Tuerlings: Hoe nu verder?
Mijn laatste column viel zes weken geleden precies in de week van de eerste serieuze maatregelen tegen verspreiding van het coronavirus. Maandag column online, woensdag werd ik van werk naar huis gestuurd om thuis te gaan werken. Zondag was ik van plan ergens buiten de deur te eten, want geen eten in huis en de hele dag gewacht op de persconferentie van onze premier die steeds maar uitgesteld werd, tot om 17:30 het bericht kwam: om 18:00 sluit de horeca. Dan maar naar de Burger King maar ook hun eetgelegenheid moest dicht, dus te voet door de drive-thru. Stond al lang op mijn ‘bucketlist’; Check! Van het ene op het andere moment zou het dagelijks leven voor vrijwel iedereen enorm veranderen.
Nu, zes weken later, begint het dagelijkse leven weer langzaam op gang te komen. Het idiote van de situatie lijkt er af en we gaan richting een ‘nieuwe normaal’, al vind ik die woordkeuze vreselijk. Zelfs met het nieuwe normaal, zal de wereld voorlopig niet normaal zijn. De vraag is dan ook, hoe nu verder als de maatregelen straks versoepeld worden? Hoe ziet die anderhalvemeter samenleving er uit en wat blijft er over van de samenleving die we kenden?
De afgelopen jaren heeft het centrum van Helmond zich ontwikkeld als hotspot voor leuke café’s en restaurants. Het grote aanbod aan cultuur en evenementen als extra trekpleister. Creatieve ondernemers met bijzondere formules hebben zich gevestigd en proberen er ook nu het beste van te maken, maar ook zij vragen zich af, hoe nu verder?
Vrijwel alle sectoren voelen de gevolgen van het Coronavirus en de noodzakelijke afstandsregels, maar bijvoorbeeld voor de horeca en het culturele veld zijn die regels extra ingrijpend. Een café/restaurant waar ooit 100 gasten terecht konden, kan straks met geluk 15 gasten kwijt. Theatervoorstellingen in het Speelhuis (Isabelle maakte de tekening) trokken ruim 400 bezoekers, maar zullen er straks nog hooguit 100 kunnen verwelkomen. Sectoren waarin de marges al niet groot waren, worden simpelweg onrendabel, tenzij we straks met z’n allen bereid zijn 8 tot 10 euro per biertje te gaan betalen, maar dat lijkt me niet…
Nu de hobbel van het digitaal vergaderen voor gemeenteraden is overwonnen, moeten we kijken naar de uitdaging van het nieuwe normaal: het maximaal ondersteunen van de kwetsbaarste inwoners en sectoren in onze samenleving zonder de gezondheid in gevaar te brengen. Mogelijk nog een grotere uitdaging dan de kredietcrisis uit 2008. Wordt vervolgd… Stay strong!
Thomas Tuerlings
Fractievoorzitter GroenLinks
7 reacties:
“tenzij we straks met z’n allen bereid zijn 8 tot 10 euro per biertje te gaan betalen, maar dat lijkt me niet”
Als een horeca-ondernemer vroeger, toen alles beter was, 100 gasten kon ontvangen en straks, als alles nieuw normaal is 15, dan zal je het café dat je gewend was 100 keer per jaar te bezoeken voortaan nog maar 15 keer per jaar in kunnen (na reserveren), omdat het die andere 85 keer vol is.
Als je hetzelfde jaarbudget voor cafébezoek aanhoudt, kun je je die enkele keer dat je nog gaat dus makkelijk die hogere prijs permitteren.
@Sander Lam op maandag 20 april 2020 om 09:33:
Omdenken noemen ze dat. Interessante gedachte Sander. Wellicht dat er nog wat verbetering op de gezondheid te behalen valt. 15 keer per jaar te diep in het glaasje kijken is een stuk gezonder dan 100 keer per jaar! Wel zonde als die 85 ontbrekende kroegbezoeken dan thuis ingehaald zouden worden 😉
Tja…….Hoe nu verder? Dat vragen we ons allemaal af……….
Komt tijd komt raad….
Zullen we maar zeggen….
@Thomas Tuerlings op maandag 20 april 2020 om 09:45:
En comazuipen zit er voor Sander ook niet meer in. Sander lijkt me overigens niet iemand die zichzelf en anderen daarmee belast.
De (tijdelijke) horeca-sluiting zal dit wangedrag verder wel beperken.
Een eventuele inhaalslag wordt thuis of met vrienden niet bewerkstelligd.
De horeca is/wordt zwaar getroffen. Inmiddels komt ABInbev, de grootste bierbrouwer ter wereld, horeca-ondernemers tegemoet. Heineken zal wel volgen. Bavaria levert ook een bijdrage. Het woord is nu aan de gemeente. (o.a.gemeente Helmond). Uitstel/afstel van betalingsverplichting voor gemeentelijke belastingen. De gemeente zit met een dilemma. Het blijft stil. Welke rol gaat de gemeenteraad spelen?
@Edwards op woensdag 22 april 2020 om 23:16:
Ik zie je reactie nu pas. Excuses. Maar stil blijft het zeker niet! Op deze website staan een aantal maatregelen die de gemeente een aantal weken terug al getroffen heeft:
https://www.helmond.nl/coronanieuws-ondernemers
Ik citeer:
“De gemeente Helmond wil huurders van de gemeentelijke panden en ruimtes tegemoet komen door tijdelijke opschorting van de huur. Steeds meer huurders van panden en/of ruimtes dreigen in de problemen te raken door de economische gevolgen van de Coronacrisis. Uitstel van betaling van de huur is één van de maatregelen die de gemeente treft om organisaties en verenigingen tegemoet te komen in deze onzekere tijden.”
“Om de ondernemers tegemoet te komen is er een aantal lokale maatregelen genomen die de ondernemer direct in zijn liquiditeitspositie kunnen ontlasten.
– Voor de gemeentelijke heffingen is uitstel van betaling mogelijk gemaakt.
– Er worden geen (dwang)invorderingsmaatregelen zoals aanmaningen en dwangbevelen verstuurd. Als u op korte termijn niet aan de betalingstermijn kan voldoen, heeft dat dus geen consequenties.
– Dit geldt voor alle reeds verstuurde aanslagen van gemeentelijke belasting: OZB, rioolheffing en evt. reinigingsrecht voor afvalinzameling, marktgelden, toeristen-, precario- en reclamebelasting.
– Nieuwe aanslagen van precario- en reclamebelasting die gepland waren voor juni worden in ieder geval uitgesteld tot na de zomer.”