29reacties

Peijs: Hoe betalen we de coronacrisis?

De coronacrisis gaat al lang niet meer alleen over volksgezondheid. De enorme langjarige economische impact ervan wordt steeds duidelijker. Op dit moment wordt ingeschat dat de coronacrisis ons 5-10% van onze begroting extra gaat kosten (de Helmondse begroting bedraagt ongeveer € 350 miljoen).

Op dit moment zijn de zakken van de Rijksoverheid nog diep en zijn we bevoorrecht dat we leven in een land waar dat zo is. Die zakken zijn zo diep, omdat Nederland zichzelf strenge financiële spelregels oplegt (bijvoorbeeld omvang staatsschuld), maar die maken ook dat de kosten voor de coronacrisis de komende jaren alsnog terugverdiend moeten worden. En dat betekent onherroepelijk bezuinigingen en lastenverhogingen. Niet de komende twee jaar, want er zijn verkiezingen in aankomst en politieke partijen hebben doorgaans geen bezuinigingen in hun verkiezingsprogramma’s staan… Maar daarna wel.

Mijn grootste angst is dat we dan alsnog gaan afbreken wat we nu uit alle macht overeind proberen te houden: cultuur, sport, zorg- en welzijnswerk, het verenigingsleven, enz.. Kort gezegd de sociale basis en de publieke infrastructuur.
Ik pleit er namens PvdA Helmond voor om de eenmalige kosten van de coronacrisis bij hoge uitzondering los te koppelen van de financiële spelregels die de Rijksoverheid voor de gemeenten heeft vastgesteld. Ik pleit er dus niet voor de financiële spelregels af te schaffen. Deze spelregels hebben bijgedragen aan het feit dat we een welvarend land zijn. Maar wel om ze voor deze unieke tijden – nooit eerder voorgekomen, en nergens ter wereld – bij hoge uitzondering even los te laten.

Een andere spelregel is dat gemeenten geen leningen mogen afsluiten als ze zelf voldoende reserves hebben. Als een individu een riante spaarrekening heeft, maar toch een hypotheek afsluit voor de aankoop van een huis, dan mag dat. Voor overheden gelden echter andere regels. Dat betekent dat de gemeente Helmond de eenmalige extra kosten voor de coronacrisis deels uit de eigen reserves oplost. Maar uit die reserves investeer je liever in je stad, in een nieuwe school voor de Jan van Brabant, in een bestemmingsreserve voor het Sociaal Domein of in Sport- en beleefcampus de Braak. Terwijl een langjarige lening met hele lage rente ons jaarlijks weinig zou kosten.
Op 30 juni dien ik een motie in om het college op te roepen met andere gemeenten de lobby te starten richting het Rijk om de financiële spelregels voor de coronacrisis eenmalig op te rekken.

Nathalie Peijs
Raadslid PvdA Helmond