Tuerlings: Helmond Studentenstad?
Vanaf vandaag heeft Thomas Tuerlings van GroenLinks hier elke 6 weken zijn column met zijn bespiegelingen over Helmond. Hij nam het stokje over van Antoinette Maas. Bedankt Antoinette voor je columns en Thomas: veel succes.
_______________________________________________________________________________
Recent is in de Eerste Kamer een voorstel van minister Bussemaker aangenomen met ingrijpende wijzigingen voor studenten vanaf september 2015. De belangrijkste verandering is dat de basisbeurs voor zowel thuis- als uitwonenden geen gift meer is maar een lening, of een “studievoorschot.” Dit betekent dat een brave student al snel met duizenden euro’s schuld opgezadeld wordt en de minder brave student zelfs met tienduizenden euro’s. Maar, er zijn meer gevolgen dan alleen financiële voor studenten.
Waar het voorheen mogelijk was om een groot deel van de huurprijs van een kamer te dekken met een uitwonendenbeurs, komt dit uiteindelijk volledig voor eigen rekening. Gevolg hiervan is waarschijnlijk een afname van het aantal studenten dat op kamers gaat. Op aandringen van GroenLinks is het gratis OV-reisrecht namelijk wél behouden gebleven. Dit stelt studenten nog enigszins in de gelegenheid om torenhoge schulden te vermijden. Om reistijd beperkt te houden, zullen studenten dichter bij huis gaan zoeken naar de juiste studie. Voor steden met een hogeschool of universiteit is dit nadelig, maar voor steden in de omgeving, zoals Helmond, is dit juist voordelig.
Eindhoven en Tilburg zijn in minder dan een uur te bereiken en de huurprijzen in Helmond liggen lager dan daar. Een groot deel van de Helmondse jongeren trok tot nu toe weg om in de stad van studie te gaan wonen. Door een toename in die kosten zal vanaf september 2015 echter een aanzienlijk deel van die groep er waarschijnlijk voor kiezen om in Helmond te blijven. In Helmond zoekt men al langer naar een manier om de jeugd aan zich te binden. Niet alleen de gemeente, maar ook de horeca en zelfs het bedrijfsleven is hier naar op zoek. Deze nieuwe ontwikkeling zou hier een extra impuls aan kunnen geven.
Tijdens het ROC jongerendebat voor de gemeenteraadsverkiezingen van 19 maart 2014 heb ik namens GroenLinks een beter openbaar vervoer verdedigd en dat kon rekenen op unanieme steun van alle aanwezige jongeren. Niet alleen het busvervoer in Helmond is aan verbetering toe, maar ook het treinverkeer. Met vier stations is de basis er zeker, nu nog langere treinen, met name in de spits (!), een hogere frequentie en natuurlijk aansluiting op een nieuwe nachtnetregeling!
Een ander punt waar nog op te winnen valt, zijn goedkope huurwoningen, of liever gezegd, studentenkamers. In universiteitssteden zijn deze vaak erg prijzig vanwege de grote vraag, maar voor Helmond hoeft dat niet het geval te zijn. En ondanks de kosten zullen er ongetwijfeld studenten zijn die het ouderlijk huis uit willen. Wie zegt dat Helmond ze die kans niet kan bieden?
Een laatste punt voor Helmond als studententrekpleister is de mogelijkheid die de stad te bieden heeft voor studenten om door te groeien. Met Helmond Stagestad en Brainport kan dit perspectief al deels geboden worden. Maar waarom niet nog een schepje hier bovenop? Ik zie kansen voor Helmond. Mooie kansen: Helmond Studentenstad!
Thomas Tuerlings
Burgercommissielid GroenLinks
15 reacties:
Mooie eerste bijdrage! Studenten kunnen onze stad een extra ‘boost’!
lang geleden dat ik zo’n goed onderbouwt voorstel/bijdrage heb gelezen!
Prima voorstel! Dit zou inderdaad een enorme boost aan Helmond kunnen geven. Wellicht komt er dan een eind aan de leegloop van winkels etc. in de binnenstad.
Gaan werken is nog voordeliger voor maatschappij !
Want studeren moet opgebracht worden door hardwerkende oudere generatie mensen die al vanaf hun 15 jaar schoolbanken hebben verlaten en die hun studie geheel zelf hebben gefinancierd, naast soms ook al een gezin, dus die nuance moet de huidige student ook eens maken.
Is inderdaad sneu dat je nu meer moet betalen voor je studie en dat je nu keuzes moet gaan maken, maar ja dat hoort bij volwassen worden.
Ik ben het wel eens dat Helmond nu extra kansen krijgt vanwege haar goedkopere woningaanbod en dat in combinatie met vrij reizen is hoopvol voor ons Helmond
Zou een mooie kans voor Helmond kunnen zijn.
Betaalbare huurwoningen/appartementen realiseren, denk hierbij ook aan leegstaande (kantoor)gebouwen. Zodat studenten ook niet meer afhankelijk hoeven te zijn van al die huisjesmelkers!
Als je dit serieus wil oppakken als stad is het inrichten van studentenwoningen alleen bij lange na niet voldoende. Er zullen ook voldoende voorzieningen in de stad zelf moeten zijn om het voor studenten aantrekkelijk te maken. Daarnaast zul je moeten proberen om meer opleidingen naar de stad te krijgen (bijvoorbeeld automotive management van de Fontys of wellicht een samenwerking tussen Groene Campus en Plantlab, zoals de HAS Den Bosch dat ook heeft)
Dit zijn punten die volgens mij sowieso ook aangepakt moeten worden:
– Centrale vermarkting van Helmondse studentenwoningen. Alles vindbaar op een site, met reclame op TU/e, Fontys en evt. st Lucas. (Met daarbij ook duidelijk reclame voor de reistijd en bereikbaarheid vanuit Helmond)
– Vrijgeven openingstijden Helmondse horeca.
– Zoeken naar een manier om verbinding te zoeken tussen Cacaofabriek en Fitland, zodat Suytkade deels een entertainment-hub wordt (bijvoorbeeld door in de ruimte tussen Fitland en de Cacaofabriek ergens een poolhal/gamehal of andere uitgaansgelegenheid te realiseren)
– icm TU/e en Fontys bieden van faciliteiten waar studenten gebruik van kunnen maken (o.a. lokale versie TUe copyshop)
– Ondersteuning en forse studentenkorting voor/bij flexplekken zoals Vrijwerkers of SeatsToMeet achtige concepten. Ze kunnen nu gratis bij TU/e of Fontys zelf terecht, de kunst is om ze te verleiden in Helmond te blijven hangen bij groepsopdrachten (groepsvorming van “Helmondse” studenten)
@ Michiel als ik al die punten van aanpak lees, is mijn simpele voorstel zo slecht nog niet; kost aan alle kanten VEEL minder en is sneller te realiseren hoop ik voor de staat.
@slimpie
De banen zijn tegenwoordig te vinden in de dienstverlening, niet meer in de industrie. Veel van die banen heb je gewoon een opleiding voor nodig. Het is niet meer als vroeger dat je zonder opleiding de arbeidsmarkt op kon en er wel op kon vertrouwen dat je je weg wel zou vinden. Dat is tegenwoordig in de meeste gevallen een enkeltje bijstand.
Wat je als stad wil is een goede mix van mensen met verschillende opleidingsniveaus. Dat betekent dat je het ook aantrekkelijk moet maken voor hoger opgeleiden om zich te vestigen. Die hebben over het algemeen wat hogere lonen en meer bestedingsruimte en nemen dus ook meer diensten af. Zij helpen daarmee dus ook om de lager opgeleiden aan het werk te houden.
Goedkoop is duurkoop luidt het gezegde. In dit geval gaat de kost voor de baat uit.
Leuke column. Leuk onderwerp. Ik schreef ook ooit op dit blog over dit onderwerp. Blijft actueel.
https://www.deweblogvanhelmond.nl/onze_helmondse_politici/mohammed/chahim-helmond-studentenstad/
@Mohammed Chahim op woensdag 11 februari 2015 om 14:53:
Daar is deze nieuwe blog een goede actuele aanvulling op. Want nu is er dus een goede reden voor de Eindhovense studenten om ook echt in Helmond te komen wonen: goedkope kamers.
Volgens mij maakt @Michiel van Geel het veel en veel te moeilijk met al die extra’s terwijl het zo simpel kan. Een heel klein beetje reclame maken aan het eind van de zomer als de nieuwe studenten naar Eindhoven komen. En zijn er een paar schapen over de dam, dan weet de rest het heel snel. Natuurlijk hebben die studenten hier in Helmond niet meteen alles wat ze willen, maar wel het belangrijkste wat ze willen: goedkope huisvesting dichtbij. De rest ontstaat wel als er behoefte aan is. Geloof maar dat kroegen dan wel op maandag open gaan en die studenten zien ook echt wel dat er een Cacaofabriek is.
@Frank Eens, actueel thema. Ik geloof echt dat Helmond (zeker de panden rondom het station) aantrekkelijk zijn voor studenten. Deze kantoorpanden ombouwen tot studentenkamers kan leiden tot een win-win situatie.
Als je in Helmond woont, krijg je er Eindhoven gratis bij 🙂
@Mohammed Chahim
Je zal als Helmond toch echt meer stapmogelijkheden moeten bieden voor studenten als ze zich hier willen vestigen. Als ik als student kan kiezen tussen op de fiets naar huis na het stappen of wachten op de eerste trein of een taxi naar huis, dan is de keuze snel gemaakt. Zelfs een nachtbus biedt dan geen soelaas, want die is weer te lang onderweg als hij op elk station moet stoppen. (Of je moet er een soort discobus met alleen staanplaatsen van maken)
Dus Eindhoven er gratis bij krijgen is niet helemaal waar. En dat is ook precies waarom er niet al meer studenten in Helmond wonen. Als we die drempels die er nog zijn wegnemen, dan zou het wel eens heel snel kunnen gaan.
Ongelofelijk, wat een plan! Thomas Tuerlings denkt dat door het verdwijnen van de basisbeurs studenten minder vaak zelfstandig zullen gaan wonen en vaker thuis blijven wonen. Dat is geen gekke gedachte. Het is wél een gekke gedachte dat die studenten dan zelfstandig in Helmond komen wonen. Dat heeft toch alleen maar nadelen voor zo’n studen?! De student die ervoor kiest om zelfstandig in Helmond te komen wonen moet én huurkosten betalen én woont buiten zijn studiestad! Hoe kun je dat als kans en aantrekkelijk voor studenten zien?! En Michiel van Geel gaat er vrolijk in mee! Hij wil alweer een soort tweede cacao debacle creëren door een dure gamehal ernaast uit de grond te stampen. Helmond moet vooral niet (alweer) een te grote jas aan willen trekken! Net als dat Helmond geen cultuurstad is, is het ook geen studentenstad. Beide zal het met dure kunstmatige ingrepen ook nooit worden!
@Arve Omic op zondag 15 februari 2015 om 10:26:
Ooit van kamernood en de hoge kamerprijzen gehoord?
Ik vind het een goed plan en ben benieuwd of Groenlinks of wie dan ook er werk van gaat maken.
Vandaag is de landelijke studenten monitor verschenen. Deze bevestigt na een maand leenstelsel al de gevolgen die ik voorspelde in mijn column Helmond Studentenstad. Dit gaat Helmond ongetwijfeld merken de komende jaren.
http://nos.nl/op3/artikel/2060558-studenten-blijven-door-leenstelsel-vaker-thuis-wonen.html