15reacties

Van der Pijl: Knopen of koppen tellen?

Column Mirjam van der Pijl PvdA Helmond

Woensdag 8 juni is in gemeenteland een belangrijke dag. Een spannende dag ook.
Die dag wordt de gemeenten gevraagd in te stemmen met het z.g. bestuursakkoord. De column van Rudi van de Made van vorige week ging hier al over. Het kabinet wil daarbij een aantal taken overdoen aan de gemeenten. Onder het mom van: jullie zitten er dichter op en kunnen er dus betere beslissingen over nemen, worden o.a. jeugdzorg, de Wajong en de WSW bij de gemeenten op het bord gelegd.
Over de schutting gekieperd zeggen wij in de PvdA. Wat is er nl aan de hand?
Het budget dat het Rijk nu nodig heeft om die taken uit te voeren komt niet mee maar er wordt een z.g. efficiëntiekorting toegepast. Want, zo is de stelling, als jullie het op maat kunnen regelen kan het goedkoper. Of dat werkelijk zo is dat is nog maar de vraag. Maar erger is dat het niet gaat om een korting van 10% maar om veel meer, al is het goed verpakt in de maatregelen. Het kan om percentages boven de 40% gaan. Als gemeenten fors te weinig krijgen om deze wetten voor de echt zwakkeren uit onze samenleving uit te voeren betekent dat een groot deel van de mensen de bijstand ingeduwd worden, achter de geraniums komen zitten, zich niet meer maatschappelijk nuttig kunnen maken laat staan maatschappelijk kunnen meedoen.
Onaanvaardbaar vindt de PvdA. Juist Helmond is een uiterst kwetsbare gemeente op dit vlak!
Afgelopen november hebben we hiervoor al gewaarschuwd en een motie ingediend. Die zei: Het bestuursakkoord op dit punt niet aanvaarden zonder voldoende financiën voor de gemeente. Het college dacht daar op dat moment hetzelfde over en nam de motie over.
Inmiddels hebben al veel gemeenten laten weten niet akkoord gaan met het bestuursakkoord zonder een forse verbetering op deze punten. Veel gemeenteraden hebben hun vertegenwoordigers de opdracht meegeven "nee, tenzij…" of "ja, mits…" te stemmen. Het kabinet, bij monde van CDA-minister Donner, zegt dat het een alles of niets akkoord is. Het college in Helmond is nu diezelfde mening toegedaan en wil vóór stemmen.

Zondag 5 juni verklaarde Donner in het tv-programma Buitenhof het volgende: Mocht na één of meerdere jaren blijken dat de gemeenten toch niet uitkomen met het geld dan moet er opnieuw om de tafel worden gegaan want "dan hebben we samen een probleem".
Dank je de koekoek! Het kabinet heeft een bezuinigingsprobleem, kiepert het bij de gemeenten over de schutting en dan hebben we dus "samen" een probleem……..
In Helmond hebben afgelopen dinsdag 31 mei SP, PvdA, Trots en HH een motie van de strekking "nee, tenzij…" ingediend en ook GL diende een soortgelijke motie in. Die dag avond vond er een extra onderhandelingsronde plaats tussen vertegenwoordigers van kabinet en gemeenten. Voor het CDA reden op dat moment niet te kunnen instemmen. De uitslag van die onderhandelingen kon in theorie zodanig zijn dat de moties overbodig waren. Met alleen de stemmen van de VVD tegen is daarop besloten om maandag 6 juni een extra raadsvergadering te houden waar de aangehouden moties in stemming zullen worden gebracht.
Laat het CDA zijn sociale gezicht zien en het hart voor de zwaksten in de samenleving spreken? Oftewel: stemmen zij voor één van de moties? En wat doen D66 en de overige lokale partijen?
Bij een tekort aan geld voor de uitvoering zou het wel eens knopen tellen kunnen worden. Maandagavond kan het koppen tellen worden, zeker als niet alle raadsleden aanwezig zijn…..

Mirjam van der Pijl
Raadslid
PvdA