8reacties

Tuerlings: Veiligheid

Veiligheid. Niet iets waar Helmond internationaal om bekend staat. Binnen Nederland heeft Helmond al lange tijd niet echt een positieve naam… De drugswereld is hier hardnekkig, maar helaas is dit geen Helmonds probleem. Het treft de complete regio, van Tilburg tot Venlo. Daar zou ik een aparte column over kunnen schrijven. Het thema van nu wordt ingegeven door de commissievergadering van afgelopen donderdag, 19 januari.

Een aspect van veiligheid waar Helmond namelijk wél positief om bekend staat, is de stadswacht. Niet de problemen uit het verleden rondom de organisatie, maar de impact van de stadswacht op het veiligheidsgevoel.

Daarbij geef ik wel meteen toe dat ik als puber niet zo blij met ze was als ik door het centrum fietste of kattenkwaad uithaalde. De impact die de stadswacht heeft op het veiligheidsgevoel, met name binnen de wijken, is zeer positief. Zeker na de flinke bezuinigingen van het Rijk op de politie, moet iemand zich inzetten voor de veiligheid op straat. De Helmondse stadswacht functioneerde zo goed dat gemeenten in de wijde omgeving van Helmond gebruik wilden maken van onze stadswachten. Aan de ene kant positief. Criminelen kijken immers ook niet op de grens van een gemeente. Aan de andere kant erg lastig om het nog in goede banen geleid te krijgen. Om praktische overwegingen gaat de stadswacht zich in de toekomst richten op een beperkter gebied, waarbij nog niet besloten is of dit gebied enkel Helmond zelf is, of dat ook de Peelgemeenten hieronder vallen.

Een ander vraagstuk is het controleren van betaald parkeren. Voor velen een doorn in het oog. Met de veranderingen die vanuit het Rijk opgelegd worden, namelijk dat de stadswachten officieel gediplomeerd BOA’s (buitengewoon opsporingsambtenaar) worden, verandert ook hun takenpakket. De stadswacht wordt professioneler en gaat zich scherper inzetten op veiligheid. Meer aanwezigheid in de wijken staat voorop. Bij de laatste begroting werd een motie aangenomen om de hardrijders in woonwijken en met name in de buurt van basisscholen aan te pakken. Ook dit gaat waarschijnlijk onder het takenpakket van de stadswacht vallen. Het werk wordt dus een stuk serieuzer van aard. Controleren of iemand wel die ene euro in de meter gegooid heeft, valt dan een beetje buiten de boot. Wie deze taak dan weer over zal nemen, is nog de vraag. Maar dat parkeermeters weinig bijdragen aan de veiligheid staat wel vast. Ik ben ooit tegen zo’n ouderwetse parkeermeter aangelopen als kind. Geen fijne ervaring, want die krengen zijn hard!

Al met al lijken we richting een stadswacht te gaan die beter ingebed is op het sociale vlak, bestaat uit gediplomeerde BOA’s en meer impact heeft op het gevoel van veiligheid op straat. Of ze dit dan doen vanuit een aparte stichting of als onderdeel van de gemeente is uiteindelijk bijzaak en slechts een klein deel van het verhaal. De veiligheid gaat er op vooruit en daar gaat het tenslotte om. Hulde voor het werk wat de stadswacht verricht! Zeker als ze straks niet meer voor het parkeergeld hoeven zorgen 😉

Thomas Tuerlings
Burgercommissielid GroenLinks