22reacties

Peijs: weg met bureaucratie, weg armoede?

Vorige week was ik op bezoek bij de Super Sociaal. De Super Sociaal is een supermarkt waar minima met een gemeentelijke inkomensverklaring tegen lage prijzen hun boodschappen kunnen doen.
Ik verliet de Super Sociaal met een dubbel gevoel. Een rotgevoel, omdat steeds meer mensen financiële problemen hebben. Maar ook trots. Trots dat Helmond zo’n mooie voorziening heeft voor mensen met flinke financiële tegenwind.
Een paar cijfers uit de Helmondse Armoedemonitor:

  • In Helmond leven meer dan 5.600 mensen in armoede, waaronder 1.779 kinderen, 503 gepensioneerden, 435 zelfstandigen en 672 werkenden.
  • Afgelopen jaar konden 1.320 Helmonders hun zorgpremie niet betalen.
  • 17% van de Helmonders is laaggeletterd.
  • En volgens het NIBUD kan 40% van de huishoudens een tegenvaller van € 300 niet opvangen.

Cijfers waar ik steeds weer van schrik.
Werk aan de winkel dus, ook voor de politiek. Allereerst moeten we uiteraard voorkomen dat mensen in een armoedesituatie komen. In Helmond hebben meer dan 6.000 mensen een risico op problematische schulden, terwijl maar 511 mensen schuldhulpverlening krijgen. Blijkbaar komt iedereen pas in actie als het water aan de lippen staat. Maar we moeten als overheid van nazorg naar voorzorg. Daar heeft de gemeente Helmond goede plannen voor, waar de nodige vaart achter gezet moet worden. Bijvoorbeeld preventieve begeleiding van mensen die betaalachterstanden hebben op hun huur, nutsvoorzieningen of zorgpremie.

Maar vooral moeten we de wereld minder moeilijk maken, juist voor mensen die het het moeilijkst hebben. Om aan hulp en ondersteuning te komen moet je digitaal vaardig zijn, moet je goed kunnen lezen, moet je inzicht hebben in je financiële situatie en zijn er een heleboel voorwaarden en regels, die ook nog eens vooral uitgaan van wantrouwen. Weg met deze bureaucratie! En laat de gemeente daar zelf het goede voorbeeld in geven. Heel concreet: waarom wordt een Helmonder, die een stadgenoot met problemen onderdak biedt, gekort op zijn bijstandsuitkering vanwege de kostendelersnorm? We zouden zo iemand een – proportionele – beloning moeten geven! We willen in onze participatiemaatschappij toch juist dat mensen elkaar helpen en ondersteunen?

Armoede gun je niemand. Toch zijn er vandaag de dag nog teveel mensen die in armoede leven. Helaas ook in Helmond. Maar ik ben er trots op dat er in onze stad mooie initiatieven zijn, waar mensen zonder schaamte en met respect terecht kunnen!

Nathalie Peijs
Raadslid PvdA Helmond