Van de Brug: "Helmond groenstad"
De vakantieperiode voor politiek Helmond is weer aangebroken en loopt deze maand alweer op zijn eind. Voor mij persoonlijk betekent dat; weer even bijkomen van alle hectiek van het afgelopen halfjaar en je weer klaarmaken voor het komende halfjaar tot december. Dit ritueel herhaalt zich dan weer in december.
Voor velen onder ons is het uiteraard de ideale tijd om op vakantie te gaan. Ook ik mag me onder de gelukkigen prijzen die dit jaar weer met vakantie zijn geweest. Het leuke van op vakantie gaan, is dat je op plaatsen komt, waar je nog nooit eerder bent geweest en daar ideeën opdoet waar we wellicht ook als stad iets aan zouden kunnen hebben.
Neem nou bijvoorbeeld de staat van het groenonderhoud hier in Helmond en vergelijk dat eens met de plaats waar je op vakantie bent. In mijn beleving valt er dan enorm veel te verbeteren in onze stad.
Waar ik in Oostenrijk vrijwel overal fraai aangelegde bloemenperkjes en mooie kleurrijke rotondes tegenkom, mensen met zorg aan het werk zie in het openbaar groen, daar vind ik in Helmond juist overvloedig “Groen”.
“Groen” waar het mijns inziens niet groen hoort te zijn, zoals bijvoorbeeld op het trottoir en op de straten. Waar bijvoorbeeld de Brandevoortse Dreef in Brandevoort uit zou kunnen blinken in een mooie kleurrijke loper van bloemen, is het nu (op z’n Hellemonds) een rawazie van onkruid. Ik vraag me af wat voor invloed dit heeft op potentiële huizenkopers en bedrijven die juist willen investeren in Helmond?
Als ik dan navraag doe bij onze ambtenaren waarom onder andere dit stukje “groen” niet beter bijgehouden kan worden, dan krijg ik het schriftelijke antwoord; dat het juist mooi is dat er onkruid staat i.v.m. ecologische structuurzone. Zij wisten mij zelfs nog te vertellen dat de gemeente maar liefst 30 kilo gratis zaad heeft ontvangen om juist dit soort onkruid hier te kweken. Ben benieuwd wie dit geschonken heeft? Dit zou insecten en vlinders moeten aantrekken wat dan weer een mooi gezicht zou zijn voor de passanten van deze verkeersader.
Nou vraag ik me toch echt af wat de toegevoegde waarde hiervan is en wat de automobilisten hiervan zien, afgezien dan van die talloze insecten die zich te pletter gevlogen hebben tegen de voorruit van hun auto.
En waar is de plantsoenendienst in Helmond? Het is lang geleden dat ik iemand van de gemeente of namens de gemeente met “zorg” in het “groen” heb zien werken. En als er dan al gewerkt is, dan is dat zeker NIET met zorg. Stukken “groen” waar ze niet met de zware machines bij kunnen komen worden, gemakshalve overgeslagen en het groen wat er dan wel afgemaaid is, blijft gewoon liggen, zodat hele trottoirs en straten vol met afgemaaid groenafval liggen. Ik erger mij persoonlijk hier “groen” en geel aan! Kan dit niet anders?
Verwaarlozing van het openbaar groen, leidt mijns inziens onherroepelijk tot verloedering in de breedste zin van het woord. Waarom zou je van inwoners verwachten dat zij netjes met hun omgeving omgaan, als de gemeente dit zelf nalaat te doen?
Wanneer gaat de gemeente dit eens een keer oppakken? Dit omdat de ergernis breed gedragen wordt in onze stad.
En wat te bedenken van nieuwe initiatieven op het gebied van groenonderhoud?
Misschien is het een idee om de middenbermen/rotondes te laten adopteren door bedrijven die dan de aanleg/onderhoud voor een bepaalde periode voor hun rekening nemen in ruil voor een beperkte reclame-uiting voor dit bedrijf? Wellicht zijn er inwoners in onze stad die niets om handen hebben en toch graag iets willen doen op vrijwilligersbasis in het gemeentelijk groen? Waarom zouden we hier als gemeente geen gebruik van maken? En zo zijn er nog talloze andere ideeën te verzinnen.
Kortom veel werk aan de winkel om van Helmond op “groen” gebied een aantrekkelijke stad te maken en vooral te houden. Laten we er dan eens serieus over na gaan denken hoe we dit kwalitatief beter kunnen gaan regelen binnen de huidige financiële middelen.
8 reacties:
In het kader van alles moet goedkoper is ook het fatsoenlijke groenonderhoud gesneuveld. Ben het er mee eens dat dit anders zou kunnen en eigenlijk ook zou moeten.
Ben dan wel benieuwd hoe dit zal gaan gebeuren. De ervaring leert veel dat voor de inwoners belangrijk wegbezuinigd wordt om prestigeprojecten die de inwoners niet belangrijk vinden te kunnen laten doorgaan.
[quote]Misschien is het een idee om de middenbermen/rotondes te laten adopteren door bedrijven die dan de aanleg/onderhoud voor een bepaalde periode voor hun rekening nemen in ruil voor een beperkte reclame-uiting voor dit bedrijf? [/quote]
Ik denk dat dit een goed plan is. Zeker in deze tijd van bezuinigen. Je moet er dan wel van op aan kunnen dat dit ook goed blijft gebeuren.
Beste Serge,
Naar aanleiding van nieuwsberichten dat o.a. Utrecht rotondes ging laten ‘adopteren’ door bedrijven, heb ik begin dit jaar navraag gedaan bij onze ambtenaren in Helmond. Een goed idee van elders kan natuurlijk ook voor Helmond een goed idee zijn!
Zij wisten me toen te vertellen dat de kosten van het onderhoud van rotondes erg laag (zelfs: te verwaarlozen zijn), en dat de extra inspanningen (afspraken maken met bedrijven, controleren ivm verkeersveiligheid etc) waarschijnlijk meer kosten met zich meebrengt dat dat er bezuinigd kan worden. Blijkbaar hebben we hier in Helmond te weinig rotondes (ca. 25)en andere beperkende voorwaarden (op het gebied van reclame-uitingen) voor dit soort initiatieven.
Maar in het kader van het stimuleren van de lokale ondernemers liggen er misschien wel kansen.
Ik deel graag de toen verkregen informatie met je, en wie weet kunnen we er samen in optrekken.
Overigens: ben met vakantie in de Dordogne, en hier is de groenvoorziening prachtig: en puur natuur!
Groetjes,
Martijn van Stratum
Burgercommissielid Commissie RF
Fractie SDOH-D66-HelmondseBelangen
Lid van D66 Helmond
de provincie Noord-Brabant stelde dit jaar gratis 30 kilo gemengdzaad ter beschikking. Bestemt om “groen” te kweken waar bijv. vlinders en andere ecologische – biologische fauna hun voordeel mee zou doen. Voor de één is het onkruid en voor de ander is het “smullen”.
Tja een mooi aangeharkt voortuintje met bloemenperkje erin …………. is anders als de uitgroei van dat gratis mengzaad! T’s maar waar je van houdt.
Goed plan om burgers in hun buurt kleine stukjes groen bij te laten houden. Stukjes die zij dan ‘adopteren’. Dat gebeurt elders in Nederland wel vaker. Er zijn mensen die het heel leuk vinden, je krijgt betrokkenheid met de buurt, het spaart kosten en het blijft bijgehouden.
Ik weet trouwens dat het nu in Helmond ook al wel gebeurt. Dat wordt oogluikend toegestaan want officieel mag het niet.
Helmond Groenstad? Tja, onkruid genoeg.
Als ik bij mij in Helmond-Noord kijk, dan kan ik de paardeweg al bijna niet meer zien door al het groene onkruid. Het echte groen wordt al jaren zeer goed bijgehouden, beter gezegd,kort gesnoeid. In Noord zijn rondom het kanaal ter hoogte van Wijkcentrum de Terp een tijd geleden alle struiken weggehaald waardoor o.a. de talrijke vogels het nakijken hebben. In een paar jaar tijd is de hele flora en fauna daar weggesnoeid en veelal betegeld. Ga ook eens kijken bij velen in de voortuinen, steen en nog eens steen. Bij steeds meer mensen begint de tuin op een aangelegde parkeerplaats te lijken waarop een paar zielige plantenbakjes staan. Bij sommige zou de naam kerkhof met daarop het bord rust in vrede niet misstaan.
Dus dames en heren, de gemeentewerkers doen hun best, net als in toenemende mate, onze inwoners om er een mooi stukje Helmond van te maken waarin je alleen nog maar begraven hoeft te worden. Een steen en een krans erbij en je hebt je begrafeniskosten van de DELA uitgespaard. Begraven worden op je eigen stukje kerkhof, goedkoop en efficiënt. En dan vinden ze het gek dat steeds meer wijken bij enorme hoosbuien onder water komen te staan. Logisch hé, als er straks geen struiken, gras en tuinen meer zijn en alleen nog maar beton? Ik denk altijd maar zo: “Een tuin van steen, een hart van steen, altans voor de natuur dan. Conclusie, we graven straks ons eigen graf. Veel wijken, vooral Helmond-Noord zijn hier een goed voorbeeld van.
Indien u mijn verhaal niet als aannemelijk beschouwd, Klikt u dan maar eens op deze link en bekijk het eens zo fraaie Helmond-Noord:
http://www.moerstaal.nl/homepageoud/show/pagina.php?paginaid=267777&c=72e4aa92
Wim van den Broek mailde ons onderstaande foto van de overhangende takken op Oostende (vlak bij het kanaal) waar het voormalige PTT-terrein was.
Zijn begeleidende tekst:
Rood voor Volksbelang.
Jaarlijks probleem en het wachten is tot er wat gebeurd. Het nieuwe schooljaar staat op beginnen. Of moeten er kamerleden voor komen?
Zo vraag ik me af wie er verantwoordelijk is voor de groenstrook langs het spoor tussen station Brandevoort en station ’t Hout.
Daar staat een geluidswal met ik schat 1000 (ja, 1000!) zonnepanelen. Maar als die voor zo’n 60 tot 70% begroeid zijn! zal de opbrengst daarvan ook wel drastisch teruglopen…