23reacties

Tuerlings: Helmond aan het glas

Data is here to stay. De wereld digitaliseert zo snel dat de behoefte aan een fatsoenlijk glasvezelnetwerk binnen nu en tien jaar net zo groot is als de behoefte aan een goed werkend riool. Een glasvezelnetwerk past in het rijtje nutsvoorzieningen, samen met het elektriciteitsnet en de waterleiding. Van het gas, aan het glas. Een verplichte glasvezelaansluiting zou dan ook een logisch punt zijn geweest in het regeerakkoord dat eind oktober werd gepresenteerd.

Ik neem je graag mee in een toekomstvisioen van een jongere. Het gaat tenslotte om de wereld waarin ik mijn kinderen en jij jouw kinderen graag zie(t) opgroeien. Die krijg ik persoonlijk het liefst pas na 2020, dus ik schets hier 2030. Data en toegang tot data zijn even vanzelfsprekend als toegang tot water en licht. Niet alleen in huis, maar ook daar buiten. Nederland, als digitale koploper, heeft een landelijk dekkend glasvezelnetwerk. Dit netwerk fungeert als basis en ruggengraat voor het eveneens landelijk dekkende 6G netwerk. Wi-fi? Te onveilig, dat staat in het museum voor digitale oudheden. De grote internetbedrijven hebben zichzelf buitenspel gezet door in hun moordende concurrentie het oog voor de klant en kwaliteit te verliezen. Ik noem geen namen, maar we weten natuurlijk allemaal welke bedrijven dat zijn. Internet wordt een rijksdienst, geleverd aan de klant tegen kostprijs, zonder winstmarge. Het wordt onderhouden door het Ministerie van Data (zonder sleepwet!).

Waar staan we nu in Helmond?

Ziggo, als onbetwiste marktleider in Helmond en bijna monopolist van snel internet hier, vraagt torenhoge prijzen voor zijn abonnementen en levert dat snelle internet misschien 2 tot 3 uur per dag. De rest van de 24 uur ben je aangewezen op 4G, vanwege ‘storing’. Overstappen kan vaak niet zonder verlies van snelheid, dus je kunt eigenlijk geen kant op.

Ik heb eens gekeken naar de aanbieders in Helmond. Op de meeste plaatsen wordt enkel door Ziggo meer dan 100 mb/s aangeboden, maar op sommige plekken kom je niet eens verder dan 80 mb/s. Daar betaal je dan 60 euro per maand voor en je snelheid is niet eens gegarandeerd… “Ja sorry, u woont te ver van de centrale,” zegt de medewerker van de klantenservice dan. Het is 2017… Dit is falen van de markt! En dan heb ik het alleen nog maar over de particuliere ergernissen.

Wat moeten die maatschappelijke diensten en zakelijke gebruikers wel niet denken? Een kort kijkje op de kaart van glasvezel in de Metropoolregio Eindhoven toont een droevig beeld voor Helmond. In een stad die ooit bij de slimste regio ter wereld hoorde, heeft nog geen kwart van de gebouwen een glasvezelaansluiting, laat staan een betaalbare… Ja, moet gezegd, EQuest is goed bezig, maar zij kunnen het ook niet helemaal alleen en van de grote internetbedrijven hoeven we niet veel te verwachten. Als we Helmond met de tijd mee willen krijgen, is door héél de stad een fatsoenlijk glasvezelnetwerk hard nodig en gelukkig heeft de gemeente recent een eerste aanzet genomen. Of het glas nu half vol of half leeg is, is hier geen kwestie. Laten we dat glas eerst maar eens regelen.

NB: Of ik voorstander ben van extreme digitalisering is niet im Frage, want dat is niet meer tegen te houden.

Thomas Tuerlings
Burgercommissielid GroenLinks