Verouden: Simpel?!
Afgelopen maandag hebben we het weer meegemaakt in de commissie Maatschappij, het op de lange baan schuiven, het ‘misten’, het onduidelijk zijn van dit college, met name in dit geval wethouder van der Zanden. Op de simpele vraag van Lokaal sterk, schriftelijk gesteld ruim voor de commissievergadering: ‘Hoeveel euro’s zijn er uitgegeven aan het stadslaboratorium’ antwoordde de wethouder dat ze daar in november op terug zal komen.
Hoe kan het nou, dat zo’n simpele vraag niet simpel beantwoord kan worden? Het lijkt mij dat een beetje boekhouder bijhoudt waar geld naar toe gaat en ik mag dat van de gemeente toch zeker wel verwachten.
Zo’n antwoord maakt me bang! Het is namelijk niet de eerste keer dat simpele vragen niet simpel beantwoord kunnen worden. Bij genoemde wethouder lijkt “Ik neem het mee”, “ik kom erop terug”, “u ontvangt het antwoord op een later tijdstip schriftelijk” een standaard antwoord, maar ook andere wethouders kunnen simpele vragen niet beantwoorden. Op de vraag voor een overzicht van het onroerend goed dat de gemeente in bezit heeft, kregen wij van wethouder Smeulders een antwoord dat verwijst naar de bespreking van de Braak, waarna we in november technische vragen kunnen stellen. Een antwoord op een simpele vraag (ook dat zou nl volgens mij met een druk op de knop tevoorschijn moeten kunnen komen) bleef ook hier uit.
En we weten natuurlijk ook allemaal nog het onderzoek van de rekenkamercommissie naar de overschotten op WMOgelden. Uit dat onderzoek bleek ook al dat gegevens die in andere gemeenten met een druk op de knop boven water komen in Helmond niet aan te leveren waren.
Kortom, het heeft er alle schijn van dat de gemeente een probleem heeft met grip op zaken/ uitgaven te hebben. Nou wonen wij niet in Eindhoven, maar daar wordt wel héél duidelijk waar het toe leidt als je je zaken niet op orde hebt. In de commissie Bestuur en economie van 23 maart jl werd al duidelijk dat de reorganisatie nog een lange weg te gaan had.
Inmiddels zijn we een half jaar verder en we moeten constateren dat simpele vragen nog steeds niet simpel te beantwoorden zijn. Dat zijn zaken om je zorgen over te maken!
Het zal u dan ook niet verbazen dat wij door zullen blijven gaan met het stellen van simpele vragen omdat wij graag de vinger aan de pols willen blijven houden. Hopelijk zullen binnenkort simpele vragen ook simpel beantwoord kunnen worden!
Henriëtte Verouden
Raadslid Lokaal sterk
8 reacties:
Hopelijk worden deze figuren er met de komende Gemeenteraad verkiezingen
op afgerekend.
Ze zijn duidelijk niet geschikt voor de functie die ze hebben.
Zelfs de Raad die toch samen met het College de stad horen te besturen houden deze Wethouders de Raad en de Burgers straal voor de gek.
Beste Henriette,
Zet dezelfde vraag en evt andere vragen gewoonweg bij de ambtelijke organisatie uit dan hoef je niet wachten tot november.
@Wilbert op maandag 18 september 2017 om 12:47:
Verouden heeft een punt. Een raadslid mag van een wethouder op een simpele vraag een rechtstreeks antwoord verwachten.
Over de aanpak van deze wethouder verbaas ik mij niet.
Haastige spoed is zelden goed lijkt haar standaard aanpak te zijn.
Onlangs fietste zij na afloop van haar werkdag (vermoedelijk) huiswaarts.
Daar zat toen ook geen snelheid in.
Incompetent College
De ene word boos als ze hem ergens over aanspreken.
De ander praat haar mond voorbij aan een dagblad
Twee andere kunnen of willen geen antwoord geven over hun te besteden gelden.
Stuur het maar gelijk naar huis.
@Henriëtte: Gefeliciteerd met je column. Want ik moet zeggen dat die blijkbaar meer impact heeft dan ik gisteren dacht als ik de ochtendkrant moet geloven:
In 2017 is tot op heden voor iets meer dan 44.000 euro aan subsidie verstrekt, terwijl voor heel het jaar 322.500 euro is begroot. In 2016 bleef er al ruim 125.000 euro op de plank liggen.
De cijfers werden gisteravond tijdens een commissievergadering gepresenteerd aan de politiek. Een week eerder hadden Lokaal Sterk en Plan! nog tevergeefs vragen gesteld over het Stadslab. Omdat de getallen ditmaal meteen geduid konden worden, werd de politiek alsnog bijgepraat en hoefde zij niet te wachten tot november, zoals wethouder Nathalie van der Zanden (SP) vorige week nog meldde.
Het Stadslab Helmond bestaat sinds 2016. Het was destijds een antwoord op het overhevelen van zorgtaken van het Rijk naar de gemeenten. Het lab ondersteunt sociaal-maatschappelijke projecten. Van de 2,15 miljoen euro voor 2016 tot en met 2019 was zestig procent bedoeld voor ideeën van inwoners: 1,29 miljoen dus; gemiddeld 322.500 per jaar. De overige veertig procent (860.000 euro) was voor sociale innovatie vanuit de gemeente Helmond zelf.
maandagochtend column, maandagavond mondelinge antwoorden, woensdag een Raadsinformatiebrief en schriftelijke antwoorden op onze vragen over het Stadslab, De weblog van Helmond brengt wel wat teweeg.
Antwoorden zijn wel snel, maar roepen weer nieuwe vragen op. Wordt vervolgd!
@Henriëtte op woensdag 20 september 2017 om 22:29:
Is er toch nog iets wat ze wakker schud.