Peijs: Verdient Helmond een omroep?
Terwijl de wereld op zijn kop staat door het Coronavirus maak ik me druk om Omroep Helmond. Misschien ben ik er juist nu wel zoveel mee bezig. Juist in zo’n crisissituatie zie je het belang van de media. Ze informeren ons nu we steeds meer aan huis gebonden zijn en ze verwoorden en verbeelden de maatschappelijke kritiek, zowel op het handelen van de overheid als op te laconieke burgers.
Afgelopen week stelde ik kritische vragen (pdf) aan het college van burgemeester en wethouders van Helmond. Willen zij wel onafhankelijke en kwalitatief hoogstaande lokale media? Misschien zou dan ook een deel van het omvangrijke gemeentelijke communicatiebudget daaraan besteed moeten worden, dat nu vooral een PR-functie heeft.
Voor een wethouder of een raadslid zijn de media een spannende aangelegenheid. Van de ene kant hebben we ze keihard nodig om onze boodschap de wereld in te krijgen. En als we een goed verhaal hebben, zoeken we ze dan ook graag op. Aan de andere kant nemen ze ons ook de maat. Als ik in een debat onverstandige uitspraken doe, staat mijn hoofd de volgende dag pontificaal in de krant, met gratis en voor niets een heleboel comments daaronder. En we kunnen ons allemaal de rapportcijfers nog herinneren, die het Eindhovens Dagblad uitdeelde aan eerdere colleges van burgemeester en wethouders… Als politicus voel je je dan heel kwetsbaar. Maar, we worden er ook beter van! De media houden ons scherp en daardoor functioneren we beter. Net zoals iedereen z’n werk beter doet als er toezicht op is. Dus investeren in lokale, onafhankelijke media is ook investeren in de kwaliteit van het stadsbestuur, is investeren in onszelf. En als je niet bereid bent dat goed te doen, doe het dan beter helemaal niet.
Dit allemaal gezegd hebbende, wil ik ook Omroep Helmond een schop onder de kont geven. Want zij zijn bepaald niet met hun tijd meegegaan. Als ik in mijn omgeving over de omroep begin hoor ik vooral de volgende termen terug: ingeslapen, ouderwets, niet urgent en vooral saaaaai. Willen jullie er weer toe doen durf dan drastisch te vernieuwen, durf jezelf helemaal af te breken en opnieuw te beginnen en zoek daarbij niet alleen de samenwerking met Dit Is Onze Wijk, maar ook met De Weblog, de Loop en het Eindhovens Dagblad.
Inwoners, media en politiek, samen maken wij – ieder vanuit onze eigen taak en verantwoordelijkheid – de stad!
Nathalie Peijs
Raadslid PvdA Helmond
In de reacties hieronder staat een update door de weblog.
14 reacties:
Weet u, dit is het failliet van de PvdA en alle linkse potverteren. U schrijft letterlijk “willen de burgemeester en wethouders wel een goede lokale omroep.”
De vraag of burgers het willen wordt natuurlijk niet gesteld; volgens de PvdA ea hebben burgers geen keuze,maar moeten keuzes van hogerhand door links worden opgelegd.
Wel klopt het dat de lokale amateurs niet met de tijd zijn meegegaan. Aan de andere kant, de doelgroep is beperkt; merendeels (zeer) oude mensen.
Dus ook dat verwijt is teveel vanuit de eigen smaak bepaald.
Vrijheid van meningsuiting (artikel 7 van de grondwet) is een groot goed. Wij maken er via de sociale media ijverig gebruik van. Soms te ijverig. Om de kwaliteit van de journalistiek te bevorderen en, niet onbelangrijk te houden, heeft de beroepsgroep al in de jaren ’50 de Code van Bordeaux in het leven geroepen. En die wordt door de serieuze media nauwgezet gevolgd. Een belangrijk onderdeel van de code is ‘hoor en wederhoor’, zodat de informatie niet van één kant komt maar wordt gecontroleerd en daar waar nodig, wordt gecorrigeerd. Dat is belangrijk, want dat is de basis van onze democratie: mensen optimaal en volledig informeren zodat zij een goede keuze kunnen maken. Soms is dat niet handig of niet in het voordeel van leiders of volksvertegenwoordigers. Maar het is wel nodig om de balans in de gemeenschap te houden.
Ik vind het erg goed dat één van onze politici, in dit geval Nathalie Peijs, haar nek uitsteekt en ons vertelt dat de gemeente Helmond het dikke budget dat beschikbaar is, liever uitgeeft aan de eigen PR dan aan algemene neutrale informatie die ons Helmonders helpt zelf een onafhankelijke keuze te maken. In de PR gold vroeger het credo “Be good and tell it”. Laten we in Helmond het uitgangspunt “Informeer de inwoners optimaal en volledig over alle onderwerpen die van belang zijn” hanteren.
Naar mijn idee maakt het niet uit welke partij deze boodschap nu verkondigt. Het is in elk geval gebeurd door een betrokken politica die begrijpt wat de basis is van ons democratisch bestel en die daar open over durft te schrijven. Dank je wel Nathalie!
@dreetje op zaterdag 14 maart 2020 om 07:12:
Uw leeftijd ken ik niet.
@dreetje, hopelijk las u ook mijn kritische opmerking tegen de mensen van de huidige omroep. Want ik ben met u eens dat dat niet het niveau is waar we op zitten wachten. En ik ben ook met u eens dat met alleen tv we hele groepen niet meer bereiken. Maar ik zou het echt een gemiste kans vinden als een stad als Helmond geen sterke onafhankelijke lokale omroep zou hebben, zoals bijv in Venlo.
@Hanneke, ik vind het ook belangrijk dat een Gemeente en een college aan PR doen, hoor. Het is belangrijk dat ze laten zien wat zij voor onze stad doen en waarom. Maar daarnaast is ook die neutrale, onafhankelijke berichtgeving belangrijk.
@dreetje op zaterdag 14 maart 2020 om 07:12:
Jammer dat de terechte noodzaak van ‘onafhankelijke radio’ weer direct aan ‘links potverteren’ wordt gelinkt. Als ik niet alleen de journalistieke kwaliteit, maar vooral nuchtere objectiviteit van De Volkskrant vergelijk met de populistische, kortzichtige rellerigheid van De Telegraaf, dan weet ik het wel, maar goed…
De oproep te vernieuwen van (linkse!) Nathalie is terecht: niet alleen om ingeslapen gewoonten van lokale omroepen te doorbreken, maar ook om de lokale politiek scherp te houden. Daar lijkt me beiden niets mis mee!
Beste Mevr Peijs,
Het was oa. Dhr Gademan die destijds ons contract opzegde omdat ze het schijnbaar beter wisten. We hebben 4 jaar succesvol met Kanaal Helmond het tv kanaal verzorgd totdat hij aantrad. Het 1e jaar hadden we al een advertentie-omzet van 45.000 euro. Als prof. heb ik vele onbetaalde uren besteed om er iets van te maken. Ons weekjournaal werd goed bekeken, zo goed dat Omroep Brabant destijds onze content (betaald) wilde uitzenden. Nu zoekt Dhr. Gademan de media en huilt krokedillentranen. Er is niks journalistieks aan Omroep Helmond en is (in de huidige vorm) zeker geen waakhond voor onze democratie. Dus ook adverteerders blijven weg! Bovendien adviseert de OLON en NLPO de vorming van streekomroepen maar de ego’s van bestuurders houden dit tegen.
Laat de reacties maar komen.
@Job op zaterdag 14 maart 2020 om 17:05:
Beste Job, als er toch een krant is die juist niet objectief dan is het toch wel de volkskrant. Je hebt wel gelijk als het de oproep betreft, links of rechts maakt niet uit zolang er maar een kwalitatief goede omroep komt
@Nathalie Peijs op zaterdag 14 maart 2020 om 14:59:
Helemaal met je eens. Het een sluit het ander niet uit.
Groet,
Hanneke Hegeman.
U ziet het hier, allemaal gejank, want iemand is kritisch.
Ik heb wel degelijk erkent dat Peijs ook terechte vragen stelt.
en ja, veel potverteren is typisch links,want dat is eenmaal hoe we dat indelen
links; alles naar de staat die vervolgens betaalt en bepaalt! of
rechts, veel vrijheid en verantwoordelijkheid voor het individu ipv staat; minder geld voor speeltjes en sturing door alles wetende overheden.
Verder ben ik positief verrast met Kees van Langen’s reactie…daar zie ik gewoon gezond verstand en logisch gevolg.
laat ik het daar maar bij laten..
Lokale Helmondse media blijken zelfs in deze tijd, een absolute lakmoesproef als het gaat om crisiscommunicatie, niet in staat om iets van de grond te tillen. Vingerwijzen, geld vragen of alleen het eigen belang centraal stellen. De burgemeester communiceert via haar twitter-account, de gemeente via Facebook en en dit weblog is ook allesbehalve actueel. En juist de groep die gewend is om via de TV informatie te vergaren, de ouderen, moeten het maar uitzoeken.
Gelukkig hebben de we de komende tijd, als we allemaal binnen moeten blijven, tijd genoeg om na te denken hoe dit beter kan.
@Kees van Langen op zaterdag 14 maart 2020 om 17:55:
Met de slotconclusie van Nathalie Peijs ben ik het eens: Samen maken we de stad!
Hebben we daarbij een omroep nodig?
Dat Kanaal Helmond een succesformule was is bekend. Er is altijd wel slijtage. Nieuwe ideeën, andere meningen. En Omroep Brabant? Johan Verschruren enzo?
In mijn beleving is Omroep Helmond geen verbetering geworden. Persoonlijke mening.
Wachten Helmonders nog op een dorpsklepper? Met oud nieuws…..
We hebben De weblog van Helmond. Ook bij die redactie loopt niet altijd alles soepel.
Voor elke initiatief moet een financiële bron bestaan. Kennelijk is er die niet voldoende.
Misschien schat het college van B & W de zaak goed in.
@Roland op zondag 15 maart 2020 om 17:11:
Zes procent nooit op internet.
https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2019/01/zes-procent-nooit-op-internet
Vooral ouderen inderdaad, maar zie je het tempo waarin ‘ons soort’ afneemt?
De ouderen die Omroep Helmond-televisie kijken, weten na dat half uurtje nauwelijks meer over Helmond dan dat ze voor de uitzending wisten. Maar eerlijk is eerlijk: wie wel? Ouderen zonder internet hebben sinds jaar en dag namelijk De Loop en Traverse en vaak (gedeeld met buren) het Eindhovens Dagblad. Op dat papier staat vrijwel letterlijk alles wat Omroep Helmond in het weekend (en de rest van de week) erna voorleest in hun ‘Sovjetuitziende’-uitzending die week. Vroeger, vroeger ja toen het Kanaal Helmond was, was dat anders en gingen velen er even voor zitten. Maar dat was toen en die tijd zonder internet komt nooit meer terug.
Wist je trouwens dat mijn buurvrouw zonder internet en een beetje ouder dan ik, bij mij (na een aarzelend begin) steeds vaker komt vragen of ze ‘dat’ filmpje op Youtube even mag kijken op mijn laptop? Daarna vraagt ze dan wel eens of ik even op (ze pakt een briefje…) ah.nl (“even kijken of die ook ‘mijn’ zuurvlees weer hebben) of weer.nl (“volgende week zondagmiddag heeft mijn kleindochter een feestje”) wil kijken. “Binnen of buiten, dat moet ik even uitzoeken, mag dat?” Daarna laat ik haar wel eens wat zien wat ik ontdekte op internet en kijkt ze even mee. Heel soms verzinnen we vervolgens samen wat gekke woorden en zetten we Google even aan het werk. Een paar uur later, je raadt het al, zitten we er nog.
Geloof me, niet alle ouderen zijn ouderwets. Steeds minder in ieder geval. Die sterven uit, zeg maar.
Ga anders eens naar de Ameideflat. Kijk eens mee wat een paar vrijwilligers daar via internet hun medebewoners eens per maand laten zien in een volle zaal.
@Nathalie Peijs: een goede column.
Maar ik snap al jaren niet dat zo iets ouderwets als Omroep Helmond bestaat in de huidige tijd van internet. Behalve als ze de kasteeltuinconcerten in de zomer laten zien! Want dat is ongeveer het enige dat ze magnifiek doen. Dat merkte ik een paar jaar geleden toen ik alle zenders weer eens doorklikte. Prachtige reclame voor die concerten en iets waar de meeste van ons soort niet komt. Zet dat op internet, met de techniek van vandaag kan dat. Ik kijk af en toe nog wel eens even Omroep Helmond, maar ben meestal weer snel genezen.
https://www.deweblogvanhelmond.nl/columnisten/gastblogger/kostbare-fusie-omroep-helmond-en-dit-is-onze-wijk/
Bijna een jaar geleden schreef een vriendschappelijke buurtgenoot die ingezonden brief over Omroep Helmond en de op handen zijnde fusie met Dit is onze wijk. Ik hielp hem daar een beetje bij. Dirk is 3 maanden geleden (na een lang ziekbed vredig maar veel te vroeg) overleden. Hij zou het fijn vinden als die ingezonden brief nog eens gelezen werd, dat weet ik zeker!
Volgens de deskundigen was lineair tv kijken ten dode opgeschreven. Zelfs grote mediahuizen, zoals oa Talpa (John de Mol) vrezen de grote streamingdiensten zoals Netflix.Toch heb ik altijd gelooft in een lokaal, sterke publieke omroep maar dan wel professioneel gemaakt. Zeker in deze turbulente tijden van crisis kan een lokale omroep het (grote) verschil maken. En nee, roepen om meer geld is niet altijd de oplossing maar de juiste man/vrouw op de juiste plek is veel belangrijker. Radio maken is een vak, journalistiek is een vak en tv maken is een vak. De allergrootste kracht van een lokale omroep is wat alle landelijke/regionale publieke en commerciele omroepen niet kunnen brengen: tv uit jouw eigen stad (destijds slogan Kanaal Helmond). Laten we vooral naar elkaar omkijken deze maanden.
@toon van 74
Fijn om te horen dat we destijds met Kanaal Helmond op de goede weg waren.
Update:
In reactie op de raadsvragen van de PvdA gaf B&W het volgende antwoord. Dat antwoord ontvingen wij al op 16 april, maar door de corona hadden we het best druk en komen wij er nu pas mee. 🙁
Antwoord: Voor het functioneren van de (lokale) democratie zijn onafhankelijke publieke media van belang. Die zijn er in Helmond. Omroep Helmond is er daar één van, evenals DitIsOnzeWijk, de huis-aan-huisbladen, het Eindhovens Dagblad en diverse Helmondse nieuwssites op internet.
Antwoord: Volgens afspraak beschikken de wethouders elk over 0,5 fte bestuursadviseur-woordvoerder. De burgemeester heeft hiervoor 1,0 fte tot haar beschikking. Deze adviseurs spelen een belangrijke rol bij het bewaken van de concernplanning en bewaken van de kwaliteit van stukken voor college en gemeenteraad. Ook het zorgen voor zichtbaarheid van het college in de stad behoort tot hun takenpakket.
De loonkosten voor de in totaal 4 fte bestuursadviseurs-woordvoerders bedragen €401.127 per jaar (loonsom 2020). Naast hun werk voor het college doen enkele medewerkers ook werk voor projectcommunicatie. Die kosten zijn hierin niet meegeteld.
De overige medewerkers op de afdeling communicatie, bij het webteam en het Klanten Contact Centrum werken aan project- en programmacommunicatie, online communicatie en contacten met inwoners. Zij zijn niet gekoppeld aan de collegeleden.
Vraag 2 a: Hoe is de ontwikkeling van deze kosten sinds 2015?
Antwoord 2a: Ook in de vorige collegeperiode (2014-2018) hadden de wethouders elk 0,5 fte en de burgemeester 1 fte bestuursadviseur-woordvoerder ter beschikking. Behoudens de reguliere stijging van de loonkosten zijn geen veranderingen opgetreden.
Antwoord: Nee, de gemeente heeft een eigen verantwoordelijkheid in de communicatie met inwoners. Voor het kritisch volgen van de lokale democratie is het van belang dat er onafhankelijke media in de stad actief zijn. Zoals aangegeven bij vraag 1 zijn die in Helmond ruimschoots aanwezig, zowel op papier, online als via radio en tv. Daarmee zijn er voldoende waarborgen voor onafhankelijke lokale journalistiek.
In vergelijking met de andere B5-steden geeft Helmond overigens significant minder uit aan bestuursadvisering-woordvoering voor het college. In de andere steden hebben de wethouders veelal de beschikking over een bestuursadviseur én een woordvoerder, al dan niet gedeeld met één andere wethouder.
Overigens heeft Omroep Helmond inmiddels een beroep gedaan op de steunmaatregelen voor lokale omroepen van de rijksoverheid in het kader van de coronacrisis.