Tuerlings: Helmond, wonen in het groen
Wonen in Helmond, wie wil dat nou niet? Als we de landelijke gemiddelden naast de inwoneraantallen van Helmond leggen, zien we één groep die flink ondervertegenwoordigd is in Helmond. De jongere tussen 20 en 24. Voor een stad zonder universiteit is dat ook niet zo vreemd. In mijn eerste column op deze weblog, Helmond Studentenstad (Tuerlings, 2015), ging ik hier al uitgebreid op in en in 2008 schreef dhr. Chahim hier al over. Sinds 2008 is de jongere niet méér van Helmond gaan houden. Jammer, want het is een belangrijke doelgroep. Ik ga nu niet verder in op Helmond als stad voor studenten. Deze column gaat over de Woonvisie 2016-2020, over het wonen in Helmond in het algemeen.
Voor bestuurders is het een hele kluif om zowel op korte als lange termijn plannen te maken, zeker met een thema als wonen. Gaat het anders dan verwacht, dan zit de gemeente met een miljoenenstrop. Niemand weet hoe de wereld er in 2030 of zelfs 2050 uit ziet. Helaas moet daar in de huidige plannen wel rekening mee gehouden worden en die plannen zelf zijn ook weer van invloed op de toekomst. Een grote factor van onzekerheid dus.
In de visie die nu opgesteld wordt, in samenspraak met raad en burger (iedereen kon op- en aanmerkingen insturen in de vorm van een zienswijze), gaat het over de periode van nu tot 2020. Een korte blik op woningsite Wooniezie.nl legt meteen een groot probleem bloot. Voor iedere woning onder de vrije sectorgrens die op deze site wordt aangeboden, melden zich met gemak 100 geïnteresseerde gezinnen, vaak een veelvoud. Er is dus een verschil tussen vraag (veel!) en aanbod (weinig!). Met het ombouwen van enkele leegstaande gebouwen kan hier op korte termijn iets aan gedaan worden, maar dat zal nog steeds onvoldoende zijn om het tekort blijvend weg te werken en daarbij blijft het een proces dat minimaal een jaar duurt, zo niet langer. Als de wachttijd voor het vinden van een goede, passende sociale huurwoning rond de drie jaar ligt, is het duidelijk dat de marktwerking geen gunstige invloed heeft. Wat dit betreft heeft Helmond nog een inhaalslag te maken. Niemand wil drie jaar op een huis moeten wachten.
Een andere inhaalslag die Helmond nog moet maken, vinden we op het gebied van duurzaam wonen (en bouwen). Duurzaamheid is nog niet echt een gewaardeerd begrip, maar het bewustzijn omtrent de voordelen groeit. Een investering in zonnepanelen levert over een periode van tien jaar meer op dan sparen bij een bank en komt zelfs in de buurt van beleggen, maar dan zónder risico!
Helmond streeft ernaar om in 2035 klimaatneutraal te zijn. Onderdeel daarvan is een aantal nul-op-de-meter woningen. Het aantal dat genoemd wordt in de Woonvisie 2016-2020 is een mooie eerste stap, maar bij lange na niet toereikend om in 2035 klimaatneutraal te zijn. Helmond als slimme regio zou nóg meer kunnen stimuleren dat nieuwe woningen die nul-op-de-meter krijgen. Dat is beter voor toekomstige generaties én beter voor uw portemonnee. Bovendien is het tegenwoordig mogelijk zonnepanelen in dakpannen te verwerken, dus u ziet er niets meer van!
De Helmondse woningvoorraad én de Helmondse meterstand in het groen, voor nu en voor de toekomst…
Thomas Tuerlings
Burgercommissielid GroenLinks
8 reacties:
Indien je als blogger 0 reacties krijgt,zou je je wellicht kunnen afvragen of je er beter niet mee kunt stoppen.
@eric op donderdag 21 januari 2016 om 10:28:
Goede wijn behoeft geen krans.
@eric op donderdag 21 januari 2016 om 10:28:
Als je niet meer kan dan altijd weer opnieuw je gal tegen de hele wereld uitspugen kun je beter niet meer reageren.
@Boos op donderdag 21 januari 2016 om 15:42:
Het mooie is nu drie reacties. Pardon vier. 🙂
@Boos op donderdag 21 januari 2016 om 15:42:
Zal het niet meer doen.
@Boos op donderdag 21 januari 2016 om 15:42:
U heeft wel gelijk.Is een inhoudelijk goed stuk,wat ook diepgaande discussies uitlokt.Nogmaals mijn excuses.
@eric op vrijdag 22 januari 2016 om 13:46:
Excuses aanvaard.
De heer Tuerlings is nog jong maar ambitieus. Kan me daar in de toekomst iets bij voorstellen. Ik vraag u, en eigenlijk iedereen hier op het weblog om te trachten positief bij te dragen en zich te matigen met kwetsend taalgebruik.
Geen mens, ook politici want dat zijn óók mensen (en besef dat zijn degene die zonder pseudoniem schrijven) wenst zich te laten afblaffen. U toch ook niet?
En graag wil ik deze mensen blijven volgen en niet dat ze in stilzwijgen vervallen.
Dit weblog is een mooie, pragmatische mediamogelijkheid om gesprekken met elkaar te voeren doch dan graag fatsoenlijk.
@Beetje minder boos op vrijdag 22 januari 2016 om 19:05:
Is ook een hele goede politicus.En ja,wat was mijn taalgebruik toch kwetsend.