13reacties

Van den Waardenburg: Sociale veerkracht

Het huidige college is over de helft van de rit en het is alweer meer dan twee jaar geleden dat het coalitieakkoord ‘Mensen maken de stad’ is gesloten. In dit coalitieakkoord staat onder meer de ambitie dat Helmond een sociale stad moet zijn waarin alle Helmonders een plek wordt gegund om mee te kunnen doen. Het sociaal beleid stimuleert de eigen kracht van mensen – jong en oud – waarbij een sociaal vangnet wordt geboden aan hen die dat echt nodig hebben. Dit betreft één van de zeven ambities van het huidige college en deze ambitie sluit aan van bij het gedachtegoed van D66.

Eigen verantwoordelijkheid waar mogelijk, sociaal waar nodig. Deze week wordt in de gemeenteraad de voorjaarsnota 2016 behandeld. De voorjaarsnota vormt een opmaat voor de programmabegroting voor het jaar 2017, maar het is ook een mooi moment om de balans op te maken ten aanzien van de ambities uit het coalitieakkoord. In de voorjaarsnota is namelijk ook opgenomen wat het college tot nu toe heeft bereikt, wat er nog op de gemeente afkomt en wat de gemeente nog gaat doen.

Dat er werk aan de winkel is bewijst het onlangs gepresenteerde rapport (pdf) ‘Sociale veerkracht in Brabant’ dat in opdracht van de provincie Brabant is opgesteld. Dit rapport geeft een beeld van de sociale veerkracht in Brabant. Deze sociale veerkracht heeft betrekking om het vermogen van mensen om zelfredzaam te zijn en de toegang die zij hebben tot hulpbronnen. Hierbij is naast een onderzoek naar de beschikbaarheid van omgevingshulp ook onderzoek gedaan naar de verdeling van welvaart. Immers (relatieve) verschillen in welvaart kunnen aanwijzingen zijn voor verschillen in ontwikkelingsmogelijkheden van individuele burgers en gemeenschappen. Uit dit onderzoek blijkt dat de meeste achterstandsproblematiek wordt aangetroffen in de grote(re) steden. Helmond wordt daarbij aangemerkt als koploper in Brabant. Een zeer zorgwekkend resultaat! Op grond van het onderzoek kan worden geconcludeerd dat er in Helmond ten aanzien van een aantal belangrijke welvaartsgerelateerde onderwerpen – zoals inkomen, werk, gezondheid, opleiding, huisvesting, veiligheid en woonomgeving – een stapeling is van achterstanden.

Zoals D66 al aangaf in het verkiezingsprogramma moet speciale aandacht voor de meer kwetsbare mensen in onze stad behouden blijven. Een duurzame samenleving zorgt voor haar burgers als zij dit zelf (tijdelijk) niet kunnen. D66 wil sociaal beleid dat gericht is op een verbetering van de positie van hen die kwetsbaar zijn in de maatschappij. Voor iedereen moet een uitweg zijn uit armoede! Mensen moeten de mogelijkheid hebben te kunnen participeren. Gelet op het rapport ‘Sociale veerkracht in Brabant’ is er dus werk aan de winkel, want het college wil de eigen kracht van mensen stimuleren, maar een stapeling van achterstanden maakt de zelfredzaamheid lastig. Je mag van een college met SP en GroenLinks verwachten dat het dit provinciale onderzoek serieus neemt en actie onderneemt. D66 zou daarom graag van het college willen weten hoe het ervoor gaat zorgen dat de sociale veerkracht in de stad verbeterd wordt.

Gaby van den Waardenburg
Raadslid D66 Helmond