Vd Kant: Helmond versneld klimaatneutraal?
Een van de parels van Helmond: de kasteeltuinconcerten. Afgelopen vrijdag trakteerde Voltage op het ‘kleine’ podium de bezoekers op een heerlijke mix van rock, blues en country. Een mede-liefhebber stootte me aan en begon over het weer. “Wat is er nou lekkerder dan in de buitenlucht met elkaar te genieten?” Ik knikte instemmend, terwijl de gitarist aan een imposante solo begon. Het gesprek nam vervolgens een politieke wending.
“Vorig jaar ging het in de raad over de droogte. Maar dat valt dit jaar best mee, toch? Is ‘klimaat’ daarmee van de politieke agenda? En hoe kijken jullie aan tegen de ambitie om met Eindhoven versneld klimaatneutraal te worden? Dat wordt een kostbare zaak, nietwaar?” Goede en terechte vragen. Maar om niet te veel van het muzikale spektakel te missen, beloofde ik om er in een column op terug te komen. Bij dezen!
In Helmond (en de rest van Nederland) beleven we een milde zomer. “Gemiddeld”, aldus het label van de KNMI. Dat is echter geen garantie voor de toekomst. Kijk maar naar het weerbeeld in 2022. We zullen vaker met zulk soort zomers te maken krijgen. Het is daarom goed om ook vooruit te kijken: wat zijn waarschijnlijke trends? En hoe kunnen we daar als stad op inspelen? Meer en langere periodes van hitte raken onder andere de gezondheid en het welzijn van onze inwoners.
En ja, eerder is met partnerstad Eindhoven het streven uitgesproken om versneld klimaatneutraal te worden. Dat roept vragen op. Want, hoe ziet een ‘klimaatneutraal’ Helmond eruit? Wat moet er dan veranderen? Het is begrijpelijk dat sommige inwoners zich hardop afvragen hoe het zit met de kosten die met zo’n transitie gepaard gaan.
Aan de andere kant opent het de deur naar nieuwe mogelijkheden voor Helmond. Denk bijvoorbeeld aan de financiële positie van onze stad. En aan samenwerking met het bedrijfsleven en onderwijsinstellingen als de Technische Universiteit Eindhoven of de Helmondse mbo-instellingen. Dat kan kostenbesparingen opleveren, maar ook investeringen en groei door het creëren van nieuwe banen in de groene sector. En naast economische voordelen dragen we dan ook bij aan een prettige leefomgeving.
Ik denk dat we (ook!) daar vaak genoeg na het reces in de raad over van gedachten zullen wisselen en meng me graag in dat debat. Maar eerst kijk ik uit naar alweer het laatste, hopelijk zonnige kasteeltuinconcert van 2023.
John van der Kant
raadslid CDA Helmond
22 reacties:
Het dichtbouwen van de stad moet gestopt worden,zorg voor ruimte,speelvelden en veel groen( geen wildgroei) en juist minder dan meer inwoners,als ik graag in een dichtgebouwde stad wil wonen verhuis ik wel naar eindhoven. Het gaat om kwaliteit niet om kwantiteit
Cda onwaardig, dit simplistische verhaal.
Wat nou klimaatneutraal.
Wie bepaalt wat wel of niet klimaat beïnvloedt?
Juist, de grote bedrijven en hun lobby.
En wie moet betalen?
Juist de burger, de belastingbetaler.
Welke deur wordt er geopend naar welke mooie banen en werkgelegenheid? Lightyear?
Terwijl Helmond zichzelf onrealistische doelen oplegt, lacht de rest van de wereld, inclusief bv veel EU landen, om het hardst.
Onbestaanbaar, deze politieke dwaling.
Mooi voorbeeld van oude politiek deze column:
Een burger spreekt u aan en stelt vragen, u wimpelt het af en kom met een column waar weer het bekende riedeltje wordt afgespeeld wat op geen enkele vraag een antwoord geeft.
Ik snap wel dat steeds minder mensen gaan stemmen.
Klimaatneutraal bestaat niet. Alles wat er in de natuur gebeurt, flora, fauna, ja, ook menselijke activiteit, heeft op zijn eigen manier een invloed op de (leef)omgeving.
Klimaatverandering is van alle tijden en de mens doet daar niks (weinig) aan, in het grote geheel bezien. Ooit was het hier in Nederland een onbewoonbare ijsvlakte met temperaturen van tientallen graden onder nul, het klimaat veranderde destijds en heeft altijd geschommeld, in de middeleeuwen (tussen 1100 en 1500) zelfs opgelopen tot subtropisch, waarna het weer omsloeg naar lange harde strenge winters en korte koele zomers, de zogenaamde “kleine ijstijd” die duurde van pakweg 1600 tot 1850 (niet voor niets konden de schilders uit die tijd zulke prachtige winterlandschappen schilderen!). En sindsdien is het weer wat gematigder (warmer geworden), een proces dat al sinds pakweg 200 jaar bezig is. Ooit was de Sahara een groen en vruchtbaar gebied, was de Zuidpool met een gematigd klimaat groen en bebost, lag de Noordzee droog tot de zeespiegel dankzij het smelten van de ijskappen in onze omgeving ging stijgen, en ga zo maar door.
Wil niet zeggen dat er geen aandacht moet/mag zijn voor de manier waarop wij als mensen met onze omgeving en onze planeet omgaan. Prima dat daarover wordt nagedacht. Maar het idee dat wij voor 100% het klimaat en de natuur in de hand hebben, is onzin. Dat is nog nooit zo geweest en zal ook nooit het geval zijn. Moeder natuur heeft haar eigen agenda wat dat betreft
@Pejeka op maandag 21 augustus 2023 om 14:31:
Een inhoudelijke reactie zou hier off-topic zijn, maar de door jou aangehaalde vroegere twijfel onder wetenschappers is al lang weerlegd:
https://klimaat.be/klimaatverandering/oorzaken/invloed-van-de-mens
@Sander Lam op maandag 21 augustus 2023 om 15:13:
Dank je wel Sander! Laten we het in de reacties hebben over het aangesneden topic, dus: Helmond versneld klimaatneutraal? Zodoende hoeft de weblog geen reacties te verwijderen.
Het is maar net wat je gelooft. Forum voor Democratie is ervan overtuigd dat de invloed van de mens op het klimaat, als daar al sprake van zou zijn, zodanig klein is dat dit sowieso in geen enkele verhouding staat met de enorme kosten die de gemeente Helmond daarvoor willen gaan maken. Helmond heeft andere en zeker urgentere problemen. Neem bijvoorbeeld de veiligheid in de stad; in de breedste zin van het woord. Daar worden amper concrete doelen voor gesteld. We moeten ons niet gek laten maken door een globale angstcampagne. De wereld vergaat niet. Ons klimaat kent een zich repeterende golfbeweging als je over een representatieve periode terugkijkt. Vroeger waren de weerkaartjes met dezelfde temperaturen als nu gewoon groen in plaats van rood. Vroeger waren er ook bosbranden en vielen er in de zomer ook grote hagelstenen bij het Gardameer. Blijf gewoon de nuchtere Helmonder en laat je niet gek maken.
Creëren van banen is niet nodig. We hebben al genoeg expats. En er hebben nog nooit zoveel vacatures open gestaan. Het is niet meer 1992.
@ Sander Lam: ik heb nooit gesteld dat de mens géén invloed heeft op zijn omgeving en dus ook het klimaat. Wat ik alleen heb willen duidelijk maken is dat er ook in het (verre) verleden zeer grote klimaatschommelingen waren zonder dat de mens daar de hand in had.
Maar om eens een maatregel te noemen waar Helmond als gemeente werk van zou kunnen maken: de overheid heeft besloten dat als eerste moet worden gekeken naar het plaatsen van zonnepanelen op daken van overheidsgebouwen, bedrijfsgebouwen, enz. zodat er geen kostbare landbouw- of natuurgrond hoeft te worden opgeslokt door “zonneweides”. Laten we daar dan eens mee beginnen, want als ik zo eens rondkijk, zijn de meest daken van overheid en bedrijf angstvallig leeg.
Zonnepanelen zijn een risicovolle brandgevaarlijke aangelegenheid, net als elektrische auto’s.
Windmolen ver uilen ook, en doden flora en fauna.
Beter zou Helmond met Eindhoven als slimste regio inzetten op kernenergie en onderzoek en ontwikkeling daarin.
Ook waterstof vind ik bij Helmond passen.
Originele titel🤪
https://www.deweblogvanhelmond.nl/amp/onze_helmondse_politici/rieter-wil-helmond-een-versneld-klimaatcontract/
CDA: vlees noch vis, links noch rechts.
Kijk even op de Twitter van Heller FVD wat er werkelijk bedoeld wordt met de SDG.
Ik nodig de auteur uit om daar een inhoudelijk artikel over te schrijven.
@Andre op maandag 21 augustus 2023 om 10:18:
Het gaat inderdaad om kwaliteit. Tegelijkertijd ligt er óók een opgave om te bouwen: er is nu eenmaal een woningtekort. Ik denk dat het daarom goed is om na te gaan hoe je zaken als bijvoorbeeld hittestress zoveel mogelijk kunt voorkomen in de toekomst.
@Andre op maandag 21 augustus 2023 om 10:29:
Wat is hier simplistisch aan? Eindhoven en Helmond hebben samen deze ambitie geformuleerd. Ik geef in deze column juist aan dat je hier vanuit meerdere perspectieven naar kunt (en moet) kijken. En over dat betalen: de rekening moet inderdaad niet (!) bij de inwoner komen te liggen. Juist door nu ruimte te pakken om te innoveren kan dat bijdragen aan de energietransitie – en dus ook minder kosten daarvoor. De inwoner zou daar in onze ogen juist baat bij moeten hebben.
@Kevin K. op maandag 21 augustus 2023 om 16:12:
Daar gaat het mij ook niet om in dit stuk, Kevin. Ik denk wel dat het goed is om ook vanuit economisch oogpunt te kijken naar de ambitie van Eindhoven en Helmond. En dan kan jet aanjagen van een groene(re) economie ook voordelen opleveren.
@Andre op maandag 21 augustus 2023 om 20:48:
Die laatste is inderdaad (potentieel) bijzonder interessant. Waterstof wordt inderdaad gezien als veelbelovende energiedrager.
@Martijn Rieter op maandag 21 augustus 2023 om 22:39:
Helemaal niet meer bij stilgestaan, Martijn. Maar: goed dat je jouw eerdere kijk nog even deelt 😉
@johan…goed dat u reageert opalle stukjes afzonderlijk.
Wel wat wollig met ambtelijke taal.
Welke ruimte ziet u en gaat u “pakken”, en hoe gaat dit de energietransitie goedkoper maken?
Waarom ik kritisch blijf.. Omdat dat ambitieuze gedoe nooit iets oplevert. Mensen willen betaalbaar wonen en voldoende eten hebben.
Via allerlei heffingen en subsidies wordt een worst voorgehouden alsof “groene” energie betaalbaar zou zijn tov grijs. Ook blijkt dat groen zijn vaak discutabel. Of hangen er flinke bijwerkingen aan.
Nog zotter maakt men het met stikstof verhaal.
Wie doet ons dit aan. Wie verdient hier heel veel geld aan.
En ja, dan kom je snel bij de SDG ’s zoals FvD die benoemt.
Met alle respect voor mijn vele cda vrinden, wanneer gaat cda weer klare taal met gezond verstand spreken.
We hebben geen groenere economie nodig in de regio. Er zijn geen bedrijven die met kool, gas of olie werken in de regio. Dus er zijn geen mensen die hun baan verliezen in de regio in deze bedrijfstak. Dus nieuwe banen creëren is overbodig. Geen 1 Helmonder gaat erop vooruit. De economie kan niet oneindig blijven groeien. Er wordt al genoeg verdiend maar het is gewoon niet eerlijk verdeeld. Maar ik begrijp het wel, jullie zitten waarschijnlijk ook aan het infuus bij het grootkapitaal.
@John “er is nu eenmaal een woningtekort”
En door wie komt dat? Nederland kent al een tijdje geen natuurlijke groei meer, er sterven meer mensen dan er worden geboren maar door immigratie stijgt het aantal inwoners. Helmond zet volop in op expats die de woningmarkt verzieken zoals Martijn Rieter eerder al stelde in een column. De woningnood is een keuze, klimaatbeleid boven de Helmonder laten gaan is een keuze. Maar ze worden gedropt alsof ze ons overkomen.
Nee, dat komt door JULLIE beleid. Je kunt dan wel naar de landelijke situatie gaan wijzen als CDA’er maar ook daar is de CDA aan de macht en dus verantwoordelijk.
Wie en wat worden dan klimaatneutraal? De gemeentelijke gebouwen, de straatverlichting, B&W gaat voortaan per fiets en openbaar vervoer op dienstreizen of bedoeld de schrijver alle Helmondse inwoners. Is me niet duidelijk uit de column.
Klimaat neutraal dat draait alleen over geld.
CDA roept dit en waarom een partnerstad met eindhoven te gek voor woorden.
Het beleid van het cda is eigenlijk niets.
Het morale compas van elke cda’r is zo kapot dat ze via Google maps moeten kijken waar hun auto staat.