41reacties

Rieter: Expats veroveren lokale woningmarkt

Voor de mensen in mijn directe omgeving was het al langer bekend. Het lukt me al een lange poos niet om een geschikte woning te vinden. Daarom dat ik al 2 jaar in een antikraak woning verblijf. 7 augustus is de einddatum dus vanaf die dag moet ik mijn tijdelijke woning verlaten. Niemand hoeft medelijden te krijgen want ik wist dat dit zou gebeuren. Vele Helmondse jongeren zitten in hetzelfde schuitje. Ze willen graag de volgende stap zetten in hun leven, maar ze worden geremd vanwege het woningtekort.

Tijdens mijn zoektocht naar een woning zijn me veel negatieve dingen opgevallen. Zo zijn er veel aanbieders voor particuliere huurwoningen. Je moet dan denken aan appartementen waar je minstens 1400 euro in de maand voor betaald. Dit staat niet in verhouding tot het aanbod van sociale huurwoningen. Door de hoge wachtlijsten en vele mensen met urgentie kom je lang niet aan de beurt. Wat het extra wrang maakt, is dat particulier in de meeste gevallen veel duurder is dan een maandelijkse hypotheek. Dit vergroot de tweedeling.

Op de koopmarkt is een andere negatieve ontwikkeling gaande. Je ziet namelijk steeds vaker dat werknemers van buiten Nederland, de zogenoemde expats, huizen opkopen voor de neus van Helmondse jongeren. Deze mensen hebben vaak meer te besteden. Overbieden tot wel 75.000 euro zijn ze gewend vanuit Eindhoven. Daarnaast bestaat er de 30%-regeling wat expats meer financiële slagkracht geeft. Ik begreep dat er in Brouwhuis 8 Indiase gezinnen gesetteld zijn. Werkzaam voor verschillende bedrijven, maar meest gehoord is ASML. Dit Veldhovens hightechbedrijf groeit steeds harder, is dé aanjager van de Brainportregio en geeft veel werkgelegenheid. De vraag naar technici is alleen zo groot dat ook buitenlandse werknemers moeten komen. Aan deze groei kleeft dus zeker ook een keerzijde.

Ons inziens ontkomen we als bestuur er niet aan om dit gegeven mee te gaan nemen in ons beleid. Helder Helmond maakt zich al langer zorgen voor deze schaalsprong. Het grootschalig aantrekken van nieuwe werknemers moet volgens ons in balans zijn met het voorzieningenniveau. Zo voorkomen we een onevenredige druk op de stad. De zorg, het onderwijs en ook nutsbedrijven voor water en energie kunnen het nu al nauwelijks bijbenen. Een tool om onze voorzieningen op orde te houden is met de Utrechts ‘barcode’. Dit is een meetlat waarmee we de Helmondse voorzieningen kunnen blijven toetsen, gekoppeld aan het aantal inwoners. Helder Helmond heeft voorgesteld om na het reces de schaalsprong met de raad te bespreken. Wordt vervolgd!

Martijn Rieter
Fractievoorzitter Helder Helmond