14reacties

Peijs: vrijwilliger verdient meer waardering

Vrijwilligers vormen het cement van de samenleving. Het klinkt afgezaagd, maar het is ontzettend waar. Als in Helmond alle mensen die onverplicht en onbetaald werk doen voor de samenleving of voor een ander daarmee zouden stoppen, dan zou onze stad als los zand zijn. Geen sportvereniging kan voortbestaan zonder de vrijwillige trainers, barmensen en scheidsrechters.

Als gemeente is het onze taak om goed te zijn voor onze vrijwilligers en organisaties die draaien op vrijwilligers. En dat kan in Helmond nog beter. Mijn collega-gemeenteraadslid Désirée Meulenbroek maakte eind 2019 een Witboek Blijwilligers. Naar aanleiding van dit Witboek zal de gemeenteraad binnenkort doorpraten over het verbeteren van ons vrijwilligersbeleid.

In dat kader sprak ik vorige week met Vivienne van Leuken, samen met Peggy van Vijfeijken oprichter van de Stichting VIPE. VIPE geeft gratis pruiken en haarstukken aan mensen die hun haren hebben verloren. In 2018 werden Peggy en Vivienne gekozen als Brabander van het jaar. Prachtige erkenning voor deze mooie organisatie, waar ruim 20 vrijwilligers actief zijn. Maar ook deze Brabanders van het jaar moeten iedere dag vechten om hun werkzaamheden te kunnen blijven doen. Ze komen op dit moment niet in aanmerking voor een structurele subsidie vanuit de gemeente en de Zorgverzekeraars. Ook de vele fondsen in Helmond geven geen structurele subsidie aan dit soort organisaties. Wel kunnen ze projectvoorstellen indienen waarvoor ze eenmalig middelen kunnen krijgen. Maar daarmee kunnen ze niet de huur betalen, kunnen ze hun vrijwilligers geen vrijwilligersvergoeding geven en kunnen ze niet de pruiken wassen en versturen (zogenaamde exploitatiekosten). Nog even los van de vele uren werk die gaan zitten in subsidieaanvragen schrijven.

Daarom zal ik bij het debat over vrijwilligersbeleid voorstellen om de subsidiesystematiek aan te passen. Terug naar de waarderingssubsidies, een subsidie die je ontvangt omdat onomstotelijk vaststaat dat je zinvol en impactvol vrijwilligerswerk doet. Geen resultaatafspraken of projectplannen. En laten we die subsidie dan ook meteen voor 4 jaar verstrekken.
Daarnaast vraagt de PvdA al twee jaar om maatschappelijke banen. Waarom maken we van sommige vrijwilligersbanen geen betaald werk, tegen ten minste minimumloon? Bijvoorbeeld de dames die bij VIPE drie dagen in de week pruiken sorteren, wassen en versturen. In Groningen starten ze met participatiebanen, in Helmond laten we ons vooralsnog vooral afremmen door mogelijke wettelijke beperkingen. In dit geval vind ik dat we onze nek best wat meer uit mogen steken voor onze vrijwilligers.

Nathalie Peijs
Raadslid PvdA Helmond