31reacties

Verouden: Moderniseer stadsverwarming!

Een aantal bewoners van Rijpelberg en Brouwhuis, samen de Werkgroep Stadsverwarming Helmond heeft een burgerinitiatef ingediend bij de gemeente om gedaan te krijgen dat de Stadsverwarming niet enkel van een aanbieder afhankelijk is, maar dat men, net als de rest van Nederland, kan kiezen welke aanbieder de voordeligste tarieven hanteert.

De stadsverwarming is al vanaf dag één een ‘zorgenkind’. Helaas kan ik er zelf ook over meepraten.
Ik heb een aantal jaren in de wijk Rijpelberg gewoond en was toen ook aangewezen op De Stadsverwarming. Toen ik ging verhuizen naar de Pronto, was ik dolgelukkig dat ik weer gewoon op gas kon koken, maar ik werd nog gelukkiger, toen mijn maandelijkse energienota werd vastgesteld. Ik ging een aanzienlijk lager bedrag betalen, terwijl het huis niet kleiner was, en de gezinssamenstelling gelijk. Het heeft ruim 4 jaren geduurd voordat ik weer op het niveau van betalen zat, waarmee ik de Rijpelberg had verlaten. Daarin was uiteraard ook de jaarlijkse verhoging opgenomen.
Ik concludeerde destijds voor mezelf al dat ik voor mijn stadsverwarming dus jaren teveel had betaald!

Inmiddels zijn we jaren verder, en het probleem bestaat dus nog steeds. Inwoners van Helmond die verplicht zijn aangesloten op het stadverwarmingsnet, betalen meer dan anderen in andere wijken, daarenboven hebben ze ook nog eens geen keus. En als er problemen zijn met de warmtewisselaar, kan het maanden duren voordat dit opvalt. Een hoge jaarrekening is dan het gevolg. Helaas, ook dat heb ik in Rijpelberg zelf ervaren. Er was in de wijk warmteverlies, maar men wist niet waar. Uiteindelijk bleek dat in mijn warmtewisselaar te zitten, met als gevolg dat ik vele honderden euro’s als jaarafrekening kreeg. Door goed onderhandelen hebben de eigenaar van de woning en destijds Obragas mij gedeeltelijk gecompenseerd, maar het kostte me toch extra.

Ook het constante probleem aan het leidingnet roept vragen op, niet enkel over de vraag hoe het er nu voorstaat, maar ook, wat daarover in de toekomst te verwachten valt. Betekent het dat om de haverklap weer een ander gedeelte van de wijk moet worden afgesloten om de leiding te repareren? En wat betekent dat voor het wegdek, het wordt een lappendeken, die de uitstraling van de wijk geen goed doet. We zien nu dat de Deltaweg alweer een aantal maanden openligt i.v.m. reparaties, twee jaar geleden was dat ook al het geval.

Ik snap dus volkomen de vragen die de indieners van het burgernitiatief aan de gemeenteraad stellen.Inmiddels is de hele energiemarkt volledig op de schop gegaan en geprivatiseerd, maar omdat je toevallig in de verkeerde wijk woont, heb je geen keuze, dat is niet van deze tijd!
Het belangrijkste wat de initiatiefnemers vragen aan de Gemeenteraad een onderzoek in te stellen en samen met de bewoners te komen tot een modern, betaalbaar, warmtenet. Dit kunnen ook andere energiebronnen zijn, of aanleg van een gasleidingnet. Vrijere keuze van de consument.

Inmiddels woon ik al jaren niet meer op de Rijpelberg, maar alles wat de indieners in hun verzoek noemen is voor mij herkenbaar. Op mijn steun mogen ze rekenen!

Raadslid Henriëtte Verouden
Fractie Verouden-van Lierop