Van der Zanden: voor het blok gezet!
Vanaf vandaag heeft SP-raadslid Nathalie van der Zanden hier elke 6 weken haar column met haar bespiegelingen over Helmond. Wij wensen Nathalie alle succes.
_______________________________________________________________________________
Ik kies ervoor mijn boodschappen altijd in dezelfde winkel te doen. Lekker makkelijk, dichtbij en het personeel is vriendelijk. Als je aangekochte waar niet goed is kun je het omruilen of je krijg je geld terug. Je voelt je er een gewaardeerde klant.
Je staat er niet altijd bij stil hoe vaak je per dag, bewust of onbewust, een keuze maakt. Kunnen kiezen is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Soms heb je geen keuze omdat je ermee geboren bent of het je overkomt.
Vanaf 1 oktober verplicht de Zorgpoort alle klanten die een scootmobiel nodig hebben tot het betalen van een eigen bijdrage. In de toelichting die bij het besluit zit staat "Als u de eigen bijdrage voor de toegekende voorziening te hoog vindt heeft u de mogelijkheid om geheel van uw WMO voorziening af te zien".
Dat is vreemd, dacht ik, om iemand voor te stellen om er maar vanaf te zien. Want een scootmobiel via de Zorgpoort krijg je alleen als het nodig is. Je hebt een indicatie nodig! Hoezo ervan afzien?
Als gemeenteraadslid spreek ik steeds vaker mensen die niet meer begrijpen wat ze overkomt en waarom ze bepaalde keuzes moeten maken. Ik heb veel voorbeelden, maar noem er maar een:
Een jong gezin dat weinig mogelijkheden meer ziet en waarvan de vader door ziekte aan huis gekluisterd is. De ziekte van hem brengt hoge kosten met zich mee waardoor de reserves opgaan aan bijvoorbeeld medicijnkosten. Ontsnappen uit deze situatie is nauwelijks mogelijk omdat geen werkgever hem wil. In deze situatie is de partner kostwinner geworden die in ploegendiensten moet werken om de vaste lasten te kunnen blijven betalen. Het gezin behoort niet tot de minima maar tot de doelgroep "werkende armen" die geen recht hebben op bijzondere bijstand!
Gelukkig is het voor hem mogelijk dagelijks de kinderen met de tweedehands scootmobiel van de Zorgpoort naar de basisschool te brengen. In het begin schaamde hij zich ervoor maar inmiddels heeft deze schaamte zich vertaald in een dagelijks klein moment van geluk.
De Zorgpoort is geen winkel. Jij bent geen klant maar een cliënt. Je scootmobiel geen gadget maar een noodzakelijke voorziening. Een voorziening waarvoor je de eigen bijdrage vanaf 1 oktober MOET betalen. Maar waarvan? Uit de spaarpot van je kinderen?
Hoezo keuze?
16 reacties:
Sterke column. Sterk debuut. In regelgevend NL is steeds vaker de menselijke maat ver zoek.
tja het is voor een gemeente niet altijd “prettig” om landelijke regelgeving te moeten uitvoeren. overigens bekend is ook dat er scootmobielen ongebruikt in bergingen (blijven) staan omdat belanghebbenden ondanks hun indicatie, geen of nagenoeg geen behoefte hebben aan het gebruik ervan. misschien nu een reden om deze te retourneren en te zoeken naar andere vormen van mobiliteit.
@Berry, kosten andere vormen van mobiliteit dan geen geld? Het is nogal gemakkelijk om je altijd achter de regels te verschuilen. De Gemeente moet meer naar mensen gaan kijken en minder naar centen. De niet-gebruikers leveren hun scoot nu vanzelf wel in. 50 piek per maand loopt immers al heel snel op. Voor degenen die echt geen cent te makken hebben is dit dus ook Echt te veel.
@Nathalie van der Zanden:
Leuk dat je hier voortaan een column hebt.
Natuurlijk hoor je die mensen daar niet voor te laten opdraaien.
Vraagje: Hoeveel zou het de gemeente kosten als dergelijke kosten door de gemeente wordt betaald of gesubsidieerd?
Zoals vaker gesteld in de reactie: er zijn te veel mensen die allerhande voorzieningen ongebruikt in hun bezit hebben. Ze hebben er immers recht op dus willen ze deze ook hebben. Zelf ken ik ook zo iemand.
Dit zijn allemaal overbodige kosten die het geheel onbetaalbaar maken. Haal de rotte appels er uit zodat de mensen die het écht nodig hebben met rust gelaten kunnen worden.
Leuk SP-ers die gaan bloggen.
Wordt de hulp en zorg aan minder bedeelden niet meer weg gestopt in een verdom hoekje.
Mooi stukje….
Jammere is zoals in de reacties hierboven al te lezen is dat er inderdaad veel spul ongebruikt staat te verstoffen.
Maar de grootste boosdoener in dat verhaal is de zorgpoort. Deze zou een paar maanden na toekenning en levering contact opnemen om te kijken of alles naar wens is, echter, dit gebeurt niet!!
Ook wijzen ze bij de zorgpoort hulpmiddelen toe via een bepaald protocol, en niet naar de wensen van de mensen die het nodig hebben.
Tevens wordt het gebruik van een scootmobiel automatisch gekoppeld aan een taxipas, iets wat zeker niet alle gebruikers nodig hebben.
De gemeente zou er veel beter aan doen om eerst eens intern de orde op zaken te stellen, ipv maar automatisch de rekening neerleggen bij de zorggebruikers!!
Schokkend is wel dat het alleen gebeurt omdat de gemeente hun begroting niet rond krijgt!!
Als men eens wat minder geld in overbodige zaken zou steken (travesre, kuntwerken in de stad) zou het allemaal niet nodig zijn!!
Frustrerend aan het verhaal is dat we ondertussen op 8 october zitten, en de gebruikers nog steeds niet weten hoe hoog de bijdrage dan wel niet wordt!!!
Ook moet ieder gaan betalen naar inkomen, en niet naar geleverde zorg…!!!
Gisteren tijdens de vergadering van de commissie MO&E werd gezegd dat er al 50 scootmobielen terug zijn gegeven.
En dat zullen niet de laatste zijn!
Zelf zit ik er ook aan te denken.
Er staat tochh al een auto voor de deur, die kost ook geld, of ik hem nou gebruik of niet.
Stop dan liever die eigen bijdrage in de benzinetank, en doe dan ook de korte stukjes maar met de auto.
Zal de luchtkwaliteit binnen de gemeente ook geen goed doen!
@Nathalie van der Zanden:
Mijn vraag van 5 oktober in de herhaling:
Hoeveel zou het de gemeente kosten als dergelijke kosten door de gemeente worden betaald of gesubsidieerd?
@Pieter:
In maart van dit jaar is het besluit om "eigen bijdrage" in te voeren voor alle individuele voorzieningen al door de gemeenteraad genomen. Op deze weblog heeft hierover onder "WMO geeft zieken sigaar uit eigen doos" al een uitgebreide discussie plaatsgevonden. In ditzelfde artikel staat een link naar raadsvoorstel 25 dat meer duidelijkheid geeft over de bijbehorende financiën.
En dat na 30 jaar socialistisch bestuur,een klein oehaa voor dit resultaat
En nu, 3 weken NA invoering, zijn de gebruikers nog steeds NIET op de hoogte van de exacte hoogte van de eigen bijdrage…!!!
Wel is bekent dat je een bijdrage betaald naar inkomen, en niet naar werkelijke gebruikerskosten….
Vandaag bekent geworden dat de te betalen “eigen bijdrage” ruim 50 euro per 4 weken is!!
Dit komt neer ruim op 650 euro per jaar!!
En dat terwijl de aan mij geleverde voorziening een 2dehandse….
Heb zelf het besluit genomen om dat geld in de benzinetank van de auto te gooien, en daarmee de kinderen maar naar school ga brengen…
Ben ik net zo duur uit, alleen zit ik dan droog…
Doet wel erg zeer als je 20 jaar netjes je premies hebt betaald, en zodra je er een beroep op moet doen, je betaalde premies weg zijn, en je er nog steeds zelf voor moet betalen!!!
Je begint je zo ook af te vragen waarvoor we eigelijk nog gemeentebelasting betalen….zodra je iets nodig hebt, moet je er toch zelf voor betalen!!!
Maar goed, het past wel binnen het beeld wat toch al was ontstaan van deze gemeente….
Zoals het verhogen van de hondebelasting als de overlast afneemt!!
Jammer dat de gemeente besloten heeft om haar eigen overdadig uitgaveprobleem op te lossen door de inwoners er voor op te laten draaien….
Kennelijk is de drang naar het uitvoeren van veel te dure prestiegeprojecten groter dan de behoefte een prettige, sociale leefstad te hebben…
en dan krijg je in juni te horen wat je in maand 11 2010 eigelijk had moeten betalen dat is absurd en tegelijkbetaald de ene al vanaf september de ander november en de ander weer januari 2011 er word verschil gemaakt