Peijs: Toegankelijke stad
Afgelopen zomer sprak ik af met een kennis om samen wat te lunchen in de stad. Waarbij ik de keuze van het etablissement alleen liet afhangen van waar ze de beste menukaart hadden, bleek mijn kennis met hele andere dingen rekening te moeten houden. Zij zit in een rolstoel. En in sommige zaken in de stad lukt het haar überhaupt niet om binnen te komen. Of om binnen de kont te keren. Toen we daar over doorpraatten bleek dat ook voor sommige winkels te gelden. Het werd me maar weer eens duidelijk dat chronisch ziek zijn vraagt om een chronisch doorzettingsvermogen.
Helmond vindt het belangrijk een stad te zijn waar iedereen er toe doet, er mag zijn en mee kan doen. Daarom zorgt de gemeente ervoor dat de openbare ruimte aantrekkelijk en toegankelijk is voor iedereen, ook voor mensen met een beperking, die soms als gevolg daarvan in een rolstoel of scootmobiel zitten. Daarbij maakt de gemeente graag gebruik van advies van ervaringsdeskundigen van het Gehandicapten Overleg Helmond. Vanuit die samenwerking ontstond vorig jaar nog het idee om zitplekken bij speeltuintjes een armleuning te geven. Zo kunnen kinderen en volwassenen met een lichamelijke beperking makkelijker gaan zitten en weer opstaan. En dat plan werd extra mooi, doordat de armleuning werd bedacht en gemaakt door een samenwerking met Senzer, ORO, VHL HMI, IMEK en BOERplay.
Als we dat kunnen, dan kunnen we misschien nog wel wat meer. Ik kwam erachter dat in sommige gemeenten in Nederland drempelplanken worden gegeven aan winkels en horecagelegenheden die niet goed toegankelijk zijn. Nu kun je zeggen: ja, maar dat is toch de verantwoordelijkheid van de ondernemer zelf?! Ik zie het liever als een gedeelde verantwoordelijkheid. Iedereen is erbij gebaat dat onze stad én de voorzieningen daarin goed toegankelijk zijn. Dat is goed voor ieders portemonnee. De eerste stap is dat iedereen winkels, restaurants en kroegen binnen kan komen. Vervolgens kun je met de ondernemers gaan kijken wat zij binnen nog verder kunnen verbeteren aan de toegankelijkheid.
Samen met andere fracties dien ik deze week tijdens de gemeenteraadsvergadering een motie in met dit idee. Ik reken op unanieme steun van mijn collega’s. En ik hoop dat zodra de winkels, cafés en restaurants weer open mogen binnenkort, hun deuren ook letterlijk opengaan voor iedereen.
Nathalie Peijs
Fractievoorzitter PvdA Helmond
In de reacties hieronder staat een update door de weblog.
14 reacties:
Uw mening – ik citeer: ” Helmond vindt het belangrijk een stad te zijn waar iedereen er toe doet, er mag zijn en mee kan doen. Daarom zorgt de gemeente ervoor dat de openbare ruimte aantrekkelijk en toegankelijk is voor iedereen” niet alleen voor mensen met een beperking, maar voor IEDEREEN!
Als een groot voorstander van het openbaar vervoer in – en ook buiten – Helmond stel ik standaard “feasability studies” voor in hoeverre locaties bereikbaar zijn met het openbaar vervoer, bijvoorbeeld de – ov bereikbaarheid van het Elkerliek – ziekenhuis. U zult het toch met mij eens zijn, dat het Elkerliek lokaal en regionaal een belangrijke locatie is.
Een voorbeeld van hoe het NIET moet is het nieuwe vaccinatiecentrum XL.
Volgens het Eindhovens Dagblad wordt er een XL locatie geopend aan de Haverdijk in Helmond. De Haverdijk is bereikbaar op loopafstand na een wandeling van ….21 minuten vanaf de dichtstbijzijnde bushalte. Leuk – niet alleen voor mensen met een beperking of voor 75plussers – maar voor iedereen! En zo stoomt Helmond verder op “in de vaart der volkeren”! Niet dus!
Ik wacht op initiatieven van het Helmondse college van B&W en van de leden van de Helmondse gemeenteraad – in samenspraak met de provincie Noord Brabant als de concessieverlener voor het openbaar vervoer en Hermes als de ov – concessiehouder – en trouwens ook van de GGD Brabant Zuidoost om deze XL locatie beter bereikbaar te maken met het openbaar vervoer of iets wat er op lijkt. Met een zelfrijdend busje misschien?
(Uit het Eindhovens Dagblad van eind maart 2021)
Nieuwe locatie Helmond
In Eindhoven vormt het Indoor Sportcentrum zo’n vaccinatiecentrum XL. In Helmond gaat de prikplek in sporthal De Braak plaatsmaken voor een nieuwe locatie in een bestaande hal aan de Haverdijk, waar in de loop van april ook een vaccinatiecentrum XL wordt ingericht
Een mooie glimmende drempelplank voor de deur van een winkel of horeca-gelegenheid die voorlopig toch dicht is.
Mooi initiatief en eerste stap om iedereen welkom te heten in het centrum (en andere winkelgebieden zoals Mierloseweg?).
Vaak zet zo’n initiatief aan tot nadenken en mooie vervolg stappen, zoals de winkel inrichting.
Vaak hoor Ik: “maar er komen hier geen gehandicapten”.
En dan vraag ik, waardoor denkt u dat dat komt?
En vaak heeft dat met toegankelijkheid te maken.
Men ziet t als dure investeringen om iets aan te passen, maar vergeet dat ook mensen die nu moeite hebben met de toegankelijkheid, een portemonnee met inhoud hebben.
En die moeten t noodgedwongen elders uitgeven, zoals online, omdat daar geen “drempels” zijn!
Dat geld zou dus op deze manier ook sneller bij de lokale ondernemer komen.
Ik zeg, goed bezig!
Overigens eens met Peter v Lieshout dat toegankelijkheid verder gaat en t OV zwaar verbetert zou kunnen en moeten.
Maar dat is niet t onderwerp nu. Dus wellicht een goede voor een toekomstige motie/initiatief
@PetervanLieshout zeer eens met uw pleidooi. Ik denk dat ik voor heel veel Helmonders spreek als ik zeg dat een stad als Helmond een fatsoenlijk OV-netwerk verdient. OV is voor veel mensen een basisvoorziening om bij school, werk, familie, vrienden, enzovoort te komen. Zelfs als dat niet volledig rendabel is vind ik het nog steeds een overheidstaak. Een paar weken terug spraken we er nog over in de gemeenteraad bij het onderwerp deelmobiliteit. Want laten we wel wezen, een bus is natuurlijk een vorm van deelmobiliteit. We hebben het scherp op ons netvlies, maar zoals u zelf ook al zegt, we hebben de Provincie hier ook bij nodig.
@Ingrid Dankjewel. En ja, is zeker ook bedoeld als een aanleiding om te kijken hoe ook binnen zaken slimmer kunnen worden ingericht.
Dag Nathalie,
Erg sympathiek en natuurlijk ondersteunt Helder Helmond deze motie. Dit had in onze ogen al Helmonds beleid moeten zijn. Want als de raad onze motie van
november 2019 had aangenomen dan was dit probleem al 2 jaar geleden opgelost geweest. Helder Helmond riep namelijk het college op om met invoering van 2020 jaarlijks € 200.000 te reserveren om te besteden aan het toegankelijk maken van Helmond. Zie link: https://helderhelmond.nl/motie-inclusief-maken-openbare-ruimte/
Dienstmededeling:
Omdat er hierboven meerdere off-topic reacties kwamen over het openbaar vervoer, melden we dat dergelijke reacties die hieronder verschijnen zullen worden verwijderd. Wie over het openbaar vervoer in Helmond een reactie wil achterlaten, verwijzen we naar https://www.deweblogvanhelmond.nl/qa/qa-over-het-nieuwe-helmondse-busvervoer/.
Oud nieuws, Jolanda Kampert is hier al jaren voor aan het strijden
@pakhuis Helmond
Echt lekker gelukt is dat blijkbaar niet. Anders had deze actie/motie nu niet nodig geweest.
Volgens de Wet gelijke behandeling op grond van handicap of chronische ziekte zijn ondernemers al een tijd lang verplicht om aanpassingen te doen die de toegankelijkheid voor mensen met een handicap of andere beperking verbeteren.
De vraag dringt zich dan ook op of het niet vooral een kwestie van handhaven is. Toch ligt er ook wel een spanningsveld met het economisch belang van ondernemers. Bredere gangpaden bijvoorbeeld gaan ten koste van de mogelijkheden om meer kledingrekken te plaatsen. Het toewijzen van een assistent die dan de kleding voor je uit de rekken haalt of in een horecazaak een toegankelijk gedeelte kunnen dan soelaas bieden.
Maar goed, drempelplaten dus. Als je deze als gemeente kado wil doen moet je voor elke winkel vast gaan stellen of ze ‘m al hebben en welke drempelplaat ze nodig hebben. Heel veel uitzoekwerk en ambtelijke tijd die je beter elders kunt besteden. Een drempelplaat kost ergens tussen een paar tientjes en rond de 200 euro. Dan kun je beter gewoon een kleine subsidie geven en de winkelier/uitbater het zelf laten regelen.
@Michiel van Geel op dinsdag 13 april 2021 om 11:09:
Alweer het woord subsidie in de mond genomen, laat ze het zelf betalen trekken ze maar af in aangfite IB
Inderdaad @Michiel van Geel. Dit geld natuurlijk ook voor gemeentelijke panden. Goed voorbeeld doet volgen. Denk aan gymzalen die vaak in bezit zijn van de gemeente. En waar dit helaas vaak ook niet goed geregeld is. Bij de verkiezingen kwamen we dan ook tot de ontdekking op hoeveel plekken dit (gemeentelijk) nog niet goed is geregeld. Begrijpelijk dus dat economische belangen ook voor de ondernemer zeker meespelen. Maar neem ook de wijkwinkels mee in dit verhaal niet alleen het centrum. Zie het als een stimulans.
Neem het voorbeeld hoe het Pakhuis na overname de Thuishaven werd en een prachtige plaat had neergelegd maar gemeente vervolgens de rand van het fietspad niet aanpakte om de drempelplaat te kunnen bereiken. Economische belangen ? Zoals ook toiletvoorziening telkens maar een probleem lijkt in Helmond. Ondanks de unanieme positieve stemming van een paar jaar geleden in de commissie. Het mag lijkt maar niets te mogen kosten.
En natuurlijk zou een tafeltje voorin , of juiste hoogte, of iets dergelijks al een welkome stap zijn. Of een wat groter pashokje. En gelukkig doen veel ondernemers dat ook al. Ook zou men bij nieuwe ondernemingen wel deze eis kunnen stellen of beter controleren. En natuurlijk is niet alles toegankelijk te maken voor iedereen. Soms heb je te maken met oudere panden.
Wat betreft in jou stukje tekst over gelijke behandeling en kleding uit het rek laten halen door een assistent vinden we dan wel wat lastig. Waar is de gelijke behandeling dan ?
Zoals je zegt zou in de vorm van een subsidie een goede mogelijkheid zijn. En de ondernemer dit zelf laten doen dan wel regelen door op deze wijze te motiveren. Dan heeft dit geen ambtelijke kosten.
Het idee ontstond dan ook doordat er reeds subsidie werd verstrekt aan stadsmarketing.Waar vervolgens rode matten met Helmond Logo’s werden geplaatst. Deze zorgden dan ook vaak juist voor een extra en soms verborgen “drempel”. Waar in andere gemeenten dit in de vorm van platen voor winkels werd gedaan met stadslogo’s. Sorry voor de lange reactie. Zie het niet als een kosten opdrijvende motie maar een motiverende stimulerende motie.
Misschien een idee om ondernemers een dagje een rolstoel in bruikleen te geven om hun eigen zaak letterlijk vanuit het perspectief van een rolstoelgebruiker te bekijken?
Van de paar keer dat ik zelf achter een rolstoel heb gelopen, weet ik dat de wereld er ineens heel anders uitziet, ook heel anders dan je je als goedwillende niet-rolstoelgebruiker vagelijk voorstelt.
Ook beleidsmakers zouden er goed aan doen een keer in een rolstoel de stad in te gaan.
Waar bewustwording is, is een weg.
Update:
De motie Winkels en horeca toegankelijk met drempelplaten (pdf) van Nathalie Peijs werd gisteravond unaniem aangenomen. Wie de bespiegelingen van wethouder Cathalijne Dortmans en de gemeenteraadsleden wil horen en zien, gaat naar de raadsvergadering vanaf 01.52.44 uur.
Vreemd verhaal, toen je de wmo aanvoerde liet je deze burger, en vele anderen links liggen. Inmiddels kan ik je zeggen dat ze nog niet veel hebben bijgeleerd. Zullen we het woord inclusiemaatschappij, toch maar eens nader gaan onderzoeken.
Politiek blijft politiek, maar onmenselijk ook onwenselijk!