Tuerlings: Jeugdraad
Laatst heb ik met iemand gesproken die lid was van de jeugdraad in haar stad. Daarbij rees bij mij meteen de vraag waarom we in Helmond geen jeugdraad hebben. Ik besloot hier mijn column aan te wijden. Zo kwam ik er achter dat het idee niet nieuw is.
In november 2015 werd door PvdA en D66 een breed gesteunde motie ingediend voor het onderzoeken van de mogelijkheid van een jeugdgemeenteraad, naar voorbeeld van onder andere Laarbeek, Tilburg en Oirschot. Een beetje in de bestuurlijke stukken zoeken, leert dat het idee voor Helmond al uit 2005 stamt en voor het eerst geopperd werd door het CDA. Een goede zaak dat er aandacht is voor de stem van jongeren en dat het binnen de Helmondse politiek niet een paradepaardje van maar één partij is.
Tot op heden echter, bestaat er, zoals eerder gezegd, nog geen politiek gericht jongeren-adviesorgaan binnen onze gemeente. In die vorm zal zo’n jeugdgemeenteraad er misschien ook niet direct komen, maar er worden wel goede stappen gezet om jongeren meer te betrekken bij de politiek. Dit is afhankelijk van onder andere de uitkomst van de begrotingsbehandeling donderdag 3 november. Het proces is dus in volle gang.
De jeugd zal als geen ander de effecten van het huidige beleid ervaren. Of het nu gemeentebeleid is of het beleid van de Rijksoverheid, we kunnen er niet omheen; Beleid van nu werkt door op generaties die nu nog in de schoolbanken zitten of zelfs nog in de wieg liggen. Zonder dat ze het weten, wordt hun toekomst voor hen ingevuld. Best idioot als je het mij vraagt, dat je als jongere niets te zeggen hebt over de wereld waarin je later je kinderen ziet opgroeien.
Stel u voor, er was een jeugdraad in uw jeugd en u had inspraak op het beleid van toen? Hoe anders had Nederland er uitgezien? Was de Mammoetwet in het onderwijs er geweest? Het afschaffen van de dienstplicht? Meer lokaal, een prachtig nieuw gebouw voor een bibliotheek terwijl steeds meer digitaal wordt? De omgevingswet die de komende jaren uitgerold gaat worden? Het klimaatbeleid voor 2050? Sportpark de Braak? Hoe anders had Helmond er nu uitgezien?
Vaak wordt gedacht dat het jongeren niet interesseert, dat ze niet bezig zijn met hun toekomst en ook helemaal niet de kennis hebben om daarover mee te praten. Voor sommigen geldt inderdaad mindere interesse in politiek, bestuur, beleid, in de toekomst. Een grote groep echter, heeft wel degelijk een mening en kan iets toevoegen, maar de weg naar het podium is een zeer lastige als je net van de basisschool af bent. Zelfs na de middelbare is die weg voor velen zó vol hobbels, dat ze een ander pad in slaan. Zonde, want er gaat niet alleen veel potentie verloren, maar ook een compleet ander perspectief op langetermijnbeleid. Juist voor dit perspectief zou de jeugd op voor hen relevante onderwerpen dus een stem in het Helmonds bestuur moeten krijgen.
Thomas Tuerlings
Burgercommissielid GroenLinks
8 reacties:
Hallo Thomas,
Dank voor je bijdrage.
Waar het gaat om de inbreng van jongeren ben ik het van harte met je eens. Het is om meer dan een reden van belang dat in de besluitvorming de mening van zo’n belangrijke groep in onze samenleving wordt meegenomen. Het instituut van een Jeugdraad kan daarbij zeker worden toegepast.
Maar Thomas, doen wij dit niet al een beetje in de vorm van Helmond Jong2Gether (http://www.helmond.nl/hjtogether) ? Wat is het verschil met een Jeugdraad?
Wat ik overigens wel vind is dat ik te weinig lees over de inbreng van deze groep, welke standpunten ze innemen over bepaalde onderwerpen en het waarom.
Zoals ik er tegenaan kijk is niet de naam het belangrijkste, maar vooral de manier waarop de jongere inwoner van onze zijn/haar invloed kan doen gelden bij bestuurlijke vraagstukken. Daar is volgens mij nog heel veel te winnen. 🙂
@Frans op maandag 31 oktober 2016 om 16:15:
Dank voor die naam van Helmond Jong2Gether. Ik kon er gisteren maar niet opkomen en hem ook nergens vinden. Ik dacht namelijk ook dat dat de jongerenraad van Helmond moest zijn.
Heel succesvol is dat niet denk ik. Ik hoor er in ieder geval niks van, maar ik ben dan ook wat ouder. 🙂 Een aantal jaar geleden zag ik ze toevallig een paar keer overdag in een kroeg met elkaar vergaderen. Negen of tien heel aardige jongens en meisjes die met een wat oudere begeleider gezellig drankjes deden. Als ik het goed begreep werd de begeleider en die drankjes van hun subsidie betaald. Zij vertelden me trots dat ze adviezen gaven aan de burgemeester en de wethouders. Zou kunnen natuurlijk…
@Thomas: Weet jij hoeveel subsidie Helmond Jong2Gether krijgt?
Neen Jan want Thomas maakt alle subsidies zelf op met oude wijn in nieuwe zakken verhaaltjes.
Eerst eens goed leren en dan pas meepraten is mijn devies; ik snak terug naar Leerling-Gezel-Meester periode toen werd een vak nog echt aangeleerd en mocht je pas meepraten als je iets had bewezen, de jeugd heeft alle wijsheid in pacht denken ze, nou laat me niet lachen, internet staat bol van de leugens en onwaarheden
@bert-jan op dinsdag 1 november 2016 om 12:27:
Meepraten kan ook heel leerzaam zijn.
@Sander Luisteren nog meer want zo vergaar je kennis en wijsheid en luister je tenminste niet naar (je eigen) geleuter.
Bekende spreuk: spreken is zilver en zwijgen goud
@bert-jan op dinsdag 1 november 2016 om 15:33:
Meepraten omvat luisteren.
@Frans op maandag 31 oktober 2016 om 16:15:
Hallo Frans,
HelmondJong2Gether was in hoofdzaak gekoppeld aan de maatschappelijke stage en gefaciliteerd vanuit de LEVgroep. Omdat het systeem van die stages veranderd is en de stages nu niet meer aan de orde zijn, is dus ook de aanwas voor HJ2G gestopt. Het is nog een kleine groep, de harde kern zeg maar, die nog actief is.
Met het oog op de ontwikkelingen van een nieuwe vorm van jeugdraad die nu gaande zijn, bestaat HJ2G nog wel, maar is de toekomst onduidelijk tot er meer concrete plannen vanuit de gemeente komen. Die plannen zijn dus in ontwikkeling, maar de situatie omtrent HJ2G en een toekomstige jeugdraad is dus nu nog niet uitgekristalliseerd.
Wellicht dat er weer meer reuring komt zodra de concrete plannen verschijnen!
Zoals ik de jeugdraad voor me zie, is dit een orgaan dat onafhankelijk van bijvoorbeeld de LEVgroep en maatschappelijke stages opereert.
@Jan de Vries op dinsdag 1 november om 10:12:
Over de subsidie is bij mij niet veel bekend. Denk dat dit ook niet echt noemenswaardig meer is, nu het tijdelijk op zo’n laag pitje staat.
@bert-jan op dinsdag 1 november 2016 om 12:27:
Al doende leert men. De jeugd heeft zeker niet alle wijsheid in pacht en over de kwaliteit van online informatie kunnen we inderdaad niet naar huis schrijven. Ik stel ook niet voor dat de jeugd een bindend adviesrol krijgt, maar input kan geven die meegenomen wordt in de besluitvorming.
“Most people do not listen with the intent to understand; they listen with the intent to reply.” – Stephen R. Covey.
Als de besturende generatie meer zou luisteren om de jeugd te begrijpen, dan zou er al veel veranderen.
@Thomas Tuerlings op woensdag 2 november 2016 om 12:35:
Met dank voor de reactie. Ben het er helemaal mee eens.