Rieter: Rouwcentrum midden in je wijk?
Een rouwcentrum midden in het centrum van Mierlo-Hout. Moet je dat wel willen? Dit was een van de vragen die deze week op tafel lag bij het Buurtcafé Helder Helmond. Ons online evenement waarin we het lokale, politieke nieuws met onze inwoners bespreken. Hellemonders krijgen daar ook de gelegenheid om vragen te stellen, die we dan vervolgens gaan behandelen. Zo kwam er dus ook de vraag van een ongeruste mevrouw uit Mierlo-Hout. Waar een rouwcentrum nog geen twintig meter van haar woning wordt gevestigd.
Ons Helder Helmond burgerlid René van de Westerlo trapte af: ‘’Het is wettelijk toegestaan om een rouwcentrum midden in een woonwijk te vestigen. Zo zijn er meerdere voorbeelden in Helmond te noemen, zoals de Annawijk. Daar is een aantal jaren geleden ook een rouwcentrum gevestigd. In het begin was daar ook onrust in de wijk, maar uiteindelijk is dat allemaal meegevallen. We hebben er weinig last van gehad’’ zo drukte hij de ongeruste inwoner op het hart. Alexandra Koolen vervolgde: ‘’Maar moet je dat wel willen en hoe communiceer je dat naar omwonenden?’’
Later bleek dat deze mevrouw niet de enige was die ongerust is. De gemeenteraad heeft namelijk een bezwaarschrift ontvangen van een groep inwoners die toevalligerwijs achter deze ontwikkelingen is gekomen. Ze zijn bezorgd. Niet alleen door het uitzicht, dat zij gaan krijgen bij het toekomstig transport ervan, maar ook vanwege de mogelijke overlast, dat dit in de de toekomst met zich mee zal brengen. Zo wordt onder andere de parkeerdruk genoemd. Helder Helmond begrijpt de zorgen en ging op onderzoek uit.
Schijnbaar is in overleg met de gemeente het Rabopand als nieuw onderkomen gekozen. Of het nu wettelijk mogelijk is of niet, of het overlast gaat geven of niet. Wat buiten kijf staat is dat hier beter gecommuniceerd had kunnen worden met de omwonenden. Volgens de uitvaartondernemer worden de omwonenden bij de opening geïnformeerd. Dat had in onze optiek wel eerder gemoeten. Ook al is er geen informatieplicht, dat doe je uit fatsoen. Natuurlijk kunnen we ondernemers niet verplichten om dit te doen. Daarom lijkt het Helder Helmond verstandig om als gemeente deze rol op te pakken.
Mede daarom heeft Helder Helmond bij de laatste gemeenteraadsvergadering een motie ingediend die het college oproept om inwoners beter bij onze besluitvorming te betrekken. Onderdeel daarvan is het vooraf pro-actief informeren van omwonenden bij omgevingsvergunningen. Blijft de vraag: Een rouwcentrum midden in het centrum van je wijk, moet je dat wel willen? Wij denken van niet.
Martijn Rieter
Raadslid Helder Helmond
14 reacties:
Halve industrieterrein staat leeg, ach laten we het midden op ‘t Hout doen bij de supermarkt voor de deur…
Dacht dat het om een verhuizing van het rouwcentrum ging van ongeveer 500 meter.
Dus als je als bewoner geinformeerd wordt is het OK ?
En omdat iedereen stilzwijgend de overlast aanvaard is het gerechtvaardigd?
Wat een aasgierensoap en gemeente speelt daarin ook een dubieuze rol.
Wat gaat Helder er nu concreet aan doen, buiten de gebruikelijke stelling name waar we toch niets aan verbinden, want ja een motie is wat anders dan actie ondernemen, weigeren medewerking te verlenen bijvoorbeeld?
Het is niet te vergelijken met de anna wijk het gaat hier ook om afscheids vieringen van 50 pers schrijft hij in ed maar dit is dus vanaf woensdag weer mogelijk voor 100 pers
Probleem parkeren en de drukte na uitvaart
Horeca wel of niet???
Omgevings vergunning
En inderdaad op industrie terrein staat genoeg leeg waarom midden in het Hart van Mierlohout waar vele ouderen rondom in appartementen wonen.
Tja, wat moet je hier nu van vinden? Het is volgens mij goed als wijken zo veel mogelijk zelfvoorzienend zijn en dus de noodzakelijke functies binnen de eigen grenzen hebben. Elk bedrijf is verplicht om de parkeerdruk op eigen terrein op te vangen waar mogelijk en anders staan we als gemeente aan de lat om een oplossing te vinden. Is die er niet, dan zou er een andere plek gevonden moeten worden. Dat is wat dat betreft niet anders dan bij een supermarkt.
Het betreft overigens wel een uitvaartcentrum (mortuarium) en geen rouwcentrum (funerarium). Dat is wel een wezenlijk verschil in benodigde parkeeromvang. Als je een objectieve grens zou moeten trekken zou die komen te liggen bij mogelijke overlast voor omwonenden (zoals bij een supermarkt, café of coffeeshop). Qua parkeeroverlast zou die er eventueel wel zijn. Er moet een omgevingsvergunning worden aangevraagd, dus in die zin is het de vraag of aan alle eisen voldaan is om die vergunning te verstrekken.
Blijft staan dat mensen het aanzicht niet prettig vinden. Om elke dag geconfronteerd te worden met je eigen sterfelijkheid is nogal deprimerend voor sommigen. Persoonlijk heb ik er dan weer geen problemen mee. De dood hoort ook bij het leven. En om dan zo’n laatste plechtigheid anoniem ergens achteraf op een industrieterrein te moeten houden, dan liever ergens aan de rand van een bosrijke omgeving. Maar dat zijn gevoelens en die kun je niet zomaar wegnemen of veranderen. Misschien moeten ze gewoon een groot kruis op het gebouw zetten, dan is het opeens weer wel maatschappelijk geaccepteerd als rouwgelegenheid. Juist die subjectiviteit maakt het dus lastig.
Uiteindelijk is het vooral het verplaatsen van een activiteit binnen de grenzen van de wijk. De kans is ook aanwezig dat het gaat om een tijdelijke locatie als ik het artikel in het ED goed begrepen heb. Aan de gemeente en de uitvaartondernemer de schone taak om hier meer duidelijkheid in te krijgen en te kijken of de locatie wel echt zo geschikt is.
Zullen we ruilen, krijg ze daar het Leger des Heils uit de Burgemeester van Houtlaan, pakken wij dat rouwcentrum wel. Dat was ook niet overlegd met de buurt, maar als ik mocht kiezen wist ik het wel.
Dus vanaf nu moet de gemeente bij élk initiatief van een ondernemer de omgeving betrekken, ook al is zij zelf geen partij. In dit geval een rouwcentrum maar voor hetzelfde geld wil de ondernemer een kapsalon, een dierenwinkel of een kantoor opstarten. Waar ligt de grens? Net of voorheen de (pinnende) klanten van de Rabo geen overlast veroorzaakten
En hoe kil klinkt het als een gemeenteraadslid een alledaagse emotie, een bij het leven horende zekerheid als sterven wegschrijft als “overlast” Moet je dat wel willen? Jazeker moet je dat willen. Het lijkt mij zelfs een prima bestemming voor de locatie. Koffietafel kan om de hoek, bij Adelaars.
Laten we een anders een rouwcentrum beginnen op de Engelseweg, dan kan je uit het zicht anderen rouwen en handig parkeren en wordt er niemand geconfronteerd met bijvoorbeeld een rouwauto. Net of de dood iets is wat niet bij het leven hoort, en we alleen maar voorspoed, geluk en gezondheid kennen.
@Roland op maandag 26 april 2021 om 14:45:
Dag Roland,
Niet per se voor élk initiatief, maar wat Helder Helmond betreft wel zeker als daar een omgevingsvergunning aan te pas komt.
En het sterven wordt niet weggeschreven als ”overlast”. Er staat namelijk letterlijk: ”maar ook vanwege de mogelijke overlast, dat dit in de de toekomst met zich mee zal brengen. Zo wordt onder andere de parkeerdruk genoemd.” De overlast wordt dus weggeschreven als onder andere de mogelijke parkeerdruk. Overigens was dit de beschrijving van het bezwaarschrift van de omwonenden.
Een rouwcentrum is wel bij uitstek iets wat met een bestemmingsplan moet overeenkomen.
Rouwcentra bevinden zich daarom en om andere redenen vaak even buiten de woonkernen.
Nu is Nederland natuurlijk erg dicht bevolkt, maar er is voldoende plek elders dus hoeft het niet middenin een woonwijk.
Wellicht een rouwcentrum op het terrein van de toekomstige kerncentrale Helmond ?
Welke idioot heeft dat nu weer bedacht. Midden in het centrum, Veel te weinig parkeerplaatsen, veel te druk in de inrit en voor de Jan Linders want tja iedereen moet daar uitstappen, zetten nu al de auto midden op de inrit als ze ff naar de pinautomaat moeten of ff snel een boodschap bij de linders moeten doen. Ook voorzie ik grote problemen want tja eens moet er toch een begrafenis of crematie komen dus opstellen in rijen van drie.Denk echt niet dat er buiten de uitbater iemand in ’t hout hierop zit te wachten.Wij tenminste totaal niet!!!!!
Parkeerplaats zat voor de Jumbo. En bij Jan Linders is de cake altijd op voorraad. Welke idioot verzint zoiets? Ik wil pok de kroeg weer terug naast de kerk. Terras hoeft niet. We rommelen binnen en doen gewoon de gordijnen dicht.
@Bernie op maandag 26 april 2021 om 12:20:
Inderdaad Aktie. en Stoppen met wauwelen
Jeetje, wie verzint zoiets ? Een rouwcentrum heeft vast behoorlijk wat parkeerruimte nodig. Waar wordt dat dan gerealiseerd ? Daarbij is het in Mierlo-Hout al behoorlijk druk met verkeer. Wil je daar nog extra verkeer van afscheid nemende mensen bij en is dat voor het centrum ook te verhapstukken ? Een alternatief is een pand op het industrieterrein. En complimenten voor de ondernemer, maar niet heus ! Als je zoiets in een woonwijk wil doen, kun je beter zorgen voor medestanders, dan je mond houden en dus enkel weerstand creëren ! Ik hoop, dat zowel de gemeente als de ondernemer het licht gaan zien en de mensen eindelijk eens betrekken bij beslissingen die hen aangaan !
Ik dacht dat er 200 meter verder ook een kerk staat waar ook uitvaarten worden geregeld. Ik hoor daar niemand over klagen…..