Van der Kant: druppel op gloeiende plaat
Onlangs bereikte de temperatuur in Helmond 38 graden. Bijna een record voor onze stad. De oorzaak laat zich raden: de aarde warmt in razend tempo op. Met hittestress, een verlies aan biodiversiteit, extreme droogtes, dalende gewasopbrengsten en verhoogde gezondheidsrisico’s tot gevolg.
Dat Helmond versneld klimaatneutraal wil worden, juichen we van harte toe. Het is wat CDA Helmond aangaat niet de vraag óf we hier werk van moeten maken – maar hoe. Laten we daarbij kijken naar haalbare, betaalbare en zeker ook praktische oplossingen.
Pasgeleden brachten we daarom een werkbezoek aan Pieter Schepers, de bedenker van de zogeheten ‘watershepherd’. Hij liet zien hoe het met het grondwaterpeil rondom de Goorloop, de Aa en andere natuurgebieden in de regio gesteld is. Om kort te gaan: er is sprake van structurele verdroging.
Maar we zagen ook hoe je met een relatief eenvoudige oplossing regenwater kunt opvangen en weer kunt geleiden naar het grondwater. Het gaat dan om regenwater dat op daken van bijvoorbeeld bedrijven, scholen of boerderijen valt.
Waarom dat gunstig is? Omdat een groot deel van dat regenwater anders naar zee wordt afgevoerd of verdampt. Juist door het regenwater op te vangen en lokaal te hergebruiken, roep je het proces van verdere verdroging een halt toe. Daarvan profiteren onze natuurgebieden rechtstreeks – en uiteindelijk ook de inwoners van onze stad.
Is zo’n innovatie geen zaak van zaak van Waterschap Aa en Maas? Ja, waterbeheer valt onder de verantwoordelijkheid van het Waterschap. Maar we zijn ook nagegaan wat we hiermee als gemeente kunnen. Denk bijvoorbeeld aan onze industriegebieden, vaak door beton omgeven. Daar gaat nu nog een groot deel van het regenwater ‘verloren’.
Een innovatie als de watershepherd is relatief goedkoop en bovendien in no time te installeren. Daarom werken we aan een initiatiefvoorstel om een pilot te starten in Helmondse industriegebieden. Eerdere, soortgelijke pilots stemmen positief. 66 procent van het regenwater werd toen ‘hergeleid’ naar het grondwater. Normaal gesproken is dat zo’n 10 procent.
Wij begrijpen ook: het opvangen van regenwater is slechts een druppel op een gloeiende plaat. Er zijn (veel) meer innovaties nodig om tegemoet te komen aan de Helmondse klimaatambitie. Het is tijd om daar grondig werk van te maken. Dat heeft niets te maken met idealisme, maar alles met realisme.
CDA Helmond wenst alle Helmonders een schitterende, niet (al) te droge zomer toe.
John van der Kant
Raadslid CDA
17 reacties:
Als ’t te nat is, is ’tniet goed, en nu ’t lekker droog is, is ’t ook weer niet goed.
Blijkbaar zwalkt het beleid precies tegengesteld tegen deze trend in.
Beter dus niks doen.
Waterschappen zijn hier al sinds jaar en dag, met meer en meer budgetten mee bezig.
Hou ’t daarbij.
Snap best dat CDA hip nee wil doen, mijn advies.. Doe dat niet.
Neem de tijd John. Aken en Keulen zijn ook niet op 1 dag gebouwd. Pas
als de nood het hoogst is is de redding nabij.
Voorlopig genieten van zon, zee en strand.
Misschien moeten we allemaal ons gedrag wel aanpassen. Wie loopt
daarbij voorop?
Op dit moment wordt de agrarische sector gedwongen om het voortouw
te nemen.
We zien nu hoe moeizaam zo´n veranderingsproces op gang komt. En met
veel weerstand.
Zo lang de wereldbevolking nog in omvang groeit en de levensverwachting
stijgt zijn er geen massale zorgen.
Goed verhaal, John. Zonder sarcasme: je moet iets als je agrarische achterban nul initiatief laat zien, afgezien van wat biologische pioniers. Triest. Lastig, als je na 40 jaar volstrekt heldere signalen en de meest royale subsidies met steun van CDA, Rabobank en druk van veevoederbedrijven nog steeds niet in de gaten hebt dat kleinschalig boeren en geen 70% export, maar eigen land eerst de oplossing is. Bij mij geen omgekeerde vlag, maar wel een compliment voor je bijdrage!
@John
Hoorde van de week op tv dat er op bepaalde plekken waterstromen gestopt zouden moeten worden. Dat er een schema voor handen is over op welke plekken dit al direct zou kunnen. Maar dat gemeentelijk dit lang duurt voordat het mag. Heeft CDA deze in beeld.
Geld dit ook voor gebied in of rondom Helmond ? Waar men dus per direct stappen zou kunnen nemen. Als de gemeente snel zorgt dat dit mag.
En zo ja heeft CDA hier dan ook al snel een voorstel, motie over.
@Andre op maandag 8 augustus 2022 om 15:28:
Dag Andre, het is geen kwestie van Hip mee willen doen. We zullen, ook kleinschalig ook, ergens moeten beginnen.
@Marko op maandag 8 augustus 2022 om 16:31:
Dit soort processen lopen altijd traag. Wij zeggen niet dat dit DE oplossing is maar we zullen ergens moeten beginnen. Als we kijken naar de verstening op onze industriegebieden dan ligt daar een eerst taak om eens te kijken naar het teruggeven van het water aan de grond. Nu gaat het hemelwater naar het riool terwijl de grond er nu juist om staat te springen. Dankjewel voor je reactie.
@Job op maandag 8 augustus 2022 om 18:01:
Dank voor je reactie.
@Han op maandag 8 augustus 2022 om 23:30:
Dag Han, je maakt een opmerking die onze interesse heeft gewekt. Waar heb je dat TV programma gezien? De vraag die je oproept gaan wij zeker aan het college voorleggen want wij hebben op dit moment geen beeld hoe het daarmee staat. We gaan dit zeker meenemen in ons initiatiefvoorstel. Reacties zijn welkom. [email protected]
@CDA fractie Helmond op dinsdag 9 augustus 2022 om 10:37:
Lief dat jullie Andre serieus nemen en op hem reageren. Dat zal wel zijn omdat jullie zijn reacties elders niet lazen. Kort samengevat: dat is er eentje die denkt dat hij het destijds het wiel nog heeft uitgevonden en in al zijn wijsheid weet dat aquathermie luchtfietserij is en niet werkt als warmtebron…
Jullie hebben helemaal gelijk dat kleine, eenvoudige en vrij goedkope stapjes best iets betekenen. Mooi om te zien dat jullie daar naar kijken!
Een van de grote problemen is dat de intensiteit van het weer ook toeneemt. Heftigere stortbuien waarbij opeens de straten blank staan zijn straks meer regel dan uitzondering. Wat dus vooral nodig is is waterberging. De vraag is of het probleem niet te combineren is met de vele leidingen die onder onze straten door lopen. Als je die in een soort tunnelbak met deksel legt (met een bodem van grind zodat het water kan afvloeien naar het grondwater) sla je twee vliegen in een klap. Je maakt het onderhoud goedkoper, omdat er niet meer gegraven hoeft te worden maar alleen nog een deksel gelicht en je hebt meteen een flinke waterberging erbij.
Wat mij betreft is het zeker een optie om te verkennen, omdat je het kunt combineren met onderhoud/vervanging dat toch al moet gebeuren. Zo’n oplossing zou zomaar eens zichzelf terug kunnen verdienen.
@CDA Fractie Helmond
https://www.npostart.nl/op1-4-augustus-2022/04-08-2022/POW_05380456
minuut 14 Deze hoogleraar waterbeheer zei dit in de uitzending op 4 augustus.
Bureaucratie regelgeving , 50 jaar lang hetzelfde gedaan en we denken dat we de oplossing hebben.
@CDA Fractie Helmond
verkeerde link gestuurd excuus, het is de onderstaande
https://www.npostart.nl/op1/03-08-2022/POW_05380455
@Han op dinsdag 9 augustus 2022 om 16:10:
Veel dank we gaan het bekijken.
@Michiel van Geel op dinsdag 9 augustus 2022 om 15:48:
Alle voorbeelden zijn het onderzoeken waard.
@Wilko, ja, aquathermie…. Helmond ging water uit kanaal onder de grond opslaan, zodat ze in de winter daar warmte uit konden halen
Water van kanaal in zomer, 23 graden, stoppen het in de grond, alwaar het 8 a 9 graden permatemp is.
Das al groot verlies. Hoeveel water dacht Helmond zomers te bergen? Want dus voor hele winter wilde men huishoudens van warmte voorzien.
Kijk, Wilko, gewoon logisch nadenken.
Warme aardlagen liggen onder ons dektalandschap eenmaal kilometers diep. Dan heb je het over mijnbouw (vergunning). Plus alle ellende van dien.
Gek genoeg praat niemand (alvast) over veilige kerncentrales.
Wat een onnozel, niet onderbouwd geneuzel in de eerste alinea.
@ Hassan
Laat me raden: de niet-wetenschappelijk onderbouwde en niet te bewijzen eerste alinia die jij zou schrijven steunt dansleraren, populistische complotdenkers, narcistische oud-presidenten en verwende boeren die voor nóg grootschaliger willen gaan, om maar vooral je kop in het zand te kunnen blijven steken?