Tuerlings: Eenzaamheid
Nu de Coronacrisis langzaam lijkt weg te trekken, (we zijn er zeker nog niet, dus blijf alsjeblieft alert en voorzichtig!), zijn er een aantal dingen die duidelijk meer aandacht krijgen. Eén van die dingen is de impact van sociale isolatie en/of eenzaamheid. Waar eenzaamheid voor de Coronacrisis een relatief onbekend onderwerp was, schoten de initiatieven tegen eenzaamheid de laatste twee maanden als paddenstoelen uit de grond, denk bijvoorbeeld aan de concerten van JIBB op het Ameideplein, en stond het internet ineens vol met artikelen over hoe we eenzaamheid te lijf konden gaan. Zelfs het RIVM deed een duit in het zakje met het veelbesproken ‘seksbuddy’ advies voor singles.
Onderzoeksbureau I&O Research deed onderzoek naar het effect van de Coronacrisis op eenzaamheid. Dat we ons door de maatregelen tegen dit virus eenzamer zijn gaan voelen, blijkt ook uit de cijfers van I&O Research. Vooral onder jongeren tussen 18 en 24 lijkt de toename in eenzaamheid het grootst. Bijna de helft van die leeftijdscategorie geeft aan zich door de crisis eenzamer te voelen. In de oudere leeftijdscategorieën schommelt de toename tussen 20% en 30%. Volgens I&O Research, omdat bij die groepen al vaker sprake was van minder sociale activiteiten voor de crisis. Dit klinkt als een flinke stijging, maar hoe stond het voor de crisis?
In 2016 bleek uit een gezamenlijk onderzoek van de GGD-en, het CBS en het RIVM dat vier op de tien mensen tussen 19 en 34 jaar aangaf zich eenzaam te voelen. Bij 85+’ers was dit zelfs zes tot zeven op de tien mensen. In Helmond waren de percentages van mensen die aangaven zich eenzaam te voelen zelfs nog hoger dan het landelijk gemiddelde. Door het Coronavirus komt daar dus ook nog eens een fikse stijging overheen en lijkt meer dan de helft van de Helmonders zich soms eenzaam te voelen…
De Coronacrisis heeft onze wereld op z’n kop gezet, ontzettend veel leed en verdriet veroorzaakt en doet dat helaas nog steeds. Een positief gevolg van Corona is dat eenzaamheid een stuk bekender en beter bespreekbaar geworden is. Alleen samen komen we door deze crisis heen en alleen samen doorbreken we het taboe rondom eenzaamheid.
Op 17 juni organiseert GroenLinks Helmond samen met een aantal organisaties in de stad een digitale bijeenkomst met en voor jongeren, waar we jongeren een platform willen bieden om het taboe rondom eenzaamheid voorgoed weg te halen.
Thomas Tuerlings
Fractievoorzitter GroenLinks
15 reacties:
Leuk stuk. Maar het mag van mij wel groter. Het klinkt leuk. Maar de groepen zijn gegroeid in deze tijd. Zelfs meer groepen binnen groepen ontstaan.
Vooropgesteld heel erg wat er onder de ouderen onder ons plaatsvond. Die geen uitweg hadden omdat ze al in verzorgingshuizen of instellingen zaten.
Maar bedenk hoeveel mensen zichzelf ook in beschermingen namen en nog moeten nemen. Tussen die aangegeven leeftijden zit nog een flinke doelgroep die niet in beeld is. Of ook maar voor deze ellende al was. Of nu lijkt te komen.
Een groep die tot nog toe helemaal niet werden benoemd. Maar ook wel degelijk nog kwetsbaar kunnen zijn. En geen ouderen of jongeren zijn. Buiten de veelal benoemde groepen vallen. Niet iedereen vanaf 34-70 is gezond en vitaal. Mensen die niet mee mogen of kunnen praten. Die groepen, geen jongeren of ouderen die wel overal worden benoemt of onderzocht.
Die nu, terwijl alles langzaam open gaat, nog steeds erg eenzaam zullen zijn. Voorlopig nog blijven. Geen liedjes, geen voedselpakketjes, geen seksbuddy’s, geen sport, geen les en niet mee praten. Maar wel als “kwetsbare” of zelfs “dor hout” werden bestempeld. Dat zijn misschien ook ouders, vrijwilligers, alleenstaanden of zelfs werkende maar zeker ook mensen. Veelal ook met onzichtbare beperkingen. Of zogezegd “onderliggend lijden”.
Maak het groter. We tellen immers allemaal.
Beste Henk,
Die doelgroepen zijn zeker wel in beeld. Ik heb in de column enkel de uitersten benoemd, omdat de ruimte beperkt is (max. 400 woorden). In de onderzoeken van I&O Research en van de GGD-en, CBS en RIVM worden ook de leeftijdscategorieën tussen 34 en 85+ benoemd.
In die onderzoeken wordt ook uitgesplitst naar relatiestatus, opleiding en woonplaats bijvoorbeeld. Het geeft van alle leeftijdsgroepen een vrij somber beeld en hoge aantallen mensen die zich eenzaam lijken te voelen.
We zijn nog aan het schaven aan de digitale bijeenkomst die we organiseren. De doelgroep wordt waarschijnlijk nog uitgebreid en zal niet enkel jongeren zijn, maar iedereen die eenzaamheid ervaart.
Ook als je er aandacht voor vraagt, in bijvoorbeeld wijkraad of zo, weten ze ook niet mee om te gaan, maar wat ook erg is dat mensen die het niet kunnen veroorloven om zich ergens bij aan te sluiten wegens contributie of zo dubbel geraakt worden zijn het onderschoven ouder die alleen is komen te staan
@Thomas je geeft aan dat de doelgroepen die Henk noemt, weldegelijk in beeld zijn.
Waarom heb ik daar nog niets van gezien of gemerkt dan?
Ik, 40, chronisch ziek, daardoor fysiek gehandicapt geraakt.
Niets geen ontbijt, lunch, belletje, jibb, muziek, of weet ik wat er allemaal georganiseerd is afgelopen tijd.
Ik neem het je niet persoonlijk kwalijk hoor! Dat zeker niet.
En helaas, ik ben er zelfs al aan gewend aan t raken.
Want ik die gewoon van 17-35 hard gewerkt heb, moet me dagelijks verantwoorden waarom ik dan recht zou hebben op hulp(middelen), of waarom ik me genegeerd voel, niet gezien/gehoord voel.
En echt waar, dat is voor een hele groep mensen. Vooral degene die van (ogenschijnlijk) gezond naar chronisch ziek/gehandicapt zijn gegaan.
Na gister ben ik helemaal van slag. Demonstraties met duizenden zonder afstand, terrassen bommetje vol, veelal zonder de afstand te bewaren.
En “wij” ? Wij zitten nog steeds thuis. Nog steeds alleen. Geconfronteerd met iedereen die zn leven oppakt alsof alles klaar is.
Maar daar waar iedereen doet alsof t gewone leven weer lijkt te beginnen, voelt t voor “ons” alsof t gewone leven nog nooit zo ver weg is geweest als nu.
@Thomas Tuerlings
Ook ik vul die GGD enquêtes in. Panels, enquêtes en opinies. Als ook bij onderzoeken CBS. Maar zeker ook het RIVM heeft deze doelgroepen maandenlang totaal niet benoemt. We vielen letterlijk langs alle gemaakte hokjes af. En waren niet in beeld.
Het ging wel om verpleeghuizen en instellingen. Jeugd en ouderen thuis. Kappers, Fitness en Horeca. Waar de doelgroep vaak op de achtergrond alsmaar bozer werd. En vervolgens het filmpje van die jongen veelal werd gebruikt op publieke zenders omdat hij naar de kapper kon. Hij heeft namelijk wel een beperking maar loopt door zijn beperking geen gevaar.
Met veel aandacht hebben we dit maandenlang op de voet gevolgd en besproken. En we interpreteerden alles maar als “we horen bij die ouderen”. En op besloten plekjes in de digitale wereld is daar alom gesproken met elkaar.
Hokjes waar je letterlijk nooit in past. Acties op de achtergrond door belangenverenigingen werden dan ook gevoerd. Maar amper tot niet gehoord. En helaas is dat nu juist waarom ik dit op jouw stukje publiceerde. Er is juist daar geen enkele ruimte in die (suggestieve) vraagstellingen om hierop in te gaan. Want zoals je zelf aangeeft, relatiestatus, opleiding en woonplaats. Je word zo anders geïnterpreteerd dan de antwoorden die je hierin bedoelt.
Hokjesgeest.
Vooroordelen.
Aannames.
Maar daar waar dit soort groepen worden gemaakt,dient het een doel; het breken van individuele vrijheden, en het tegen elkaar opzetten van groepen.
Gaat het over pensioen; dan pensionado’s vs nu werkende jongeren. enzovoorts.
Autorijders vs OV gebruikers.
Altijd is er welk iets.
@Barabara op dinsdag 2 juni 2020 om 16:50:
Ware woorden! De tegenstelling “oud” versus “jong” c.q. “jong” versus “oud” is daar het perfecte voorbeeld van. Ergens in het verleden is deze tegenstelling ontstaan, in mijn ogen gecreëerd. En ook ergens in het verleden bestond deze tegenstelling helemaal niet. De vraag dringt zich op waarom, op welk moment in de (recente) geschiedenis, met welk doel en door wie deze tegenstelling is ontstaan.
Ik ben geen voorstander van de ontelbare onderzoeken die links en rechts ingesteld worden. Kosten alleen maar een hoop tijd, geld en energie, maar ik ben wel een voorstander van een onderzoek naar deze – in mijn ogen – kunstmatige en opgeklopte tegenstelling, die volgens mij alleen maar (meer) gefrustreerde en verongelijkte ouderen en jongeren veroorzaken.
De tegenstelling tussen autorijders en ov – gebruikers is daar ook een voorbeeld van. Nog niet zo lang geleden werd door de heer Pedro Peters (van het openbaar vervoer) de uitdrukking “pretreizigers” gebruikt of zelfs geïntroduceerd.
(Trouwe lezers van de weblog van Helmond zullen mijn naam wel kennen in het kader van het openbaar vervoer, maar dit item gaat daar niet over, dus daar ga ik hier niet verder op in).
Niemand – ik ook niet – heb ooit de uitdrukking de automobilisten in hun “pretmobielen” gebruikt!
Ook hier dringt zich de vraag op: Waarom is dit zo!
Over eenzaamheid gesproken: zijn er ooit onderzoeken gedaan naar de eenzaamheid onder politici en volksvertegenwoordigers in relatie met hun kiezers? En wat zijn daar de oorzaken, gevolgen EN oplossingen van/voor?
Ik wens alle mensen die eenzaam zijn of zich eenzaam voelen – en daar horen gemeenteraadsleden ook bij – veel sterkte in deze coronatijden en ook voor daarna …
Concreet: eenzaamheid bestaat! Je hoeft geen historicus of futuroloog te zijn om te beseffen, dat eenzaamheid een fenomeen van alle tijden is!
Om daar maar meteen het etiketje TABOE op te plakken gaat mij veel te ver, want dat blijkt volgens mij niet uit de hierboven genoemde onderzoeken.
Mooi initiatief. Maar waar precies is die digitale bijeenkomst en is er daarbij ook gedacht aan jongeren met slecht zicht?
@(vader van) John op vrijdag 12 juni 2020 om 09:01:
https://helmond.groenlinks.nl/nieuws/hackathon-eenzaamheid-onder-jongeren
Via deze link kom je bij de informatiepagina en kun je je ook aanmelden! We hebben zowel de mogelijkheid om met elkaar in gesprek te gaan over het onderwerp als om je input via een chat te geven! We gebruiken Zoom hiervoor, maar op de gebruiksvriendelijkheid van die app hebben we zelf helaas geen invloed.
Op de eerdere berichten reageer ik deze week nog!
@Thomas Tuerlings op dinsdag 16 juni 2020 om 16:06:
Dank U wel voor deze informatie. Ik ga mijn zoon vanavond proberen te motiveren mee te doen.
Op de eerdere berichten reageer ik deze week nog!
dinsdag 16 juni 2020 om 16:06
Thomas Tuerlings
Thomas ?
@Henk
Veel te laat met mijn reactie, dat is slecht van me. Hoop dat je het leest want je reacties (en ook die van HarIng) raken me.
Ik had je eerste reactie inderdaad niet op deze manier geïnterpreteerd en daar leg je heel scherp de vinger op. Dankjewel daarvoor, want er zijn zoveel hokjes, deels binnen andere hokjes, deels overlappende hokjes en deels hokjes die eigenlijk vaak onbesproken blijven en waar ik zelf ook niet meteen aan denk, terwijl vooral en juist die laatste hokjes wél besproken zouden moeten worden, zonder dat we ze zien als een hokje.
Nu ik hier over nadenk, legde mijn column wellicht teveel de nadruk op hokjes. Het eigenlijke doel was vooral om aan te geven dat eenzaamheid overal zit, maar zoals ik er nu, met jouw opmerkingen in gedachten, naar kijk, zijn die hokjes waar ik over sprak gewoon kul en ik ben je dankbaar voor dat inzicht. Eenzaamheid houdt zich niet aan hokjes, maar treft iedereen en daar had meer de nadruk op mogen/moeten liggen.
Voor de een is een oplossing dichterbij dan voor de ander en daar worden dan hokjes voor gebruikt om de ‘moeilijkheid van de oplossing’ en de hoeveelheid mensen die geholpen zijn met die oplossing, mee in kaart te brengen. Maar zoals je aangeeft, je zit in een situatie waarin waarschijnlijk niet veel mensen zitten en dan worden die hokjes onbesproken gelaten. Ik schreef tijdens mijn studie over classificeren en indelen in ‘categorieën’, maar hier zou weer een geheel nieuwe studie aan gewijd kunnen worden. Dat zal ik hier in de reacties maar niet doen en daarvoor is een column te klein.
Wat ik wel wil vragen is of je hierover een keer met mij persoonlijk of met mijn fractie erbij in gesprek zou willen. Dat kan ook digitaal als dat je voorkeur heeft. Mijn email is [email protected] of [email protected].
Tja… en we gaan straks weer in lockdown want iedereen heeft schijt aan die corona regels. Nog meer eenzaamheid!