Mol: blijf de lange termijn vasthouden
In mijn vorige column haalde ik al aan dat de wereld in Nederland op zijn kop staat door de vele crises die ons overkomen. Als gevolg van de energieproblemen en/of een oorlog op dit continent dreigen prijzen voor allerlei producten de pan uit te reizen. Ook de Helmonders zullen dit gaan merken of er op verloop van tijd tegen aanlopen. Een pluim voor het college dat ze zo snel hebben gereageerd op het verstrekken van de energietoeslag.
Midden in dit soort discussies zijn we als gemeenteraad geconfronteerd met eerst de melding over een fiks tekort in de bouw van de Sport en BeleefCampus de Braak. Kort daarna ook het nieuws dat een tekort geconstateerd is bij de bouw van het Huis voor de Stad.
Los van hoeveel geld hiermee gemoeid zal zijn, is er een wezenlijk verschil in het nadenken en doen wat je als partij moet met deze twee financiële obstakels.
We ontkomen niet aan de constatering dat we niet zonder een Huis voor de Stad kunnen. Huisvesting van de medewerkers, van het college en van de raad zijn een verplicht nummer. Het tekort over een langere periode uitsmeren door mogelijk in een lager tempo te bouwen, werkt in ons eigen nadeel. Want dat betekent simpel dat de gemeente nog langer de huur moet ophoesten voor de panden waarin nu huisvesting plaatsvindt.
Bij de Braak is een andere situatie aan de orde. Gebouwd is en wordt er wel: de Knippenberg staat er en het nieuwe zwembad is in aanbouw. Nog niet is de aanbesteding gegund van het nieuwe stadion en aanverwante zaken zoals bijvoorbeeld het verleggen van de velden.
Het zou te gemakkelijk zijn om de voor hand liggende conclusie te trekken dat we dan zouden moeten afzien van dit stadion. Er zijn harde afspraken gemaakt met onder meer OMO en Helmond Sport over de Sport en BeleefCampus; niet nakomen zal leiden tot claims.
Voor 50PLUS Helmond is het financieel perspectief niet het overwegend argument om er op aan te dringen dat vast gehouden wordt aan dit totale project. We moeten ons gezamenlijk realiseren dat de integrale aanpak, welke tot uiting komt in dit project als paradepaardje aan de lat staat voor de imago van onze stad. En niet te vergeten het positief effect op de leefbaarheid van de omliggende wijken.
We kiezen voor de langere termijn en de uitstraling van de stad.
Frans Mol
Fractievoorzitter 50PLUS
4 reacties:
Al met al….een artikel zonder inhoud.
@Huub Reulen op maandag 15 augustus 2022 om 09:57:
Volgens mij bedoelt 50Plus dat zij ja gaan zeggen tegen de veel hogere kosten van het nieuwe stadion. Dat is toch mooi nieuws voor Helmond Sport? Lijkt er dan dus ook op dat ook de coalitie gaat instemmen.
Dat er tekorten zouden komen bij de bouw van het nieuwe stadhuis en de sportcampus had je van te voren al aan moeten zien komen. De enige bouwprojecten die in Nederland namelijk op tijd én binnen budget worden afgeleverd zijn zandkastelen.
De bestuurslaag in stad, provincie en ook landelijk staat vooral los van de burger. Veel burgers ervaren dat zo en dat is zeer serieus te nemen. Of het nou gaat over een potsierlijk en peperduur stadhuis of landelijk over de los van de boeren bedachte stikstofplannen, zo veroorzaak je als bestuurslaag grote problemen. De bestuurders mogen besturen op grond van het stemgedrag van burgers, ook het inhoudelijke beleid kan niet zonder raadpleging en instemming van de burger. Het gaat over hoe we tegen het bestuur van stad of het land aankijken: dat moet je samen doen met de mensen ter plekke en niet topdown vanuit het gemeentehuis of Den Haag”. Hoekstra schijnt het begrepen te hebben en daar is opluchting over. Eindelijk wordt er geluisterd. Soms moeten dan plannen worden bijgesteld, voor een o zo verantwoord stadhuis of het stikstofbeleid.