Rieter: Referendum de oplossing?
Het is maart 2020. De raadsperiode is daarmee precies op de helft. Twee jaar geleden in maart waren namelijk de gemeenteraadsverkiezingen in Helmond. U weet wel, die verkiezingen waar Helmond de laagste opkomst behaalde van heel Nederland. Slechts 42,1 procent in vergelijking met een landelijk gemiddelde wat op ongeveer 55 procent bleef steken. Natuurlijk niet iets om trots op te zijn. In de twee jaar dat ik nu in de raad zit voor Helder Helmond is me ook opgevallen dat weinig inwoners direct betrokken zijn bij de lokale politiek. Door weinig vertrouwen in de besluitvorming keerden veel inwoners zich af van de Helmondse politiek. Natuurlijk is de steeds groter wordende kloof tussen politiek en kiezer een landelijke trend. Maar dat maakt de situatie in Helmond niet minder zorgelijk.
Onze democratie kent veel sterke punten maar heeft ook een zwakke plek. Als gevolg van de coalitiepolitiek en het eeuwige zoeken naar meerderheden wordt met enige regelmaat beleid gemaakt waarvoor feitelijk geen bestuurlijke meerderheid bestaat. Laat staan een meerderheid onder de kiezers. Dat hoort bij het politieke spel, maar als kiezers niet tussentijds aan bod komen draagt het wel bij aan hun vervreemding van de democratie. Dat speelt eveneens bij actuele ontwikkelingen. Soms dient zich door omstandigheden beleid aan waarover het in de campagne niet of nauwelijks is gegaan. Het nieuwe huis voor de stad is hier een actueel voorbeeld van. Voortdurend dreigt dan een gapend gat tussen de opinie van het Helmondse gemeentebestuur en die in de stad. Het referendum is de meest logische oplossing om dat gevoel van verlatenheid weg te nemen.
Helder Helmond is van mening dat iedere Helmonder prima in staat is om een mening te vormen over allerlei kwesties die onze gemeente betreffen. Daarom niet alleen eens in de vier jaar de mogelijkheid om een stem uit te brengen bij verkiezingen, maar ook bij referenda. Daarom willen we gaan onderzoeken of een referendumverordening van toegevoegde waarde kan zijn voor de lokale Helmondse politiek. Het zal zeker geen bindend referendum worden, want dit is niet mogelijk volgens de grondwet. In plaats daarvan is een raadgevend, adviserend referendum meer passend. Het referendum als een middel voor inwoners van Helmond om meer grip te krijgen op de politiek, meer betrokken te raken bij de besluiten en hopelijk wat meer vertrouwen te krijgen in een sterkere lokale democratie. Zoveel vertrouwen zodat er in maart 2022 weer meer mensen naar de stembus gaan.
Martijn Rieter
Raadslid Helder Helmond
30 reacties:
Nee, kijk even naar de Brexit… kloof tussen politiek wordt een kloof tussen het volk. Goede politici moeten we hebben, daadkrachtig en met een visie die ze ook goed uitspreken.
Nee. De politici moeten niet naast hun schoenen gaan lopen en denken dat ze de wijsheid in pacht hebben. Vaker de wijken in gaan en luisteren wat er speelt onder de inwoners van Helmond. Elke wijk is wel een winkelcentrum waar jullie een een dag of dagdeel kunnen gaan staan en vragen aan de mensen wat er speelt in hun wijk en als het reëel is daarnaar handelen waar mogelijk.
Prima stuk, prima idee.
@Jurgen Wilms op maandag 2 maart 2020 om 15:38:
Effecten Brexit maar eerst eens afwachten.
Kun je natuurlijk ook niet vergelijken met boverstaande.
Waarom kijk je niet hoe lokale referenda in Zwitserland werken?
Daar is zowel de politiek alsmede de bevolking erg tevreden over de inzet.
Raadgevend, bindend dat zou pas wat zijn.
Politici moeten beter naar de burgers luisteren, dan zaten we nu niet in het zinkend schip de EU genaamd.
Gepasseerde stations, na een eerder (nog bindend) referendum. Of nu nog iedereen word bereikt door als raad nu die vraag nog te stellen ?
Bij elke gemeenteraadsverkiezing vraag ik lijsttrekkers of ze ook luisteren naar de inwoners en ook met hen in contact blijven gedurende de zittingsperiode. Het antwoord is altijd hetzelfde:” Jazeker doen we dat.” Nog geen maand na de verkiezingen breken ze hun beloftes al, wethouders geven niet eens antwoord op mails en raadsleden doen net of ze je niet zien staan. Iedere partij zou minimaal 2 keer per jaar hun fractiekamer open moeten stellen voor de burgers en niet over de rug van de inwoners vastgeplakt zitten op het pluche
De gemiddelde kosten van een referendum bedragen circa 2,50 euro per inwoner. Reken zelf het totaalbedrag maar uit per referendum. Dat knap veel geld voor iets wat niet bindend is…..
Als gemeenteraadslid vertegenwoordig je je kiezers. Zij hebben je op basis van je standpunten hun mandaat gegeven om namens hen en voor 4 jaar vorm te geven aan beleid en politieke keuzes. Ik vind het echt een zwaktebod als je als gemeenteraadslid dit mandaat overboord wil knikkeren en alsnog de burger gaat vragen om zijn mening. Wat doe je dan als raadslid?? Als je als raadslid niet in staat bent om zelf je oor te luister te leggen bij de kiezer kun je mijns inziens beter een andere hobby zoeken. Jij bent de politiek. Zorg er voor dat je benaderbaar, zichtbaar en duidelijk bent en je hebt heel geen referendum nodig.
Zoals zoveel politici komen ze alleen als er een camera in de buurt is. Helaas gebeurd dit niet alleen in De Haag.ze kunnen een voorbeeld nemen H H
Alleen als referendum gerespecteerd wordt. Haha maar dat is een fabel in de politiek
We hadden in Nederland een raadgevend referendum, dat inmiddels is afgeschaft. Twee keer stemde de Nederlandse bevolking tegen een wetsvoorstel, en allebei de keren is de wet er toch doorgedrukt. Dan vind ik het niet gek dat er een kloof bestaat tussen burger en politiek. Die kloof wordt namelijk met opzet in stand gehouden, en niet door de burger.
Luister echt naar (de kiezer) en zit niet te lobbyen voor het geld (betere baan voor later).
Het is en blijft een 1% democratie
wat wil je bereiken met een referendum? wat alleen raadgevend is en niet leidend politici zij n daar zelden van onder de indruk alleen de oppositie voelt zich dan gesterkt zonder noemenswaardig resultaat helaas…
Eens per vier jaar één hokje rood maken is wat mager om op alle terreinen waar de politiek mee bezig is kenbaar te maken welke kant het volgens jou op moet. Als er dan na de verkiezingen ook nog nieuwe onderwerpen op de agenda komen, dan kan een beetje extra ruggespraak tussen de volkvertegenwoordigers en het vertegenwoordigde volk zeker geen kwaad.
Toch is een referendum niet altijd zinvol. De kern van de politieke kwestie moet maar net tot een eenvoudige ja-neevraag te herleiden zijn, en de politiek moet zowel met ‘ja’ als met ‘nee’ verder kunnen.
De landelijke overheid werkt al geruime tijd met “internetconsultaties”. Daarin kan iedereen zijn/haar mening geven over voorgenomen (wijzigingen in de) regelgeving, zoals het veelbesproken verbod op knalvuurwerk.
https://www.internetconsultatie.nl
https://www.internetconsultatie.nl/consumentenvuurwerk2020
Misschien is het een idee als de lokale politiek op vergelijkbare wijze de burger vraagt over allerlei onderwerpen mee te denken.
Plan Helmond checkt net als Helder Helmond frequent de mening van de inwoners. Of een referendum het juiste middels is weet ik niet. Wellicht iets te formeel en omslachtig. Het is in ieder geval belangrijk dat de inwoners meer betrokken worden. Dat de politiek na verkiezingen 4 jaar lang vrij spel hebben is echt oude politiek! https://www.planhelmond.nl/doe-mee-met-plan/
Als er wordt geschreven “dat hoort bij het politieke spel” dan is mijn vertrouwen in de politiek al geschaad. Laat dat onderling gekonkel alsjeblieft achterwege. De lokale politiek werkt allemaal voor 1 doelgroep, de Helmondse burger. En ja er is niet 1 burger hetzelfde, en zo ook de meningen van elk persoon. Maar als de politiek gaat samenwerken met 1 doel voor ogen, namelijk de belangen behartigen van de Helmondse burger. Daar heeft de burger veel meer baat bij. Want waar gevochten wordt, is er maar een winnaar, en dat willen we toch niet?
Wie bang is voor referenda in welke vorm ook is een fascist.
Verkiezingen zou je eigenlijk al moeten zien als een referendum. Maar ik vind het een prima idee, enne….goeie raad: LUISTER dan eens naar de mensen
prima stuk martijn.
de inwoners van helmond zouden meer hun stem moeten kunnen laten horen en beslissen. de mening van de inwoner van helmond is ook zeer belangrijk. uiteindelijk is helmond van de helmonder.
prima
Allerlei argumenten lees ik hier.
Grootste is misschien dat zo’n dergelijk referendum, 2,50 euro per inwoner kost.
Da’s 2,5 ton dus.
Volgens mij is dit slimmer en goedkoper uit te zetten als gemeente.
We spreken hier over grote projecten en bedragen die het onze stad gaat kosten.
De Sportcampus, Het huis van de Stad.
Bij bovenstaande investeringen vanuit de Helmondse politiek praten we al over rond de honderd miljoen!!
Dan heb ik het nog niet wat ze willen gaan uitgeven aan een biosmassacentrale en andere klimaatmiljoenen.
2,5 ton is peanuts om wat meer mee te mogen praten en beslissen als inwoner.
@Eddie, 2,5 ton om een mening te vragen die uiteindelijk niet telt. Het is maar goed dat jij niet over de Helmondse belastingcenten gaat/
@Roland op dinsdag 3 maart 2020 om 18:32:
Dat niet tellen van je, vind ik een beetje het bijltje erbij neergooien.
Ik ben ook voor een bindend referendum.
Realiteit is echter dat we helemaal geen f.. meer hebben.
Nu komt er iemand met een idee alles ( weer) opnieuw op de kaart te gaan zetten waarbij we opnieuw inspraak van burgers willen agenderen, en dan zeg jij,
laat maar zitten, voor mij is er geen enkele urgentie iets te veranderen.
Jij zegt ja en amen, en geeft je zegen dat er even 100 miljoen door de gemeente wordt uitgegeven, zonder dat ze maar iets hoeven aan te trekken hoe er in de stad over wordt gedacht.
Nee aan jou zijn de belastingcenten toevertrouwd!!
Sorry ik ben geen quitter, altijd zoeken naar verbetering van het huidige is meer mijn ding.
Wij van plan! raadplegen al frequent onze inwoners en hebben zelfs een motie ingediend ‘nieuwe politiek’ omdat wij van mening zijn dat de inwoners meer betrokken moeten worden. We zien dat de Gemeente Helmond dit al oppakt, zoals info- en hooravonden voor het huis van de stad. Voor plan! mag het nog een stapje verder gaan. We hebben in ons verkiezingsprogramma gepleit voor 100.000,- voor iedere wijk, om de wijk meer zelf te laten bepalen wat zij wil in de wijk. Extra geld voor groenvoorziening, meer geld voor verkeersveiligheid, een extra speeltuintje of wat dan ook. Daarnaast was een belangrijk thema een raadsbreed akkoord op onderwerp en geen oppositie en coalitie, om zo gezamenlijk op te trekken in belang van de stad. Meer weten? Kijk maar eens op http://www.planhelmond.nl
Al frequent raadplegen, gemeente pakt al goed op. Klinkt goed Plan! We zijn er dus al bijna. Ieder nog een ton en hatseflats. De bewoner lost het zelf op. Referendum niet zo nodig gewoon ff bij jullie op de site klikken. Zal vast erg druk worden bij de stembus.
@Guido van Dooren op maandag 2 maart 2020 om 23:28:
@Guido – Commissielid Plan Helmond op dinsdag 3 maart 2020 om 20:49:
Interessant. Misschien kunnen jullie voor referenda in Helmond met Helder Helmond samen een plan maken en optrekken.
Alle Helmonders mogen al meepraten in de Helmondse politiek. Sterker nog, er zitten alleen maar Helmonders in de raad. De beslissingen die worden genomen worden door alle partijen uitvoerig gelezen, besproken, geraadpleegd bij de achterbannen en bediscussieerd. En dat zijn onderwerpen die je niet in 1 vraag met ja of nee kunt afschieten of doorduwen. Tientallen pagina’s argumenten die je avonden lang bestudeert en voorbereidt. Komen de mensen dan wel stemmen voor een referendum? En kun je al die argumenten voor en tegen zo doorgronden om tot een goed voor of tegen te komen? Sommige beslissingen zijn op het oog duur, want het gaat over veel geld. Maar meestal is het alternatief nog duurder. Of kosten nu geld, maar zijn een investering in jeugd, zorg, sport, wijken, inwoners, gezondheid etc.
Daarnaast organiseren de meeste partijen bijeenkomsten over tal van onderwerpen om naar de inwoners van de stad te luisteren. De opkomst is doorgaan ook daar erg laag. En al zit er een zaaltje met 25 mensen als achterban. Is dat dan de mening van de hele stad?
Tot nu toe is het stemmen om de 4 jaar waar je degene kiest die je het meest vertrouwt, de manier om inspraak te hebben. Maar je mag zelf ook op die lijst gaan staan in Nederland, dat kan en mag iedere Helmonder. Houd er wel rekening mee dat je naast “plucheplakken” gemiddeld ook 2 a 3 avonden per week inlevert voor vergaderingen en info-bijeenkomsten, los van de verdere voorbereidingen.
@Theo Zeelen op maandag 2 maart 2020 om 15:47:
@Ben Nijp op maandag 2 maart 2020 om 16:06:
Klopt precies wat jullie zeggen. Het is zeker van belang om ook na de verkiezingen in contact te blijven met de inwoners van Helmond. Precies om die reden houdt Helder Helmond regelmatig buurtcafés in de stad. Jullie (maar ook anderen die gereageerd hebben) zijn van harte welkom een volgende keer bij ons buurtcafé. Tot snel!
https://helderhelmond.nl/2020-geslaagde-buurtcafe-helder-helmond-in-brouwhuis-rijpelberg/
@Alex van Zeeland op maandag 2 maart 2020 om 19:25:
Ik ben zelf meer voorstander voor een bindend referendum, maar dit gaat helaas niet volgens de grondwet. Met een raadgevend of raadplegend referendum kan de Helmonder toch zijn zegje doen over de besluitvorming. Ideaal voor “nieuw” beleid waar het in de campagne niet is gegaan. Voorbeeld hiervan is de besluitvorming rondom het nieuwe Huis voor de Stad. En wat je zegt klopt. Het college zou dan alsnog de uitslag naast zich neer kunnen leggen. Maar al zou het college dat doen dan heeft het heel wat uit te leggen aan de Helmonder. Toch zou ook dat zijn voordelen kunnen hebben: de argumentatie voor een ander besluit wordt daardoor uitgebreider en begrijpelijker gemaakt. Waar het nu ook soms aan schort. Met een raadgevend of raadplegend referendum geef je de Helmonder dus ook tussentijds een stem. Iets wat we als Helder Helmond erg belangrijk vinden.
Martijn Rieter, ik vind het geen slecht idee om elk jaar over een paar grote onderwerpen een referendum uit te schijven. Ik sprak bij de vorige verkiezingen Leo Broers, die wilde ook zoiets begreep ik. Maar die wilde elk onderwerp met alle stukken voorleggen aan de Helmonders. Dat is niet te doen natuurlijk, daar zijn jullie voor, ik moet af en toe ook de piepers schillen. 😉
Ik snap trouwens niet zo goed wat er nog allemaal onderzocht moet worden. Ik zou zeggen, gewoon kijken of u een meerderheid krijgt in de gemeenteraad, invoeren en kijken hoe het werkt. Maar goed, leuk uw column gelezen te hebben en dat je hier kunt reageren.