Tuerlings: Draken en vaandels
Zomerse columns hebben een zomers onderwerp. Zo ook deze.
Een traditie bouwen kost tijd. Dat weten ze bij de Lega Bisse del Garda maar al te goed. Deze organisatie staat achter een jaarlijks terugkerende serie van roei-evenementen op het Gardameer in Italië. Ieder jaar strijdt een tiental teams in competitieverband uit naam van hun stad of dorp om de Bandiera del Lago (vlag van het meer). Vier sterke roeiers staan (!) op een lange, slanke boot en roeien een bepaalde afstand twee keer heen en weer. Deze manier van roeien is ontstaan ten tijde van de Republiek van Venetië, ergens tussen 1400 en 1700. De eerste race zou gestreden zijn in 1548 en dit evenement mag zich dus met recht een traditie noemen!
Met alle festiviteiten om de race heen is het niet zo gek dat er duizenden mensen op af komen. De Bandiera del Lago is een felbegeerde prijs en de winnaars worden als helden in hun stad onthaald, vergelijkbaar met het kampioenschap van de Eredivisie. Het doet een beetje denken aan een eventueel NK drakenbootracen, maar dan voor de eer van je stad. Er zijn momenteel nog niet genoeg steden met zo’n festival om een heuse competitie op te zetten, maar Helmond zou een mooie eerste kampioen zijn!
Een ander onderdeel dat in ieder geval in Helmond wel voet aan de grond zou kunnen krijgen, is de ceremonie voorafgaand aan iedere race, waarbij de roeiers en hun vaandeldragers in een grote stoet het strijdtoneel betreden en een gilde een bijzonder mooie show met vlaggen opvoert.
Op dit moment ligt de gemiddelde leeftijd bij gildes in Nederland aan de hoge kant, maar de shows zoals die aan het Gardameer plaatsvinden, worden uitgevoerd door de jeugd. Zo wordt een mooie traditie hoog gehouden en worden de vaardigheden van het gilde doorgegeven aan een hele nieuwe generatie.
Het Helmonds Drakenbootfestival heeft het zeker in zich om ook zo’n mooie traditie te worden, maar ik hoop dat er met de tijd nog wat mooie onderdelen aan toegevoegd zullen worden!
Thomas Tuerlings
Burgercommissielid GroenLinks
7 reacties:
Geen enkele kritische noot? Geen enkele opmerking over de “randverschijnselen” zoals eerder in een andere column wel werden genoemd? Groen LINKS?
Een vreemd, niet te verdedigen standpunt innemen (minima moeten overal voor een appel en een ei aan deel kunnen nemen) en dan andere partijen erop aanspreken dat ze datzelfde wereldvreemde standpunt niet innemen… Tja…
@Michiel van Geel op vrijdag 12 augustus 2016 om 09:35:
Waarom zou dat niet kunnen? Ik kan toch ook iets zeggen over een partij die ‘referenda’ in haar vaandel heeft staan, maar telkens duikt.
@Frans op woensdag 10 augustus 2016 om 17:41:
Het is toch geen vereiste dat altijd overal kritische noten gegeven worden? Dan zou de wereld nog zuurder worden dan ze nu al is. Daar heb ik geen behoefte aan.
Kun je een verwijzing naar die column geven?
Heb de betreffende column inmiddels gevonden. Over die randverschijnselen gaat het in mijn column niet. Ik heb het enkel en alleen over het ‘cultureel erfgoed’ en de mooie traditie. Als iedere column hier waterdicht zou moeten zijn wat verbanden en randzaken betreft, komt er iedere week een column online die leest als het wetboek van strafrecht…
@Thomas Tuerlings op vrijdag 12 augustus 2016 om 18:07:
Hallo Thomas,
Laat ik beginnen met de opmerking dat ik elke column die in deze rubriek verschijnt erg waardeer. Hoewel het een vrijwillige keuze is om hieraan mee te werken, weet ik dat het makkelijk om telkens te komen met een onderwerp wat aansluit bij de lokale politiek van onze stad en de keuzes die daar worden gemaakt. Respect daarvoor.
Het onderwerp van je laatste column is, wat mij betreft, een beetje off topic. Het onderwerp dat je aansnijdt betreft immers geen politieke keuze.
Zoals je aangeeft is geen vereiste dat altijd kritische noten moeten worden gegeven, maar ik ben er altijd van uitgegaan dat het platform De Weblog biedt aan onze politieke vertegenwoordigers, in ieder geval tot doel heeft om lokaal politieke keuzes, meningen en ideeën te verduidelijken en daarover in discussie te gaan met andere lezers.
Niet helemaal netjes van me, maar eerlijk gezegd heb ik geprobeerd met mijn reactie het vuurtje wat aan te wakkeren omdat andere reacties uitbleven.
Die reacties bleven niet uit toen je ‘politieke collega’ haar column schreef over het drakenbootfestival. De reacties op deze bijdrage hebben de lezer een aantal ‘inzichten’ gegeven welke tot op dat moment niet of minder duidelijk waren. Het verbaasde me eerlijk gezegd dan ook dat je doet voorkomen of je deze column niet kende. Het dunkt me dat het bijna niet anders kan zijn, dan dat je dit bij vergissing over het hoofd hebt gezien.
Waar het de columns van onze lokale politici betreft probeerde zij de verantwoording over een gemaakte politieke keuze, de subsidiëring van dit evenement, te analyseren. Zij voldeed daarmee naar mijn mening aan de basisvoorwaarde voor deze rubriek.
Een traditie opbouwen kost, zoals je zelf ook aangeeft, tijd. Maar een festival als dit, ook al is het wellicht over jaren een traditie, opwaarderen als cultureel erfgoed zie ik niet gebeuren. Zelfs niet als je daar de gildes bij betreft.
Als de opwaardering van dit evenement tot cultreel erfgoed een lokale politieke keuze zou zijn, nou geloof me, dan zouden er heel wat reacties meer gaan komen.
Thomas, zoals gezegd, waardeer ik je inzet voor deze Weblog en zie ik uit naar je volgende bijdrage. Als ik je met mijn opmerking wat heb geprikkeld voor je volgende bijdrage, ben ik meer dan tevreden. 😉
Correctie: “niet makkelijk is” in plaats van “makkelijk”.