dat het kan:
- Binnen de PvdA bleek Diederik Samsom in 4 rondes de meeste PvdA-ers ervan overtuigd te hebben dat de wet die illegaal verblijf in ons land bij wet moet verbieden dan wel niet wenselijk is maar dat zijn afspraak met de VVD hierover moet blijven bestaan.
- Een onlangs in de Helmondse raadszaal gevoerd debat bleek een deel van de raad te overtuigen om het Speelhuisplein niet langer aan te wijzen als mogelijke locatie voor het nieuwe permanente theater. Een aanvankelijk verwacht groot aantal tegenstemmen werd daarmee een klein aantal tegenstemmen.
Binnenkort wordt er een heel bijzonder debat gevoerd in Helmond, 4 debatten om precies te zijn. Deze debatten worden gevoerd door twee teams die elk bestaan uit een mix van Helmondse politici en leerlingen van het Dr. Knippenbergcollege. Alle (nu nog) elf in de raad vertegenwoordigde partijen hebben raads- of commissieleden als deelnemer afgevaardigd. De deelnemende leerlingen van het Dr. Knippenbergcollege maken deel uit van het schoolteam dat al aan diverse debatwedstrijden heeft meegedaan.
Met Johan Fietelaars, leerkracht aan het Dr. Knippenbergcollege, mag ik deze debatwedstrijd voorbereiden. De debatwedstrijd beoogt, naast een leuke competitie te zijn, jongeren en politiek dichter bij elkaar te brengen.
Op dinsdag 28 mei zullen deze twee teams debatteerden in de stijl van “Op Weg Naar Het Lagerhuis”, een landelijke debatwedstijd voor middelbare scholieren. Deze wedstrijd, ooit gestart door de VARA en nu in handen van HOPE XXL (een jongerenorganisatie die een nieuwe visie op de toekomst wil opstellen namens jongeren wereldwijd) Daarvoor worden voorrondes in alle 12 provincies gespeeld. A.s. vrijdag om 20.30 op NED 3 wordt de finale op tv uitgezonden. Het gaat bij zo’n wedstrijd niet om de uitkomst van het debat maar om het debatteren zelf.
Ook de Helmondse debatten vormen een wedstrijd. De teams zullen drie debatten met elkaar voeren. Bij het eerste twee debatten krijgen de teams een vaste rol. Of deelnemers voor- of tegenstander zijn wordt namelijk aangewezen. Het kan dus zijn dat deelnemers tegen hun eigen mening in moet gaan. Ze zullen dan ook als een echt team moeten opereren om het debat naar zich toe te trekken. Het derde debat zal een 360 graden debat worden, dat betekent dat de beide teams nog tijdens het debat, op aangeven van de gespreksleider, van mening moeten veranderen (zie website OWNHL).
Na deze drie debatten zal een jury bekend maken wie de twee beste debaters zijn (een leerling en een politicus/politica). Deze twee zullen in een onderlinge strijd uitmaken wie de beste debater van de avond wordt. De finalestelling wordt pas na het derde debat bekend gemaakt. Er zijn bijzondere Helmondse stellingen bedacht om tot scherpe argumentatie te prikkelen.
De debatten zullen geleid worden een deskundige gespreksleider, Frits Bloemberg, directeur van een debatbureau en betrokken bij de organisatie van de landelijke scholierenwedstrijd.
De jury staat onder leiding van onze burgemeester Elly Blanksma. In deze jury ook de rector van “De Knip”, Hans Schapenk en twee leden die landelijke ervaring hebben met jureren van dergelijke wedstrijden. De ene is Jordy Sweep, voormalig Jongerenvertegenwoordiger namens Nederland naar de Verenigde Naties, die ook betrokken is bij de organisatie van “Op Weg Naar Het Lagerhuis” en die meedeed aan het debat van HopeXXL met Kofi Anan. De andere is een jurylid uit de eerder genoemde finale van de landelijke OWNHL-wedstrijd: columnist / schrijver / cabaretier Johan Fretz, bekend als zelfbenoemd toekomstig minister-president van Nederland voor 2025 en veelgevraagd gast in talkshows op tv.
Uiteraard kunt u deze wedstrijd bijwonen.
Dinsdag 28 mei dus, in zaal Zeezicht aan de Steenweg.
Om 19.00 uur gaat de zaal open en de toegang is gratis.
7 reacties:
Welkom terug Mirjam. Blij dat het spreekverbod is opgeheven. Prima initiatief dat naar ik hoop en verwacht je zeer teleurstellende inbreng in de discussie rond de PvdA allochtonenlijst snel doet vergeten. Succes.
Miriam, succes met de debatten en de promotie van HOPE XXL.
Hallo Chris! Wat leuk om je op deze wijze “in Helmond” tegen te komen!
Je bent welkom hoor!
We hadden Johan Fietelaars gevraagd om namens de organisatie een verslag te schrijven over de debatavond in Zeezicht gisteravond. Hier onder zijn verslag:
Op dinsdagavond 28 mei vond er in café Zeezicht een waar debatspektakel plaats. Elf leerlingen van het Dr.-Knippenbergcollege gingen met en tegen elf politici uit de Helmondse gemeenteraad het debat aan. Tijdens drie debatrondes werd er uitgemaakt wie de beste debater aan de zijde van de politici en de beste debater aan de zijde van de leerlingen was. Zij namen het vervolgens in een één op één debat tegen elkaar op om te bepalen wie de beste debater van Helmond 2013 werd.
Dat het er om zou gaan spannen was al vanaf het begin duidelijk. Een beetje onwennig maakten de leerlingen en politici kennis met elkaar. Deze onwennigheid verdween echter als sneeuw voor de zon nadat er twee teams waren geformeerd en men door Mirjam van der Pijl was geïnstrueerd over het hoe en wat. Vervolgens ging men op zoek naar de juiste argumenten voor de verschillende stellingen. Aan de gezichten van de debaters was te zien dat zij de messen aan het slijpen waren. Hier zouden geen cadeautjes of inkoppertjes weggegeven worden. Het zou hard tegen hard gaan.
Ondertussen druppelde het publiek binnen en maakte ook de jury aanstalten om zich te installeren op hun plek zodat ze alles goed konden zien en natuurlijk horen. In de jury zaten naast burgemeester Elly Blanksma en rector van het Dr.-Knippenbergcollege Hans Schapenk verder nog cabaretier en schrijver Johan Fretz en debatdeskundige Jordy Sweep van Hope XXL.
Stipt om 20.00 uur werd de debatavond afgetrapt. Na het openingswoord van medeorganisator en docent van het Dr.-Knippenbergcollege Johan Fietelaars nam presentator Frits Bloemberg de regie stevig in handen. Tijdens het eerste debat moesten de debaters elkaar zien te overtuigen van het feit dat Helmond al dan niet een studentenstad moet worden. Het was duidelijk dat de politici in dit eerste debat nog wat moesten wennen, want de leerlingen namen onmiddellijk het voortouw. Wat opviel tijdens dit debat was de felheid en verbetenheid waarmee sommige debaters voor de dag kwamen. Terwijl de één beweerde dat de horeca in Helmond hier zeker klaar voor was, vond de ander van niet. Bovendien liggen Eindhoven en Tilburg om de hoek dus waarom zou Helmond? De felheid van het eerste debat nam in het tweede debat alleen nog maar verder toe. De stelling dat de Helmondse gemeenteraadsleden verplicht twee dagen per jaar stage moesten gaan lopen bij een ROC of middelbare school om zo erachter te komen wat er onder de Helmondse jeugd leeft bracht heel wat verbaal vuurwerk teweeg. Ook de politici deden in dit debat meer van zich spreken. Inhoudelijke argumenten werden afgewisseld met humoristisch voorbeelden en het debat vloog alle kanten op. De sterkste opmerking tijdens dit debat kwam van een leerling die voor de stelling was en vond dat er niet over jongeren gesproken moest worden maar met jongeren en dat deze maatregel daarbij zou helpen.
Het derde debat was een 360-graden debat waarbij de debaters midden in het debat van mening moesten veranderen om dat tegen het einde van het debat nog eens te doen. Tijdens deze nieuwe debatvorm moest men debatteren over de stelling ‘Helmond moet de regulering van het wietbeleid in eigen handen nemen’. Voor sommige politici was dit wel lastig omdat ze een standpunt moesten verdedigen dat niet van henzelf was. Toch ging dit beter dan men in het begin dacht en ook in dit debat spatte het enthousiasme er vanaf. Toen de kruitdampen van dit laatste debat opgetrokken waren, moest de jury bepalen wie de beste debaters van de vanavond waren. In de tussentijd hield leerling Max Teeuwen een schitterende en inspirerende speech waarin hij vertelde wat voor een toekomst hij voor Helmond voorzag. We moeten geen energie verspillen aan zondebokpolitiek en leven in het verleden maar juist vooruit kijken en onszelf focussen op een mooie toekomst. Na de speech van Max kwam de jury terug en werd bekend gemaakt dat Sebastiaan van de Kimmenade van de Knip en Harrie van Dijk van SDOH de beste debaters waren.
Nadat ook cabaretier Johan Fretz de aanwezigen nog eens had benadrukt op de mooie kanten en kansen van Nederland traden de finalisten aan voor de finale. De finalestelling liet de finalisten nadenken over de vraag of jongeren vanaf 16 jaar bij de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar al zouden moeten mogen stemmen. Sebastiaan was duidelijk tegen en haalde in zijn argumentatie zijn eigen broertje van 16 aan die alleen maar interesse zou hebben voor zijn pc en duidelijk niet voor de politiek. Harrie van Dijk probeerde juist duidelijk te maken dat de betrokkenheid van jongeren juist vergroot zou worden op het moment dat ze al vanaf hun 16e jaar zouden mogen stemmen. In tegenstelling tot de andere debatten knalde finaledebat echter nergens maar dit zal met de spanning te maken hebben gehad. Toch kon de jury na afloop op basis van goede argumenten de winnaar aanwijzen. Door zijn natuurlijke flair, het gebruik van de juiste voorbeelden en het kort en bondig deponeren van zijn argumenten werd uiteindelijk Sebastiaan van de Kimmenade verkozen tot winnaar van deze debatavond.
Al met al kunnen we dus terugkijken op een zeer geslaagde avond. Zowel de leerlingen als de politici vonden de debatten naar meer smaken en lieten weten dat ze nu al uitkijken naar een vervolg op dit evenement.
Vooraf hadden wij als organisatie onszelf ten doel gesteld dat we jeugd en politici dichter bij elkaar wilden brengen door middel van het debat. Ik denk dat we mogen stellen dat ons doel ruimschoots behaald is. De politici hebben ervaren hoe waardevol het is om eens vanuit een andere invalshoek naar een bepaald onderwerp te kijken. Bovendien hebben ze gezien dat jongeren meer in hun mars hebben dan vaak wordt aangenomen. De jongeren hebben gezien dat politici lang niet zo saai en stijf zijn als regelmatig wordt beweerd. Bovendien heeft het publiek mogen ervaren hoe geweldig debatteren kan zijn. Deze avond kent dus naast Sebastiaan nog veel meer winnaars en smaakt absoluut naar meer. De enthousiaste reacties van deelnemers, jury en publiek onderstrepen dat des te meer.
Frans van der Zanden maakte onderstaande foto.
Wie van de politici deden er allemaal mee?
Joan Damen (VVD), Harrie van Dijk (SDOH), Susan Verhey(Helder Helmond), Nathalie van der Zanden (SP), Anja Spierings (Helmondse Belangen), Noureddine Zarroy (D66), Jan van Aert (Trots),Ruud Verhoeven (GroenLinks), Theo van Mullekom (Helmond Actief), Diny Hagen(Helmond Actief, invalster), Karim Ajouaou(PvdA)
Een sterke ploeg dus!
Mirjam
@Mirjam van der Pijl op donderdag 30 mei 2013 om 17:40:
Het is Helmond Aktief, met een k.
Anders krijg je het aan de stok met Theo 😉