Peijs: zomerweken voor iedereen
Wat waren we er allemaal aan toe, aan onze Slutty Summer. De zomer waarin we zouden gaan inhalen wat we anderhalf jaar hebben moeten missen. Ondanks het feit dat veel mensen zijn gevaccineerd, de besmettingen teruglopen en er steeds meer versoepelingen doorgevoerd worden, zijn er toch nog te veel beperkingen op het gebied van uitgaan, vakanties en festivals om te kunnen spreken van een volledig zorgeloze – laat staan slutty – zomer.
Wat we echter wel eens vergeten is dat in de afgelopen anderhalf jaar een flink grotere groep Helmonders zich neerslachtiger en eenzamer is gaan voelen dan voor de coronacrisis. Het Sociaal Cultureel Planbureau heeft berekend dat landelijk in alle leeftijdsgroepen het aantal mensen dat zich eenzaam voelt is gegroeid. De groep eenzame ouderen (ouder dan 75 jaar) is zelfs verdubbeld.
De gemeente Helmond heeft daarom als onderdeel van het Corona Crisis- en herstelpakket extra ingezet om deze eenzaamheid te bestrijden. En deze acties lopen door in deze zomervakantie. Een mooi en succesvol voorbeeld daarvan is Helmond Hangout, wat van een online platform met digitale activiteiten voor jongeren nu in de maand augustus naar een real life programma is uitgegroeid met allerlei activiteiten voor jongeren.
Een ander mooi voorbeeld zijn de LEV zomerweken (pdf). Al voor de 14e keer wordt in Helmond voor senioren een zomer vol diverse activiteiten georganiseerd. Meedoen kan vanaf 55 jaar en ouder. Achterliggend idee is dat juist in de zomer ouderen zich eenzamer voelen, omdat kinderen, familie en vrienden in die periode met vakantie gaan.
Ik ben met beide ontzettend blij en ik waardeer de tijd die vele mede-Helmonders steken in de organisatie van al deze activiteiten enorm. Het enige minpuntje vind ik dat er niets extra’s gebeurt voor de groep kwetsbare Helmonders, die qua leeftijd precies tussen de jongeren en ouderen in vallen. De Helmonders die vanwege fysieke beperkingen, vanwege chronische aandoeningen de afgelopen anderhalf de deur ook niet uit durfden en voor wie de eenzaamheid ook tijdens de vakantieperiode toeneemt. Voor hen zouden we meer aandacht moeten hebben. Ik hoop dan ook dat de leeftijdsgrens voor de LEV zomerweken met ingang van volgend jaar losgelaten wordt, in ieder geval voor een deel van de activiteiten. Op die manier kunnen alle Helmonders zonder een groot netwerk een gezellige zomer in eigen stad beleven!
Nathalie Peijs
Fractievoorzitter PvdA Helmond
12 reacties:
Van zo’n stukje wordt ik OOK neerslachtig
Een prima stukje, Nathalie, helemaal mee eens!
Mee eens. In Helmond waren de cijfers van depressie
neerslachtigheid en zich vergeten voelen bij de leeftijd 21-60 schrikbeeld hoog. Er bestaat een onterecht beeld dat deze groep zich toch wel vermaakt.
Maar de cijfers logen er niet om (in een online bijeenkomst met o.a. mevr Niderhorst werden de cijfers gepresenteerd).
Degene in deze categorie die zich al eenzaam voelen, worden dan ook nog eens niet benoemd bij ideeën en activiteiten.
Volgens mij zou nu al direct een deel mee moeten kunnen doen met de lev zomerweken.
Hoe lullig is het om vanuit de lev deze mensen wel de info en inschrijfformulier te geven en vervolgens blijken ze er geen gebruik van te mogen maken.
Zeg iig deze mensen, vooruit, u bent OOK welkom!
Top Nathalie dat hier aandacht voor is.
En voor Degene die zich t niet voor kunnen stellen…. prijs uzelf gelukkig
Herkenbaar voor iedereen. Covid-19 maakte de stad dood. Licht aan de tunnel. Voor langere tijd. Ik hoop het.
In de VS hebben mensen al duizenden euro’s/dollars corona steun ontvangen als burgers…
Waar blijft onze EU of vvd/D66/CDA ?
Of is dat het verschil tussen werkelijk demmocratie, en de boevenbende van VVD/CDA/D66?
@Andre op vrijdag 13 augustus 2021 om 00:39:
En wie denk je dat die duizenden euro’s aan steun moeten gaan betalen? Dat het in de VS noodzakelijk was omdat ze daar geen fatsoenlijk sociaal vangnet hebben betekent nog niet dat wij het hier ook moeten doen. Bovendien hoort de steun te gaan naar degenen die het hardst getroffen zijn door de crisis. De horeca (vooral cafe’s) , cultuur en andere sectoren die geen mogelijkheden hadden om de klap op te vangen. Uitzendkrachten en ZZPers die hun werk zagen opdrogen. En dus juist niet naar Jan met de Pet die met volledig loon heeft thuisgezeten of thuisgewerkt.
Wat betreft de aanpak van eenzaamheid, de activiteiten die meestal gepland staan spreken ook vooral de oudere doelgroep aan, dus een leeftijdsgrens is overbodig zou je zeggen. Totdat je je bedenkt dat bijvoorbeeld citytrips vaak al volledig volgeboekt zijn. Pas ervoor op dat de mensen die echt eenzaam zijn niet weggedrukt worden door mensen die gewoon met een leuk gesubsidieerd uitje mee willen.
Maar als je echt de eenzaamheid in de wijken wil bestrijden, plemp dan in elke wijk een pleintje neer met wat horeca en terrassen. Stel budget beschikbaar voor buurtfeesten of organiseer samen met de supermarkten picknick-pakketten voor in de zomer. Zorg ervoor dat je de paracommercie verordening in de gemeente flink versoepelt, zodat kantines van verenigingen en horecagedeeltes van wijkhuizen meer mogelijkheden krijgen om als buurtcafe te functioneren. Want eenzaamheid bestrijd je het beste door mensen zoveel mogelijk de kans te geven om elkaar te ontmoeten.
@Michiel van Geel
Bedenk dat je 40 bent met beperking. De hele coronacrisis binnen hebt gezeten omdat je ineens kwetsbaar was. (maar niet benoemd werd) Je hebt HH, zorg aan huis of op afstand, strijkservice. En ook jij hebt met veel moeite en angst de tijd uitgezeten. En maa rmoeten zien hoe je alle dingen draaiende kon houden.
Net nu het weer beetje loskomt komt je strijk was terug. En daar zit zowaar een pamflet in. De zomerweken. Activiteiten. En niet alleen voor ouderen. Jong ontmoet oud was zelfs een van de thema’s.
Een top!! initiatief natuurlijk.
Helaas ben je ondanks dat je (misschien wel meer) beperkingen had dan sommigen van de wat oudere doelgroep te jong volgens het pamflet.
Die mensen die thuis op de bank loon hebben ontvangen is niet waar op gedoeld word. En deze groep heeft waarschijnlijk ook veel meerkosten gehad (boodschappen, veiligheidsvoorzieningen) zonder steun. Geen liedjes, of andere zaken. Vaak ook geen zorg, want geen vangnet geen kinderen, en ook eenzaamheid. Want eenzaamheid is natuurlijk niet leeftijdsgebonden.
Wij denken dat dit is waar mevr. Peijs op doelt.
Michiel van Geel,
Nathalie Peijs kent als geen ander de sociale problematiek die de inwoners van Helmond ondervinden. En ze vraagt daar ook continu aandacht voor! Jouw voorstel, hoe goed bedoeld ook, zal stuiten op grote weerstand van bijvoorbeeld horeca die de wijkhuizen/buurtcafés/sportkantines etc. als gesubsidieerde concurrentie zullen noemen. En terecht! Ik zie meer kansen in een samenwerking met bijvoorbeeld Helmond Toegankelijker die net als Nathalie veel meer zicht heeft op de praktijk.
Hartelijke groet,
@Helmond Toegankelijker op vrijdag 13 augustus 2021 om 11:16:
Het is ook geen kwestie van of-of, maar en-en. De eenzaamheid is in veel gevallen ook een gevolg van minder gemeenschapszin in de wijk. Door de wijk meer als een dorp in te richten en te zorgen voor meer momenten en mogelijkheden waarop mensen elkaar kunnen ontmoeten zorg je dat mensen hun buren eerder kennen. Bovendien zorgt het voor een flinke groep ook voor een fysiek punt waar ze heen kunnen gaan als ze op zoek zijn naar wat gezelligheid en menselijk contact. Dat tezamen met gerichte acties om de groepen te bereiken waarvoor het allemaal wat lastiger is is een totaalplaatje.
@Hanneke Hegeman op vrijdag 13 augustus 2021 om 13:01:
De horeca heeft al jarenlang enorme weerstand tegen buurthuizen en sportkantines. Naar de effecten van concurrentie vanuit die hoek is echter nooit onderzoek gedaan. Terwijl iedereen op zijn vingers na kan tellen dat dat effect klein of zelfs verwaarloosbaar is. Je kunt ook gewoon in zo’n verordening opnemen dat tijdens besloten feesten, op vrijdag, zaterdag en zondag marktconforme prijzen moeten worden gehanteerd. Dan is het wel grotendeels afgedekt.
Dan zal er nog veel moeten veranderen als dit per wijk in groepjes moet. Er is in Helmond namelijk een flink verschil in welke wijk je woont en wat er dan zoal te doen is. Of zelfs vanuit Gemeente, stad de aandacht is voor die wijk. Er zijn wijken waar laatste jaren nauwelijks in is geïnvesteerd.
En met “marktconforme” prijzen ben ik bang dat er weer fiks wat mensen worden buitengesloten en dat het hele effect weg is.
Zorg gewoon dat je niet in groepjes denkt en iedereen deel laat nemen.
Zo krijg je ook een gezonde mix, leert men elkaar ook kennen en maak je geen leeftijdsonderscheid.
Rond 2014 vond de gemeente het nodig om te bezuinigen op de wijkhuizen. Het grootste en meest aangepaste wijkhuis voor mensen met een beperking, de Terp, moest dicht. Alles, o.a. een trappist, is eruitgesloopt. De achterkant werd mooi bijgehouden door de jeu de boulesvereniging, dat is nu een wildernis. Daarna is de Kamenij dichtgedaan. Voor Helmond-noord, een van de grootste, zo niet de grootste, wijk van Helmond, rest nu alleen nog De Boerderij. Deze is veel te klein, en ook niet zo’n mooi groot buitenterras als de Terp had. Met de bezuinigingen, werden toen nieuwe initiatieven georganiseerd, onder andere het Stadslab, waar je nooit iets van hoort en waarvan je de functie eigenlijk niet weet, als het nog bestaat.
De wijkhuizen zijn laagdrempelig voor iedereen. Bij een horecazaak stap je niet zo snel alleen binnen.
Ik hoop dat de wijkhuizen in ere gehouden worden.
@Ria op zondag 15 augustus 2021 om 13:57:
Mee eens, een goed punt. Zeker wijkhuizen zijn door hun laagdrempelige functie echt belangrijk. Als je hier als gemeente je pijlen op richt, voelen wijkbewoners zich hier ook zelf terecht veel verantwoordelijker voor.