Rieter: Expats veroveren lokale woningmarkt
Voor de mensen in mijn directe omgeving was het al langer bekend. Het lukt me al een lange poos niet om een geschikte woning te vinden. Daarom dat ik al 2 jaar in een antikraak woning verblijf. 7 augustus is de einddatum dus vanaf die dag moet ik mijn tijdelijke woning verlaten. Niemand hoeft medelijden te krijgen want ik wist dat dit zou gebeuren. Vele Helmondse jongeren zitten in hetzelfde schuitje. Ze willen graag de volgende stap zetten in hun leven, maar ze worden geremd vanwege het woningtekort.
Tijdens mijn zoektocht naar een woning zijn me veel negatieve dingen opgevallen. Zo zijn er veel aanbieders voor particuliere huurwoningen. Je moet dan denken aan appartementen waar je minstens 1400 euro in de maand voor betaald. Dit staat niet in verhouding tot het aanbod van sociale huurwoningen. Door de hoge wachtlijsten en vele mensen met urgentie kom je lang niet aan de beurt. Wat het extra wrang maakt, is dat particulier in de meeste gevallen veel duurder is dan een maandelijkse hypotheek. Dit vergroot de tweedeling.
Op de koopmarkt is een andere negatieve ontwikkeling gaande. Je ziet namelijk steeds vaker dat werknemers van buiten Nederland, de zogenoemde expats, huizen opkopen voor de neus van Helmondse jongeren. Deze mensen hebben vaak meer te besteden. Overbieden tot wel 75.000 euro zijn ze gewend vanuit Eindhoven. Daarnaast bestaat er de 30%-regeling wat expats meer financiële slagkracht geeft. Ik begreep dat er in Brouwhuis 8 Indiase gezinnen gesetteld zijn. Werkzaam voor verschillende bedrijven, maar meest gehoord is ASML. Dit Veldhovens hightechbedrijf groeit steeds harder, is dé aanjager van de Brainportregio en geeft veel werkgelegenheid. De vraag naar technici is alleen zo groot dat ook buitenlandse werknemers moeten komen. Aan deze groei kleeft dus zeker ook een keerzijde.
Ons inziens ontkomen we als bestuur er niet aan om dit gegeven mee te gaan nemen in ons beleid. Helder Helmond maakt zich al langer zorgen voor deze schaalsprong. Het grootschalig aantrekken van nieuwe werknemers moet volgens ons in balans zijn met het voorzieningenniveau. Zo voorkomen we een onevenredige druk op de stad. De zorg, het onderwijs en ook nutsbedrijven voor water en energie kunnen het nu al nauwelijks bijbenen. Een tool om onze voorzieningen op orde te houden is met de Utrechts ‘barcode’. Dit is een meetlat waarmee we de Helmondse voorzieningen kunnen blijven toetsen, gekoppeld aan het aantal inwoners. Helder Helmond heeft voorgesteld om na het reces de schaalsprong met de raad te bespreken. Wordt vervolgd!
Martijn Rieter
Fractievoorzitter Helder Helmond
41 reacties:
Je bent inderdaad niet de enige Martijn. Helmond bouwt overal, maar het is roeien tegen de klippen omhoog.
Heb je ondertussen al een nieuw onderkomen gevonden? Nu met de vakantietijd zal dat niet gemakkelijk zijn lijkt mij. Hoe dan ook succes gewenst.
Groetjes, Sandra
Expats niet alleen. Poolse arbeiders in hun auto met Pools kenteken
Dit kan omdat zij in Polen ook een huis en woonadres hebben.
Derhalve twee huizen. En onze kinderen ….??
Op https://www.wooniezie.nl/aanbod/informatie-over/onlangs-verhuurd is te zien hoe de sociale huurwoningen vergeven zijn. Let op hoe vaak ‘maatwerk’ voorkomt. Woningen die buiten Wooniezie om zijn toebedeeld, bijv. aan vluchtelingen.
Krakend en piepend loopt alles vast, er zijn al vele jaren van tevoren voor gewaarschuwd door diverse kundige! mensen, maar nee, dat was allemaal niet waar en grote onzin, wij luisteren liever naar onze eigen kundige mensen die tenminste praten zoals wij dat willen.
En Helmond wil naar 125.000 inwoners, nou starters, succes!
Door het liberale “de markt regelt alles”-beleid is er jarenlang veel te weinig gebouwd, niet alleen in Helmond maar in heel Nederland. Het heeft ook niet geholpen dat er een verhuurdersheffing is ingevoerd nadat het Rotterdamse Vestia door speculeren (lees: gokken) met publiek geld miljarden euro’s heeft verloren, wederom met dank aan de door de liberalen zo geheiligde deregulering. Simpelweg “de buitenlanders” de schuld geven van de woningnood getuigt dus niet van inzicht, maar van de heer Rieter verwacht ik dat al lang niet meer. Helder Helmond is immers dikke vriendjes met de liberale VVD.
@Sandra op maandag 31 juli 2023 om 07:26:
We worden door het ED op de hoogte gehouden.
D’ndieje, wat een vooringenomen politiek links praatje. Lijkt wel een religie om je eigen ideologie goed te praten.
Was er maar een vrije markt, nergens ter wereld is de markt zo bepaald door de grote boze betweterige LINKSE overheid als de Nederlandse, en Helmondse, woningmarkt.
Wat nou vraag en aanbod. Schaarste creëren is het motto.
Alle inperkende maatregelen voor bouw en markt zijn links en zeker niet liberaal.
Helmond bestuur kan dus weldegelijk vers hil maken door bv brandbrief aan rijk te sturen over deze overbelasting van onze samenleving.
Asml en overheid zogenaamd de vruchten, maar verdere lasten zoals netjes door Rieter benoemd, worden overgelaten aan de samenleving.
En die samenleving dat zijn wij.
Maar wat roepen en debiele vereisten maken over buitenlanders slaat de plank volledig mis.
@D’n dieje op maandag 31 juli 2023 om 11:37:
Te weinig aanbod door politieke keuzes (stikstof, klimaat, inflatie) en teveel vraag hoofdzakelijk door immigratie. Wat is hier niet inzichtelijk aan?
Ik heb bovendien in mijn vorige post laten zien waaraan de meeste sociale woningen worden verdeeld. Ook dat zijn verplichtingen die door politiek zijn opgelegd.
Als jij nog steeds denkt dat we in een vrije markteconomie leven dan mag je eens naar de dokter. Het is een planeconomie en nieuwe DDR. Welkomin de realiteit.
@D’n dieje op maandag 31 juli 2023 om 11:37:
je hebt gelijk….de buitenlanders nemen géén voorrang, ze krijgen het van de overheid ! Feit is natuurlijk wel, dat als jouw linkse vriendjes het voor het zeggen krijgen, er alleen maar meer buitenlanders voorrang krijgen…of ben ik dan een racist ???
Wat wel mooi is is dat op de aarle-rixtelseweg dikke villa’s wel gebouwd mogen worden. Dan is stikstof geen probleem.
Maar enkele jaren terug werd fraude gepleegd met Wooniezie en ik vraag me af of er op geen enkele manier fraude meer mogelijk is?
@Gerard Luijten op maandag 31 juli 2023 om 11:05:
Niet alleen buiten Wooniezie om, worden door de woningcorporaties ook tegen betaling toegedeeld, ontkennen doen ze allemaal! Als ik bijv. € 500 – 600 neertel kan ik aangeven van ‘dat huis wil ik hebben’. Laat ik het maar de ‘zwarte economie noemen van de woningcorporaties.
@Martijn Rieter:
Jij schrijft dat Helder Helmond heeft voorgesteld om na het reces de schaalsprong met de raad te bespreken.
Wat wil je daar concreet mee bereiken?
@janssen
Zonder bewijs is dit natuurlijk gel*l. We wonen in een stad waar de ene helft letterlijk zit te wachten om een appartement te “krijgen” en de andere helft wel zelf in staat is om eigen huisvesting te regelen. En daarnaast ook nog geld afdraagt om de andere wachtende helft te sponsoren. Het is meer een kwestie van houding en gedrag. Meneer Rieter heeft z’n mond vol over 2 wethouders die niet in Helmond willen wonen, maar stel nu dat hij in Deurne wel wat kan kopen of huren?
Helmond moet juist méér expats aantrekken en Rieter moet niet zo ongelooflijk kleinburgerlijk/boers/dorps redeneren (lees: miepen).
Of willen we voor altijd een net-niet-stad blijven? Ik niet!!
it’s funny that nowadays politician are only good at putting people against each other. Before the immigrants, now the expats, then maybe the Amsterdammers and later what? The people from Mierlo?
Stop manipulating people and use the frustration to divide and get votes!
If buying houses is a problem, what did the politicians do to help with that?
Not much, as soon as things get hard to solve the easy way out is to blame and discriminate others.
I am sure there are better solutions to help local youth, than blaming 8 indian families and it’s also very concerning that politicians call out this details!
Want some ideas? reduce taxes on first house for local youths, build affordable homes, reform the Nationale Hypotheek Garantie, create specific programs in Helmond to support x number of youths every year! be creative!
Vertaling door de weblog via Google Translate:
Het is grappig dat politici tegenwoordig alleen maar goed zijn in het opzetten van mensen tegen elkaar. Voor de immigranten, nu de expats, dan misschien de Amsterdammers en wat later? De mensen uit Mierlo?
Stop met het manipuleren van mensen en gebruik de frustratie om te verdelen en stemmen te krijgen!
Als het kopen van huizen een probleem is, wat hebben de politici dan gedaan om daarbij te helpen?
Niet veel, zodra dingen moeilijk op te lossen worden, is de gemakkelijke uitweg anderen de schuld te geven en te discrimineren.
Ik weet zeker dat er betere oplossingen zijn om de lokale jeugd te helpen, dan 8 Indiase families de schuld te geven en het is ook erg zorgwekkend dat politici deze details naar buiten brengen!
Want enig idee? Belasting op eerste huis verlagen voor lokale jongeren, betaalbare woningen bouwen, Nationale Hypotheek Garantie hervormen, specifieke programma’s opzetten in Helmond om x aantal jongeren per jaar te ondersteunen! wees creatief!
@Roland op maandag 31 juli 2023 om 20:56:
Bewijs aanwezig!
@Helmond Groeistad op maandag 31 juli 2023 om 21:17:
Gaan in de vaart der volkeren. Groeistad Helmond in de jaren 80 is aan
nieuw elan toe. Snel een huis voor elke woningzoekende.
@Marko op maandag 31 juli 2023 om 11:39:
Haha. Ik ben best benieuwd hoewel ik denk dat Martijn via het ED en de weblog wel iets zal vinden. Dat zou misschien ook meteen een beetje hoop aan alle woningzoekenden geven.
Ik ben het helemaal eens met de reactie van de expat, er wordt zeer eenzijdig gekeken naar de gevolgen van de komst van de expats. Sta ook eens stil bij de bijdrage die zij leveren aan de economie, zij betalen ook gewoon belasting. De schuld van het tekort aan woningen neerleggen bij de komst van de expats is wel heel kleinzielig. De politiek is daar verantwoordelijk voor, als je de expats binnen haalt omdat je ze nodig hebt kun je ze niet laten barsten.Onze jongeren die ook een huis nodig hebben, hebben daar natuurlijk ook recht op, dus bouwen bouwen bouwen en betaalbaar. Dus politiek aan de slag!
@Sandra op dinsdag 1 augustus 2023 om 07:49:
Politici weten de weg.
@ AD, juist Rieter heeft bij uitstek wel geen naar de “bijdragen” van expats.
Daarom benoemt hij ook de belasting voordelen die deze elite migranten toegewezen krijgen, ze betalen maar 30 % IB!!!
Dan toch vreemd om als argument hiermee te komen.
Als de profiteurs, asml enz en de overheden nou ook de woningen zouden bijbouwen. En dan nog eens de voorzieningen. Dat is Rieter punt.
Niks tegen buitenlanders.
Tegen prutsbeleid en wegkijken van problemen die men met prutsbeleid zelf veroorzaakt.
Bewustwording dus
Niks mis mee.
@Janssen op maandag 31 juli 2023 om 20:31:
Is dat zo? Waaruit maak je dat op?
@An expat
Hahaha wat een flauw trucje met google translate doen alsof je een beetje expat bent. Heb nog nooit zo’n foutloos vertaalde NLD tekst gezien. Over een onderwerp waar werkelijk geen één expat zich mee bezig houdt.
@Freek op dinsdag 1 augustus 2023 om 12:01:
Opdat er geen misverstanden over bestaan:
de Nederlandse versie van hetgeen ‘An expat’ gisteravond schreef werd er vanochtend door de weblog ondergezet. Dat staat er nu ook bij. 🙂
Martijn: In de Molenstraat zijn nieuwbouw appartementen te huur.
Je kunt er vrijwel direct gaan wonen.
Heel die schaalsprong, die uitbreiding van het aantal inwoners, is gericht op buitenlanders, met name expats. De Helmonder is nooit gevraagd wat die daarvan vind.
Je ziet al steeds vaker dat je Engels moet spreken omdat de ander geen Nederlands spreekt, het zal niet lang duren voor we dat “normaal” gaan vinden, net zoals we onveilige binnensteden al “normaal” zijn gaan vinden.
Nederland heeft al jaren geen natuurlijke groei meer. We bouwen huizen voor immigranten. Waarom? Waarom steeds alleen naar de aanbodkant (woningbouw) kijken maar nooit kijken hoe we de vraagkant kunnen verkleinen (minder immigratie) om ervoor te zorgen dat onze kinderen nog ergens kunnen wonen?
Groei van het aantal inwoners (de schaalsprong) lijkt wel een doel opzich geworden. Intussen verschralen de voorzieningen, worden we de auto uitgejaagd en worden we minderheid in eigen stad.
@Gerard Luijten op dinsdag 1 augustus 2023 om 11:11:
Ga dit hier niet naar buiten brengen, voorbeelden genoeg, komt misschien ooit nog naar en dan de woningcorporaties aan de schandpaal.
Pools, Indiaas, Duits, ASML, woningen kopen en verkopen is een recht van eigendom. Dat al dit tesamen nu begint te knellen en vraagtekens oproept heeft alleen te maken met het feit dat er meer vraag dan aanbod is en heeft niets te maken met bovengenoemde aspecten. Er wordt simpelweg te weinig gebouwd. Dat is de enige reden. Maar dat wil niet zeggen dat de een meer recht op een woning heeft dan de ander. En hetzelfde geldt voor koopwoningen. De overheid heeft de regels voor hypotheekverstrekking aangescherpt dus werpt dat ook meer hindernissen op en kun je dus ook niet zeggen dat starters dan maar anders behandeld moeten worden of dat huiseigenaren hun huizen goedkoop van de hand moeten doen. Bij de bron oplossen niet symptoom bestrijden.
@Jeanne op maandag 31 juli 2023 om 20:47:
Hee Jeanne,
Het antwoord op je vraag heb ik eigenlijk boven het stuk wat je aanhaalt al genoemd. Namelijk vinger aan de pols houden dat ons voorzieningenniveau op pijl blijft en er geen onevenredige druk op de stad. Wellicht ook de Utrechts ‘barcode’ introduceren.
@Roland op maandag 31 juli 2023 om 20:56:
Dan ga ik daar niet wonen Roland. Ik blijf sowieso in Helmond wonen. Practise what you preach. Doe wa ge zeet.
@Marko op dinsdag 1 augustus 2023 om 15:58:
Bedankt voor de tip Marko. We zijn daar ook wezen kijken.
Expads en arbeidsmigranten betalen gewoon voor de woningen. Misschien bieden ze regelmatig over, dat geldt ook voor anderen met een wat hoger inkomen. Het probleem zit hem daar ook niet echt. Het gaat om de doorstroming van ouderen die helemaal plat ligt in NL. Zij kunnen nergens heen of moeten nadat se hun huis verkocht hebben € 1.200,00 of meer gaan betalen. Vaak zijn ze alleenstaand met een aow en wat aanvullend pensioen. Dan moeten ze dus elke maand enkele honderden euro’s uit de verkoop van hun huis bij betalen. Nu zeg je, ja en? Echter zij komen uit een andere generatie. Hard gewerkt, goed gespaard en/of alles in het huis. Voor de kinderen en kleinkinderen. Niet om ejle maand aan huur te betalen. Vaak gaat het ook niet. Wat als ik nog 20 jaar leef? Dan heb ik straks überhaupt geen geld meer, want alles gaat dan op aan de huur en niets naar de kinderen. Gevolg, ze blijven in hun veel te grote huis zitten totdat ze sterven of echt naar een verpleeghuis moeten… Dit is puur het gevolg van naar mijn mening verkeerde politieke keuzes olv de VVD – Rutte.
@Roland op maandag 31 juli 2023 om 20:56:
Dan zou ik dat doen als ik mijnheer Rieter was. De motivatie daarvoor ligt er al.
Martijn, waar de gemeente wel meteen wat aan kan doen, is de wildgroei aan kamerbewoning. Elke week in de Loop nieuwe vergunningen voor opgekochte huizen in woonwijken. Dat is niet goed.
Wat is dit voor een oneerlijke samenleving als er voor jongeren geen betaalbaar huis is? Waar is de ferme regie van het College van Burgemeester en wethouders op de bouw van voor jongeren betaalbare woningen, ook buiten de huidige bebouwing? Dat is nu volstrekt onvoldoende en eigen stapjes op dit gebied worden zelfverheerlijkend uitvergroot. Die woningen moeten er gewoon komen, loop daar eens in voorop als Helmond. Onze woningbouwverenigingen potten meer op dan dat zij als huisvesters met passie en creativiteit zorgen voor echt betaalbare woningen.
Niet alleen expats maar allerlei andersoortig volk wordt in onze stad gehuisvest en de echte helmonders zoeken het maar uit waar ze kunnen wonen
Het woord is aan Martijn. Van antikraak naar bijna eigen
woning. Gefeliciteerd!
Ik sta al 9 jaar ingeschreven om te gaan samen wonen met mijn vriend en onze 2 kids ik woon momenteel in een 1 slaapkamer woning en de kinderen worden ook ouder we zien huizen leeg komen die nooit op wooniezie te zien zijn maar komen wel de vluchtelingen in. Het doet me pijn dat ik zolang moet wachten om mijn gezin compleet in 1 huis te krijgen zolang moet ik wachten!!!
Anoniem,
Dan heb ik slecht nieuws voor je,mn dochter is al ruim 10 jaar ingeschreven en komt voorlopig nog niet aan bod.
Mijn zoon wordt dit jaar 30. Is vrijgezel en kan dus geen woning kopen van zijn salaris. Hij staat al 10 jaar ingeschreven voor een sociale huurwoning/appartement. Komt nooit aan de beurt. Woont op papier nog thuis maar is daar nooit. Verblijft dus constant elders. Wie wil er op die leeftijd nog bij zijn ouders wonen? Bouwt dus nooit een zelfstandig bestaan op! Dat is dadelijk de verloren generatie. En als ik dan reclame zie over mooie estee appartementen die in de stad worden gebouwd en op wooniezie kijk dan staat dat er niet eens bij. Schijnt op voorhand al vergeven te zijn. Tsja waarom staan er dan zo’n mooie info borden bij die projecten!