Peijs: cultuurimpuls
Afgelopen week bezocht ik ons museum. Het mocht weer. Ik vergaapte me – vanachter m’n mondkapje – aan de foto’s van Harry Gruyaert. Daarna wandelde ik naar de Cacaofabriek voor de expositie Berlin Baustelle. Wat hebben wij in Helmond mooie culturele voorzieningen. Wat een prachtige locaties met de afgelopen jaren ook steeds meer kwaliteit in het aanbod. En dat zie je ook terug in de groeiende bezoekersaantallen.
Afgelopen week stemde de gemeenteraad in met de kaders voor een Corona Impuls voor cultuur van € 2,3 miljoen. Met deze impuls investeren we in de toekomst van cultuur in onze stad. We stemden in met de kaders, want daar gaan wij over als raad. De daadwerkelijke keuzes en uitvoering zijn vervolgens aan het culturele veld, in samenspraak met het college. De kaders zeggen dat we toekomstbestendige voorzieningen willen voor een breed publiek uit Helmond en daarbuiten. We willen dat onze culturele instellingen toegankelijk, gastvrij, inclusief en open zijn: kunst is voor iedereen, binnen en buiten. We willen meer culturele beleving in onze stad en een jeugdvriendelijk centrum.
Ik hoor u denken: nou, daar kun je nog alle kanten mee op. En dat klopt. Met deze kaders proberen we richting te geven, maar ook vooral ruimte te laten voor creativiteit. Want dat moeten onze culturele instellingen sowieso hebben. Zij hebben niet zoveel stoeltjes en budgetten als bijvoorbeeld een Effenaar of een Parktheater. Toch hebben het Speelhuis, de Cacaofabriek en Museum Helmond zich de afgelopen jaren keer op de keer op de kaart weten zetten, ook buiten de grenzen van Helmond. Ik denk dat we ons wel wat vaker zouden mogen realiseren dat dat een knappe prestatie is, zeker omdat ze voor een groot deel draaien op de inzet van vrijwilligers.
Maar terug naar de Corona Impuls Cultuur en naar de kaders. Ik hoop dat de culturele instellingen plannen ontwikkelen met lef, dat het geld niet alleen in fysieke zaken gaat zitten, maar ook juist ten goede komt aan Helmondse makers én dat er mooie en verrassende samenwerkingsverbanden worden aangegaan. Want kunst is voor iedereen, zowel om van te genieten als om te maken.
Ik ben benieuwd wat ú onze culturele instellingen mee wilt geven voor wat betreft de corona impuls. Wat draagt bij aan uw culturele beleving?
Ik wens u een fijne decembermaand!
Nathalie Peijs
Fractievoorzitter PvdA Helmond
3 reacties:
Peijs je begint al fout in je tweede zin en dat zijn nog maar 3 worden: Het mocht weer, Zo maken velen de denkfout bewust of onbewust..
Welnu wat houden de maatregelen van landerlijke overheid in?
Een van de eerste en belangrijke is; BLIJF zoveel mogelijk THUIS!!!!!
Of zoals de Belgen zeggen blijf in je KOT…
Dus “het mocht weer.” is typisch zo;n excuus-opmerking.
Het COVID-19 virus is belangrijk genoeg om wel rekening mee te houden dus ga nu eens een cursus begrijoend lezen aanbieden aan de Helmondse inwoners
Zolang er nog miljoenen bij gebracht moeten worden is het helemaal geen knappe prestatie dat ze zich op de kaart zetten.
Het zou een knappe prestatie zijn als ze dit op eigen kracht zouden doen.
@Stumperd op maandag 7 december 2020 om 11:47:
We blijven met zijn allen zo goed thuis dat het hard te halen is voor onze cultuurinstellingen om wat omzet binnen te halen. En dat terwijl het publiek dat er komt het type is dat zich meestal prima aan de regels houdt. Pas nog een hartekreet van het Homecomputer Museum op twitter dat zij het hoofd moeilijk boven water kunnen houden met een teruglopend bezoekersaantal.
De oproep moet niet zijn “blijf thuis”, want dat heeft weinig zin als tegelijkertijd nog toegestaan wordt dat de jeugd in groepen rondhangt en hele volksstammen zich geen reet aantrekken van welke coronamaatregel dan ook als ze maar als een kip zonder kop kunnen winkelen in de binnenstad. De oproep moet zijn om verantwoord ermee om te gaan. Ga gerust naar de bios of een culturele instelling, als je maar afstand houdt en een mondkapje draagt.Ga eens op een doordeweekse dag het centrum in, als je er een kanon af kunt schieten omdat het zo leeg is.
@Nathalie Peijs
Hoe denkt de PvdA over het oormerken van een klein gedeelte van het cultureel budget specifiek voor samenwerking met kleinere instellingen en/of ZZPers in de culturele sector? Ik had in de commissie ook al aandacht voor deze groep gevraagd, meer specifiek of de gemeente hen ook kan betrekken in bijvoorbeeld communicatie of stadsmarketing. Dat zijn immers aparte budgetten en dan hoeft de ondersteuning van deze groep niet ten koste gaan van het budget voor cultuur.