Helmond Culturele Hoofdstad Europa?
In de aanloop naar de Brabantse Statenverkiezingen woensdag 2 maart geven de 3 Helmondse lijsttrekkers 4 keer hun mening over Helmondse aspecten. Vandaag hun antwoorden (in de maximaal 140 woorden die zij daarvoor kregen) op onze tweede vraag:
Waarom is het goed of slecht voor Helmond om zich in te spannen om in 2018 (samen met Eindhoven, Tilburg, Breda en Den Bosch) Culturele Hoofdstad van Europa te worden?
Paul Smeulders (GroenLinks):
"Zonder kunst en cultuur geen bezieling, vernieuwing en vooruitgang. Helaas staat het cultuurbeleid en subsidiëring veel meer ter discussie dan andere beleidsterreinen. GroenLinks is ervoor dat de provincie BrabantStad Culturele Hoofdstad 2018 ondersteunt als initiatief om te komen tot een brede culturele infrastructuur. Dit betekent dat Eindhoven, Tilburg, Breda, Den Bosch en Helmond samen een jaar lang Culturele Hoofdstad van Europa zijn. Wat voor GroenLinks heel belangrijk is, is dat dit geen feestje van elite wordt, maar dat iedereen ervan kan genieten. Alle evenementen zijn voor iedereen toegankelijk en er vinden veel uitwisselingen met andere culturen plaats. Zo lijkt het me prachtig wanneer we in Helmond in 2018 Braziliaans Carnaval vieren!"
Ruud van Heugten (CDA):
"Cultuur is voor het CDA geen exclusieve feestjes voor de elite. Brabant is rijk aan cultuur voor iedereen, jong en oud. Of het nu carnaval, de muziekschool, theaters, festivals, de Brabantse Dag, de fanfares, het bloemencorso, of het Brabants Orkest is. Door met meerdere steden en de provincie te investeren in uitbreiding en versterking van cultuur, ontstaan er meer mogelijkheden om cultuur te beleven. Bovendien vinden veel bedrijven een rijk cultureel leven een van de criteria om zich ergens (dus ook in Helmond) te vestigen. Cultuur is dus ook van economische waarde. Ongeveer 15% van de grondprijs wordt bepaald door het aanbod van cultuur.
Door culturele hoofdstad te zijn worden we internationaal bekend en komen er bovendien vele miljoenen aan inkomsten uit bezoekers en toerisme. De investering loont."
Annegien Wijnands (PvdA):
"Net als de provincie, staan gemeenten voor forse bezuinigingen, waarbij keuzes gemaakt moeten worden. De provincie heeft er voor gekozen om door te gaan met investeren in onze Brabantse cultuur. Het gaat niet om prestige projecten, maar om toegankelijke blijvende culturele uitingen. In Helmond investeert de provincie b.v. in industrieel erfgoed zoals de cacaofabriek. Investeren in cultuur levert een beter vestigingsklimaat op, het gaat om investeren in de kwaliteit van de regio. De creatieve industrie heeft de toekomst en investeren in cultuur heeft economische waarde.
Middenin WOII, toen de nood het hoogst was, kwam de minister van financiën bij Churchill met het voorstel om radicaal te bezuinigen op alles wat cultuur heette, anders zou de oorlog niet meer betaald kunnen worden. Churchill dacht even na en sprak de onsterfelijke woorden: Maar… waar vechten we dan nog voor!"
15 reacties:
Wie het begrijpt mag het zeggen. Op cultureel gebied wordt er behoorlijk bezuinigd, zorg eerst dat er op dit gebied niet zo veel onrust is.
Maar goed gokken met gemeenschapsgeld is natuurlijk ook wel gemakkelijk. Alleen zou ik niet voor deze kansloze missie gaan.
Wat betreft het Braziliaans Carnaval van Groenlinks. Daar hoef je echt geen culturele hoofdstad voor te zijn en dat wordt toch al gehouden?
Wat het CDA betreft is het toch raar om aan de ene kant alles af te breken en later dit jaar het BTW tarief (landelijk) te verhogen en dan dit hier neer te zetten.
Ook voor het verhaal van PvdA heb je dit gokken niet nodig en kan de provincie ook zo geld investeren.
Ik ben wel van mening dat als de steden dit kunnen doen, en het brengt geld in het laatje voor helmond, doen.
Cultuur is zeker een groot erfgoed. Als
helmond als stad hier van kan profiteren waarom niet.
Investeren is soms ook een manier van bezuinigen
Ach waarom geen feestje bouwen hier in Helmond voor het gewone volk? Wie kan daar op tegen zijn eigenlijk. En we krijgen nog geld toe als er wat toeristen komen als met carnaval.
Op het ED hebben ze er ook een artikel over vandaag http://www.ed.nl/regio/eindhovenstad/8153098/Verdeeldheid-over-culturele-hoofdstad.ece waar staat:
De enige coalitiefractie die ronduit tegen de investering van tien miljoen zegt te zijn, is de Helmondse CDA. “In een tijd van forse bezuinigingen, zoals afschalen van het leerlingenvervoer en het professioneel welzijnswerk, is een investering van miljoenen in dit culturele project niet verantwoord”, vindt fractievoorzitter Thijs van Wetten.
Voor de de rest is iedereen voor.
Ik vind het ook nogal veel geld voor een feestje.
Mooi dat het CDA in Helmond het nu ook in gaat zien dat Brabant Culturele Hoofdstad een slechte route is.
Het had natuurlijk iets eerder gekund, maar beter laat dan nooit.
Nu maar hopen dat ze de CDA-collega’s in Tilburg, Eindhoven, Den Bosch en Breda ook zover krijgen. Maar in Helmond is het natuurlijk een mooi begin.
à‰én stad moet immers het goede voorbeeld geven.
Het artikel op site van het ED is erg summier. In het volledige artikel komen meer Helmondse partijen aan het woord:
De oppositie in Eindhoven en HelÂmond is, op een enkele fractie na, eensgezind. Stopzetten die voorbeÂreidingen voor die nominatie en wel nu, luidt het devies. ” Gokken met belastinggeld", vindt de Helmondse SP'er Erik de Vries. ” Stel we zijn in 2018 CultuÂrele Hoofdstad, maar dan zijn alle culturele voorzieningen wegbezuiÂnigd. Dat zou erg krom zijn."
En zijn plaatsgenoot van Groen-Links Rudi van der Made: “HelÂmond betaalt de hoofdprijs voor een bijrol. Voor grotere steden ligt dat misschien anders."
Michael Rieter van Helder HelÂmond spreekt van een ' positieve economische spin-off'. En Berry Smits van coalitiefractie HelmondÂse Belangen/ D66/SDOH meent dat 'het viervoudige van de investeÂring wordt terugverdiend'. ” Of we meedoen met dit project is geen isÂsue meer. Dat besluit is in de voriÂge raadsperiode al gevallen. Wil je een betrouwbare overheid zijn, dan hou je je aan je afspraken."
Jan van Aert en Rene Vetjens van Trots op Nederland ( TON) HelÂmond verwachten dat Brabant CulÂturele Hoofdstad geen volksfeest zal worden, gezien de samenstelÂling van het artistieke team: MarÂtijn Sanders (Holland Festival), UlÂrike Erbslöh ( Van Abbe), Mathijs Rümke (Het Zuidelijk Toneel), Joost Heijthuijsen (Incubate) en John Körmeling ( architect en beeldhouwer). ” Artistieke dromenÂbouwers die zich primair richten op cultuur met een grote C."
@ –
Het gaat dan ook waarschijnlijk om het standpunt van de Helmondse CDA. Die dus afwijkt van het standpunt van de overige CDA-fractie’s inclusief de Statenfractie.
Dit is opmerkelijk, want bij de voorjaarsnota en de begroting waren ook zij, volgens mij, nog voor het reserveren van dit geld.
Op naar de komende raadsvergadering zou ik zeggen ;D
Wat lees ik nou??? Tien miljoen moet Helmond voor dat feestje betalen????
Zijn ze nu helemaal gek geworden??? En als ik het goed begrijp zijn CDA en GroenLinks in Helmond tegen maar in de provincie weer voor. Rare clubjes hoor.
Ik ben nu dus zwaar tegen!!
Besluit (10 miljoen euro) over Culturele Hoofdstad uitgesteld
Helmond beslist pas in 2012 over de haar bijdrage van 10 miljoen euro voor Brabantstad Culturele Hoofdstad 2018.
Aanvankelijk zou de komende maanden daarover een besluit vallen. Vanwege de grote bezuinigingen was er veel kritiek op deze forse investering. Net als de gemeenteraden van de andere 4 grootste Brabantse steden (Eindhoven, Den Bosch, Breda en Tilburg) kan het Helmonds oordeel in 2012 dan gebaseerd worden op het inhoudelijke plan dat er dan is. De 2 miljoen euro voor het ontwikkelen van dat plan, blijft wel nodig. Een vijfde deel daarvan wordt dus nog wel aan Helmond gevraagd.
Het hele,onzinnige plan,kan men beter helemaal afblazen.
In aanvulling op ons bericht hierboven om 14.41 uur:
Culturele hoofdstad kost toch geld
Dat de Helmondse gemeenteraad pas na het opstellen van een plan gaat praten over het al dan niet meedoen aan de Culturele Hoofdstad, wil niet zeggen dat daar niet al eerder geld aan uitgegeven wordt. Dat heeft wethouder Jan van den Heuvel zo-even tijdens een persgesprek laten weten. Bij de zo geheten voorjaarsnota komt het voorstel om in 2012 en 2013 elk jaar 200.000 euro uit te trekken om dat plan op te stellen. Medio 2013 moet dan beslist worden of Helmond al dan niet voor de volle 10 miljoen mee gaat doen vanaf 2014. Dan begint namelijk de echte wedloop of de Brabantse steden al dan niet meedoen aan de wedstrijd welke Nederlandse stad of regio de Europese Culturele Hoofdstad 2018 wordt.
Van den Heuvel hoopt dat het verzinnen van ideeën en het opstellen van het plan op zichzelf al ervoor zorgt dat het culturele peil en de samenwerking op dit gebied in Helmond verbeteren. Helmond gaat zich in ieder geval concentreren op de onderwerpen jeugd, beeldende kunst en erfgoed. Daar zit de sterke kant van de stad, vindt de wethouder.
Het Brabantse plan wordt opgesteld onder leiding van Martijn Sanders, artistiek leider van '2018 Brabant Culturele Hoofdstad van Europa'. Sanders werkte eerder als directeur van het Concertgebouw en voorzitter van het Holland Festival.
De voorjaarsnota 2012 komt in mei uit. Het voorstel 2 x 2 ton voor de Culturele Hoofdstad uit te trekken, komt waarschijnlijk in juli op tafel.
In Asten zijn ze slimmer, er is geen geld voor feest dus geven ze een kleiner budget voor het 800 jaar-feest.
In Helmond hebben we ook geen geld, maar daar zullen en moeten we cultureel hoofdstad worden wat het ook kost.
Presentatie 2018Brabant vandaag live te volgen
Vanmiddag presenteert Martijn Sanders, de artistiek leider van het project 2018Brabant Culturele Hoofdstad van Europa, de plannen en de thema's voor het bidbook van 2018Brabant aan ruim 300 geïnteresseerden. Deze presentatie is via http://www.2018brabant.eu tussen 17.30-18.30 uur live te volgen.
De presentatie van de artistieke visie is hét moment waarop 2018Brabant de hoofdlijnen van programma, de basis van een bidbook, naar buiten brengt. Om de titel Culturele Hoofdstad van Europa binnen te halen moet 2018Brabant zorgen voor een bidbook met een onderscheidend en origineel programmavoorstel. Met de presentatie van de artistieke visie breekt de fase in de kandidaatstelling aan waarin alle Brabanders nadrukkelijk aan zet zijn. Tijdens de bijeenkomst wordt iedereen in de culturele sector (van amateur tot professional) en alle Brabanders opgeroepen om de komende maanden een origineel en leuke idee aan te leveren voor het programma van 2018.
Dit weekend is de laatste kans om de tentoonstelling De Hemel van Helmond in de Nederlandsche Cacaofabriek te zien. Volgens organisator Martin van de Laar zijn daar de vijf belangrijkse naoorlogse Helmondse kunstenaars samengebracht, dus het gaat om HET culturele evenement in de stad van het lopende jaar. Naar ik heb vernomen is nog geen politicus komen kijken, ook niet zij die vinden dat Helmond zich moet kandideren voor de titel Culturele Hoofdstad van Europa en die voortdurend rondbazuinen dat Helmonders trots op zichzelf moeten zijn.
(‘Ik ben trots, trots, trots, ik ben een koe’).
En de toegang is gratis.