Van den Waardenburg: Cacaofabriek
Tijdens de laatste raadsvergadering heeft de voltallige raad ingestemd met het voorstel om vier jaar lang subsidie te verstrekken aan de Cacaofabriek. Ook D66 Helmond heeft ingestemd met de extra subsidie, omdat onze fractie van mening is dat de Cacaofabriek een langere opstarttermijn gegund moet worden voordat de exploitatie goed kan gaan verlopen. Vergelijkbare cultuurinstellingen, zoals de DRU Cultuurfabriek (Ulft) en de Verkadefabriek, laten hetzelfde beeld zien en hebben ook aanloopproblemen in hun exploitaties gekend. Deze problemen zijn intussen volledig opgelost.
De Cacaofabriek is medio maart 2014 geopend en het is een fantastisch gebouw van grootstedelijke allure, waar de verhuur van de ruimtes goed verloopt, het gebouw vol zit met culturele bedrijven en het filmhuis naar behoren loopt. Helaas heeft dit de verantwoordelijke wethouder er niet van weerhouden het gehele concept in de krant af te branden. Tijdens de commissievergadering heeft hij hiervoor zijn excuses aangeboden, maar helaas is het niet mogelijk om met deze excuses het negatieve beeld dat is ontstaan ongedaan te maken.
De gemeenteraad heeft dus besloten om de functies van pop en film te behouden en met het optimalisatieproces een doorstart te maken. Daar zijn wij als fractie blij mee. Wel maakt de fractie van D66 zich ernstig zorgen over de commercialisering van de horeca. In het raadsbesluit staat beschreven dat de horeca door middel van een meervoudige transparante aanbesteding gegund moet worden. Hierbij is het uitgangspunt een omzet gerelateerde verhuring. Het is volstrekt niet duidelijk wat wordt verstaan onder deze ‘omzet gerelateerde verhuring’. Daarnaast staat in het raadsbesluit dat van de horeca een substantiële bijdrage in de exploitatie wordt verwacht. De wethouder heeft geen enkele duidelijkheid kunnen geven over deze ‘substantiële bijdrage’. De percentages van de afdracht van de horeca staan daarmee nog niet vast. Volgens de wethouders zal het nieuwe bestuur hierover met de horecaondernemer gaan onderhandelen. In onze ogen zijn het echter onwenselijke open eindjes. Zeker nu de afdracht van de horeca van groot belang is voor de exploitatie van de Cacaofabriek. Want hoe wordt nu voorkomen dat de winsten laag worden gehouden of dat de prijzen van de horeca fors worden verhoogd, wat dan weer ten kosten gaat van de laagdrempeligheid. Gezien de onzekerheid over de afdracht van de horeca hadden wij als D66 liever een vaste huurprijs ingesteld. Dit geeft duidelijkheid vooraf voor zowel het bestuur, de gemeente als de ondernemer. Wij hebben daarom tijdens de raadsvergadering een amendement ingediend, maar helaas is dit amendement niet aangenomen.
Gezien het raadsbesluit lijkt een voortzetting van de activiteiten in de Cacaofabriek in ieder geval te zijn verzekerd en is het aan het nieuwe bestuur om vóór 8 mei 2015 met een aangepast bedrijfsplan te komen. Uiteraard zullen wij ook gezien onze controlerende taak de vinger aan de pols houden.
Gaby van den Waardenburg
Raadslid, D66 Helmond
7 reacties:
Het is wel duidelijk, dat deze wethouder geen enkele duidelijkheid kan geven,
over welk onderwerp dan ook.Het is uberhaupt al verwonderlijk dat hij zijn excuses heeft aangeboden, maar of die excuses er “spontaan” zijn gekomen?
De horeca regeling nu is om te huilen hoor. Ik ben nu 2 avonden in de popzaal geweest en beide keren was de drank gewoon op, met kaartverkoop vooraf kun je toch wel inschatten hoeveel drank er doorheen gaat? Om te huilen dus. Als hier jog verandering in komt EN er veel meer gepromoot word door middel van posters ed. Zou het heeeeel misschien kunnen slagen die cacaofabriek.
Het bier op? Nou dat is echt erg.
De afdracht van de horeca wordt dus “omzetgerelateerd”…
Ik snap dat een nieuwe horecaondernemer ook zijn tijd moet hebben om mee te groeien en dus niet meteen de Cacaofabriek kan dragen, maar dit is wel de omgekeerde wereld. De horecaondernemer lacht in zijn vuistje, want hij kan ongestraft slecht presteren, de huur wordt toch wel aangepast. Ondernemen als hobby, wat leuk. En met een beetje creatief boekhouden kun je het als ondernemer wel doen voorkomen dat je omzet niet stabiel is en je dus een grotere kapitaalbuffer in moet bouwen voor de continuiteit. Dan kan de huur nog even niet omhoog natuurlijk. Wie houdt hier nu wie overeind?
Goed voorbeeld die DRÚ Cultuurfabriek, weten we wat ons te wachten staat…
Toen:
http://www.derekening.nl/correspondentie%20gemeente/20111107%20brief%20gemeente.pdf
Nu:
http://www.gelderlander.nl/regio/achterhoek/comit%C3%A9-eist-excuses-van-burgemeester-alberse-van-oude-ijsselstreek-1.4714488
Maar vooral geld blijven pompen hoor, wij de burgers betalen wel…
Men moet vooral de kop in het zand blijven houden. Vorige week werd nog bericht dat Helmond bij de gemeenten hoort met de hoogste gemeentelijke belastingen. Logisch aangezien bodemloze putten zoals bijvoorbeeld de Cacaofabriek tegen beter weten in overeind wordt gehouden.
Zoals al vele jaren gepropageerd: het concept is niet goed, de locatie is niet goed en het publiek dat zich dat de ontplooide activiteiten aangetrokken voelt, is zeer klein. Men kan er zo lang en zo veel subsidie in steken als men wil, slagen gaat dit nooit. Ik roep het al jaren, de eerste voortekenen spreken boekdelen maar de waarheid accepteren schijnt onmogelijk te zijn.
Ben benieuwd hoe lang en hoeveel belastinggeld hier nog verkwist gaat worden tot het enige juiste besluit genomen wordt: sluiten; zo snel mogelijk.
@Dan ik ben benieuwd hoe lang er nog geld verkwist wordt aan de interim directeur Paul van Oort, ik zet grote vraagtekens bij deze persoon.
Ik vraag me af hoe vaak deze persoon in Helmond is en of hij genoeg positieve invloed heeft om de Cacaofabriek en ’t Speelhuis te kunnen redden van een culturele ondergang.
Als het in de top rot is, werkt geen enkele subsidie injectie. We hebben nog steeds een directeur nodig zoals Theo Inniger die zich gewoon Directeur® noemt van Helmond, dat is ballen tonen.
https://nl.linkedin.com/pub/theo-inniger/25/17b/670
Geen jobhopper zoals van Oort in mijn ogen doet overkomen.