Stijkel: Glasvezel
Onze fractie van de VVD is van mening dat de aanleg van glasvezel in onze stad een hogere prioriteit zou moeten krijgen. Tot nu toe is slechts 25% van de woningen in Helmond aangesloten op het glasvezelnetwerk. De informatiemaatschappij waarin wij leven dwingt ons ertoe om slim gebruik te maken van de bestaande informatietechnologie. In de toekomst zal dit alleen maar toenemen. Onze fractie krijgt echter steeds meer signalen dat de huidige mogelijkheden beperkt zijn omdat in grote delen de stad geen glasvezel aanwezig is. We pretenderen een sociale stad te zijn. Om optimaal te kunnen voldoen aan de huidige en toekomstige zorgbehoefte is glasvezel onmisbaar. Denk hierbij aan de vele technologische mogelijkheden die ingepast worden in de zorg.
Tegenwoordig heeft vrijwel iedereen in Nederland een internetverbinding. Sterker nog, in Europa is Nederland met 94% koploper wat betreft internet gebruik. Om optimaal gebruik te kunnen maken van bv. diensten voor zorg op afstand is een snelle en stabiele infrastructuur met voldoende bandbreedte onmisbaar. Met glasvezel is de downloadsnelheid even hoog als de uploadsnelheid en dit is essentieel bij zorgtoepassingen die gebruik maken van een beeldverbinding. Met de hoge uploadsnelheid kunnen patiënten snel en moeiteloos beelden van hoge kwaliteit verzenden. Bij bv. een digitaal consult met een huisarts is deze kwaliteit uitermate belangrijk. Naast kwaliteit zijn ook de stabiliteit en betrouwbaarheid van glasvezel essentieel voor (online) zorgtoepassingen. Uit onderzoek blijkt dat voor 43% van de 55-plussers een glasvezelverbinding heel belangrijk is bij de keuze van een woning.
Er zijn ontzettend veel mogelijkheden voor zorg op afstand. Zo kan men eigen onderzoeksgegevens, zoals bloeddruk- of metingen voor diabetes, en beelden van bepaalde aandoeningen naar de huisarts sturen om te laten beoordelen en zich te laten adviseren over een behandeling. Ook het maken van een hartfilmpje op een huisartsenpraktijk wat rechtstreeks wordt doorgestuurd naar de cardioloog in het ziekenhuis. Een snelle beoordeling als resultaat. Denk ook aan luisterzorg, cameratoezicht, personenalarmering en dwaaldetectie. Een doktersconsult via de webcam, coaching op afstand en een camera die hulpdiensten alarmeert als er lange tijd geen beweging in een woning is.
Snelle en betrouwbare verbindingen zijn cruciaal voor de continuïteit van innovatieve zorgtoepassingen. Met glasvezel kun je de continuïteit van de ICT-functionaliteit 24/7 garanderen en deze verrijken met nieuwe slimme toepassingen.
Het aantal ouderen in de samenleving groeit, tegelijkertijd wordt er in de zorg bezuinigd. Langer zelfstandig thuis wonen is dan ook steeds vaker een oplossing en het aantal mogelijkheden om gebruik te maken van zorg op afstand neemt toe. Ook mensen met dementie zullen zo lang mogelijk thuis blijven wonen. Zij willen zelf ook graag in hun vertrouwde omgeving blijven. Als gemeente kunnen we daar een belangrijke bijdrage aan leveren. Met aandacht voor innovatie in de regio om ‘regie’ op eigen leven te ondersteunen en te versterken.
Verglazen van onze stad is dus erg belangrijk, ook voor ons investeringsklimaat. In de actieagenda Brainport is nadrukkelijk een hoofdstuk gewijd aan hoogwaardige digitale infrastructuur en de noodzaak om de regio te voorzien van deze technologie om proeftuinen te kunnen implementeren die de innovatiekracht en leefkwaliteit vergroten.
Wij kunnen als Helmond dus iet aan de zijlijn blijven staan. Ik ben van mening dat de gemeente hier een proactieve rol zou moeten innemen als het gaat om het verglazen van Helmond. Glasvezel is het meest toekomst bestendig.
Toen ik mijn overstap naar de VVD bekend maakte heb ik aangegeven heel graag de portefeuille zorg mee te willen nemen. En mijn aandacht voor de ouderen in de stad te behouden. De VVD heeft dit omarmd , ik vind dit een prachtig begin, het punt waar zorg en techniek elkaar tegen komen en waar we op weg gaan naar een dementie vriendelijke gemeente. Waar inwoners de regie op eigen leven kunnen behouden ook al zijn of worden zij zorgbehoeftig. Verglazen van Helmond zou een mooie start betekenen!
Sandra Stijkel
Raadslid VVD
28 reacties:
Zou inderdaad tijd worden ja. Vooral als je bekijkt in wat voor regio Helmond ligt, dan had dit al veel langer geleden geregeld moeten zijn.
“Met glasvezel kun je de continuïteit van de ICT-functionaliteit 24/7 garanderen”. Dit lijkt me een overdreven uitspraak. Een up-time van 24/7 is niet reëel. Er zal altijd wel een keer een storing voorvallen.
Verder denk ik dat de meerwaarde van glasvezel nogal overschat wordt. Het enige echte grote verschil zit in de upload snelheid die net zo hoog is als de download snelheid. Voor de doorsnee internet gebruiker is dat echter niet relevant.
Zelf heb ik al jarenlang een glasvezelaansluiting in huis van Breedband Helmond. Er een abonnement opnemen heb ik echter nog altijd niet gedaan. Als ik een redelijk vergelijkbaar pakket bij ze samenstel, ben ik net zo duur uit als bij Ziggo; maar dan zonder diverse tv-zenders die regelmatig op staan. Ofwel hetzelfde betalen voor minder (als je de hogere upload buiten beschouwing laat). En dat is in mijn ogen een gemiste kans.
In Someren ligt het al een jaar of 5…
De column gaat over zorg op afstand maar draagt als titel “Glasvezel”. Dit suggereert een op techniek gerichte tunnelvisie. Ook de zinsnede “De informatiemaatschappij waarin wij leven dwingt ons…” suggereert dat volgens de VVD de samenleving op maat moet worden gemaakt van de techniek in plaats van andersom. Het enige wat nog ontbreekt is een berekening hoeveel we kunnen besparen door de zorg volledig te robotiseren.
Een typisch VVD verhaaltje hebben de ZORG toch al bijna tot aan de grond
toe afgebroken en ze gaan er rustig mee verder.
Een partij die niet zo veel op heeft met MENSEN.
Mij verbaast dat regio Eindhoven/Helmond jaren geleden als slimste wijk of kenniswijk in Nederland is uitgeroepen waarin de infra belangrijk onderdeel was. In Helmond heeft dat niet geleid tot optimalisatie van internetaansluitingen.
Heel noodzakelijk en ook voor commercie
Het hele verhaal heeft bar weinig met glasvezel als zodanig te maken maar veel meer met de gewenste richting van de zorg. Overigens ben ik niet zo voor dat online gedoe. Zorg eerst maar eens voor een goede beveiliging, die is nog steeds abominabel. Nu zelfs TV’s worden gebruikt om mensen in de smiezen te houden ben ik heel benieuwd of al die tele-zorg ook niet voor veel minder gezonde dingen gebruikt gaan worden. Ik vertrouw de overheid voor geen meter!
Eens opgezocht wat die proactieve rol van de gemeente kan zijn. Deze schijnt te bestaan in het kunnen reguleren, faciliteren en financieren van glasvezel. Het gaat daarbij om korte vergunningprocedures en lagere leges, partijen bij elkaar brengen of vraagbundeling en breedbandprojecten steunen met gemeentegeld.
Je vraagt je af waar zo’n raadslid van de VVD mee bezig is. Alle aanbieders op dit terrein zijn professionele bedrijven met een eigen professioneel marketingapparaat die in stedelijke gebieden (waartoe Helmond naar ik aanneem ook gerekend mag worden) zelf hun weg heus wel weten te vinden. Wat de overheid hierbij nog te verhapstukken heeft is mij een raadsel. Vreemd pleidooi overigens van een partij die op andere fronten altijd zo tegen overheidsbemoeienis is. Maar ja als het om het bedrijfsleven gaat is de VVD nu eenmaal niet zo principieel. Wat mij betreft zijn er als het om de zorg in Helmond gaat andere en meer voor de hand liggende prioriteiten dan gemeentelijke steunverlening aan gezonde bedrijven
Zoals hierboven terecht aangegeven wordt heeft het hele verhaal bar weinig met glasvezel te maken en veel meer met welke kant we met de zorg opgaan. Laat voorop staan dat de aangegeven richting er een is welke niet alleen meer unieke kansen bied, maar ook doodleuk noodzakelijk is om de kosten nog enigszins in bedwang te houden. Dat de VVD hierop wil inzetten juich in dan ook alleen maar toe. Ik hoop wel dat dit landelijk dan gebeurd, want lokaal zal je niet veel verschil kunnen maken ben ik bang.
De storingsgevoeligheid ligt bij Kabel inderdaad wel iets hoger, ik meen dat we het hebben over 8% van de glasvezel klanten jaarlijks een storingsmelding tegenover 14% op de kabel. Ik denk dat we ISDN/VDSL als consumentenproduct moeten gaan afschrijven. Verglazen bied dus voordelen welke de huidige abonnementen op de kabel niet bieden. Vooral voor het onderling kunnen uitwisselen van grote data bestanden (denk hierbij aan geluid en beeld) is een hoge upload noodzakelijk en betrouwbaarheid van het grootste belang. Inzetten op glas dus zeker voor, maar hoe ziet de VVD dit concreet voor zich?
Als laatste moeten we als maatschappij ook goed gaan kijken wat er met onze data gebeurd en wie erbij mag. Het is leuk als alles via IoT (Internet of Things) aan elkaar hangt, maar knap kansloos als alles zo lek is als een mandje. Ik zou zeggen, pak daarin het voortouw als VVD. Niet alleen de infra op orde, maar vooral de veiligheid en de privacy. Daar ligt in mijn ogen namelijk een velen malen groter gevaar.
Ik heb glasvezel in de straat liggen. Echter voor aansluiting moet ik zelf een UTP kabel vanuit de meterkast door mijn hele huis zien te trekken. Om die reden zie ik er vanaf. Daarin ben ik niet de enige. Dus met glasvezelkabel in de straat ben je er nog lang niet.
Verder vind ik het bizar om een zorgverhaal als kartrekker in te zetten voor je glasvezelagenda.
Ik heb deze column meerdere keren aandachtig met gemengde gevoelens doorgelezen. Ik heb me groen en geel geërgerd aan de mengelmoes van managerstaal en buzzwords (en in iets mindere mate aan de tik- en taalfouten), ik heb me verbaasd over het totaal gebrek aan inhoudelijke kennis, ik heb moeten lachen om je krampachtige poging om met kromme redeneringen een hoop onzin te veranderen in een min of meer lopend verhaal, en ik ben ontzettend kwaad geworden over het schaamteloos misbruik van de zorg als argument voor een standpunt dat helemaal niets met de zorg te maken heeft.
Citaat: “Met glasvezel is de downloadsnelheid even hoog als de uploadsnelheid en dit is essentieel bij zorgtoepassingen die gebruik maken van een beeldverbinding. Met de hoge uploadsnelheid kunnen patiënten snel en moeiteloos beelden van hoge kwaliteit verzenden.”
Als computertechneut en voormalig medewerker van meerdere internetproviders kan ik je vertellen dat de beeldkwaliteit vooral afhankelijk is van de gebruikte apparatuur. Met een webcam van dertig euro heb je op een glasvezelverbinding precies dezelfde beeldkwaliteit als op een kabel- of ADSL-verbinding. Als je een betere beeldkwaliteit wilt heb je in eerste plaats betere en dus duurdere beeldapparatuur nodig, geen sneller internet. Bovendien kun je via de kabel uploadsnelheden halen tot 25 Mbit/s, en dat is meer dan genoeg.
Citaat: “Bij bv. een digitaal consult met een huisarts is deze kwaliteit uitermate belangrijk.”
De arts is precies evenveel tijd kwijt, de betrouwbaarheid van een eventuele diagnose wordt er niet beter op omdat op camerabeelden hoe dan ook minder te zien is dan bij een consult in levenden lijve, en bij een videoconsult kan geen daadwerkelijk onderzoek plaatsvinden. Kun je dan misschien uitleggen in welk opzicht een videoconsult beter zou zijn dan een consult in levenden lijve?
Citaat: “Uit onderzoek blijkt dat voor 43% van de 55-plussers een glasvezelverbinding heel belangrijk is bij de keuze van een woning.”
Welk onderzoek? Wie heeft dat waar en hoe uitgevoerd? Het zou fijn zijn als je ook een vermelding van de bron of een link naar het onderzoek zou plaatsen. Ik geloof namelijk niet dat 43% van de 55-plussers überhaupt het verschil weet tussen glasvezel, kabel en ASDL. Ik geloof zelfs niet dat 43% van de hele Nederlandse bevolking dat weet, en dat baseer ik op mijn werkervaring als medewerker van meerdere internetproviders.
Citaat: “Er zijn ontzettend veel mogelijkheden voor zorg op afstand. Zo kan men eigen onderzoeksgegevens, zoals bloeddruk- of metingen voor diabetes, en beelden van bepaalde aandoeningen naar de huisarts sturen om te laten beoordelen en zich te laten adviseren over een behandeling.”
Ik ben geen medicus, maar ik weet wel dat metingen van bloeddruk of bloedsuikergehalte altijd gedaan moeten worden door iemand met de juiste kennis van zaken zoals een arts of verple(e)g(st)er, anders zijn de resultaten niet betrouwbaar. Bovendien komt uit een bloeddruk- of bloedsuikermeting altijd een getal, en voor “mijn bloeddruk is 130 over 90” of “mijn bloedsuikerniveau is 12” heb je echt geen glasvezel nodig. Verder is “Beelden van bepaalde aandoeningen naar de huisarts sturen” kletskoek van de bovenste plank. Het enige beeldmateriaal dat daadwerkelijk gebruikt kan worden voor een betrouwbare diagnose kan alleen in het ziekenhuis gemaakt worden, zoals röntgenfoto’s, MRI-scans of echo’s. Met een gewone foto of video kan een arts weinig tot niets. De arts moet je echt in levenden lijve zien.
Citaat: “Denk ook aan luisterzorg, cameratoezicht, personenalarmering en dwaaldetectie. Een doktersconsult via de webcam, coaching op afstand en een camera die hulpdiensten alarmeert als er lange tijd geen beweging in een woning is.”
Begrijp ik nu dat je de privacy van mensen wilt gaan schenden? En wie gaat dat cameratoezicht doen? Iemand die camerabewaking of dwaaldetectie nodig heeft, heeft eerder een plaats in een verzorgingstehuis nodig dan glasvezel.
Overigens bestaat personenalarmering via een betrouwbaar netwerk al jaren. Daarvoor wordt namelijk het telefoonnetwerk gebruikt, en dat dat veel betrouwbaarder is dan het internet is allang gebleken. Sterker nog, de internetproviders werken al meer dan 15 jaar aan de betrouwbaarheid van alarmeringssystemen via internet, en ondanks de behaalde verbeteringen raden ze zelf nog steeds aan om het via het telefoonnetwerk te blijven doen en nadrukkelijk niet via het internet!
Citaat: “Het aantal ouderen in de samenleving groeit, tegelijkertijd wordt er in de zorg bezuinigd. Langer zelfstandig thuis wonen is dan ook steeds vaker een oplossing en het aantal mogelijkheden om gebruik te maken van zorg op afstand neemt toe.”
Dat klopt, maar dat bezuinigen doet de VVD toch echt zelf. Langer zelfstandig thuis wonen is geen oplossing zoals jij beweert, maar bittere noodzaak omdat er in de verzorgingstehuizen enorme personeelstekorten zijn. De plannen van de VVD om daar daadwerkelijk iets aan te doen passen op de achterkant van een postzegel. De VVD vindt het belangrijker dat er aan zorg dik verdiend kan worden dan dat er daadwerkelijk voor mensen gezorgd wordt.
Voor wat betreft internet en glasvezel weet je duidelijk niet waar je over praat, en voor wat betreft de zorg slaan de voorstellen die je hier aandraagt werkelijk helemaal nergens op omdat ze de zorg niet beter, niet efficiënter en niet goedkoper maken. Brandevoortert vindt het “bizar om het zorgverhaal in te zetten als kartrekker voor je glasvezelagenda”, maar ik vind het ronduit smakeloos, weerzinwekkend en opportunistisch, zeker van een raadslid dat is overgestapt van Senioren 2013 naar de partij die de senioren het hardst laat vallen.
@Mus op dinsdag 25 april 2017 om 02:55:
Zo Mus dat is nog eens klare taal die kan madam in haar zak steken.
Ik ben het volledig met je eens en kan er zelfs niets aan toevoegen.
@ikke2 op dinsdag 25 april 2017 om 10:44:
Ik hoop eigenlijk op een reactie van Sandra Stijkel, maar ik heb haar nog nooit zien antwoorden op de reacties op haar columns.
@Mus op woensdag 26 april 2017 om 06:27:
Ik zit eerlijk gezegd ook een beetje op haar reactie te wachten. Maar volgens mij antwoordt zij samen met Lonneke van de SP juist heel vaak op opmerkingen en vragen.
Ik zit niet heel goed in het glasvezelonderwerp en zie dat jij er wel goed inzit. 🙂 maar ik meende altijd dat glasvezel ook voor bedrijfsleven heel goed is.
@Tineke T op woensdag 26 april 2017 om 08:05:
Voor het bedrijfsleven kan glasvezel inderdaad goed zijn, maar Sandra Stijkel gaat niet echt op dat onderwerp in. Of er vanuit het Helmondse bedrijfsleven vraag is naar glasvezel wordt in de column helemaal niet genoemd.
De relatie glasvezel-bedrijven-VVD valt in ieder geval beter te begrijpen dan glasvezel-zorg-VVD. Bij die laatste krijg je al snel de neiging om te vragen; ‘welke van die drie hoort niet in het rijtje thuis?’
Beste allen,
Bedankt voor alle reacties.
Beste Johan,
Jou reactie is treffend, de veiligheid en privacy waarborgen staan hoog op het prioriteiten lijstje.
Vr.gr.Sandra
Het begint zo langzamerhand een politiek verhaal te worden en dan met name over de zorg. Maar vergis je niet dat glas de onbeperkte mogelijkheden biedt waarvan de burger (nu nog niet) veel gebruik van zal maken. Koper is uit en levert dus meer storingen op. Enfin, uiteindelijk is (kan) glas supersnel zijn maar alleen maar tot de voordeur. Wat er achter de gevel aan techniek zit, is thans ook nog te beperkt om van de volle snelheid van glas te kunnen profiteren. Qua capaciteit daarentegen zitten we wel al snor en ook hier zijn de mogelijkheden nog lang niet uitgeput.
Deelname aan ontvangen/verzenden van privé-gevoelige gegevens is een keuze van het individu; daarentegen dient de exploitant van de glasvezel alle maatregelen die mogelijk zijn te nemen om de beveiliging te “waarborgen”.
Ik ben VOOR glas, ook omdat veel bezwaren ook voor koper gelden.
@Mus op woensdag 26 april 2017 om 06:27:
Nou ze heeft ergens op gereageerd, maar wat een slappe niets inhoudende
reactie zo gaat dat nou met de meeste politici die de weblog gebruiken.
Het is hen er alleen maar om te doen om op de een of andere manier in de
belangstelling te komen staan.
Zelf een slecht onderbouwd stuk schrijven en inhoudelijke reacties daarop negeren.
Die gaat het nog ver schoppen in de politiek.
@Sandra Stijkel op donderdag 27 april 2017 om 12:31:
“Jou reactie is treffend, de veiligheid en privacy waarborgen staan hoog op het prioriteiten lijstje.”
Als er iets duidelijk is geworden dan is het dat de VVD op Veiligheid en Justitie gigantisch faalt. Deze nietszeggende reactie is dan ook typerend voor het dedain waarmee de burger wordt bejegend!
@JohnK op vrijdag 28 april 2017 om 08:02:
Sandra Stijkels reactie is niet alleen nietszeggend, ze krijgt het zelfs voor elkaar om zonder inhoudelijk iets te zeggen toch twee spelfouten te maken. De spelling van de Nederlandse taal is op sommige punten knap lastig en ik vind niet dat je van iedereen mag verwachten dat ze altijd foutloos spellen, maar ik vind wél dat je van een gemeenteraadslid mag verwachten dat ze het verschil weet tussen “jou” en “jouw” (dat leer je op de basisschool) en dat ze weet dat “prioriteitenlijstje” aan elkaar geschreven hoort te worden (dat leer je op de middelbare school).
@Mus op vrijdag 28 april 2017 om 16:29:
Ze maakt nóg een spelfout; “staan” moet zijn ‘staat’. Immers met dat woord wordt in enkelvoud aan het waarborgen gerefereerd en niet in meervoud aan de veiligheid en privacy. Dat leer je waarschijnlijk ook op de middelbare school. Mevrouw Strijkel toch!
Het is inmiddels 3 mei, maar mevrouw Stijkel heeft zich nog niet verwaardigd om te reageren. Dat vind ik op zijn zachtst gezegd niet heel erg netjes van haar.
@Mus op woensdag 3 mei 2017 om 18:00:
Het glasvezelonderwerp heeft blijkbaar ook de aandacht van de wethouder zag ik net:
https://twitter.com/josvanbree/status/860009059713515521
@Tineke T op donderdag 4 mei 2017 om 08:14:
ik krijg zojuist een berichtje dat de wethouder vreest dat er geen glasvezel wordt gelegd bij de nieuwbouw op Suytkade. Dus als er vanuit de gemeente geen actie komt maar slechts vrees dan zal het ook nog wel even duren.
Bij de eerste fase van Suytkade is hier ook geen rekening mee gehouden, alhoewel de Cacaofabriek wel glasvezel heeft. De vezel was daarna op denk ik 🙂
@wilco op vrijdag 2 juni 2017 om 18:07:
Wat jammer! Dat was een mooie en misschien wel makkelijke start geweest om de achterstand een beetje in te gaan lopen.
(Ik zag nu pas je reactie daarom nu pas mijn reactie.)