Tuerlings: Zomerbezinning
Sinds vorige week is het voor het grootste deel van politiek Nederland zomervakantie. Even geen raadsvergaderingen en besluitvorming. Afgelopen twee maanden hebben we in de raad in flink tempo de vertraging door het coronavirus geprobeerd in te halen. Na zo’n 8 weken waarin bijna iedere avond gevuld was met politiek, is even een paar weken zonder vergaderingen een fijne afwisseling. Niet alles in gemeenteland ligt echter stil. De ambtelijke organisatie bijvoorbeeld, werkt gewoon door, zij het met wat minder aanwezig personeel. Ook onze columns voor de weblog en de Loop lopen door. In de zomermaanden probeer ik mijn columns meestal wat luchtiger te houden, maar nu moet me toch een verhaal van het hart.
Het gaat over Jantje (niet zijn echte naam). Jantje wordt door zijn omgeving, op school door zijn klasgenootjes en bij zijn sportclub door de anderen in zijn team, hard aangepakt. Bijna dagelijks worden er dingen tegen Jantje gezegd die hem kwetsen. Woorden kunnen pijn doen en dat weet Jantje inmiddels maar al te goed. Voor het coronavirus kwam, was het voor Jantje al zwaar maar toen door corona het meeste thuis via de computer moest, kreeg hij van zijn leeftijdsgenootjes nog veel meer naar zijn hoofd. Lange tijd heeft Jantje het over zich heen laten komen maar vlak voor de zomervakantie was de maat vol en stapte Jantje naar zijn juf om aan te geven dat hij gepest wordt. Tot groot verdriet van Jantje zei de juf dat het vast niet zo bedoeld was en dat ze er daarom niks mee ging doen. Toen hij bij zijn coach aan kwam met het verhaal, begon die te lachen, maakte een vervelende grap over hem en zei dat hij zich niet zo moest aantellen. Ten einde raad stapte Jantje naar zijn ouders. Ook daar kreeg hij te horen dat hij zich aanstelde en dat zijn vriendjes het echt niet vervelend bedoelden. Toen ik dit verhaal hoorde, was ik sprakeloos. Wat kun je dan als buitenstaander?
We zien allemaal wel in dat het niet gaat om de intenties van degene die kwetst, maar om hoe het ervaren wordt door degene die zich gekwetst voelt. Ondanks alle campagnes tegen kwetsen, gebeurt het helaas nog heel veel. De zomervakantie vormt voor veel gekwetste kinderen een welkome afwisseling, omdat ze de pesters een beetje kunnen ontlopen. Ik hoop dat deze vreemde zomervakantie voor iedereen een tijd van bezinning mag zijn.
Fijne zomer!
Thomas Tuerlings
Fractievoorzitter GroenLinks
4 reacties:
Thomas, dank voor deze column.
Het verhaal van ‘Jantje’ is zeer herkenbaar.
Laten we meer naar elkaar omkijken en respecteren dat we niet allemaal hetzelfde zijn.
Groetjes Dirk
Fijn dat je dit trieste verhaal deelt met ons, Thomas. Je vraagt terecht aandacht voor een probleem dat zelfs jonge levens kan bedreigen. Hopelijk heb je op watvoor manier ook “Jantje” kunnen helpen. (Ik verwijs nu even naar het verhaal over Lady Butterfly hier op de weblog, ook een mens die alleen stond, maar door de schrijver van het verhaal, toch mocht ervaren wat menselijkheid is.)
Tot slot wens ik de raad en bestuur een welverdiende vakantie! Groet, Jeanne
Deel van het probleem is dat pesters niet altijd doorhebben dat ze pesten. Alleen het slachtoffer zelf weet hoe bepaalde opmerkingen/gedragingen overkomen, maar die weet dan weer niet hoe ze bedoeld zijn.
Deel van de oplossing is dan ook met elkaar praten op voet van gelijkwaardigheid, juist ook in situaties waarin je elkaar niet goed aanvoelt. Dat is een basisvaardigheid waar de juf van Jantje net zo veel aandacht aan zou moeten besteden als aan taal en rekenen.
Goed verhaal! Pesters zijn eigenlijk zelf de zwakke partij, wie pest moet nog veel leren.
Nu ik je toch ‘aan de lijn’ heb 😉:
GroenLinks heeft zich enorm vergist in ‘biomassa.’ Het blijkt zeer vervuilend en ongeschikt als vervanger van fossiele brandstoffen. Toch heeft GroenLinks jarenlang biomassa gepromoot, het is zelfs in gang gezet en onze samenleving moet nu zeer veel geld betalen voor dit geflopte biomassaproject.
Klopt het dat GroenLinks zich enorm vergist heeft en mede veroorzaker is van de onbruikbare en peperdure biomassahype?
Onze samenleving en met name de industrie heeft energie nodig en windmolens en zonne-energie leveren maar 15%. Dat betekent dat alle energie nu (ook voor electrische auto’s) voor 85% als vanouds van fossiele brandstoffen komt. Dus onze stad en het hele land moet het hebben van gas. Klopt dat? Ja, ook ik hoop dat we ooit stapjes zetten in alternatieve energiebronnen.