Spoek: Het Miljoenenpaleis voor de stad!
Het Huis voor de Stad, een groots en ambitieus bouwproject dat de stad Helmond in zijn greep houdt.
De gevolgen van de oorlog in Oekraïne en de wereldwijde tekorten aan bouwmaterialen hebben geleid tot een prijsstijging van 1,57 miljoen vorig jaar. En nu, tot onze verbazing, nog eens 3,3 miljoen extra!
In een tijd waarin de lasten voor iedereen al toenemen en het leven steeds zwaarder wordt, is het begrijpelijk dat de overschrijdingen veel vragen oproepen. Waarom is er geen betere inschatting gemaakt van de totale kosten? Ons werd voorgehouden dat de extra kosten in 2022 nodig waren om vertraging in de bouw te voorkomen, maar nu horen we dat er juist vertraging is ontstaan door wijzigingen en aanpassingen in het meer- en minderwerk.
Vorig jaar werd ons verzekerd dat het projectteam alles nauwlettend in de gaten hield, maar nu staan we weer voor een verrassing. De enige toelichting van de wethouder is: “Het is ons overkomen. We werken allemaal keihard en kunnen er niets aan doen.” Voor de oppositie was dit een onvoldoende antwoord. De coalitie lijkt het allemaal prima te vinden, terwijl het huis ruim 12% duurder wordt dan oorspronkelijk begroot.
Als raad hebben we recht op een uitgebreidere toelichting. Had dit voorkomen kunnen worden met beter procesmanagement? Had het team vorig jaar, tijdens het hoogtepunt van de inflatie, al kunnen voorzien wat ons te wachten stond? En welke verrassingen zullen er nog meer komen? Het voelt alsof we met onze rug tegen de muur staan.
Het is duidelijk dat het niet toekennen van verdere financiële middelen voor nog meer problemen zal zorgen, maar alle Helmonders hebben recht om te weten hoe dit heeft kunnen gebeuren en hoe we kunnen voorkomen dat dit in de toekomst weer gebeurt.
Transparantie, verantwoording en vertrouwen zijn essentieel in deze situatie. Het Huis voor de Stad mag dan bijna voltooid zijn, maar de prijs die we ervoor betalen gaat verder dan alleen financieel. Het gaat om het vertrouwen van de inwoners in het lokale bestuur en de verantwoordelijkheid die zij draagt om onze belangen te behartigen.
Laten we hopen dat de wethouder en het projectteam hun verantwoordelijkheid nemen en een uitgebreide toelichting geven op de situatie. Helmond verdient een eerlijke uitleg en de mogelijkheid om lessen te trekken uit deze ervaring. Alleen dan kunnen we bouwen aan een betere toekomst!
Patty Spoek
Raadslid Forum voor Democratie Helmond
33 reacties:
De transparantie en openheid is ver te zoeken, tekst en uitleg nog veel minder, men wil niet op de vingers getikt worden in de prestiseuze project van het College van B&W. Straks staan ze zich allemaal op de borst te kloppen ‘van kijk eens wa wij gepresteert hebben’. Ja, juist, wel met het geld van de Helmondse belasingbetaler. Allemaal meer moeten betalen aan gemeentelijke lasten, daar tegenover minder diensten. Als een burger zich niet aan de regels houdt met bouwen of aanpassen/verbouwingen krijgt deze een flinke tik op de vingers, regelmatig een boete enz. Laat straks de kantoren van het College van B&W maar eens zien en van de ambtenaren, zijn nog groter geworden denk ik zo en nog luxer. Men hoeft niet op een houten stoel o.d. te gaan zitten maar een ’tandje minder’ mag best!
Zo´n scenario verwacht toch bijna iedereen. Zelfs de wethouder. Een laconieke reactie ´het is ons overkomen´.
Het zal niet de laatste stijging zijn Patty….
Wat moet je dan? Stoppen? Het valt toch altijd duurder uit.
Dag Patty,
In de Adviescommissie Inwoners van 27 juni, vertelde de wethouder dat de nieuwbouw, ondanks alle overschrijdingen van het budget, op termijn (en hij noemde 40 jaar) een besparing van 4 miljoen euro oplevert. Ik heb dat verhaal niet helemaal begrepen en mocht vanaf de publieke tribune geen vragen stellen. Gaat het om 4 miljoen per jaar (met een looptijd van 40 jaar) of gaat het over het totaal van deze jaren. Als dat zo is, hoe waarschijnlijk is dit bedrag dan, want wie kan er nu financieel gezien 4 decennia vooruit kijken?
Hartelijke groet,
@Hanneke Hegeman op maandag 3 juli 2023 om 13:18:
Dit is natuurlijk aan afleidingsmanoeuvre van de wethouder want ook hij kan niet in de toekomst kijken.
Het enige dat “ons overkomt” is het slechte bestuur van de stad. Wegwezen met die koekenbakker.
Zo worden ook de gemeentehuizen in o.a. Winschoten, Oosterhout, Vriezenveen, Krimpenerwaard, Haarlemmermeer, Amersfoort, Twenterand, Putten, Heiloo, Rijswijk, Nijkerk ook fors duurder. Net als eigenlijk alles wat momenteel wordt gebouwd. Gelukkig weten de deskundigen hierboven dat dit typisch Helmonds probleem te wijten is aan Helmondse koekenbakkers.
Ti,s toch gek hé dat bij ALLE grote projecten,het ALTIJD duurder uitvalt en idd je kunt niet alles voorzien!!maar mensen dit slaat toch werkelijk alles!!!hebben ze de begroting van dit alles op een houtenkralen telraam gemaakt of wa??
Met 12% hogere kosten dan begroot, mag je nog in je handen klappen tegenwoordig met bouwen, zoals Roland al aangaf alle bouwprojecten vallen duurder uit. 12% is gewoon inflatie. Vaak is het de overheid zelf die ervoor zorgt dat alles duurder wordt als je nou denkt dat die accijnsverhoging van afgelopen zaterdag op de brandstof, niet gewoon overal in doorberekend wordt, dan leef je onder een steen..
Stel dat de extra kosten waren voorzien, had het dan tot een andere keuze geleid? Zo niet, dan begrijp ik de ophef niet.
Wacht even voordat je in je handen klapt. Pas “medio April” weten ze het zeker……
Die wethouder kan goed nog een keer om geld komen vragen. Want ja het ligt niet aan hem. Hij kan er niks aan doen 😵
Even de krantenkoppen op een rijtje, misschien niet altijd even “feitelijk” maar de trend rondom dit stadhuis zijn toch niet echt positief te noemen. Maar goed we kunnen nu niet meer terug.
mei 2023 – Nieuw stadhuis Helmond 3,3 miljoen duurder: extra kosten door half jaar vertraging
maart 2023 – Nieuwe stadhuis van Helmond veel later klaar dan gepland: oplevering pas in april volgend jaar & Helmond kan opgelucht ademhalen: ambtenaren mogen langer in panden van vastgoedeigenaren blijven
sept 2022 – Zomaar’ 1,5 miljoen extra voor nieuw stadhuis: ‘Blijkbaar heeft de gemeenteraad er niks over te zeggen
aug 2022
37 miljoen? Nee, nieuwe gemeentehuis Helmond wordt nóg 1,6 miljoen euro duurder
mei 2021
Stadskantoor in Helmond wordt niet gesloopt, maar ‘geoogst’: Toiletpotten en kozijnen krijgen nieuwe eigenaar
februari 2021
Ging het om het redden van de treurwilg of het Huis voor de Stad?
januari 2021
Helmond: parkeren bij stadhuis blijft issue
september 2020
Nieuwe stadhuis in Helmond moet nog gaan leven bij de inwoners
juni 2020
Toch een half miljoen extra voor nieuw stadhuis Helmond
nov 2019
Het nieuwe stadhuis in Helmond krijgt een gezicht: compact en carrévormig
Burgers nu snel aan zet over nieuw stadhuis Helmond
aug 2019
Nu snel definitief besluit over Boscotondo in Helmond
juni 2019
Superstadhuis in Helmond stap dichterbij
Stadsbestuur Helmond: ‘Afstoten Boscotondo echt beste’
april 2019
Onzalig plan stadhuis Helmond
Wethouder Van Dijk uit Helmond schiet zichzelf in de voet
maart 2019
Stadhuisplan drijft wig in Helmond
Aangepast voorstel nieuw stadhuis Helmond
februari 2019
College van B en W Helmond moet burgers mee laten praten over stadhuisvoorzieningen
Waarom heb ik t gevoel dat dit verhaal op de verkeerde plaatst gepubliceerd is?
Ja ik snap de vragen, naar die kunnen we hier niet beantwoorden.
Ja, transparantie is een prima eis. Maar kunnen we hier nier bieden.
Dus maak hier een raadsbriefof weet ik veel van.
Dit isceen stemmingmakerij verhaal, geen column
Treurig , je kon het verwachten
@Roland op maandag 3 juli 2023 om 14:27:
Verantwoordelijk wethouder van Dijk heeft na de MAVO een opleiding tot kleuterjuf gedaan. Benieuwd waar hij de kennis heeft opgedaan om een miljoenenproject als Huis voor de Stad te leiden.
@HARRY op maandag 3 juli 2023 om 17:16:
Het gaat om belastinggeld betaalt door u en ik. Waarom heeft u geen interesse waar dit geld aan besteed wordt?
@Hanneke Hegeman op maandag 3 juli 2023 om 13:18:
Dag Hanneke,
Ik denk dat je het ‘budgetneutraal’ stuk bedoelt. Het idee daarachter is dat in de nieuwe situatie met het Huis voor de Stad niet structureel (jaarlijks) meer budget nodig is dan wanneer we de gemeentelijke huisvesting in de huidige vier panden zouden continueren. Volgens eerdere begroting was het ‘budgetneutraal’ punt bereikt in 2036. Dit is nu 2042 geworden. De ‘businesscase’ voor dit plan heeft een looptijd van 40 jaar (vanaf 2022). In 2062 werd een (totaal) positief resultaat van 7,5 miljoen berekend. Dit bedrag in ondertussen gezakt naar 4 miljoen.
Ik ben geen econoom, dus kan niet direct over deze businesscase oordelen. Ik heb echter wel gezond verstand en ben heel benieuwd hoe alles er over 40 jaar uit ziet qua financien en ontwikkelingen. Zitten we dan nog steeds in datzelfde huis voor de stad? Aan welke eisen moet het dan weer voldoen? Ik vind het ‘glazen bol voorspellingen’.
@Twanneman op maandag 3 juli 2023 om 11:59:
Ik hoop oprecht van wel, maar vind het moeilijk hierop te kunnen vertrouwen.
@Freddy op maandag 3 juli 2023 om 17:12:
Dank voor dit heldere overzicht Freddy! Is niet echt bemoedigend helaas.
@Sander Lam op maandag 3 juli 2023 om 16:12:
Dag Sander,
Lees even mijn reactie aan Hanneke hierboven.
Qua jaarlijkse kosten en functionaliteit/ samenwerking is het gunstiger om niet meer verspreid over 4 gebouwen gehuisvest te zijn, maar in één pand.
Toen dit besluit genomen werd zat ik nog niet in de raad, maar weet dat de hoge kosten voor een dergelijk project met vele overwegingen gepaard ging. Ik denk dat men er zeker anders in had kunnen staan als dit vooraf bekend was.
Weegt de nieuwbouw nu nog wel op tegen de kosten van verduurzamen van de bestaande gebouwen? Ik heb hier zelf in ieder geval mijn twijfels over.
@HARRY op maandag 3 juli 2023 om 17:16:
Dag Harry,
Om meerdere redenen wel de goede plek wat mij betreft:
– Ik vind dat Helmonders recht hebben te weten wat er met het Geld in Helmond gebeurt.
– Ik vind de coalitie in dit geheel onvoldoende kritisch, en denk dat de kiezers recht hebben dit te weten.
– Het is een politieke column; Ik licht hier politieke standpunten rondom Helmondse zaken toe. Een mening (kan men opvatten als stemming) is in de politiek uiteraard ook van toepassing.
-Hopelijk weten Helmonders op welke partij ze de volgende keer beter kunnen stemmen (knipoog)!
Soms is een kleuterleider gewoon een kleuterleider
Niet alles is te voorzien. Denk eerlijk gezegd dat een wethouder van pakweg FvD het niet beter of slechter had gedaan in dit dossier. Je bent nu eenmaal afhankelijk van ontwikkelingen op een wereldmarkt. Alsof de gemiddelde wethouder graag met kostenstijgingen richting raad gaat.
Bouwkosten zijn gestegen. Aan de andere kant zijn de energieprijzen ook gestegen. Een deel van de hogere bouwkosten ‘bespaar’ je daaruit.
Dat hele huis van de stad interesseert me maar heel matig. We worden meerdere keren per maand op de hoogte gehouden van de vorderingen maar dat lijkt me vooral een ding voor de raadsleden, bestuurders en ambtenaren. Meestal zoek ik pas een dag van te voren op waar ik mij paspoort moet ophalen.
@Patty Spoek op maandag 3 juli 2023 om 20:04:
Dag Patty,
Een duidelijk antwoord. Dank. De kosten/baten analyse zit hem dus hoofdzakelijk in de functionaliteit: alles op één locatie. De keuze werd destijds ook bepaald door het feit dat het oude gebouw echt een update nodig had.
Met de wetenschap van nu was die keuze waarschijnlijk ook gemaakt. Hoe je het keert of wendt, er zou op een bepaald moment toch iets moeten gebeuren.
Het is nu zaak om de kosten binnen de perken te houden en de praktijk leert dat dit een hele klus is. De raad zit er bovenop en dat is maar goed ook. Dat houdt iedereen scherp. Ga zo door!
Hartelijke groet,
Als je boodschappen gaat doen merk je dat alles duurder wordt. Hoe zou dat werken bij het inkopen van bouwmaterialen denk je?
Beetje rationeel blijven mensen, voor de 40 euro waar je 1,5 geleden boodschappen wil halen krijg je nu ook minder
@Tim op dinsdag 4 juli 2023 om 12:39:
Een econoom zou dit hebben kunnen voorzien, of in ieder geval een foutmarge hebben ingecalculeerd. Maar die zit er dus geen enkele in het college van b&w. Dit is direct gevolg als je idealisten met gebrek aan realisme de zaak laat besturen.
Het is juist in deze tijden van economische krapte waarin er op alles bezuinigd moet worden, dat overheden zichzelf (met het geld van belastingbetalers) ontzien hiervan. In Helmond het huis van de stad, nationaal het nieuwe pensioenstelsel maar niet voor ambtenaren, en Europees een flinke salarisverhoging voor de MEP.
Het ontbreken van enig moraal is wat veel mensen hekelt en de progressieven maar niet willen inzien.
Zie onderstaand bericht:
@Hanneke Hegeman op dinsdag 4 juli 2023 om 08:45:
“De kosten/baten analyse zit hem dus hoofdzakelijk in de functionaliteit: alles op één locatie. De keuze werd destijds ook bepaald door het feit dat het oude gebouw echt een update nodig had.”
Aldus Hanneke in tijden dat mensen met de handen in het haar zitten door alle bezuinigen.
Zij is zo bekend in de raad. Waarom bezuinigen ambtenaren nooit eens op zichzelf?
@Gerard welke bezuinigingen? Dat is al jaren niet meer van toepassing. Sterker nog, er is met geld gestrooid door Rutten landelijk en lokaal door Helmond.
In 2020 is het besluit genomen voor bouw van het stadshuis. Prijsstijgingen waren toen normaal. Wellicht had in 2022 meer geld gevraagd moeten worden. Was het stadshuis uiteindelijk niet goedkoper door geworden.
@henk op dinsdag 4 juli 2023 om 19:11:
Landelijk beleid werkt natuurlijk lokaal door.
En reken maar dat er bezuinigd wordt: https://www.bnr.nl/nieuws/politiek/10509769/kaag-op-zoek-naar-miljarden-bezuinigingen-liggen-op-tafel
@ Gerard het besluit tot bouwen van het stadshuis is in 2020 genomen. Dat het Rijk in 2024 of 2025 gaan bezuinigingen kun je niet voorzien. Natuurlijk komen na goede tijden altijd slechte tijden maar als je daar op gaan anticiperen kun je als gemeente helemaal nooit ergens in investeren.
Dat hele stadshuis had voor mij niet gehoeven. Maar ja het jaren 70 gemeentehuis was totaal niet meer van deze tijd. Kan de nieuwbouw wel plaasten. Boscotondo werd gehuurd dus die kosten spaar je weer uit enzovoort. Zelfs met de huidige kostenstijgingen zou nieuwbouw per saldo nog goedkoper zijn.
Zie het probleem niet zo.
@henk op woensdag 5 juli 2023 om 23:21:
Het gaat hier om het verheven gedrag van ambtenaren. Anders dan in een profit bedrijf waar je je strepen en geld verdiend, is dat als ambtenaar totaal anders waar je met belastinggeld wordt betaald. Enige ingetogenheid zou op zijn plaats zijn.
@Gerard Luijten op donderdag 6 juli 2023 om 10:58:
Dag Gerard,
Ik vind je opmerkingen over het gedrag van ambtenaren in deze casus niet passend. Het is de politiek die besluit, niet de ambtenaren. En als wij als inwoners vinden dat ‘de politiek’ het niet goed doet, moeten wij er voor zorgen dat er andere mensen op het pluche komen door naar de stembus gaan en ‘betere’ volksvertegenwoordigers kiezen. Een andere optie is natuurlijk zelf in gesprek te gaan met onze raadsleden of collegeleden. Ik doe dat met enige regelmaat en dat wordt me niet altijd in dank afgenomen. So be it. Het zal mij in elk geval niet tegenhouden want soms wordt er wel iets met mijn visie gedaan.
Kortom: De ambtelijke staf wordt aangestuurd door de politiek en voert de opdrachten uit en daar ligt de verantwoordelijkheid en ja, die wordt niet altijd genomen en zelfs met enige regelmaat op het bordje van de ambtenaren geschoven. Dat vind ik een zwaktebod.
Met vriendelijke groet,
Goed zo, Hanneke.
Verder complimenten aan mevrouw Spoek, die naast gezelligheid en uitstraling ook beschikt over inhoud.
Uit de krant:
Helmond heeft zelfs geld genoeg om de komende jaren flink te investeren. In de bouw van het nieuwe stadion voor Helmond Sport, in een nieuw zwembad als vervanger voor het versleten bad De Wissen, én in een nieuw gemeentehuis: het Huis voor de Stad. Maar ook zal veel geld gestoken worden in nieuwbouw in het centrum, om de groeispurt van de Brainportregio bij te kunnen houden.
In 2026 eindigt de extra bijdrage van het Rijk en dreigt er opnieuw een gapend gat te ontstaan tussen inkomsten en uitgaven. Als ‘Den Haag’ niet bijspringt kukelen veel gemeenten spreekwoordelijk linea recta het ravijn in, vandaar dat de alarmerende term ‘ravijnjaar’ inmiddels een gevleugelde uitdrukking is in de lokale politiek.
Via hun koepel lobbyen de gemeenten daarom in politiek Den Haag nu al om meer geld voor straks. Totdat die lobby succesvol is, blijft het devies om op de kleintjes te letten. Tenminste, wie verstandig te werk gaat.