Van Mullekom: De stad, sportief & onsportief
Vandaag wil ik eens met u praten over de achterkamertjes van de stad. Ditmaal niet over de herbenoeming van de burgemeester. De beraadslagingen over F. J. te H. waren besloten, de stemmingen geheim en het devies aan de raadsleden was: u hebt niets te kiezen dus kiezen op elkaar. Het was me het debatje wel. Wie zijn zegeningen niet tellen kan, telt maar zijn knopen. Al naar het gelang men de spelregels respecteert begint men met ja, nee, ja, nee enzovoort. Ik kan u verklappen dat mijn knopenaantal even was.
Nee, beste Helmonders, ook het sportbeleid wordt in de achterkamertjes, de bestuurskamers en waar men zo al bijeenkomt, gemaakt. Ambtenaren schrijven het later onder goedkeurend oog van wethouder en burgemeester weer aan elkaar, zodat u en ik denken dat het er democratisch aan toegaat. Het sportbeleid van Helmond wordt gemaakt onder de tribunes, in de catacomben, zonder publiek. Het beleid wordt gemeten naar gelang de maat der dingen, lees het belang van de mensen die in de kleine clubs bijeenkomen. De spelregels worden naar gelang de wedstrijd veranderd, zo naar het uitkomt.
Nu vraagt u mij: "Van Mullekom, geef eens voorbeelden". Vooruit dan, drie voorbeelden.
Helmond Sport, wel of niet op De Braak? Het laatste achterkamertjesoverleg vindt van wel. Dat betekent een aangepaste "nieuwbouw" of renovatie voor een beperkt aantal jaren. Club Mulo moet haar vierde veld opgeven om parkeren voor Helmond Sport te realiseren. Een aantal jaren terug kon dat veld niet naar, het om gras verlegen zittende, Klein Arsenal. Nu kan er asfalt worden ingezaaid voor de bolides van de sport- en de partijbonzen. De supporters van bezoekende clubs mogen voortaan nog steeds heerlijk vendelend en vandalerend vanaf het station door de stad naar het stadion marcheren.
Brandevoort wil sportvelden! De wethouder zegt ja, omdat iedere nieuwe wijk een sportveld moet hebben. Mooi gezegd, maar de Suytkade is ook een nieuwe wijk. Voor deze wijk moest een voetbalclub wijken en mocht niet terugkeren en kreeg als dank ook geen veld toegewezen. Oorzaak: de bestuurders van deze club wisten de weg niet naar de achterkamertjes. Voetbal was voor hen het gras ruiken.
Zo zou je nog meer voorbeelden aan kunnen dragen van het sportief meten met twee maten. Wat te denken bijvoorbeeld van de Ploegentijdrit voor de Pro Tour, die de regio in de maag gesplitst is na een borrel- en bittergarnituur van twee heren na afloop van een sportwedstrijd. De ene heer vertrok vanuit Helmond naar den verre, de ander kwam naar Helmond om er tot aan zijn pensioen te blijven. Buurman Eindhoven draait uiteindelijk op voor de kosten van dit onsportieve fiasco, product van ruzie en achterkap in de wielerwereld.
Toch handig gespeeld van die twee "Helliemonders".
Theo van Mullekom
Fractievoorzitter