Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 117045 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.

Onze Helmondse politici

2reacties

Ko: Klimaatprogramma

Columnist Ling Ko GroenLinks HelmondVorige week dinsdag stemde GroenLinks tegen het nieuwe klimaatprogramma voor 2012-2016. Hierin stonden wij alleen. De reden voor onze tegenstem is dat wij menen dat er kansen blijven liggen voor een schoner, gezonder en duurzamer Helmond. GroenLinks ziet de urgentie voor de klimaatproblematiek en geeft daarom hoge prioriteit aan duurzaamheid. De raad oordeelt helaas anders.

Helmond is een industriestad met het Ruhr-gebied als achterland. Goede luchtkwaliteit is daarom extra van belang. Schone lucht is een collectief goed, u en ik hebben daar evenveel recht op. Iedereen wenst dan ook schone lucht te ademen, maar het is lastig te bepalen wie waar en hoeveel van onze lucht en milieu mag vervuilen. Consumenten en bedrijven betalen voor vervuiling. Een goede zaak, maar het maakt uw of mijn lucht er niet schoner op. Daarom is het goed dat de overheid implementatie van duurzame technologie actief stimuleert en faciliteert. En zeker hier in de slimste regio van Nederland zouden wij hierin voorop moeten lopen om het woon- en leefklimaat nog aangenamer te maken. Niet alleen de snelst groeiende economie, maar ook de groenste en daarmee competitieve economie: het kan!

Helmond hoopt tussen 2035 en 2045 een klimaatneutrale gemeente te zijn. Daarmee hebben we het meest ambitieuze doel uit het klimaatprogramma aangehaald. Ter vergelijking: Eindhoven heeft zich voor diezelfde periode ten doel gesteld energieneutraal te zijn; dat getuigt pas werkelijk van ambitie! Landelijk zetten PvdA en VVD zich in voor een ‘ambitieus internationaal klimaatbeleid’. In het regeerakkoord melden zij: “Wij streven internationaal naar een volledig duurzame energievoorziening in 2050.”

Er is namelijk een verschil tussen klimaatneutraliteit en energieneutraliteit. Het voorgaande heeft betrekking op activiteiten die geen negatief effect hebben op het klimaat. Bijvoorbeeld door een sterke reductie van de uitstoot van broeikasgassen (waaronder CO2, methaan) of door compensatie (boomaanplant). Wanneer wordt gesproken over energieneutraal, betekent dit dat alle energie die binnen een gemeente (of gebouw) wordt gebruikt, binnen deze gemeente (of dit gebouw) duurzaam wordt opgewekt.
Het moge duidelijk zijn dat het klimaatbeleid in Helmond ons niet ver genoeg gaat.

Naast de slimste regio zouden we ook de groenste regio kunnen worden. Eindhoven gaat ervoor! Maar helaas deelt Helmond die visie niet. De wethouder is allang tevreden dat we een ‘goede middenmoter’ zijn en dat is ons inziens een mentaliteit die niet past bij een stad die zich tot een van de slimste ter wereld rekent!

Ling Ko
Fractievoorzitter
GroenLinks

Deze bedrijven maken de weblog mede mogelijk.
1reactie

Janssen: Samen zijn gemeenten sterker !

Column Maarten Janssen Raadslid D66 (lid fractie SDOH-D66-Helmondse Belangen) HelmondDe bestuurlijke organisatie van onze Brainportregio staat weer volop in de belangstelling. Het verdwijnen van SRE (Samenwerkingsverband Regio Eindhoven) is een aanleiding. Minstens zo belangrijk is het regeerakkoord dat gemeenten wil opschalen tot minimaal 100.000 inwoners.

De discussie komt in een negatief daglicht omdat burgemeesters kissebissen over de positie van hun eigen gemeente. Jammer, want daarmee ontkrachten zij de kans op een nieuwe start in de regio, en wat een kans! Veel bestuurders uit onze regio vinden het de hoogste tijd om de kluwen aan samenwerkingsverbanden te ontwarren en een duidelijk beeld te scheppen.

De focus op lokale overheden als gemeenten doet geen recht aan de realiteit. De kwaliteit van leven, wonen en werken wordt niet lokaal maar regionaal bepaald. Voorbeeld: wonen in Helmond-Brandevoort, werken in het MMC in Veldhoven en winkelen in Mierlo.
De bedrijven op de High Tech Campus in Eindhoven, ASML in Veldhoven , Philips in Best, de Helmondse Automotive Campus willen allen hetzelfde: goed opgeleide werknemers, kwalitatieve bedrijventerreinen, doelmatige infrastructuur, goede samenwerking en dat haar burgers wonen in een prettige omgeving . Samen zijn gemeenten sterker, ook de grotere als Eindhoven en Helmond. Dat geldt voor de gemeente als dienstverlener aan de burger en het bedrijfsleven en als lobbyist. Eén stem naar Den Haag en Brussel versterkt onze boodschap.

De bestuursstructuur is dienend aan het karakter en aan de ambities van onze regio. Brainport is een succes dankzij de effectieve samenwerking (elkaar successen gunnen), het netwerk van het aan elkaar knopen van kracht en expertise en de drang tot innovatie van de regio en zijn economie. Precies bouwend op die kracht moeten we bestuurlijk een paar knopen durven door te hakken.
Een voorbeeld hoe het zou kunnen: In de Drechtsteden worden regionale onderwerpen behandeld door het regionaal dagelijks bestuur van vertegenwoordigers (burgemeesters/wethouders) uit de gemeenten, gecontroleerd door een regionale raad van volksvertegenwoordigers (raadsleden). Van verdubbeling is geen sprake, besluitvorming is lokaal waar het kan en regionaal waar het moet.
Zuidoost-Brabant is binnen en buiten de landsgrenzen in meerdere opzichten een voorbeeld. D66 is daar trots op en wil die voorbeeldfunctie versterken. Daarvoor hebben we de bestuursstructuur nodig zoals geschetst.

D66 Helmond hoopt dat ook in de stadsvisie 2030 dit gedachtegoed een plek zal krijgen en verder uitgebouwd zal worden. Zei onze nieuwe burgemeester immers niet op dinsdag 27 november 2012 op een bijeenkomst met burgers uit onze stad dat we ‘samen meer kunnen’. Voor D66 houdt dat niet op bij de gemeentegrens.

Maarten Janssen
Raadslid
D66 Helmond

4reacties

Rieter: Heldere Stadsvisie 2030

Column Michael Rieter Helder HelmondHelder Helmond is trots op de culturele eigenheid van Helmond en de Helmonders. Wél baart de onderlinge communicatie ons grote zorgen. Als we de taal niet spreken kunnen we elkaar niet verstaan of begrijpen. In 2030 is Helmond nog steeds Helmond! En mèt ’n Hellemonder die het hart op de tong heeft!

Automotive en food bieden toekomstperspectief voor Helmond. Samen met de techniek die we als Helmond in onze genen hebben zitten (textiel en metaal) moet Helmond een dependance van de TUe krijgen: een ‘ambachts’-universiteit. Daarmee binden we jongeren aan Helmond: dé kracht van de toekomst!. In 2030 is er sprake van een ‘Hellemond valley’ (vergelijkbaar met Silicon Valley in Californië). En gaat alle digitale communicatie via glasvezel.

Plan Akkers en de Traverse zijn voorbeelden van duurzame projecten. Vanaf nu moeten alle bouwplannen inclusief duurzaamheid zijn: maak constant gebruik van zonne-en wind-energie. In 2030 rijden in automotive-city Helmond álle auto’s electrisch. En verder houden we energie over die we kunnen exporteren!

Oók de kinderen van nú die b.v. in Dierdonk en Brandevoort wonen zouden in Helmond moeten willen blijven. Helder Helmond heeft grote zorgen voor wat de multiculturele samenleving wordt genoemd. In 2030 is Helmond wél een echte samenleving waar we mét en vóór elkaar wonen, leven, werken en recreëren. We zijn ondanks de toenemende vergrijzing een relatief jonge stad doordat we de jongeren van nu aan ons hebben weten te binden.

Helder Helmond maakt zich zorgen over het feit dat de Helmonder zich relatief onveilig voelt in Helmond. Een betere handhaving, liefst zónder camera’s, zou in 2030 Helmond het predikaat: ‘schoonste én veiligste stad van Nederland” moeten opleveren.

Automobiliteit moet niet leidend zijn. Helder Helmond is trots op onze geweldige gratis fietsenstallingen. Zorgen baren ons dan ook de huidige staat van vele fietspaden. In 2030 moet Helmond al járen dé fietsstad van Nederland zijn! Vwb de ruimte zijn we trots op al veel van onze nieuwe maar ook geherstructureerde wijken waar groene delen geen luxe zijn maar ‘gewoon’. In 2030 moet dat gelden voor héél Helmond en zijn we de fijnste stad van Nederland om in te wonen.

De overheid staat volgens Helder Helmond nog véél te ver af van haar bewoners. Geen woorden maar daden! Dat voetbaldevies is ook het motto voor ons. Het gemeentebestuur máár ook hogere overheden zouden veel meer voor, door en mét mensen moeten werken. In 2030 zal Helmond daardoor de stad zijn bij verkiezingen met het hóógste opkomstpercentage van Nederland!

Ons Speelhuis was misschien wel het meest onderscheidende gebouw maar helaas níét ons aller trots! Daar móét een vergelijkbaar gebouw voor terugkomen. We zijn trots op ons wekelijks terugkerende evenement de weekmarkt, de kasteeltuinconcerten en ons kasteel (o.a. van Sinterklaas). In 2030 is Helmond dé sint-stad van Nederland én Vlaanderen! Hebben we onze eigen ‘Eiffeltoren’ én is Helmond Sport landskampioen.

Tot slot wil Helder Helmond nadrukkelijk aandacht vragen voor de zorg. Weliswaar heeft Helder Helmond de wens dat we een relatief jonge stad zullen zijn máár de groep oudere inwoners zal ook héél groot zijn. Die verdienen een goede zorg! Daarbij dient de zorg (weliswaar betaalbaar) leidend te zijn en niet het budget. Zowel maatwerk als goede collectieve diensten zijn daarvoor een waarborg in 2030.

Michael Rieter
Fractievoorzitter
Helder Helmond

Van de Brug: Ondernemersfonds

Column Serge van de Brug Raadslid VVD HelmondOp donderdag 15 november jl. hebben wij de commissie MO&E het voorstel tot invoering van een ondernemersfonds besproken.
Het ondernemersfonds heeft tot doel om door middel van een zogenaamde opgelegde reclameheffing gezamenlijke activiteiten en projecten van en door ondernemers te kunnen financieren. Tot dusver gebeurt dit al in het gebied van de winkelboulevard aan de Engelseweg en in het winkelcentrum van Helmond.
De gemeente gaat deze reclameheffing van de ondernemers incasseren door een geringe verhoging van de OZB door te berekenen aan deze ondernemers. Ook de gemeente Helmond zelf gaat een bijdrage aan het fonds leveren omdat ook zij panden heeft die voor deze reclameheffing in aanmerking komen. De verhoging van de OZB komt echter voor 100% weer ten goede aan deze ondernemers.

In het verleden gebeurde het nog wel eens dat er bijvoorbeeld door de ondernemers van bijvoorbeeld een wijkwinkelcentrum het idee geopperd werd om met Sinterklaas, kerst, carnaval, en Pasen het winkelgebied te verfraaien. Alleen waren er dan altijd nog ondernemers die hier financieel niet aan bij wilden dragen, maar uiteindelijk wel de vruchten plukten van het verfraaide winkelcentrum. Het zogenaamde “Freeriding”.
Door de invoering van een ondernemersfonds, gaan dit soort praktijken tot het verleden behoren. Iedere ondernemer draagt bij en iedere ondernemer heeft hier dan ook weer dezelfde voordelen van.
Het ondernemersfonds gaat in principe voor 3 jaar aan de slag. Na deze periode wordt het project geëvalueerd en wordt bezien of het project verlengd, gewijzigd of beëindigd wordt.
De stichting Ondernemersfonds Helmond gaat de gelden verdelen over de verschillende gebieden in de stad.
Het draagvlak van de ondernemers voor dit project is groot. In mei van dit jaar heeft het ondernemersfonds een voorlichting gegeven van de plannen en na een haalbaarheidsonderzoek zijn de plannen concreet gemaakt en aan de commissie MO&E voorgelegd.
In de commissievergadering bleek dat het draagvlak voor dit voorstel groot was onder de politieke partijen, alleen de PvdA had helaas nog haar bedenkingen, ondanks de uitgebreide uitleg door de wethouder en een vertegenwoordiger van het ondernemersfonds.

Iedere initiatief om het ondernemersklimaat te verbeteren, kunnen wij als VVD van harte ondersteunen. Het ondernemersfonds behoort hier ook toe. Een nog beter ondernemersklimaat kan immers bijdragen tot nog meer werkgelegenheid en dus minder werkloosheid voor onze inwoners.
De kans is heel groot dat het voorstel ongewijzigd zal worden aangenomen in de komende raadsvergadering van 4 december 2012.

Ik wens de Stichting Ondernemersfonds Helmond alvast veel succes toe met haar toekomstige taak!

Serge van de Brug
Raadslid
VVD

3reacties

Van der Zanden: hulpdienstgekwalificeerd?

Column Nathalie van der Zanden SP HelmondOnze partij bestaat dit jaar 40 jaar. Ook de Helmondse afdeling van de SP, een van de oudste bestaat 40 jaar. Op een bescheiden manier wordt zo links en rechts aandacht geschonken aan dit jubileum.

In ons “tweede huis” aan de Molenstraat 95 houden we wekelijks op woensdagavond van 19:00 tot 20:00 uur een inloopspreekuur. Iedereen, lid of geen lid, kan dan binnenlopen met een vraag of een probleem. In een aantal gevallen kunnen we concreet iets betekenen, in andere gevallen ontbreekt het ons aan voldoende kennis maar gaan we ermee aan de slag. Immers, we zijn vrijwilligers en geen specialisten en de verscheidenheid van de vragen is erg groot. (Overigens is het spreekuur van onze partij niet uniek. Er zijn meer politieke partijen die iets gelijksoortigs organiseren en recentelijk hebben we ook kunnen lezen dat ook de Helmondse PvdA een ombudsteam is gestart.)
Een aantal jaren heb ik het SP-spreekuur gedaan. Nu val ik zo nu en dan even in wanneer mijn assistentie wordt gevraagd.

Afgelopen maand werd ik weer eens gevraagd aanwezig te zijn bij een gesprek.
Terwijl ik samen met een andere SP’er met iemand in gesprek zat , viel plotsklaps, bijna letterlijk, een jongeman met de deur in huis. Uit zijn wat moeilijk verstaanbare woorden maakte ik op dat hij informeerde naar het NS station. Terwijl ik luisterde naar zijn enigszins verwarde en onsamenhangende zinnen en opmerkingen, nam ik hem eens goed op en gaf hem een stoel met de woorden “….ga er eens even bij zitten en neem een kop koffie”.
Als snel werd me duidelijk dat hem simpelweg de weg naar het centraal station uitleggen niet voldoende zou zijn. Hij had de dag ervoor te horen gekregen dat hij ontslagen was en zag zijn toekomst donker in want ook zijn financiële situatie en de relatie met z’n vriendin lieten te wensen over. Het was allemaal even te veel. Zo veel te veel dat hij een hele cocktail van medicatie, drank en drugs had genomen! Een combinatie waarvan we weten dat niemand die echt kan bekomen.
Na een tijdje met elkaar gepraat te hebben zijn we samen opgelopen naar het station en heb ik hem op de trein gezet. Ik heb contact opgenomen met zijn ouders om door te geven welke trein hij had genomen en de volgende dag heb ik een goed gesprek gevoerd met zijn vader.

Hoewel de jongeman simpelweg iemand leek te zijn die de weg vroeg, bleek tijdens het gesprek dat er meer speelde. Door te luisteren naar zijn verhaal, niet meteen te oordelen en door betrokkenheid te tonen voelde hij zich na dit gesprek een stuk beter. Maar zeg eens eerlijk, is dit zo bijzonder? Betrokkenheid kunnen we toch allemaal tonen zonder dat we gekwalificeerd hulpverlener zijn?

Nathalie van der Zanden
Raadslid
SP

2reacties

Van der Pijl: Oud en Nieuw

Column Mirjam van der Pijl PvdA HelmondHet was de afgelopen weken een beetje een vroeg Oud en Nieuw in Helmond.
We namen afscheid van het tijdperk “Jacobs” en daarbij werd veelvuldig teruggeblikt. Op sterke en zwakke punten van Jacobs, op sterke en zwakke punten van het gevoerde beleid in de 10-jarige periode dat Jacobs het college en de raad mocht voorzitten. Op sterke en zwakke punten die Helmond in die periode hadden gebracht waar het nu staat.
Maar er was ook vuurwerk. Vuurwerk dat prachtige kleuren en lichtjes aan het zwerk liet zien. Zoals de bijeenkomst vol mooie woorden en geweldige optredens in de Lambertuskerk, de drukbezochte receptie in het Kasteel, een geweldige show waarmee de ambtenaren afscheid namen en een afscheidsreceptie op de (door Jacobs zo vurig bepleitte) Automotive Campus. Maar ook het vuurwerklawaai ontbrak niet. Het interview met Jacobs dat in het ED verscheen veroorzaakte luide knallen! “ Verraden, verkeerd ingelicht, raad gepasseerd, dolk in de rug”…. Grote woorden vielen. Gerommel en gedonder dus. Er zal nog wel opruimwerk nodig zijn de komende tijd. Kruitdampen moeten optrekken en de straten van het Helmondse gemeentebestuur zullen worden schoongeveegd. Maar de bezem zal erdoor moeten zodat er weer normaal verkeer tussen raadsleden en collegeleden mogelijk is. Het vuil uit de hoeken en van onder de mat zal zichtbaar worden en zal moeten worden opgeruimd. Als we het laten liggen gaat het rotten….
Maar er werd vorige week ook vooruitgeblikt. Met name bij de verwelkoming van onze nieuwe burgemeester; mevrouw Elly Blanksma-van den Heuvel. In diverse toespraken werd de hoop op goede samenwerking uitgesproken. Van alle kanten de uitgestoken hand, in hoop, in verwachting en vaak in vertrouwen.
Mevrouw Van den Heuvel zelf hield een indrukwekkende toespraak bij haar installatie waarin vooral de passage over integriteit opviel. Ze maakte het meteen duidelijk: dit mensen-mens laat het niet gebeuren dat er wordt gesjoemeld, gerommeld en dat er lieden zich zullen verrijken in het openbaar bestuur en in aan overheid gerelateerde functies over de rug van anderen en met gemeenschapsgeld dat hen niet toekomt. Wat ze daarmee ook aangaf is hard te kunnen en te zullen zijn als de situatie daarom vraagt. Dit vond ik het meest indrukwekkende deel van haar speech.
Haar voornemens om alle wijken te gaan bezoeken, een blog op de gemeentewebsite bij te houden en de mogelijkheid haar 100 dagen vragen te stellen illustreren haar open houding naar de Helmonders, haar wens om de Helmonders snel te leren kennen maar ook zelf gekend te willen zijn en haar benaderbaarheid.
Helmond heeft voor het eerst in haar geschiedenis een vrouw als burgemeester. Ik ben daar blij mee, het werd tijd! Of de accenten in beleid en de bestuurscultuur zullen verschuiven is geen vraag meer. Andere personen doen het nu eenmaal anders… maar of het vrouw-zijn een verschil zal maken moet de toekomst maar uitwijzen.
Het glas werd geheven zoals we dat doen met Nieuwjaar. In dit geval jammer dat het geen champagne was. Het bruisende ervan had symbool kunnen staan voor de vooruitzichten van het komende tijdperk. Het tijdperk “Blanksma”.

Mirjam van der Pijl
Raadslid
PvdA

6reacties

Ko: Duurzaamheid

Columnist Ling Ko GroenLinks HelmondEens prijkte duurzaamheid vooral prominent op de politieke agenda’s van links en ontlokte het bij rechts steevast een allergische reactie omdat het groene idealisme dat gevoed werd door overheidssubsidies van weinig pragmatisme zou getuigen. Vandaag de dag constateren wij gelukkig een kentering. Dit is vooral de verdienste geweest van economische modellen die inzichtelijk hebben gemaakt dat goed duurzaamheidsbeleid kostenefficiënt is. Duurzame investeringen zijn rendabel, leveren banen op, zijn goed voor de (lokale) economie en bovendien goed voor onze gezondheid. En die van onze kleinkinderen. Duurzaamheid is dus niet een onderwerp van links of rechts, maar van ons allemaal!

Het is een enorme uitdaging, maar nu is de tijd om door te pakken met overheid, bedrijven én burgers, want er liggen kansen die niet onbenut gelaten mogen worden. Ook in Helmond niet. Zeker in zo’n vooruitstrevende stad die zich zo sterk aan het profileren is op food en automotive mag duurzaamheid als rode draad niet ontbreken. Waarom stellen wij ons niet ten doel om in de zeer nabije toekomst een klimaatneutrale stad te zijn? Te beginnen door als gemeente zelf het goede voorbeeld te geven en duurzame energievoorziening standaard integraal te betrekken in de onderhandelingen met projectontwikkelaars en woningcorporaties.

Of durf te dromen! Plaats zonnepanelen op braakliggende terreinen, zodat energievoorziening op den duur wellicht weer een lokale aangelegenheid kan worden. Er zijn momenteel genoeg gemeenten in den lande die het overwegen. Een ander opkomend fenomeen is ‘urban farming’, het verbouwen van groente en fruit in een stadse omgeving. Zeer innovatief en zou op educatieve wijze ingezet kunnen worden om kinderen bewuster te maken van gezonde voeding. Leegstaande gebouwen en braakliggende terreinen hebben we in overvloed. Tijdelijke herbestemming zou er wel eens toe kunnen leiden dat er nog enige (maatschappelijk) rendement gegenereerd wordt! Groene ondernemers kennen we in Helmond genoeg.

Het predicaat ‘duurzaam’ is niet alleen voorbehouden aan overheden en bedrijven. Huishoudens hebben het sneller dan ze zouden denken, zeker  wanneer zij goed geïnformeerd worden. Een mooi initiatief dat hier op verrassende manier aan bijdraagt is de Zonatlas die in één oogopslag laat zien welke daken in een gemeente geschikt zijn voor het plaatsen van zonnepanelen. Huiseigenaren kunnen door middel van een eenvoudige rekenmodule snel uitrekenen wat de investering hen zal opleveren. Meten=weten, en in de meeste gevallen blijkt het geld snel verdiend!

En wat vindt u? Hoe enthousiast bent u over het duurzaamheidsgehalte van Helmond?

Ling Ko
Fractievoorzitter
GroenLinks

7reacties

Janssen: Onze draaiorgels

Column Maarten Janssen Raadslid D66 (lid fractie SDOH-D66-Helmondse Belangen) HelmondMet een zekere regelmaat wordt in de Raad van Helmond gesproken over onze collectie draaiorgels. Hierbij hoort ook de collectie accordeons die helaas vaak vergeten wordt te noemen.

Sedert het vertrek uit de Paterskerk aan de Molenstraat zijn deze collecties ondergebracht in de Gaviolizaal aan de Torenstraat. Maar daar leiden ze een kwijnend bestaan. Op jaarbasis komen er, naar blijkt een schamele 600 unieke bezoekers om te genieten van alle pacht en praal die de orgels ten toon spreiden. En zeg nou zelf dat is niet veel. Je vraagt je dan ook af hoe komt dit nu ? Is er iets mis met de locatie ? Heeft de Helmonder en in het verlengende ervan de rest van Nederland geen belangstelling meer voor draaiorgels ? Een goed antwoord op die vraag kan schijnbaar niet gegeven worden, anders zou het naar mijn gevoel wel anders gesteld zijn onze draaiorgels in de Gaviolizaal.

Tot midden volgend jaar houden de draaiorgels en de accordeons hun plek in de Gaviolizaal zo verklaarde wethouder Jan van den Heuvel in de raadsvergadering van 2 oktober 2012. Daarna zal deze zaal tegen de vlakte gaan in het kader van nieuwe ontwikkelingen in ons centrum.

Meerdere locaties worden thans onderzocht om deze collecties onder te brengen. Maar eenvoudig is het niet. De collecties vragen een bijzondere ruimte om tot hun recht te komen. Denk aan de luchtvochtigheid van de ruimte en natuurlijk aan de akoestiek. Verder is het duidelijk dat herhuisvesting van de orgels ook veel geld zal gaan vragen. Buiten dat blijft het natuurlijk de vraag of het herhuisvesten op een andere plaats in de stad een garantie biedt voor een financieel acceptabele exploitatie van de collecties.

Op deze vragen zal de Raad van Helmond dan wel een duidelijk en helder antwoord moeten geven. In heel simpel Nederlands gezegd: hoeveel hebben we als Helmonders over om de orgels te behouden ? En wat verstaan we dan onder behouden ?  Slaan we ze dan maar ergens op tot een later moment ? Of trekken we een ‘zak met geld’ open voor het behoud en de exploitatie van een ruimte waar de orgels en accordeons gaan plaatsen ?

Moeilijke en lastige afwegingen die de Raad zal moeten maken zeker in een tijd waarin het woord ‘minder’ belangrijker is dan ‘meer’. Of vinden we het van belang dat men kan genieten van onze draaiorgels ook al is het even buiten onze gemeentegrens zonder dat dit de stad veel geld gaat kosten ? Eerlijk gezegd ben ik er nog niet uit. U wel ?

Maarten Janssen
Raadslid
D66 Helmond

5reacties

Rieter: passie voor Helmond

Column Michael Rieter Helder HelmondAfgelopen dinsdag heb ik er weer een aantal ontmoet. Mensen die net als ik een passie hebben voor Helmond. Ik was namelijk een paar weken geleden uitgenodigd om zitting te nemen in een jury. En wel de jury die de inzendingen voor ‘Kiek Hellemond naw’ moest beoordelen. Een initiatief van KunstKwartier in samenwerking met de bieb. En afgelopen dinsdag was het dan zover. Eerst hingen, én stonden, de diverse kunstuitingen, schilderijen, tekeningen, aquarellen, foto’s, zelfs kralen maar ook objecten al een paar weken bij het KunstKwartier. Daar konden bezoekers hun stem uitbrengen. En daarnaast was er dus de jury. Daarin zaten naast mij verder Frank Hoenjet, kunsthistoricus van het Gemeentemuseum, Esther Hartzema, de kersverse directeur van KunstKwartier, en beeldend kunstenaar René De Vries. In totaal 31 inzendingen, sommige zelfs uit meer werken bestaand, toonden mijns inziens vooral de passie voor Helmond. En dat doet je méér dan deugd!

‘Brug Veestraat 1963’ door Willy Boetzkes
‘Brug Veestraat 1963’ door Willy Boetzkes

Aan mij werd gevraagd om afgelopen dinsdag in de nieuwe bibliotheek aan de Watermolenwal namens de jury onze motivatie nader toe te lichten. En daarbij ging ik dus vooral in op de passie die de Helmondse amateur kunstenaars in hun werk hadden gestopt. Ik heb zelfs de suggestie en daarmee de oproep gedaan om voortaan bijvoorbeeld bij Artimond óók een Hellemonds huukske te maken. Want dat verdienen gepassioneerde mensen. In ieder geval kan het Helmondse publiek nog tot en met 17 november in de expositieruimte van de bieb alle ingezonden werken bewonderen. Over passie gesproken. Het is te hopen dat de Helmondse gemeenteraad met net zoveel passie straks tot een nieuw theater zal komen. Want eveneens afgelopen week had ik het genoegen om met een delegatie van de Helmondse raad een werkbezoek te brengen aan een aantal schouwburgen. In Genk bezochten we de C-mine, in Heerlen de stadsschouwburg en in Roermond de Oranjerie. Drie totaal verschillende concepten waarmee we hopelijk als Helmond ons voordeel kunnen doen. In Genk deden de herbestemde mijngebouwen mijn industrieel erfgoed hart sneller kloppen. Maar de multifunctionele vlakke vloer zaal in Heerlen sprak mij het meest aan. Met een inschuifbare tribune voor zo’n 500 mensen, is die theaterzaal om te bouwen naar een popzaal voor meer dan 1000 mensen mét dan een verhoogd podium. Hoewel ik mijn passie voor ’t Speelhuis nimmer onder stoelen of banken heb gestoken – ikzelf ben dan ook voor herbouw van ’t Speelhuis maar dat terzijde – hoop ik dat bij de Cacaofabriek óók de nieuwe Helmondse schouwburg zal komen!

Michael Rieter
Fractievoorzitter
Helder Helmond

1reactie

Van de Brug: Feestje in Helmond?

Column Serge van de Brug Raadslid VVD HelmondDit jaar werd de 400e starterslening in Helmond verstrekt.
Tijd voor een feestje zou je zeggen.
Maar is dit ook echt zo?
Zoals eenieder kan zien, ligt de woningmarkt op dit moment aardig op zijn gat.

Al voor de kredietcrisis heeft het gemeentebestuur van Helmond in 2003 geconstateerd dat door een toegenomen vraag naar huurwoningen, de bouwproductie van nieuwe betaalbare koopwoningen stagneerde. Om de markt van huurwoningen enigszins te ontlasten werd de starterslening bedacht.
Dit instrument was een middel om starters op de woningmarkt de kans te bieden om voor een gelijkwaardige maandelijkse woonlast t.o.v. een huurwoning een koopwoning te betrekken. Met alle voordelen van dien (stimuleren eigen woningbezit, waardevermeerdering woning op de lange termijn).
De gemeente verstrekt vanaf 2003 een renteloze lening voor maximaal 3 jaar en maximaal € 30.000,–  en na die termijn wordt weer opnieuw bekeken of de persoon weer onder dezelfde condities kan verlengen.

Inmiddels zijn we bijna 10 jaar verder en bestaat het instrument “starterslening” nog steeds. Intussen zijn de criteria waar iemand aan moet voldoen wel verschillende malen aangepast en is het maximale leningbedrag verhoogd naar € 36.000,–. De insteek was in 2003 in eerste instantie de huurmarkt meer lucht te geven. inmiddels is dit enigszins achterhaald en is de doelstelling meer geworden; starters de mogelijkheid geven überhaupt de woningmarkt te betreden. Waar in 2003 waardevermeerderingen nog in het vooruitschiet lagen, is dit inmiddels verleden tijd met alle risico’s van dien. Sinds 2003 is de woningmarkt immers alleen maar verslechterd.
Het is ook een feit dat de woningmarkt in Helmond er een stuk slechter voor zou staan, wanneer er geen startersleningen zouden zijn verstrekt.
Inmiddels wordt 1 op de 3 woningen met een starterslening gefinancierd. Daarentegen is er geen enkele nieuwe starterswoning in het jaar 2011 opgeleverd. Maar dat even terzijde.

Lees verder »

2reacties

Van der Zanden: Vrijwilliger 2.0

Column Nathalie van der Zanden SP HelmondWie kent ze niet, de VRIJWILLIGER? Ongetwijfeld kennen we allemaal in onze familie- of vriendenkring wel een of meerdere mensen die vrijwilligerswerk doen. Kenmerken van deze vrijwilligers: betrokken bijna gepassioneerd, geïnteresseerd, altijd aanwezig, voor dag en dauw klaar voor de ‘zaak’, kortom…bijna professioneel bezig.

Sinds jaar en dag heeft onze maatschappij veel voordelen gehad van deze grote groep mensen. Waar even wat extra’s moest worden geleverd, net dat beetje meer om iets te maken tot wat het moest zijn, konden organisaties, instellingen en verenigingen terugvallen op vrijwilligers. Kortom een garantie voor gemeenschapszin en, eerlijk is eerlijk, vaak en in veel gevallen een uitkomst voor de opdrachtgever.

De laatste tijd bereiken mij signalen waaruit ik niets anders kan afleiden dan dat het steeds moeilijker wordt vrijwilligers te vinden. Ik zie activiteiten en taken die in het verleden zonder onderbreking werden uitgevoerd door vrijwilligers, vaker afgelast worden en soms zelf helemaal niet meer plaatsvinden.

Een slechte ontwikkeling. Zeker omdat veel vrijwilligerswerkzaamheden traditioneel plaatsvinden binnen het maatschappelijke en culturele vlak. Taken van onze overheid die tegelijkertijd onevenredig hard worden getroffen door de golf van bezuinigingen die op dit moment over ons heen komt.

Diezelfde overheid heeft dit heel goed in de gaten en realiseert zich drommels goed wat dit voor veel initiatieven kan betekenen. Immers, bedoeld of onbedoeld, hebben veel vrijwilligerswerkzaamheden de afgelopen jaren de plaats ingenomen van reguliere arbeidsplaatsen. Afname van vrijwilligers vormt voor een aantal van die instellingen en organisaties een reële dreiging voor het voortbestaan van die activiteiten.

Omdat onze overheid zich dit terdege beseft probeert ze te anticiperen op de tekorten die links en rechts ontstaan. En, zoals zo vaak wanneer alleen de financiële aspecten overheersen en het daadwerkelijke doel niet meer lijkt te tellen, dreigt ze daarin door te slaan.

Onze overheid probeert op creatieve manieren groepen mensen uit onze samenleving verplicht vrijwilligerswerk te laten doen. Een nieuw fenomeen doet in toenemende mate zijn intrede: de vrijwilliger met het ‘rugzakje’.
Daarbij lijkt onze samenleving zo snel te veranderen dat er op termijn nauwelijks nog tijd over lijkt te zijn voor vrijwilligerswerk. Wat als we straks meerdere baantjes nodig hebben om rond te komen? Heb je dan nog tijd over?

Steeds minder lijken de oorspronkelijke eigenschappen van de vrijwilliger van betekenis te zijn en lijkt enkel het resultaat, de invulling van de vrijwilligersvacature te tellen. De snelheid waarmee de ‘nieuwe vrijwilliger’ zijn intrede doet lijkt ook geen pas te houden met de noodzakelijke aanpassingen in wet en regelgeving. We zijn bezig met het scheppen van meerdere categorieën van vrijwilligers en van gelijkschakeling is nog geen sprake.

Maar bovenal, passie en betrokkenheid laten zich niet verplichten!

Nathalie van der Zanden
Raadslid
SP

7reacties

Van der Pijl: Verkiezingsuitslag

Column Mirjam van der Pijl PvdA HelmondWie een tiental jaar geleden had gezegd dat de VVD in Nederland de grootste partij zou worden zou meewarig aangekeken zijn. Wie zou hebben gezegd dat de VVD in Brabant de grootste partij zou worden zou niet goed snik worden verklaard. Wie zou hebben verklaard dat de VVD in Helmond, de voormalige industriestad met laaggeschoolde arbeiders, de grootste partij zou worden zou wellicht naar een kliniek voor psychiatrisch patiënten worden gebracht. Toch bleek het waarheid na de laatste Tweede Kamerverkiezingen. Bewondering, verbazing, ongeloof en verslagenheid strijden om de hoofdgedachte in menig hoofd van niet-VVD-stemmers en leden van andere partijen.
In de turbulente (media)strijd om het premierschap, het torentje, en het worden van de grootste partij is ook de PvdA veel groter geworden dan de peilingen een paar maanden geleden deden geloven. De strijd om de grootste te worden ging duidelijk ten koste van de linker en de rechterflank van het Nederlandse politieke spectrum. SP en PVV leverden veel in ten opzichte van bestaande en in peilingen gemeten Kamerzetels. Voor Erik de Vries vind ik dat oprecht jammer.
De krantenkoppen schreeuwden dat de kiezer had gekozen voor het midden. Maar is dat zo? De traditionele middenpartij CDA verloor fors, de redelijk alternatieve middenpartij D66 won slechts licht (t.o.v. eerdere peilingen). De grote winst van VVD en PvdA laat zich gemakkelijk verklaren als de wens van veel kiezers om ofwel rechts, ofwel links aan de macht te willen. Rechts vestigde de hoop op Rutte, links vestigde de hoop op Samsom.
De formatiepoging van VVD en PvdA is een logische. Zij zijn de partijen die veel extra steun van kiezers kregen, samen hebben ze een meerderheid in de Tweede Kamer, andere combinaties van partijen tot vorming van een kabinet lijken schier onmogelijk.
Maar het is ook een zeer onlogische gezien de eerder genoemde strategische stemmen voor links danwel rechts. Ook programmatisch liggen de verschillen voor het oprapen. Anders dan voor de vorming van het paarse kabinet in 1994, toen VVD en PvdA met D66 samen al lang tevoren gesprekken hielden over wat hen bond en wat ze gezamenlijk zouden kunnen bereiken, zijn de tegenstellingen in de afgelopen verkiezingscampagne aangescherpt.
Lees verder »

1reactie

Ko: De kracht van Helmond

Columnist Ling Ko GroenLinks HelmondDe astronomische herfst staat weliswaar voor de deur, maar wat hebben we kunnen genieten van een heerlijke toegift van de weergoden het afgelopen weekend! Niemand hoefde zich te vervelen, want er was dit weekend van alles te beleven in onze stad.

Zo sloot Haw Ut Hellemonds dit weekend hun dialect10daagse “Haw Ut Hellemonds Wèèk” af met verschillende activiteiten die geheel in het teken stonden van het gesproken Helmondse dialect. Zaterdag konden bezoekers en passanten onder andere genieten van straattheater op de Mert. Zij die praatjes hadden konden terecht in het zeevercafé. ’s Avonds vond in de Gaviolizaal “Hellemond drèèijt dur” plaats, een Helmondse variant op het bekende actualiteitenprogramma “De Wereld Draait Door”. En ook zondag was er van alles te doen en werd de tiendaagse tot slot feestelijk afgesloten in de Warande.

Dit weekend vond ook Festival Impact plaats, alweer voor de zevende keer. Als een van de personen die ooit aan de wieg van dit evenement heeft gestaan, ben ik ontzettend trots op de manier waarop het festival zich in de loop der jaren heeft ontwikkeld! Impact is volwassen geworden, want wat stond hier een professioneel evenement! Zaterdag kon de jeugd genieten van dancemuziek en zondag waren zowel jong als oud welkom. Er was theater, dans, kunst, muziek en vooral heel veel gezelligheid. Duizenden Helmonders waren naar de Kasteeltuin getrokken en genoten zichtbaar.

Dergelijke evenementen draaien natuurlijk niet vanzelf. Achter elk evenement zit een geweldige organisatie en vele vrijwilligers die zich belangeloos inzetten om de stad een stuk gezelliger, leefbaarder en bruisender te maken. Hierin ligt wat mij betreft werkelijk de kracht van Helmond. Ook het bedrijfsleven en organisaties die een bijdrage doen verdienen uiteraard een vermelding. Chapeau, samen zetten jullie Helmond op de kaart!

Voor ik afsluit wil ik ook nog iets over World=U vertellen, een internationale jongerenbeweging die belangrijke mondiale issues op een positieve manier onder de aandacht brengt van mensen uit het bedrijfsleven en de politiek. Ook Helmond kent een World=U team bestaande uit een groepje enthousiaste jongeren dat binnenkort een ideeënwedstrijd lanceert om Helmond nóg leuker, bewuster en duurzamer te maken. Houd dus ogen en oren open!

Ling Ko
Fractievoorzitter
GroenLinks

Janssen: En nu vooruit !

Column Maarten Janssen Raadslid D66 (lid fractie SDOH-D66-Helmondse Belangen) HelmondHet belangrijkste doel van een politieke partij is natuurlijk om haar plannen en idealen uit te voeren. Politieke partijen hebben immers programma’s waarin ze vertellen hoe ons land, onze provincie en/of onze stad eruit moet zien. Het is helder dat je meer van je plannen kunt realiseren als je groter bent dan andere partijen, want uiteindelijk beslist een meerderheid. Daarom kun je ervoor kiezen om samen te gaan werken met anderen om zo dus meer van je plannen uit te kunnen voeren.

In maart 2010 heeft D66 die keuze gemaakt. De twee fractieleden van D66 zijn gaan samenwerken met SDOH en Helmondse Belangen. Deze fractie heeft acht raadsleden, drie burgercommissieleden en zit met twee wethouders in het College van B&W. Onlangs heeft ons steunfractielid Maarten van Bree onderzocht hoeveel we van ons oorspronkelijke programma bereikt hebben. Hij heeft onze verkiezingsfolder met concrete punten uit 2010 genomen en die vergeleken met de mid-term review van het College van B&W. De uitkomst is dat bijna 60% van onze beloften van destijds zijn gehaald en uitgevoerd.
Samenwerken loont dus. (Voor zijn volledig verhaal surf even naar www.d66helmond.nl)
U mag ons afrekenen op wat we gerealiseerd hebben van hetgeen we in de verkiezingscampagne van 2010 hebben beloofd. En een simpel sommetje leert ons dat dit gemakkelijker lukt met meer raadsleden die dat programma ondersteunen en uitdragen.
D66 heeft in Helmond al laten zien dat door samen te werken er veel bereikt kan worden van hetgeen we beloofd hebben aan de kiezer en die houding spreidt D66 ook ten toon in de landelijke politiek.

Nog even terugkijkend naar mijn bijdrage van juli het volgende. In behoorlijke getale is er gereageerd op onze oproep voor ‘de lelijkste plek van Helmond’. Een actie die er wat ons betreft aan bij moet dragen dat ‘de lelijkste plek’ straks ‘een juweeltje van onze stad’ zal zijn.
Op dit moment brengen we alle plekken in kaart en in beeld en u mag erop rekenen dat we zeer binnenkort de resultaten ervan naar buiten brengen. Natuurlijk houd ik u ook via deze weblog op de hoogte.
Een goed initiatief op dit terrein komt uit de koker van Duurzaam Helmond die bezig is met het ontwikkelen van een plan voor ‘nomadische tuinen’. Plekken die tijdelijk nog niet definitief zijn ingevuld of ter ontwikkeling worden genomen kunnen een bestemming krijgen als een ’tijdelijke’ groene plek in de wijk. Een leuk initiatief dat D66 met belangstelling volgt.

O ja, woensdag mag u ook weer gaan stemmen, maak gebruik van dat recht !

Maarten Janssen
Raadslid
D66 Helmond

9reacties

Rieter: gaat lokaal ook naar Den Haag?

Column Michael Rieter Helder HelmondZe zijn er weer! De politieke partijen die weer naar de kiezersgunst van de burger dingen. Daar waar we bij de gemeenteraadsverkiezingen nú al weten dat deze in maart 2014 zullen zijn. We ook op vaste, gezette tijden onze stem mogen uitbrengen bij Provinciale en Europese verkiezingen. Zo weten we – zeker deze eeuw – nooit wanneer de Tweede Kamerverkiezingen zijn. Weliswaar bedoeld voor om de vier jaar maar de praktijk leert dat het anders gaat. Na de laatste verkiezingen van juni 2010 wisten we al minder dan twee jaar erna dat we volgende week woensdag 12 september weer een ‘feest van de democratie’ hebben. Want dan hebben wij, u en ik, het één dag voor het zeggen. Want wij, u en ik, bepalen dan de samenstelling van de nieuwe Tweede Kamer. Maar daarna houdt het voor ons, de brave burgers, weer op. Moeten we afwachten wat er achter gesloten deuren allemaal wordt bekokstoofd óver onze hoofden heen. Als lokaal politicus waren alle die andere verkiezingen dan de gemeenteraadsverkiezingen voor mij en al mijn lokale collega’s in den lande als het ware een rustperiode. Want alleen de landelijke partijen zijn vertegenwoordigd in ons Haagse parlement. En dan te bedenken dat er bij gemeenteraadsverkiezingen zo’n 25 %, já een kwart!, op een lokale partij stemt. In Helmond leverde dat 10 lokale zetels van de in totaal 37 op. En niet zonder succes want 6 van die zetels zijn ook vertegenwoordigd in het huidige college van B&W. Echter die lokale kiezer kan zijn lokale geluid niet laten horen in Den Haag. Als er een partij zou zijn die al die lokale belangen zou vertegenwoordigen en dat kwart van de gemeenteraadsverkiezingen zou op die partij stemmen dan waren ze met 35 tot 40 zetels meteen de grootste partij van Nederland. En laat er nu net zo’n partij zijn: Nederland Lokaal. U zult zeggen: alwéér een nieuwe partij?
Lees verder »

5reacties

Van de Brug: Onbegrijpelijk…

Column Serge van de Brug Raadslid VVD HelmondIn de commissie Ruimtelijk Fysiek is op 21 augustus de gronduitgifte voor XperienceWorld besproken. Met verbazing heb ik kennis genomen van de gevoerde discussie.
In tijden van economische neergang durft een investeerder het aan om 14 miljoen euro te investeren in een uniek concept voor onze stad: XperienceWorld, een combinatie van leisure en horeca. De bedoeling is tot het realiseren van een robot en een rollercoaster restaurant en daarnaast zullen er tal van race simulators geplaatst worden. Verder kunnen de nieuwste games gratis uitgetest worden.
Het betreft hier een uniek concept dat nergens in Nederland te vinden is; en het betreft hier zeker géén gokhal!

De VVD is van mening dat wij ondernemers die willen investeren in onze stad moeten koesteren en zoveel mogelijk zouden moeten faciliteren. Vooral in de huidige economische tijd is dit van het allergrootste belang voor onze stad.
Al in een veel eerder stadium is de raad geïnformeerd over het feit dat er investeerders zijn, die juist nu hun nek durven uit te steken door te investeren in dit unieke concept in het centrum van de stad. Een ruime meerderheid van de raad kon zich toen wel vinden in dit initiatief.
Tot in de zomer, heeft het college de investeerder de tijd gegeven om dit project financieel rond te krijgen. Dit is ze gelukt, na waarschijnlijk veel moeite, gezien het huidige economische klimaat.
Het feit dat een groep investeerders “brood” ziet in dit concept, zou toch wel vertrouwen moeten afgeven, zou je zeggen…

Lees verder »

6reacties

Van der Zanden: Nuts!

Column Nathalie van der Zanden SP HelmondNog nagenietend van mijn vakantie in Noorwegen is een van mijn eerste werkjes het aanleveren van een column voor De Weblog. Welk onderwerp zullen we nemen?

Voor de hand ligt om iets te schrijven over de Kamerverkiezingen op 12 september maar nee, daarmee wordt u de komende weken nog volop geconfronteerd. Ik wil u in het kort informeren over één van de zaken die mij tijdens mijn vakantie is opgevallen: Statkraft, de Noorse, door de staat beheerde, energiemaatschappij.
Hoewel ik zeker geen expert ben op dit gebied zijn me wel een aantal zaken opgevallen. Inmiddels heb ik hierover wat meer gelezen en kom ik tot de voorzichtige conclusie dat Statkraft z’n zaakjes aardig geregeld heeft en dat de Noorse bevolking hier wel bij vaart. Statkraft is niet alleen energieleverancier maar vervult tegelijkertijd een aantal functies op het gebied van cultuur, sport, natuur, respecteren mensenrechten …………kortom een maatschappelijk verantwoorde ondernemer. Anders gezegd: een nutsbedrijf in dienst van de gemeenschap.

De reden waarom dit bedrijf mijn belangstelling heeft vindt zijn oorsprong in de stadsverwarmingproblematiek in de wijken Rijpelberg en Brouwhuis (zie De Weblog).
Al maanden probeert de SP fractie duidelijk te krijgen wat er in godsnaam toch aan de hand is met deze vorm van energievoorziening in onze stad. Natuurlijk hebben wij wel een idee, maar wij zouden onze vermoedens graag beantwoordt zien door het college. Daarom hebben wij weken geleden schriftelijke vragen gesteld waarop wij tot op heden nog steeds geen antwoorden hebben mogen ontvangen.

Gedurende deze periode ben ik lichtelijk geïrriteerd geraakt over de reactie op mijn telefonische navraag bij het gemeentehuis naar de stand van zaken. Tot mijn verbazing kreeg ik te horen dat “….de gemeente hierin geen partij is omdat de energiemarkt toch is geprivatiseerd”. Fout!
Ik ben van mening dat de verantwoordelijkheid van onze gemeente niet ophoudt bij het besluit tot privatiseren van een voorziening. Daar waar andere partijen ‘voorzieningen’ graag afschilderen als ‘uitkeringen of subsidies uit de zak van de belastingbetaler’, ben ik van mening dat je als overheid altijd verantwoordelijk blijft voor de kwaliteit van de basisvoorzieningen van je burgers. Of het nu gaat om de kwaliteit van de gezondheidszorg, het onderwijs, de woningmarkt, het openbaar vervoer of de energiemarkt. Ik wil nog verder gaan door te stellen dat het je verantwoordelijkheid is om daarbij alleen een keuze te maken op basis van de uitgangspunten van verantwoord maatschappelijk ondernemen.

Dus Gemeente Helmond, neem je verantwoordelijkheid op het gebied van de Stadsverwarming. Dwing duidelijkheid af bij de uitvoerder en communiceer op een duidelijke manier met je burgers.

Nathalie van der Zanden
Raadslid
SP

7reacties

Van der Pijl: (Social) Media

Column Mirjam van der Pijl PvdA HelmondHet is een haat-liefde verhouding: politici en (social) media. In augustus kwam onze burgemeester zelfs in het landelijke nieuws vanwege een (onhandige) actie op zijn facebookpagina.
Politici twitteren en plaatsen van berichtjes op bv facebook ook om de herkenbaarheid te vergroten, de drijfveren te delen en politiek handelen bekend te maken en te verklaren. Natuurlijk proberen we hiermee de sympathie van de kiezers te winnen. Ook het schrijven van columns zoals deze, op de Weblog van Helmond en in bv wijkbladen kunnen daaraan bijdragen.
Politici maken zich er mee (her)kenbaar maar ook kwetsbaar! Dat zal Fons Jacobs beamen.
Maar het zijn niet alleen acties van politici zelf, ook een interview of een (op verzoek van journalisten gegeven) commentaar maakt politici kwetsbaar. Collega’s, stadsgenoten, anonieme reaguurders (zij die zure, vinnige en soms zelfs beledigende en bedreigende reacties plaatsen via internet) … ze vallen zomaar over je heen!
Je kunt in de ogen van inwoners van je stad, je kiezers, maar ook die van je collega’s al snel een verkeerde opmerking maken of iets niet goed doen. Wethouders die te positief (!) twitteren, raadsleden die politieke standpunten innemen in columns (!), raadsleden die te weinig politieke standpunten innemen in columns, collegeleden die iets verkondigen dat niet door het college en/of de raad wordt gedeeld, raadsleden die iets aankaarten dat in hun partij niet lekker valt… En dan natuurlijk de politieke standpunten die door tegenstanders veroordeeld worden. Het kan allemaal tot onverwacht grote commotie leiden. En daarbij is de schade vaak groter dan alleen voor de persoon die het verkeerde handelen of de verkeerde uitspraak wordt verweten. De partij, de raad, het college, de stad… al gauw strekt zich de schade tot daar uit. Daarom is een cursus ‘omgaan met media’ en ‘omgaan met social media’ voor politici zeker geen weggegooid geld! Zelf nadenken blijft belangrijk; de verantwoordelijkheid (en de voorbeeldfunctie!) niet uit het oog verliezen. Lees verder »

14reacties

Janssen: De lelijkste plek van Helmond!

Column Maarten Janssen Raadslid D66 (lid fractie SDOH-D66-Helmondse Belangen) HelmondHet blijft deze zomer wel wat kwakkelen met het weer. Na een mooie start rond de kermis was het duidelijk even minder en daarna scheen de zon in alle hevigheid. Jammer genoeg maar een weekje, maar dan wel heel erg fel. Dat mooie weer lokt vele Helmonders, in elk geval mij ertoe uit om regelmatig de fiets te pakken en eens een rondje te maken door onze stad en haar ommelanden.
In luttele tijd sta je aan de rand van de stad of in één van onze elf wijken. Wijken die elk zo hun eigen karakter hebben, zoals ‘de witte huizen’ in Dierdonk, de typische bouw in Brandevoort de Veste die ook wel eens ‘Anton Pieck-achtig’ wordt genoemd en zo meer.

Maar als je zo rondfietst door Helmond kom je ook nog wel een aantal plekken tegen waarvan je als inwoner van deze stad wel eens denkt: ‘wat is dit nu voor een zootje’ en ‘hadden ze dat niet beter kunnen doen of eens kunnen opruimen’.

Neen niet dat het allemaal kommer en kwel is in onze stad want we kennen natuurlijk ook zeer vele mooie plekken om maar eens een voorbeeld te noemen. Heeft u al de nieuwe loop van de Oude AA op Suytkade gezien? Daar wordt de loop van dit voor Helmond zo belangrijke riviertje weer terug- gebracht en zal het zelfs aangesloten worden op de Zuid-Willemsvaart zodat er ook beweging in het water zal zijn. Al met al ogen daardoor de nieuwe woningen in de directe nabijheid ervan heel fraai.

Maar toch kom je op je rondje Helmond plaatsen tegen die wel een opfrisbeurt mogen hebben. Plaatsen waar aannemers en projectontwikkelaars de meest fraaie plannen mee hadden maar die als gevolg van de economische recessie op dit moment niet uitgevoerd worden. Of plaatsen waarvan men bij nader inzien toch iets anders wil gaan doen dan men oorspronkelijk gepland had.Lees verder »

11reacties

Vd Brug: (H)eerlijker betaald parkeren

Column Serge van de Brug Raadslid VVD HelmondDe VVD heeft bij de begrotingsbehandeling in november 2010 aandacht gevraagd voor de parkeerproblemen in onze stad. Wij hebben toen een motie ingediend om te komen tot een integrale parkeervisie voor de gehele stad.
Dit mede omdat het beleid wat tot dusver gevoerd werd, verouderd was en er bij onze inwoners van de stad het gevoel heerste dat de parkeertarieven een sluitstuk van de gemeentelijke begroting waren geworden. Persoonlijk had ik er nogal moeite mee dat je bijvoorbeeld in de parkeergarages wel voor een vol uur moest afrekenen, terwijl je net een kwartier je auto daar geparkeerd had. Dit is hetzelfde als dat je bij de bakker een half brood besteld, maar wel voor een heel brood moet betalen. Dit kan dus rechtvaardiger!
Verder was het voor menigeen frustrerend dat wanneer je de auto op een bovengrondse betaalde parkeerplaats parkeert en je net 5 minuten te laat bij je auto terug bent, de kans groot is dat je een prent te pakken hebt!

Wij zijn van mening dat het parkeerbeleid in het centrum klantvriendelijker gemaakt dient te worden dit door middel van de betaalmethode zoveel mogelijk te baseren op de feitelijke tijd waarop de parkeerplaats gebruikt wordt.
Mede door de stijgende parkeertarieven is het winkelcentrum minder aantrekkelijk geworden voor de bezoekers. En als er minder bezoekers naar het centrum komen, heeft dat weer zijn gevolgen voor de plaatselijke middenstand.
De VVD is dan ook ingenomen met het feit dat het college onze motie heeft overgenomen. In de afgelopen raadsvergadering werd het “Masterplan parkeren Helmond 2012” en het uitvoeringsprogramma “parkeergarages Centrum en real-time achteraf betaald parkeren” in stemming gebracht en aangenomen.
Met dit uitvoeringsprogramma beogen wij dat;

  • Bezoekers een rechtvaardiger tarief voor parkeren in rekening wordt gebracht;
  • Parkeren niet langer een belemmerende factor voor bezoekers is;
  • Meer bezoekers naar het stadscentrum komen;
  • De verblijfsduur van de bezoekers langer wordt;
  • Bezetting van de parkeergarages stijgt;
  • Doordat er meer bezoekers en voor langere tijd het centrum bezoeken, de omzetten en de werkgelegenheid bij het MKB een impuls zullen krijgen.
  • De aantrekkelijkheid van ons stadcentrum vergroot wordt en potentiële nieuwe ondernemers zich eerder in Helmond willen vestigen.

De motie die de VVD had ingediend met betrekking tot het parkeren had niet alleen betrekking op het stadscentrum van onze stad. Wij hadden ook aandacht gevraagd voor de parkeerproblemen in de wijken en bij de wijkwinkelcentra. Het college heeft hierin de toezegging gedaan dat zij in de loop van dit jaar nog met uitgewerkte voorstellen daartoe zal komen.
Een eerste aanzet is in ieder geval gemaakt. Wij zijn benieuwd naar het vervolg!

Serge van de Brug
Raadslid
VVD