Tuerlings: Veiligheid
Veiligheid. Niet iets waar Helmond internationaal om bekend staat. Binnen Nederland heeft Helmond al lange tijd niet echt een positieve naam… De drugswereld is hier hardnekkig, maar helaas is dit geen Helmonds probleem. Het treft de complete regio, van Tilburg tot Venlo. Daar zou ik een aparte column over kunnen schrijven. Het thema van nu wordt ingegeven door de commissievergadering van afgelopen donderdag, 19 januari.
Een aspect van veiligheid waar Helmond namelijk wél positief om bekend staat, is de stadswacht. Niet de problemen uit het verleden rondom de organisatie, maar de impact van de stadswacht op het veiligheidsgevoel.
Daarbij geef ik wel meteen toe dat ik als puber niet zo blij met ze was als ik door het centrum fietste of kattenkwaad uithaalde. De impact die de stadswacht heeft op het veiligheidsgevoel, met name binnen de wijken, is zeer positief. Zeker na de flinke bezuinigingen van het Rijk op de politie, moet iemand zich inzetten voor de veiligheid op straat. De Helmondse stadswacht functioneerde zo goed dat gemeenten in de wijde omgeving van Helmond gebruik wilden maken van onze stadswachten. Aan de ene kant positief. Criminelen kijken immers ook niet op de grens van een gemeente. Aan de andere kant erg lastig om het nog in goede banen geleid te krijgen. Om praktische overwegingen gaat de stadswacht zich in de toekomst richten op een beperkter gebied, waarbij nog niet besloten is of dit gebied enkel Helmond zelf is, of dat ook de Peelgemeenten hieronder vallen.
Een ander vraagstuk is het controleren van betaald parkeren. Voor velen een doorn in het oog. Met de veranderingen die vanuit het Rijk opgelegd worden, namelijk dat de stadswachten officieel gediplomeerd BOA’s (buitengewoon opsporingsambtenaar) worden, verandert ook hun takenpakket. De stadswacht wordt professioneler en gaat zich scherper inzetten op veiligheid. Meer aanwezigheid in de wijken staat voorop. Bij de laatste begroting werd een motie aangenomen om de hardrijders in woonwijken en met name in de buurt van basisscholen aan te pakken. Ook dit gaat waarschijnlijk onder het takenpakket van de stadswacht vallen. Het werk wordt dus een stuk serieuzer van aard. Controleren of iemand wel die ene euro in de meter gegooid heeft, valt dan een beetje buiten de boot. Wie deze taak dan weer over zal nemen, is nog de vraag. Maar dat parkeermeters weinig bijdragen aan de veiligheid staat wel vast. Ik ben ooit tegen zo’n ouderwetse parkeermeter aangelopen als kind. Geen fijne ervaring, want die krengen zijn hard!
Al met al lijken we richting een stadswacht te gaan die beter ingebed is op het sociale vlak, bestaat uit gediplomeerde BOA’s en meer impact heeft op het gevoel van veiligheid op straat. Of ze dit dan doen vanuit een aparte stichting of als onderdeel van de gemeente is uiteindelijk bijzaak en slechts een klein deel van het verhaal. De veiligheid gaat er op vooruit en daar gaat het tenslotte om. Hulde voor het werk wat de stadswacht verricht! Zeker als ze straks niet meer voor het parkeergeld hoeven zorgen 😉
Thomas Tuerlings
Burgercommissielid GroenLinks
8 reacties:
In het artikel staat dat burgers blij zijn met de stadswacht? Nou, sorry hoor, ik moet de eerste nog spreken die hier positief over is, ben ze nog niet tegen gekomen! Gewoon afschaffen die Melkert banen, voegen niets meer toe dan ergernis!
Zo blij ben ik er ook niet mee. Zo’n eikel probeerde mij wijs te maken, nadat hij een parkeerboete had uitgeschreven, toen ik onderwijl een kaartje was halen, dat ik eerst een kaartje moest halen en daarna pas mijn auto in het parkeervak mocht zetten. De reden was dat ik nu al geparkeerd stond. Ik kon hem niet overtuigen. Hij heeft het mij tot 3x toe gezegd. Sukkels.
Degene die roept dat Helmonders blij zijn met de stadswachten, leeft naar mijn mening buiten de realiteit. Iets wat de dames en heren die politiek bedrijven doorgaans een handje van hebben.
Probleem van die hele stadswachten is dat ze erg belerend overkomen en een onprettige toon opzetten. Dat dit doorgaans ook nog eens in niet al te best Nederlands is, helpt natuurlijk ook niet mee. En dan gaat zo’n Melketeer tegen beter weten in alles wat krom is, recht proberen te praten. Nee, dat wil er bij de inwoners niet in. Je kan zo’n machtswellustig persoon wel een uniform aan trekken maar dat wil nog niet zeggen dat ze professioneel zijn. Zelf heb ik 2x met zo iemand te maken gehad, het was volkomen hilarisch. Er was geen touwe vast te knopen aan de onzin die hij aan het verkondigen was. Ik denk dat 99,9% van de inwoners die hele handel het liefst zo snel mogelijk wil afschaffen.
Stadswachten krijgen teveel opdrachten mee wanneer ze op pad gaan.
Ze willen scoren voor hun meerderen. Foute boel dus.
Stuur ze met 1 opdracht de wijken in :
De eerste de beste die ze tegenkomen vragen ze dan : Wat kunnen wij vandaag het beste doen , volgens U ?
Laat de inwoners spreken en de stadswachten dit kenbaar maken aan de leiding !
Kunt u in één zin samenvatten wat de moraal ven het verhaal is? Ik weet dat het artikel over stadswachten gaat, maar welk punt wilt u nu precies maken? Of is het bedoeld als politieke weblogvulling?
@Erik dat laatste want hij en zijn partij doen alleen maar aan politiek geblaat maar daadkracht ho maar
Ik vind het een goed artikel en ben het er grotendeels mee eens. Natuurlijk vindt niemand het leuk om beboet te worden als ze iets fout doen. Maar ik vind dat regels die we met elkaar afspreken ook gehandhaafd moeten worden. Anders moeten we de regels afschaffen. Klagen over wie de regels voor alle inwoners handhaaft, politie of stadswacht, is te gemakkelijk!
Zou het niet een idee zijn om de stadswacht op een of andere manier onderdeel van de politie te maken? Daar horen ze toch eigenlijk bij.
@Tineke T op dinsdag 24 januari 2017 om 08:16:
Stadswachten als flitsagenten, in Duitsland is het al praktijk, lekker op de lucratiefste plekken geld voor de gemeente binnen harken (A270 kruising enz)