19reacties

Peijs: vechtscheidingen. Wie betaalt?

Begin september vernamen we dat Jeugdbescherming Brabant de door haar ingestelde cliëntenstop verlengt tot waarschijnlijk eind 2021. Wat een vreselijk bericht voor al die kinderen en jongeren die wachten op de zo broodnodige bescherming. Namens de PvdA Helmond stelde ik al vragen aan het college om meer inzicht te krijgen in wat er nu eigenlijk aan de hand is en ik wacht bij het schrijven van deze column nog op de antwoorden.

Ook ik ben kritisch op de rol van de overheid als het gaat om (het uitkleden van) de zorg. Maar we moeten ons als samenleving zelf toch ook kritisch aankijken. In 2017 gaf Jeugdbescherming Brabant al aan te worden overspoeld door crisissituaties rond kinderen die slachtoffer zijn van de vechtscheiding van hun ouders. Ruim één op de drie huwelijken eindigt inmiddels in een scheiding en ongeveer een kwart hiervan loopt uit op een vechtscheiding.

Vechtscheidingen hebben een enorme impact op kinderen. Als ouders er bij een scheiding niet uitkomen hoe ze de zorg voor hun kind(eren) moeten regelen en verdelen, plaatst een rechter deze gezinnen onder toezicht van een gezinsvoogd. Voor deze begeleiding krijgt de jeugdbescherming per kind per jaar 9.500 tot 11.000 euro.

De cijfers zijn schrikbarend: tussen 60% en 80% van alle kinderen die aangedragen worden voor jeugdbescherming zijn het slachtoffer van een lelijke scheiding tussen hun ouders. En de trajecten duren vaak jaren, omdat ouders maar blijven vechten. De vraag die je daarbij ook moet stellen is of dergelijke trajecten überhaupt wel de-escalerend werken?

Dit is een groot maatschappelijk probleem en we zijn het als samenleving verplicht om dit percentage ver naar beneden te krijgen. Als er kinderen in het spel zijn, mogen we eisen stellen aan de manier waarop stellen uit elkaar gaan. Dat we daarvoor als overheid hulp en ondersteuning organiseren, is erg belangrijk. In Helmond hebben onder de kapstok van Duurzaam Ouderschap allerlei partners de samenwerking gezocht om (scheidings)kinderen en hun ouders steun te bieden. Er zijn trainingen ontwikkeld, lesprogramma’s, enzovoort.

Maar ouders die met elkaar blijven vechten om de kinderen en er niet uit willen komen in het belang van de kinderen, mogen wat mij betreft zelf mee gaan betalen aan de kosten die dat met zich meebrengt.

Nathalie Peijs
Fractievoorzitter PvdA Helmond