Van den Bogaard: verkleinen tweedeling
Het gaat de goede kant op in Helmond, maar in een aantal wijken zijn er gezondheidsachterstanden die het gevolg zijn van sociaaleconomische verschillen. In Helmond is er een tweedeling ontstaan tussen de oudere binnenstadswijken en de buitenwijken. Kansenongelijkheid is wat D66 betreft onacceptabel. Zeker als er kinderen in het spel zijn. Ongeveer 7.500 huishoudens in Helmond leven rond het bestaansminimum. Daaronder vallen een paar duizend kinderen. Vaak zien we dat armoede overgaat van generatie op generatie.
Steeds duidelijker vormt opleiding daarbij de belangrijkste verklaring voor dit verschil. Hoogopgeleide en laagopgeleide Helmonders verschillen in werkzekerheid, gezondheid, levensverwachting, optimisme en vertrouwen in politiek en overheid. Uit onderzoek van kennisplatform BrabantKennis blijkt dat deze tweedeling steeds groter wordt. Hoog- en laagopgeleiden leven langs elkaar in plaats van met elkaar. Relatief veel gezinnen in Helmond, vaak ook met kinderen, leven in armoede of hebben grote schulden. De sociale atlas van Helmond laat zien dat er grote verschillen zijn tussen Helmondse wijken op het vlak van gezondheid, kansen en de levensverwachting van mensen. D66 vindt het belangrijk dat er ingezet wordt op het verkleinen van de grote welvaarts- en gezondheidsverschillen tussen wijken. Dit vraagt dan ook om actie.
Deze negatieve trend willen we doorbreken door een meer integrale, preventieve en effectieve aanpak, zodat we kansen en perspectief bieden voor iedere Helmonder. In Helmond pakken we dit aan door slim gebruik te maken van bestaande voorzieningen en bewoners op te zoeken daar waar ze zijn (zoals in een speeltuin of buurthuis) en door gebruik te maken van de goede contacten die bijvoorbeeld buurtsportcoaches hebben. Door het benutten van de professionals in de wijk creëer je beweging. Een ander belangrijk uitgangspunt is dat de gemeente samenwerkt met allerlei maatschappelijke organisaties en professionals in de wijken, waarbij de gemeente vooral regisserend en steunend aanwezig is. Het echte werk wordt gedaan door de buurtsportcoaches, de healthy sisters en allerlei andere professionals en initiatieven. Die steunen we door subsidies beschikbaar te stellen.
Opleidingsniveau bepaalt ook de gezondheid en levensverwachting van mensen. We kunnen niet accepteren dat mensen in Helmond-Oost gemiddeld zeven jaar korter leven dan in Stiphout of Dierdonk. De aanpak van sociaaleconomische gezondheidsverschillen vraagt om stevige inzet en een lange adem. Daarom trekt de gemeente € 1,3 miljoen uit voor wijkpreventieplannen en de uitvoering hiervan in onze aandachtswijken Helmond-Noord, Helmond-West, Helmond-Oost en de Binnenstad. Hiermee werken we met gerichte investeringen aan de gezondheid en het perspectief van mensen.
Jochem van den Bogaard
Raadslid D66 Helmond
17 reacties:
Hulpmiddel : die geplande 37 miljoen voor het nieuwe stadhuis gebruiken !!!
Dag Jochem, een goed plan dat ik van harte ondersteun! Maar….. wil dit plan slagen, dan moet er wel wat veranderen in de houding en het gedrag van het stadsbestuur/de gemeenteraad. Het is mijn ervaring dat het niet schort aan professionals in de wijk, maar wel aan faciliteiten! Ik ben zelf eens gevraagd Nederlandse les te geven aan nieuwkomers met een verblijfstatus. De LEV-groep organiseerde dit. Ik zou dit op vrijwillige basis (dus onbezoldigd) moeten doen! Geen probleem, met liefde! Maar.. het lesprogramma zou ik zelf moeten ontwikkelen. Ook geen probleem! Maar… budget voor boeken (grammatica/woordenboek) en schrijfmaterialen voor deze ‘studenten’ was er niet. En daar kon de LEV-groep niet in voorzien, noch een aanvraag voor indienen bij de gemeente Helmond. Met andere woorden: zoek het zelf maar uit. Daar heb ik voor gepast omdat lesgeven zonder studiefaciliteiten voor deze groep geen enkele zin zou hebben. Verloren tijd!
Ik hoop van harte Jochem, dat jij en jouw politieke achterban hier lering uit trekken. Je kunt iets op de rails zetten met professionals, maar als dat verder niet gefaciliteerd wordt, heeft dat geen enkele zin!
@Hanneke: heb je al eens overwogen gebruik te maken van de faciliteiten van de bibliotheek?
Onzin natuurlijk????
Onzin wil ik het niet noemen mijnheer Klokgieter. Maar sommige getallen, zoals die zeven jaar, vind ik wel heel erg hoog.
@Jochem van den Bogaard: Zou je de linkjes naar die onderzoeken kunnen geven?
Sommige mensen kunnen en willen niet geholpen worden.
@Hanneke Hegeman op maandag 18 november 2019 om 08:30:
Dag Hanneke,
Bedankt voor je reactie. Jammer dat het zo gegaan is.
Ik zal jouw casus en opmerkingen meenemen en bespreken.
Ik ben het helemaal met je eens dat professionals en vrijwilligers ook goed gefaciliteerd moeten worden bij het uitrollen van wijkactiviteiten en ondersteuning.
@Lieke op dinsdag 19 november 2019 om 09:05:
Dag Lieke,
Er liggen hier meerdere rapporten en onderzoeken aan ten grondslag. Zie onderstaand artikel: https://www.ed.nl/helmond/bewoners-van-volkswijken-in-helmond-zijn-minder-gezond-en-leven-korter~a19b2910/
In dit artikel worden de verschillende onderzoeken genoemd, de Gezondheidsmeter van de GGD Brabant-Zuidoost, sportkoepel NOC*NSF, het Sociaal en Cultureel Planbureau, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en het Centraal Bureau voor de Statistiek.
@Twanneman op dinsdag 19 november 2019 om 09:32:
Het klopt dat sommige mensen niet meer geholpen willen of kunnen worden, maar het is onze taak om deze mensen te overtuigen om hulp te aanvaarden door met gerichte investeringen aan de gezondheid en het perspectief van deze mensen te werken.
Gezien de reacties op het artikel van Jochem op andere sites: IK BEN OOK LID VAN ^D66 net zoals Jochem van den Bogaard
1
Basisinkomen zal een goed middel zijn voor gelijke verdeling. Kijkt mij ook kosten besparend want wij hebben al die uitkeringsinstanties niet meer nodig.
2
De situatie in sommige wijken in Helmond wordt ook onderschreven door de actiegroep MINIMAAL 14 Euro per uur voor iedereen. Na de drie grote steden komen zij naar Helmond omdat naar hun mening veel ongelijkheid is
3.
Helmond kreeg in het verleden Vogeljaargelden van het rijk voor de achterstandwijken (rot woord)
4.
Volgens CPB leven lager opgeleiden korter dan hoger opgeleiden
5
Social Community zal ook veel helpen. Zelfbestuur voor wijken waarbij overheid, professionals ONDERSTEUNEND moeten zijn en niet leidenggevend
@Jochem van den Bogaard op dinsdag 19 november 2019 om 15:40:
Sorry, maar dat is dan weer weggegooid geld, geld dat er niet eens is….
@Twanneman, dit geld is al gereserveerd dus dat is er weldegelijk. Ik heb het ook verkeerd verwoord zie ik. Het is niet zo dat deze mensen niet geholpen willen worden, maar moeilijker te bereiken zijn en minder snel zelf hulp vragen. Vandaar deze aanpak, waarbij we in de haarvaten van de wijken komen en achter de voordeur met deze mensen in gesprek gaan.
@Jochem van den Bogaard op dinsdag 19 november 2019 om 15:20:
Dank je wel! Ik heb het idee dat ik niet de enige Helmonder ben die graag meer voor de gemeenschap wil betekenen maar vastloopt op ‘professionals’. Ik heb daar in het verleden al een column over geschreven: Hoe professioneel is Woonpartners. Nu trek ik samen met twee heel goede buurtgenoten de Belangengroep Vinkelaan e.o. en ook hier zie ik hetzelfde gebeuren. Dit moeten we niet willen! We moeten samen Helmond maken! Mijn boodschap naar de politiek is dan ook: geef mensen de ruimte, ondersteun het en waardeer het!
@Robin Verleisdonk op maandag 18 november 2019 om 18:48:
Dag Rob, ik ken de leesgroepen die vanuit de Bieb werken. Een geweldig initiatief dat helemaal steunt op inzet van betrokken Helmonders. Een vriendinnetje werkt hieraan mee. Ik houd me tegenwoordig bezig met een ander soort vrijwilligerswerk: het belang van onze buurt! Onze site: http://www.belangengroepvinkelaan.nl
Hartelijke groet,
Hanneke Hegeman.
In mijn ogen heeft dit initiatief van de gemeente weinig kans. Ben zelf woonachtig in een van deze wijken en op veel vlakken actief, en kom veel in contact met bewoners. Mijn algemene algemene indruk is, met alle respect dat een groot deel niet sport, rookt en weinig beweging heeft. Het verschil is dus verklaarbaar. Als ik de discussie met ze aanga om het leven wat te beteren, kijken ze me stoïcijns aan. Ik denk dat de Gemeente beter dit geld kan investeren in het vermaak voor de jeugd van 12 tot 18 jaar in deze wijken. Om het geld te investeren om het verschil tussen de rijke en arme wijken recht te strijken is weggegooid geld.
De mensen in de volkswijken worden opgezadeld met de linkse plannen gemaakt door D66 en Groenlinks. Deze deugers willen de wereld verbeteren, maar niet in de eigen achtertuin natuurlijk.
@Jochem van den Bogaard op dinsdag 19 november 2019 om 15:31:
Dank voor je antwoord. Netjes, maar met alle respect: destijds reageerde ik bij dat krantenartikel met ongeveer dezelfde vraag. Nooit een antwoord van hun gekregen, daarom reken ik nu op jou.
Let op met cijfers in de krant leerde mijn vader me namelijk. Als oud-freelancejournalist en een echte bèta wist hij waarover hij sprak en werd hij er wel eens bijgehaald als ze er met het persberichtje alleen niet meer uitkwamen. Beter zelf ‘even’ die rapporten doorspitten was zijn credo, want geregeld klopt het gewoon niet. Dat is inmiddels ook mijn conclusie. Het zou een slechte zaak als jullie als gemeenteraad alleen op basis van een artikel van de krant of de weblog beslissen.
Ik zie nu trouwens dat mijn reactie verwijderd is terwijl andere reacties er nog wel staan. Rare jongens, die Eindhovenaren. Misschien mijn vraag toen te kritisch gesteld. 🙁