Verouden: Vooruitzien
Op dit moment is er eigenlijk maar een onderwerp, waar iedereen het over heeft, een onderwerp dat de gemoederen nogal bezig houdt, een onderwerp, wat ook mij nogal bezig houdt,een onderwerp, waar deze column dus ook over zal gaan: het vluchtelingenvraagstuk.
Voor mij staat een ding buiten kijf: een mens in nood moet worden geholpen!
Dus ook als het veel mensen in nood zijn, dan moeten die worden geholpen! Daar hoeft wat mij betreft geen discussie over te bestaan. De discussie zit hem in het feit hóe die mensen moeten worden geholpen.
Waar een vluchteling uit oorlogsgebied vooral naar op zoek is, is rust, vrede en veiligheid, maar krijg je die als je honderden mensen bij elkaar zet, zonder dat ze ook maar iets mogen ondernemen? Nee, dan krijg je gefrustreerde mensen wiens lontje korter is dan gewoonlijk. Dan krijg je de uitwassen waar de kranten mee vol staan, en die door menigeen gebruikt worden om aan te geven dat die mensen dus maar niet opgevangen moeten worden. Dat opvang het beste in de regio kan, dat ben ik met iedereen eens, maar dat kunnen wij helaas niet van hieruit organiseren, dat moet op internationaal niveau geregeld worden, en zolang dat niet is, zullen wij met zijn allen dus iets moeten doen. Ik stond erbij en ik keek er naar, dat moeten we niet willen!
Dat is ook de reden waarom op 29 september in de raad met elkaar gesproken is over wat te doen, wanneer de vraag komt om in Helmond vluchtelingen op te vangen.
Een slimme meid is op haar toekomst voorbereid, en een goede raad zorgt dat ze niet met een mond vol tanden staat!
Als je als raad pas gaat nadenken of je vluchtelingen op kunt vangen en hoe je dat dan het beste kunt doen, op het moment dat de vraag vanuit de rijksoverheid komt, dan sta je voor een dilemma, dan kun je nooit goed reageren. Zoals imiddels bekend is, start Helmond met een task-force, die het hoe, wat en waar gaat onderzoeken mbt eventuele opvang van vluchtelingen. Als de vraag komt, dan zijn we voorbereid en weten we wat we wel en wat we niet kunnen.
Zaken die volgens mij erg belangrijk zijn, zijn o.a.zorgen voor voldoende scholing en bezigheden, werk en activiteiten, het kunnen garanderen van de veiligheid van iedereen. Maar ook goed onderzoeken welke plek de juiste plek is om vluchtelingen op te kunnen vangen, het oude Carolus Borromeus college is een optie, maar niet de enige.
Als je alles goed hebt onderzocht, alle voors en tegens tegen elkaar hebt afgewogen, dan kun je als stad het juiste antwoord geven op het eventuele verzoek van het rijk, dan ken je je mogelijkheden, maar ook je onmogelijkheden. Dan kun je als stad vluchtelingen een warm welkom bieden, omdat je weet dat het goed zal gaan.
Raadslid Henriëtte Verouden
Fractie Verouden-van Lierop
10 reacties:
Helemaal eens, mensen in nood moeten geholpen worden.
Wat ik niet begrijp, maar graag wil begrijpen, is hoe de staatssecretaris in vredesnaam 750+700 vluchtelingen in Oranje neer kan zetten, een dorp van 130 inwoners.
Op dat moment vond ik de gemeente Helmond ook al redelijk stil, en tevens andere gemeenten. Ik ben van mening dat elke gemeente zijn steentje bij moet dragen aan deze vluchtelingenstroom, dat is wel zo eerlijk. Ben blij dat er nu iemand spreekt vanuit de gemeente. Dat zouden er meer kunnen doen.
Maar voorlopig is het doodstil.
Wat mij zo verbaasd is dat al die guhtmenschen nog altijd roepen dat we vluchtelingen moeten helpen maar hoezo zijn het vluchtelingen ??? Ik heb nog nergens in de media gezien dat er een boot vol afrikanen of syriers of Afghanen in zeeland of scheveningen is komen aandobberen maar ze komen allemaal via europese landen doorstromen naar ons land en dat maakt dat het geen vluchtelingen zijn maar gelukszoekers op zoek naar een welvarend land alwaar ze direct voorzien willen worden van huizen en uitkeringen. Jammer dat de reguliere pers zo gedomineerd wordt door linkse guhtmenschen die ons bombarderen met zogenaamde zielige mensen maar vergeet niet dat 99% van die mensen hier een cultuurschok gaan beleven en moslim zijn waardoor hun denk en leefwijze absoluut niet overeenkomen met onze samenleving. Het is algemeen bekend dat de Multi culti samenleving totaal mislukt is en toch moeten we nu weer toestaan dat er vele duizenden met een andere cultuur en geloof hier heen komen om over een paar jaar,na vele miljoenen subsidie aan maatschappelijke projecten,te moeten toegeven dat ook deze invasie aan culturen totaal mislukt lukt is. Het beroep van politicus staat toch wel op losse schroeven tegenwoordig vooral omdat die mensen niet meer in de werkelijkheid leven maar zich ver verheven voelen boven het gewone volk.
Misschien dat ik de dames en heren politici dan een tip mag geven, leer van de geschiedenis want alles wat ons in de toekomst staat te wachten heeft zich in de geschiedenis al eens afgespeeld.
@Charles op maandag 12 oktober 2015 om 20:54:
Er waait een andere wind: Sober (VVD) en rechtvaardig (PvdA). Ben benieuwd hoe dat gaat uitpakken.
Goh, we starten een taskforce en gaan onderzoeken… Terwijl de staatssecretaris als noodgreep een klein dorp voor het blok zet schuiven we als Helmond onze verantwoordelijkheid op de lange baan.
We hebben als Europa op onze handen gezeten toen de opvang in de regio ondermaats en uitzichtloos bleek. Dus komen er nu mensen hierheen in de hoop wél een toekomst te hebben. Zijn dat gelukszoekers? Dat hangt af van je definitie van een menswaardig bestaan. Opgehokt zitten met tienduizenden in vluchtelingenkampen zonder toekomstperspectief, dan ben je wel in veiligheid, maar een menswaardig bestaan heb je nog niet. Is het dan zo raar dat veelal jonge mannen de (gevaarlijke) oversteek wagen in de hoop later hun gezin wel een toekomst te kunnen geven?
Die asielzoekers die zullen voorlopig dus nog wel even deze kant op komen zolang daar de situatie niet verbetert. Met als gevolg dat er dus in Nederland ook een aantal geplaatst moeten worden. En wat doet Helmond? Daar blijft men voorlopig nog even op zijn handen zitten en ontduikt zijn verantwoordelijkheden. Met alle gevolgen van dien voor de andere gemeenten in Nederland.
@Michiel van Geel op woensdag 14 oktober 2015 om 16:33:
De noodgreep van de staatsecretaris was niet nodig. Dat blijkt inmiddels. De overheid toonde spierballen en kwam in Oranje als een dief in de nacht.
Dat heeft averechts gewerkt.
Als in het vervolg elke gemeente zoals Purmerend gaat reageren komt er in Helmond ook geen opvang.
Er wordt ongetwijfeld, buiten de schijnwerpers, gezocht naar opvangmogelijkheden.
Met iets forceren kom je er niet. Dat is bij Rutte cs voldoende duidelijk..
@Evert
Oranje is een apart verhaal omdat ze daar immers al meer dan hun deel deden voor de opvang. Als daar meer opvang gevoelig ligt moet je niet doorduwen. Maar er is wel zoiets als een gezamenlijke verantwoordelijkheid en dus een inspanningsverplichting.
Purmerend heeft laten zien dat ze in de gemeenteraad daar geen ruggegraat hebben óf niet na kunnen denken. Je kunt die mensen immers niet op straat laten slapen, dus je zult ze ergens op moeten vangen. Als je dan als gemeente zegt “Alles prima, maar hier dus niet”, dan ben je gewoon asociaal bezig. In het geval van Purmerend hoop ik dat de staatssecretaris ze gewoon een quotum oplegt voor de opvang en zegt “Zoek zelf maar uit waar en hoe je dat doet, maar opvangen zul je ze”. Dit soort huftergedrag mag wat mij betreft niet getolereerd worden. Nul opvang is geen optie. We leven hier met zijn allen in dit land en hebben dus ook met zijn allen zowel de lusten als de (vermeende) lasten te dragen.
En als dat betekent dat je in zo’n geval moet forceren, dan is dat maar zo. Als overheid moet je ook soms impopulaire besluiten doordrukken die op protest stuiten. Dan moet je zo veel mogelijk met de inwoners in gesprek gaan, maar het moet wel redelijk blijven. Als mensen gaan protesteren dat ze bijvoorbeeld geen belasting willen betalen of dat er een Chinees gezin bij ze op de hoek komt wonen geef je ze ook hun zin niet. Je bent als gemeenteraad aangesteld om beslissingen te nemen en daarbij ook het algemeen belang mee te laten wegen, niet om als een knipmes te buigen bij elke oprisping van de inwoners. Ook dat is democratie, beslissingen durven nemen.
@Michiel van Geel op woensdag 14 oktober 2015 om 17:23:
Een quotum zal wel worden opgelegd als ze zouden weigeren. Zover zal het wel niet komen.
Zij keerden zich tegen het vestigen van een azc.
In Helmond is in eerste instantie voorzichtig positief gereageerd. Dat is mooi meegenomen.
@Michiel van Geel op woensdag 14 oktober 2015 om 16:33:
Voor de helft ben ik het met je eens.
Ik ben van mening dat we dit niet meer kunnen dragen, dit is te veel, niet meer te beheersen en we gaan een berg problemen tegemoet waar je u tegen zegt. Ik heb geen zin in nog meer zuur, ik wil onderhand ook wel eens het beloofde zoet gaan proeven. Daar kent u mijn mening over en die is afgelopen jaar alleen maar meer bevestigd. Mag ik dat zeggen? Waarschijnlijk wordt er nu weer racist, xenofoob en whatever geroepen. Maar ja, dat mag, ik mag zeggen dat ik het genoeg vind, ik mag zeggen dat ik het niet meer eerlijk vind. Ik mag zeggen dat ik het belachelijk vind dat we een miljard meer gaan uitgeven en onze eigen bejaarden die dit geld jarenlang hebben opgehoest, letterlijk in de zeik laten staan. (Ik wacht nu op je reactie dat 1 miljard niet klopt, maar ik durf een kratje bier erop te verwedden dat we eind dit jaar op 1,5 miljard staan, definitieve cijfers verwacht in april ’16). En ja geld kan je maar één keer uitgeven, maar waarom dan toch een oplopende staatsschuld? We leven in een vrij land waar iedereen voor zijn mening mag uitkomen. En ik verrek het om me de mond te laten snoeren en me iets te laten noemen wat ik niet ben. Ik hoop dat deze stroom snel opdroogt, dit gaat fout.
Voor de andere helft waar ik het wel met je eens ben, waarom een taskforce? Waarom dan wachten? Ga serieus kijken naar de angst en bezwaren van de Helmonders, doe een goede copy-paste bij één van de gemeentes om ons heen en volgende week kun je de eerste 100 betere-toekomst-willers (sorry Michiel jouw woorden) al plaatsen.
Ik zal mijn huiswerk (copy paste van een Limburgse gemeente) hier plaatsen. Het behelst een pakket maatregelen om de weerstand te verminderen en problemen te voorkomen:
Maatregelenpakket om de leefbaarheid in de wijk tijdens de opvangperiode in stand te houden en bij te dragen aan een aangenaam verblijf voor de asielzoekers in onze stad.
1. Team Leefbaarheid en Veiligheid. Het doel is éénduidig optreden en een sluitende aanpak: van preventie tot en met de opvolging van meldingen en van preventieve surveillance tot het omgaan met mogelijke incidenten en maatschappelijke onrust. (vertegenwoordigd door COA, Politie, wijkbeheer, Gemeente)
2. Beheercommissie bestaande uit vertegenwoordigers van de bewoners van de buurt, de politie, vluchtelingenwerk, de gemeente en het COA. Deze commissie doet voorstellen voor de veiligheid en leefbaarheid en communiceert met de wijk over de stand van zaken en over de diverse maatregelen.
3. Versterking wijkteam politie Het wijkteam van de politie wordt versterkt. Na een half jaar wordt beoordeeld of deze versterking nog steeds noodzakelijk is.
4. Extra inzet gemeentelijke toezichthouders Vanaf de opening van de opvang zet de gemeente tenminste één extra buitengewoon opsporingsambtenaar (BOA) in. Na een half jaar wordt bekeken of verlenging nodig is.
5. Beveiliging en begeleiding Het COA zorgt 24 uur per dag, 7 dagen in de week voor beveiliging en begeleiding op de opvanglocatie.
6. Bereikbaarheid COA Het COA zorgt ervoor dat zij 24 uur per dag telefonisch bereikbaar zijn voor vragen en klachten uit de wijk.
7. ‘Meedoen’-programma Asielzoekers moeten zich actief kunnen verbinden met buurtbewoners en de stad. Doel is een zinvolle dagbesteding, afgestemd op de fase waarin de asielzoeker zich bevindt. Denk hierbij aan vrijwilligerswerk, sport, onderwijs, cultuur en kunst.
8. Vinger-aan-de-pols Het COA en de gemeente maken afspraken dat de bezetting teruggaat in aantallen als er binnen of buiten de opvang niet beheersbare problemen ontstaan. Het team Leefbaarheid en Veiligheid monitort iedere twee weken de situatie en onderneemt actie als dat nodig is.
9. Werkgelegenheid / inkoop Met het COA wordt afgesproken dat de werving van personeel, inzet van vrijwilligers / stagiaires en de inkoop van goederen en diensten zo veel mogelijk vanuit de gemeente.
10. Onderwijs Onderwijsorganisaties en het COA maken aparte afspraken over het onderwijs aan kinderen in de noodopvang. Daarbij staat voorop dat zowel de leerlingen alsook de leerkrachten niet extra worden belast.
11. Tijdelijkheid. De gemeente en het COA leggen in een overeenkomst vast dat de noodopvang voor maximaal drie jaar is vanaf het ingaan van de huurovereenkomst. De locatie komt daarna niet meer in aanmerking voor vestiging van een regulier asielzoekerscentrum
Wat denk je Michiel, als je dit zo neerlegt bij de Helmonders, zou er dan nog heel veel weerstand zijn? Moet het dan nog maanden duren voor de burgemeester het lintje mag doorknippen van de tijdelijke opvang Carolus Gasthuisstraat? Ik denk het niet.
Overigens alle taskforce-leden zou ik serieus willen oproepen eens naar bovenstaande te kijken. Wellicht doen jullie voordeel ermee. Als laatste tip geef ik jullie mee zachte heelmeesters maken stinkende wonden, dat hebben de Helmonders al iets te veel ervaren de laatste jaren. Vertrouwen in en op daadkrachtig bestuur, dat is wat nodig is.
http://xandernieuws.punt.nl/content/2015/10/Worden-tienduizenden-arme-Nederlandse-gezinnen-vergeten-door-migrantencrisis
dit zegt genoeg