Van de Brug: Helmond met glasvezel!
In de afgelopen raadsvergadering hebben we het collegevoorstel besproken met betrekking tot de borgstelling voor de financiering van de aanleg van een glasvezelnetwerk door E-Quest.
Dit Helmondse bedrijf durft het in deze tijd van economische tegenwind aan, om heel Helmond in fases te voorzien van een glasvezelnetwerk. Mede omdat het benodigde aantal aanmeldingen voor glasvezel van 30-procent niet werd behaald, is aan de gemeente een borgstelling gevraagd en dit voorstel werd door het college onlangs aan de raad voorgelegd.
De VVD is enthousiast over het feit dat een Helmonds bedrijf het risico durft te nemen om juist nu zo’n grote investering te doen. Toch hebben wij geworsteld met het verstrekken van een borgstellingkrediet en zijn wij niet over één nacht ijs gegaan.
Wij vroegen ons namelijk af in hoeverre je als gemeente een actieve rol dient te spelen in het realiseren van een glasvezelnetwerk door een private partij.
Daarnaast hadden wij onze bedenkingen over de borgstelling en de daarbij behorende risico’s. En dan met name het risico dat we zouden lopen tijdens de aanleg van het netwerk. De gemeente zou namelijk pas een hypothecaire zekerheid krijgen nadat het glasvezelnetwerk aangelegd zou zijn en niet ten tijde van de aanleg.
De nadelen die dit voorstel met zich meebracht hebben wij binnen de fractie uitgebreid afgewogen tegen de voordelen die glasvezel zou kunnen bieden.
De mogelijkheden van glasvezel zijn legio en het belang van snelle internettoepassingen wordt steeds groter!
Denk hierbij bijvoorbeeld aan; toepassingen in de slimme zorg, dit zal in de toekomst namelijk steeds belangrijker worden zoals elektronisch spreekuur of het begeleiden van operaties op grote afstand tot het ondersteunen van thuisrevalidatie en denk verder aan toepassingen voor kenniswerkers, thuiswerkers, en studenten.
Willen we ons als stad blijven onderscheiden en klaar zijn voor de toekomst dan is het belangrijk dat Helmond voorzien gaat worden van een glasvezelnetwerk. Zoals de wethouder al aangaf; een glasvezelnetwerk zou net zo goed tot de basisvoorzieningen van een stad moeten behoren als riolering, waterleiding, gasleidingen, etc..
Daar komt bij dat dit netwerk een zogenaamd “open” netwerk wordt, zodat ook andere aanbieders van snelle internetdiensten hier gebruik van kunnen maken.
Kortom: een mooie mogelijkheid om onze stad te voorzien van een glasvezelnetwerk zonder dat er gemeenschapsgeld bijgelegd moet worden.
De voordelen die glasvezel met zich meebrengen, gaven voor ons dan ook de doorslag om in te stemmen met het voorstel.
10 reacties:
Jammer alleen dat het weer allemaal veel duurder is… en dat in deze slechte tijden waarin voedselbanken en schuldsaneringen nodig zijn…
Klorriemorrie: dan heb jij je niet laten voorlichten….. Abo bij Breedband voor meer internetsnelheid, meer tv-kanalen, meer telefoon is voor mij ca. 10 euro per maand goedkoper als UPC ….. Tja, en UPC faalt zwaar met hun kwaliteit!!! Dan is voor mij de keuze niet zo moeilijk…. In deze tijd is ook een tientje per maand de moeite waard!
Ja Dinges, dat tientje goedkoper is natuurlijk voor het duurste abonnement van UPC. Ikzelf kan al jaren goed internetten met het goedkoopste abonnement van UPC. De meeste Helmonders hebben hier ook meer dan genoeg aan, maar ze trappen in de verkooppraatjes van UPC.
Ik denk dat de toekomstige mogelijkheden niet alleen facultatief zullen zijn, maar dat glasvezel een must voor iedereen zal blijken te zijn. Daar kan geen koperen (coax-)kabel tegen op. Vooruit Helmonders, niet zo behouden en maak nu gebruik van de aansluitmogelijkheden. Uiteindelijk moeten we er allemaal aan.
Ervaringen in o.a. Geldrop en Eindhoven zijn helemaal niet zo positief. Dat ‘nodig’ hebben valt ook wel mee. Met de coax kan nog heel veel hoor, zeker met de nieuwe standaarden (Docsis). Maar ach, we hebben er dan weer een mooi prestige object bij… Dat de VVD hier voor is begrijp ik ook wel, die zijn immers bekend met de gouden formule: winst privatiseren en verlies collectiveren. Van de eventuele winst ziet de gemeente immers niets terug, maar een eventueel verlies en de gemeente kan op haar garanties worden aangesproken. Als de 30% niet gehaald is, zegt dat toch genoeg!
Het kan ook anders:
Opgegroeid in Helmond woon ik alweer 30 jaar in Nijmegen, de laatste 10 jaar in een Centraal Wonen Project waar bewoners samen een vereniging vormen en gemeenschappelijke voorzieningen (wasmachinruimtes, ontmoeringsruimte etc.) en activiteiten (zoals tuindagen en een wekelijkse borrel) delen.
Samen met enkele andere CW projecten hebben we een stichting CWNetwerk opgericht waarbinnen de bewoners zelf het glasvelnet hebben aangelegd.
Inmiddels hebben we al bijna twee jaar tegen kostprijs een supersnelle glasvezel.
Met een kleine 500 aansluitingen waren er met name op telefoniegebied interessante voordelen uit te onderhandelen met diverse aanbieders. Voor TV ligt dat nog wat moeilijker omdat dat nog op te kleine schaal via internet wordt aangeboden maar daar gaat binnenkort vast verandering in komen.
Zoals je kunt zien via de link naar youtube hieronder was het een gezellige graafdag in mei 2009 waarbij vtijwel elke bewoner op zijn eigen manier betrokken was: voor het grvaen, voor eten en drinken, om op kinderen te passen of om te fotograferen en te filmen:
http://www.youtube.com/watch?v=UsuWiGLUiJA&feature=g-upl
Zelf ben ik blij dat er binnenkort glasvezel bij mij aangelegd gaat worden. Alleen al om het feit dat ik dan een vrije keuze krijg tussen de huidige monopolist UPC en de nieuwe aanbieder. Hopelijk krijgen we met 2 partijen meer concurrentie.
In mijn situatie met internet en digitale HD-tv zit ik vast aan UPC omdat fatsoenlijk HD-beeld niet via ADSL mogelijk is. En over hun waardeloze mediabox ben ik al helemaal niet te spreken. Glasvezel biedt mij hetzelfde, zo niet meer voor dezelfde prijs dus ik ga het zeker een jaar proberen. Hopelijk bevalt het en kan ik UPC voor altijd vaarwel zeggen.
Dinges.. Wat betaal jij dan als ik vragen mag? Ik ben bij UPC weg gegaan vanwege de slechte service.. Ik betaal bij online voor mn telefoon én internet 30 euro.. Ik heb niet veel te besteden en hoef ook geen dure internet.. dat is leuk voor bedrijven.. 😉
(Docsis) is alweer oud nieuws.
Glasvezel internet is beslist niet nieuw. In Azië wordt glasvezel al langer gebruikt. Wat dat betreft wordt de uitrol van glasvezel internet in Nederland ook een geweldige inhaalslag en dat in zo’n modern land.
Eigenlijk hoort het gewoon ook bij een huis in deze moderne tijd, vind ik, net als water, elektriciteit en gas.
En het gaat niet alleen over up- en download snelheid, maar er past gewoon waanzinnig veel data tegelijkertijd door glasvezel. Daardoor kunnen er dus veel meer toepassingen gerealiseerd worden. Is goed voor de Nederlandse infrastructuur en daardoor ook voor de economie.
Één glasvezelkabel bestaat uit vele glasvezelkabeltjes.
Enkele voordelen van glasvezel ten opzichte van koperdraad zijn:
– In glasvezelkabels wordt informatie als lichtsignalen verstuurd. Het aan en uit knipperen van het lichtsignaal komt overeen met de elektrische pulsjes die door koperen verbindingen gestuurd worden. Op deze manier wordt informatie “binair”, dus in een patroon van eenen en nullen, gecodeerd.De frequentie van lichtpulsjes in glasvezelverbindingen ligt veel hoger dan de frequentie van elektrische pulsjes in koperverbindingen. Daardoor kan er per seconde veel meer informatie door een glasvezelverbinding dan door een koperen verbinding.
– je er kunt grote afstanden mee overbruggen. In koperverbindingen neemt de kwaliteit van het signaal snel af naarmate de lengte van de kabel toeneemt.
– Een enkele, kleine glasvezelkabel kan evenveel informatie vervoeren per seconde als een dik, groot pak koperen kabels bij elkaar. Dat is prettig bij het aanleggen van glasvezel internet en het is helemaal een groot voordeel als er netwerkverbindingen moeten worden gemaakt op plekken waar de ruimte beperkt is.
– goedkoper materiaal
– goedkoper om aan te leggen
– veel snellere gegevensvervoer
– ongevoelig voor elektromagnetisme heeft geen invloed op de werking
Een signaal door een glasvezel wordt niet zo erg geremd door de kabel zelf dan een signaal door een koperdraad. Daarom hoeft een signaal niet zo vaak en niet zo sterk versterkt te worden dan een signaal door een koperdraad.
de aanleg van de glasvezelkabel Rijnlaan Brouwhuis