Doornroosje
Soms vinden er, ook in de vakantieperiode, opmerkelijke gebeurtenissen hun weg naar de media. Het Eindhovens Dagblad deed zaterdag uitvoerig verslag hoe de Helmondse opvang van de Oekraïners door de vluchtelingen zelf wordt ervaren. Samengevat in twee woorden is dat ‘niet goed’ en dan druk ik me nog voorzichtig uit. Een dag later deed de krant er nog een schepje bovenop met een artikel dat het woord ‘schrikbewind’ in de kop voerde.
Tja, niks nieuws onder de zon, dacht ik meteen. Dat er met name op de locatie Knippenbergcollege aan de Nachtegaallaan sprake is van een streng beheer heb ik in november ongewild van dichtbij meegemaakt. Als taalvrijwilliger moest ik toekijken hoe een oudere mevrouw daar uit ons taalklasje werd gehaald en even later overstuur terugkwam met de schriftelijke dreiging dat ze met haar gezin (dochter met echtgenoot en twee kleinkinderen) op straat zou worden gezet. De zogenaamde ‘gele kaart’. De hele gang van zaken getuigde van weinig respect en empathie bij de ingehuurde beheerders. Mijn ongenoegen over het voorval heb ik met de Projectleider Oekraïne Sociaal Domein gecommuniceerd en later met de verantwoordelijke wethouder want wie met getraumatiseerde mensen omgaat, heeft specifieke vaardigheden nodig en daar zat toen al binnen de professionele organisatie een probleem dat al eerder had geleid tot verstoring van de taalles. In deze mening stond ik niet alleen!
In december is het gezin uit Helmond vertrokken, weggepest door de mensen die juist voor hun veilig onderkomen moesten zorgen. Ze hebben met tranen in de ogen afscheid genomen van ons taalklasje en van onze begeleidster van de LEV-groep. De taalgroep bestaat inmiddels niet meer.
In november zijn vanuit de VVD aan het college van burgemeester en wethouders vragen gesteld over de opvang in het voormalige Knippenbergcollege. Dit naar aanleiding van diverse andere signalen. Het college ontkende en daar bleef het bij. De gemeenteraad deed niets en dutte als een schone slaapster in.
.
Dat het spel nu op de wagen staat, is volledig te danken aan een zeer betrokken Helmondse inwoner die na diverse vergeefse pogingen om de politiek in beweging te brengen, naar de krant stapte en daar aan de alarmbel trok. En met succes! Als bij toverslag ontwaakte de gemeenteraad deze week uit een diepe slaap en kwamen er reacties. De coalitiepartijen beweerden niet op de hoogte te zijn van de feiten die door het ED werden beschreven. Blijkbaar sliepen die al toen de VVD de vragen in november stelde.
De oppositie daarentegen wil geen Doornroosje zijn en is met een delegatie van vijf zelf op onderzoek naar het Knippenberggebouw gegaan waar de toegang werd geweigerd! De krant deed hier gistermiddag verslag van. Dat was tegen het zere been waarna de burgemeester ter verantwoording is geroepen.
Hoe dit allemaal gaat aflopen zullen we meemaken! Het college is gesommeerd nog deze week antwoord te geven op de vragen die de oppositie op papier (pdf) heeft gezet. Wanneer opnieuw blijkt dat de aangekaarte problematiek als onwaar wordt bestempeld, kunnen we in Helmond toch nog een hete zomer krijgen. En terecht, want met het toegang weigeren van onze volksvertegenwoordigers in de Knip hebben de beheerders daar bewezen wat tot nu toe werd ontkend: het is daar voor onze gasten uit Oekraïne niet pluis! Ze leven noodgedwongen in een naar sprookje.
Hanneke Hegeman
In de reacties hieronder staan updates van de weblog.
51 reacties:
Dat ze geweigerd werden vind ik niet zo heel erg vreemd. Ik mag immers ook niet zomaar jouw woning betreden als ik vind dat ik iets met je moet bespreken. Dan leg ik contact en maak een afspraak. Het is daar geen openbare ruimte.
Wat betreft het schrikbewind is de vraag hoe strak de regels worden gehanteerd. Misschien heeft de vrouw in kwestie wel eerst enkele waarschuwingen gehad voordat het tot een gele kaart kwam. Als er leefregels worden opgesteld om te voorkomen dat mensen de boel vervuilen en vervolgens niet mee schoonmaken, dan heb je wel een pressiemiddel nodig om ervoor te zorgen dat mensen wel hun steentje bijdragen. Het is immers geen hotel waar je de boel kan vervuilen en de schoonmaakster het toch wel opruimt.
Dat gezegd hebbende, je moet dit soort signalen wel serieus nemen en kijken of je de bewoners meer zeggenschap kan geven. Cultureel gezien zal het een vrij homogene groep zijn die ook qua taal elkaar wel kan verstaan. Het vreemde is dat diezelfde oppositie bij monde van de VVD rept over drugscriminaliteit en prostitutie alsof het daar Sodom en Gomorra is. Dat zou immers juist om die hele strakke aanpak schreeuwen als er zoveel misstanden zouden zijn.
De waarheid zal wel weer ergens in het midden liggen. Ik hoop dat de leiding nu in gesprek gaat met de bewoners en in samenspraak kijkt waar de regels knellen en duidelijk uitlegt waarom bepaalde regels wel nodig zijn. Maar vooral dat ze naast de bewoners gaan staan als begeleiders. Want als ik de signalen hoor leeft er vooral het gevoel dat er een machtsverhouding is en is dat het voornaamste dat knelt.
En de volgende slachtoffers zijn weer gevonden door Hanneke. Wat ik me steeds afvraag is waarom het toch zo aan zelfreflectie ontbreekt bij zowel Hanneke als de vluchtelingen.
Enkele punten wat reden geeft tot nadenken:
De gemiddelde vluchteling in NL, of die nu in een hotel woont, op een cruiseschip of in een schoolgebouw, krijgt drie maal daags warm eten, een zorgverzekering zonder eigen risico, gratis rijbewijs, voorrang op een gratis woning met gratis inrichting en vloer en behang, plus een bijstandsuitkering waar de taal- en sollicitatie eisen uit geschrapt zijn, gratis onderwijs etc.
Dat er als tegenprestatie wordt gevraagd om het zelf schoon te houden daar zij toch heel de dag de tijd hebben, de omgeving en begeleiders met respect en fatsoen behandelen en zich aan afspraken houden, vind ik alleszins schappelijk.
Dat niemand van hen de intentie heeft om terug te keren geeft wel aan dat het hier niet zo slecht is.
Een beetje dankbaarheid tonen voor het land waarvan je alles gratis krijgt, betaald door de mensen om je heen via belastingen die het zelf nauwelijks meer op kunnen brengen is wel het minste.
De machtsverhouding die knelt waar Michiel het over heeft behoeft wat contextuele uitleg. In een patriarchale, masculiene cultuur is men niet gewend aan consensusvorming zoals wij dat kennen. Dit wordt als slap leiderschap gezien en geeft ruimte tot wangedrag zoals we dat nu zien.
Nu worden de touwtjes aangetrokken en klaagt men dat er een hierarchie heerst zoals men dat van thuis kent.
@Gerard Luijten op dinsdag 1 augustus 2023 om 11:08:
👍Is wel zo.
@Gerard Luijten
Een gemiddelde vluchteling bestaat volgens mij niet. De voorzieningen zijn in/volgens de regel niet zo rooskleurig als jij voorstelt (ik krijg de indruk dat jij ook de vluchtelingenstatus ambieert: 3x warm eten p/dag: jammie): asielzoekers krijgen leefgeld: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/asielbeleid/vraag-en-antwoord/hoeveel-geld-krijgen-asielzoekers-in-nederland
Ook bij dat gratis rijbewijs vraag ik jou graag bewijs: zelfs de Oekraïners (die inderdaad een voorkeursbehandeling krijgen, maar ik wil niet graag met de gevluchten onder hen ruilen) niet: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/opvang-vluchtelingen-uit-oekraine/aankomst-verblijf-en-registratie
Maar eerst eens nader onderzoek naar het verblijfs”regime” in de oude Knip: dan maar eens evalueren. Daar gaat tenslotte deze column over.
Voordat iedereen weer van alles de wereld inroept, zou het goed zijn, dat er snel een goed onderzoek komt en van daaruit , in overleg met de bewoners, nieuw beleid.
Hieronder de brief van een Oekraïense moeder die in de Helmondse opvang heeft gezeten zomer 2022 en vandaag in de krant stond:
Goedendag, geachte mensen
Ik had nooit gedacht dat ik ooit een vluchteling zou worden. Maar het leven is zo onvoorspelbaar… Ik ben een vluchteling uit Oekraïne. Ik woon op Torrenstraat 36. Ik kwam hierheen met mijn twee kinderen. In de eerste dagen van de oorlog, na de eerste bomexplosies, was ik bang om het leven van mijn kinderen en mezelf en moest ik vluchten uit mijn huis, alles achterlatend wat mij dierbaar is en waar ik zoveel van hou.
Ik ben dankbaar aan Nederland en de stad Helmond dat ze ons hebben verwelkomd en onderdak hebben gegeven. Na enkele dagen konden we hier normaal slapen, omdat er geen bommen en raketten uit de lucht vallen. Toch breekt mijn hart van verdriet om mijn land, om onschuldige, vreedzame mensen en kinderen die sterven. We zijn blij dat we werk hebben gevonden, nieuwe kennissen hebben gemaakt, goede mensen die oprecht met ons meeleven. Bedankt aan uw land voor de steun aan Oekraïne, de steun aan Europese waarden van vrijheid en de waarde van het menselijk leven.
Het spijt me zeer om negatieve dingen te moeten schrijven over wat we hier hebben meegemaakt, maar nu we de mogelijkheid hebben om te communiceren met mensen die ons horen en zien, wil ik delen wat ik en mijn kinderen hebben moeten doorstaan gedurende een maand.
Toen Nederland ons uitnodigde, beloofden ze ons aparte huisvesting, ziektekostenverzekering, hulp bij werkgelegenheid, financiële ondersteuning en professionele cursussen Nederlands of Engels… Maar na onze aankomst waren velen van ons teleurgesteld.
We moesten allemaal meteen proberen zelf werk te vinden, omdat er geen sprake was van enige financiële hulp. Toen we net aan het werk waren, had ik geen cent. In plaats van financiële hulp werden we geacht te worden gevoed. Dit gebeurde op vaste tijden. Om 8 uur ’s ochtends, tussen 10 en 11 uur, en om 17 uur kregen we een klaargemaakte maaltijd aangeboden.
Omdat we om 6 uur ’s ochtends aan het werk gingen en terugkwamen rond 13 of 14 uur, misten we ontbijt en de lunch. Wanneer we terugkwamen van het werk en de eetzaal altijd op slot was, vroegen we de bewakers of medewerkers om iets te eten. “Geef ons tenminste wat brood” – en heel vaak was het antwoord: “wacht tot 17 uur, dan krijg je te eten.” Dit vernederende gedrag duurde een maand, totdat we ons eerste salaris ontvingen.
Hoeveel vernedering moesten we doorstaan. Het leek erop dat ze ons behandelden als de paria’s van de samenleving. Maar we zijn dezelfde mensen als zij, we hebben helaas alleen pech gehad met waar we vandaan komen!
We hebben herhaaldelijk aandacht gevraagd bij de bewakers, managers en vrijwilligers. Ze zeiden dat dit was wat de locatiemanager had bevolen. Waarom luisterden al die mensen die ons zouden moeten helpen niet eens naar ons?! En de mensen die ons eten en kleding brachten, die ons op zijn minst wat informatie gaven, kregen verboden om naar ons toe te komen en werden niet toegelaten tot het hostel. De mensen die ons daadwerkelijk helpen, die om ons geven, die ons horen en zien en normaal met ons omgaan – waarom is het hen verboden om naar ons toe te komen? Is dit een strafkolonie?
Wanneer er zich problemen voordoen, moeten we ons wenden tot de medewerkers die ons zouden moeten helpen. We hebben herhaaldelijk contact opgenomen met de tolk en de managers – elke keer zeiden ze dat ze zouden helpen… Maar de tijd verstrijkt.
Internet is van levensbelang in onze bijzondere situatie. Elke ochtend wil ik de woorden van mijn man horen: “Hallo, liefje, ik leef!”… Maar ik zoek al 3 maanden in de gangen en toiletten naar plekken waar internet werkt en waar ik met mijn man kan praten, omdat mijn kamer geen wifi-ontvangst heeft. Is dat echt zo’n groot probleem?
Ook met de medische zorg zijn er helaas problemen. Mijn minderjarige zoon had een hele maand last van kiespijn. Ik vroeg de managers (of medewerkers) hoe we de tanden van mijn zoon konden behandelen. Maar ze hoorden me niet. Altijd waren er excuses. Het lijkt erop dat het ze gewoon niets kan schelen. Hun kind wordt ’s nachts niet wakker en lijdt. En als antwoord zeiden ze: “Neem een pijnstiller!” U maakt een grapje! We dachten dat dit een land was met geavanceerde medische zorg.
We bevinden ons allemaal in een zeer moeilijke situatie, psychologisch en emotioneel is het zwaar voor ons, maar blijkbaar denken de Nederlanders dat dit niet genoeg is, ze willen dat we ons nog slechter voelen. Ik ben 40 jaar oud, een volwassen zelfstandige vrouw, maar ze denken dat ze het recht hebben om mijn vrijheid te beperken.
Ik heb hier een avondklok (alsof we in oorlog zijn!)?! Waarom moeten ze voor mij beslissen wanneer ik moet gaan slapen, of waarom moet iemand beslissen dat mijn vriendin het hostel om 21 uur moet verlaten? De beveiliging maakt gewoon misbruik van ons. Wie heeft ze dat recht gegeven? Waar is mijn vrijheid? Zit ik hier in de gevangenis? Kan ik niet zelf beslissen wanneer en waar ik naartoe moet, wanneer ik moet eten en wanneer ik moet gaan slapen? Door ons een avondklok op te leggen, maken ze gewoon psychologisch en moreel misbruik van ons.
Ook voor de kinderen is het erg moeilijk, ze degenereren hier, hebben geen bezigheden, zitten na school in het hostel. Ze beloofden ons activiteiten, clubs, zwembad of iets leuks voor de kinderen. Maar tot nu toe hebben ze niets georganiseerd. Wanneer de school eindigt, is het onbekend wat er met deze kinderen zal gebeuren, waarmee ze zich zullen bezighouden. Ze bevinden zich in een vreemd land, onder andere omstandigheden, zonder hun vrienden… dit moet ook in overweging worden genomen.
Ik ben zeer dankbaar aan de stad Helmond dat jullie ons hebben ontvangen en onderdak hebben geboden. We begrijpen dat jullie oprecht degenen willen helpen die door de oorlog zijn getroffen. Maar we hebben geen vertrouwen in de mensen die hier ter plaatse het hostel beheren. Ze geven ons geen enkele informatie over onze rechten. We zochten bescherming, geen misbruik. Onze mannen verkeren in een zeer moeilijke psychologische toestand en maken zich ook zorgen om hun vrouwen en kinderen.
Als iemand mijn brief leest, wil ik u vragen om toegang te verlenen tot het hostel voor de mensen, onze kennissen, vrijwilligers, die ons daadwerkelijk moreel ondersteunen, die ons de nodige informatie geven en ons behandelen als hun gelijken, die gewoon proberen ons te begrijpen. Vooral de mensen met wie we geen taalbarrière hebben!!! Zonder taal is het erg moeilijk voor ons! We hebben dringend behoefte aan normale taalcursussen, minstens Engels (dat is gemakkelijker voor ons). Voor volwassenen en vooral voor kinderen, zodat ze kunnen communiceren met hun leeftijdsgenoten en toegang krijgen tot onderwijs! De manager heeft ons verteld dat hij hier niet mee bezig is. Hoewel hij het al 3 maanden beloofde.
Waar het niet nodig is, overschrijden ze hun bevoegdheden, maar waar het nodig is, kunnen ze ons niet helpen.
Dit is slechts een korte beschrijving van wat er zich heeft voorgedaan gedurende de afgelopen 3 maanden van ons verblijf in Nederland.
Als we eerder hadden geweten dat we brieven konden schrijven, zouden we het eerder hebben gedaan. Maar hoe konden we dat weten? Ze verbergen allerlei soorten informatie voor ons.
Dank u als u dit tot het einde heeft gelezen.
Moge er nooit oorlog zijn in Nederland, zodat niemand van jullie in onze schoenen staat. En we hopen dat deze ongekende oorlog in Oekraïne zeer binnenkort zal eindigen.
Fijne dag.
Die brief van oekrainese moeder komt uit de Torenstraat. Daar zitten minderjarige asielzoekers, niet uit de oekraine
Ik ben wel eens benieuwd met welke verwachtingen mensen naar Nederland komen.
Ik ben ook een paar keer naar de Nachtegaallaan geweest en het is een redelijk leefbare locatie, hoewel er sowieso geen gemoedelijke sfeer is – bij sommige andere plekken was alles veel beter geregeld. En ja, mensen vertrekken langzaam terug naar Oekraïne, met alle dankbaarheid voor de opvang, en dat was precies de bedoeling, maar onnodige stress is soms wel te voorkomen met een beetje flexibiliteit en meedenken, dat is waar deze blog volgens mij over gaat.
Ik ben ook benieuwd naar het soort mensen dat door de gemeente als begeleider, of locatie manager is aangesteld. Ik begrijp dat de nood om personeel hoog was maar om zomaar een blik deskundigen met ervaring open te trekken geloof ik niet.
@Katje
Voordat de minderjarige asielzoekers in de Torenstraat kwamen, was het enige tijd ook de opvang voor Oekraïniers. Ze zijn daarna naar de Knip gegaan en de minderjarige asielzoekers vanuit de Mierloseweg naar de Torenstraat.
Update 1:
VVD wil opheldering van B&W en stelt kritische vragen
Net als het CDA & Helder Helmond stelde ook Serge van de Brug van VVD Helmond schriftelijke vragen aan B&W over de vluchtelingenopvang in het voormalig Dr. Knippenbergcollege aan de Nachtegaallaan.
Hieronder staan zijn 6 ingediende raadsvragen (Questions) voorafgegaan door zijn inleiding. Zodra we de antwoorden (Answers) van B&W hebben, plaatsen we die (zoals altijd) ook in zijn geheel in de reacties hieronder.
Al eerder heeft de VVD-fractie aandacht gevraagd en schriftelijke vragen gesteld voor de in onze ogen zorgelijke situatie bij de vluchtelingenopvang aan de Nachtegaallaan. De snelle reactie (pdf) die het college toen gaf, was dat zij zich niet herkenden in het door ons geschetste beeld en dat zij daarmee indirect aangaven niet voornemens waren om de misstanden aan te pakken, of ook maar enigszins een onderzoek te laten plaatsvinden naar deze misstanden.
Inmiddels zijn we weer ruim een halfjaar verder en is de VVD-fractie opnieuw in kennis gesteld van misstanden vanuit een andere betrouwbare bron die naadloos aansluiten op ons eerdere verhaal en vragen van medio november 2022. In het Eindhovens Dagblad van 29 juli jl. wordt hierover ook uitgebreid bericht. Een reactie die het college nu had kunnen geven, was dat ze de signalen zeer serieus neemt en een onafhankelijk nader onderzoek laat uitvoeren met als doel daar op korte termijn lering uit te trekken. Maar in plaats daarvan kiest het college er ook nu weer voor de “standaard” reactie te geven; dat ze zich niet herkent in het door het ED geschetste beeld. En er uiteindelijk weer niets gaat gebeuren.
Naar aanleiding daarvan heeft de VVD-fractie opnieuw de volgende vragen:
Welke organisatie regelt daar de Opvang? Het COA niet.
Ik vind het allemaal wat onduidelijk. Hanneke maakt er altijd een prozaisch stukje van.
Ik heb toch mijn twijfels bij ’t hele verhaal.
Oekraïners kregen gewoon 509 euro netto pp per maand naast gratis opvang.
Inderdaad kost voor asielzoekers een rijbewijs niks, terwijl burger hiervoor extra betalen.
Allemaal feiten die hier weggelaten verzwegen danwel ontkent worden.
Als ’t in individuele gevallen niet goed gaat staan er tal van hulpverleners klaar, zoals ook Hanneke en anderen. Prima.
Maar dan graag emotie weglaten en het Akelijk bekijken.
Ook nu weer bekruipt ’t gevoel van ondankbaarheid. Waarschijnlijk is de overheid tekort geschoten of zijn beloftes niet nagekomen.
Welkom in Nederland zou ik zeggen, sluit achteraan in de rij van mensen die beduveld zijn.
Helaas houd de stroom nepvluchtelingen ook gewoon aan, hetgeen de Ukrainers niet ten goede komt. Daar worden zelf dwangboetes vertaald door onze klungelig overheid wegens te traag.
@De weblog van Helmond op dinsdag 1 augustus 2023 om 17:00:
Mooi dat de VVD vorig jaar blijkbaar als eerste aan de bel hing, maar waarom willen ze nu “vertrouwelijk in kennis gesteld worden”? Laat mooi-weer-burgemeester Blanksma en de verantwoordelijke wethouder onderhand maar eens in alle openheid vertellen hoe zij de situatie zien. Een openbare vergadering, liefst nog deze week! Dit kan toch niet, we zien elke dag op tv de Russische terreur tegen de Oekraïners en wij gaan ze hier in Helmond zitten treiteren. Ik schaam me rot als Helmonder.
Ik snap niet goed hoe je asielzoekers goed wil helpen terwijl je niet eens fatsoenlijk voor je eigen volk kan zorgen…
Oudjes die in hun eigen ontlasting moeten zitten omdat er simpelweg geen verzorging komt…
Mensen die in de winter bang zijn om de verwarming aan te zetten omdat ze dan de rekeningen niet kunnen betalen..
En zo kan ik nog wel even doorgaan….
Als ik dan savonds rond middernacht mijn hond uitlaat nabij de knippenberg en hoor de kindere lluidkeels lachen in de voor hun aangelegde speeltuin in de nabijheid van hun ouders die onder het genot van een peuk met elkaar staan te chillen…..dan denk ik” die hebben het zo slecht nog niet”
@Cor op dinsdag 1 augustus 2023 om 17:40:
“SMO is, samen met de LEV groep en het Leger des Heils, betrokken in de opvang en begeleiding van deze mensen.”
Bron: https://smo-helmond.nl/opvang-oekraiense-vluchtelingen/
@Toon van Laarhoven op dinsdag 1 augustus 2023 om 19:01:
Daar schuilt juist het probleem: jij ziet op tv constant eenzijdige verslaggeving.
@jan-willem op dinsdag 1 augustus 2023 om 16:21:
De locatiemanager in de Torenstraat is een Turk. Hij stond eerst met naam op de site van het COA, maar deze informatie is inmiddels verwijderd.
@Roland op dinsdag 1 augustus 2023 om 16:02:
Uitgaande van de informatie van de briefschrijfster noemt zij:
“Toen Nederland ons uitnodigde, beloofden ze ons aparte huisvesting, ziektekostenverzekering, hulp bij werkgelegenheid, financiële ondersteuning en professionele cursussen Nederlands of Engels..”
“..omdat mijn kamer geen wifi-ontvangst heeft…”
“We dachten dat dit een land was met geavanceerde medische zorg.”
“Ze beloofden ons activiteiten, clubs, zwembad of iets leuks voor de kinderen.”
@giel van hooff op dinsdag 1 augustus 2023 om 14:17:
De mens als individu is verschillend. Als groep vertonen zij kenmerken waar statistiek op losgelaten kan worden. Ik benoem daarmee de groep van vluchtelingen en extraheer de informatie uit die groep, niet uit het individu.
Ik toon daarmee aan dat er bepaalde groepen anders behandeld worden. Dat de groep die de voorkeursbehandeling ontvangt klaagt over privileges die de benadeelde groep niet geniet, vind ik ongepast. Hierdoor verminderd juist het draagvlak voor opvang.
Persoonlijk vind ik het godsgeklaagd dat mensen die na de oorlog NL op hebben gebouwd en bij lange na niet de luxe hebben gekend die er in de opvanglocaties is, niet klaagden over het hoe laat het eten was, of de wc niet schoon genoeg is. Dit zijn de mensen waar op bezuinigd wordt t.b.v. vluchtelingen en die in hun strontluier liggen te vereenzamen.
Dit heeft niks met ambitieren te maken, maar des te meer met fatsoen naar de mensen die er wel wat van maken en daar nu de prijs voor betalen, dan met twee gezonde handen gaan klagen hoe slecht het wel niet is in NL.
Toespraak (live getolkt door Inna) gisteren door Yuniia Kokhanska uit Oekraïne in de opvanglocatie op de Nachtegaallaan in Helmond-Noord. Burgemeester Blanksma was erbij en heeft dit ook gehoord.
Graag wil ik vijf minuten van jullie tijd om te praten over het artikel dat deze week verschenen is. Een journalist heeft een artikel geschreven over het leven van de Oekraïners op deze locatie. Ik begrijp dat deze journalist nu ook hier aanwezig is. Dus heb ik een vraag aan u. Bent u wel professioneel in wat u doet? In het artikel wat u geschreven heeft, heeft u valse informatie opgenomen. U baseert uw woorden op de fantasie van mensen die hier niet wonen, van vrijwilligers (en nep-vrijwilligers) die verhalen vertellen die niet waar zijn. Zij leven hier niet, zij hebben geen recht van spreken. De verhalen die nu verteld worden, hebben niets te maken met de mensen die hier wonen. De vrijwilligers weten niet hoe het leven hier is. En u, als journalist, heeft deze vrijwilligers gewoon zomaar geloofd. U heeft niet eens de informatie bij ons als bewoners gecheckt.
De regels die hier op deze locatie gelden, zijn opgesteld op aanvraag van de mensen die op deze locatie verblijven. Eenieder die hier verblijft, heeft altijd een open en directe communicatie met het management en leiding. Zij luisteren altijd naar ons. Zelfs als er problemen ontstaan of als we huishoudelijke vragen hebben, lossen we dit samen op. Vragen kunnen altijd gesteld worden en men wordt altijd gehoord”, vervolgt Yuniia.”De mensen die hier wonen hebben een opleiding gehad, wij kunnen allemaal voor onszelf opkomen en tot compromissen komen. We zitten niet als een hond aan de lijn en zitten niet in een cel. Voor de volgende keer als u iets gaat schrijven, graag eerst overleggen met de mensen die hier ook echt verblijven. Wij hebben deze slechte publiciteit niet nodig. Dit is de tweede keer dat er iets negatiefs over ons geschreven wordt, maar voor ons is het niet de waarheid.
Dankjewel voor uw aandacht. De deuren van onze locatie zijn altijd open. Een persoon die alles heeft verloren, waardeert deze hulp het meest. Ik heb een lijst met handtekeningen van 101 bewoners. Die 101 mensen onderschrijven mijn verhaal. Deze mensen van deze locatie hebben hun handtekening gezet om het management en de leiding te bedanken. Het zijn dankbare mensen die blij zijn met wat ze hier hebben, ze hebben alles verloren en hier zijn ze goed opgevangen.
Tja, het is Helmond weer.
@ Hanneke Hegeman
Hoi Hannneke,
Long time zo see.
Fijn dat je deze column hebt geschreven. Maar wat een bizarre reacties!
Ook gisteren het bericht in het ED dat de raadsleden ware geweigerd om de locatie te bezoeken. En dan uitgerekend vanmorgen weer dit:https://www.ed.nl/helmond/bedankfeestje-oekrainers-voor-frietbakkers-franky-en-coen-overschaduwd-door-onrust-in-helmondse-opvang~a646e764/
Ik kan hier werkelijk met mijn verstand niet bij. Wie is / zijn er eindverantwoordelijk voor deze locatie? De brief van die moeder is tranen rekkend. De reactie hier voor mij ronduit een farce en duidelijk gemanipuleerd bericht. Ik bedoel dus het bericht van Yuniia Kokhanska.
Ook de overige reacties kan ik niet zo waarderen. De meeste zo zonder enige empathie en alleen maar gericht op het ( mogelijk) ontvangen geld per maand. Verschrikkelijk, wat een stad is dit geworden, door deze zeer kwetsbare oorlogsslachtoffers zo te behandelen.
Ook vind ik het heel erg kwalijk dat noch het college , noch de raad iets gedaan heeft met eerdere signalen.
Hoe diep kan je zinken als stad?
Als het zo zwart-wit is als Yuniia Kokhanska namens 101 mensen schetst, waar komen dan de klachten vandaan? Die brief van die Oekraïense moeder zal niet verzonnen zijn.
Misschien gaat er zoveel goed dat er geen oog meer is voor bepaalde misstanden die er ook zijn. Ik ben dat mechanisme al eens tegengekomen bij een Helmonds re-integratiebedrijf. Daar kwam een positieve wending op gang nadat een externe, gecertificeerde vertrouwenspersoon was aangesteld. Zo iemand verstaat de kunst om kwesties bespreekbaar te maken.
Misschien is het een idee voor de gemeente om ook hier een gecertificeerde vertrouwenspersoon aan te stellen, of als die er al is is het misschien een idee voor die Oekraïense moeder om met die vertrouwenspersoon contact op te nemen.
@Tess op woensdag 2 augustus 2023 om 16:24:
Dag Tess,
Het verhaal van mevrouw Kokhanska laat ik voor haar rekening. Ik heb mijn ervaringen en het Eindhovens Dagblad heeft uitvoerig onderzoek gedaan en rapporteert objectief. Alle commotie nu, en die nog gaat komen, is niet nodig als de verantwoordelijke bestuurders eerder hadden geluisterd naar de signalen die al van de zomer 2022 dateren. Daar is gewoon niet serieus mee omgegaan en nu zit het college met de gebakken peren. Er is gewoon weggekeken of niet adequaat gehandeld. Het aantal incidenten is niet relevant: ieder incident waarop niet goed is geacteerd, is er één te veel. En het blijken er helaas veel te veel!
Nu is het zaak dat er lering wordt getrokken uit de gemaakte fouten en er harmonie en vertrouwen voor terugkomt. Als daar een wisseling in het personeelsbestand voor nodig is, moet dat gewoon gebeuren.
Hartelijke groet,
Goh alweer iets wat niet goed gaat in Helmond, we komen maar niet van het negatieve imago af
@Hanneke
Waarom laat je het verhaal van mevrouw Kolshanka links liggen? Gaat het u om belang van de Oekraïense mensen ? Of zoekt u een stok om het college mee te kunnen slaan?
@ Hanneke,
Als buitenstaander zeg ik: Helmond valt te prijzen dat zij zoveel Oekraïners heeft opgevangen. Daarbij zal ongetwijfeld een en ander mis gaan, maar de positieve getuigenis van mevrouw Kolshanka lijkt mij oprecht en geenszins ingefluisterd. Jij en jouw medestanders moeten wel een bijzonder lage dunk van Helmond hebben om desondanks een aanklacht tegen de opvang te formuleren. Voor als je het niet wist: nergens hoor je overeenkomstige geluiden en zouden Helmonders dan werkelijk slechter dan andere Nederlanders zijn?
Hanneke leeft in een intellectuele bubbel waarin alles en iedereen zielig moet worden gevonden, of beter nog, slachtoffer is van de normale Helmonder waar zij zo weinig affiniteit mee heeft.
Het zijn pure stukjes sensatiezoekerij en tegen het ophitserige aan. Ik zou het zeer waarderen als de Weblog ook wat columnisten met een meer conservatieve signatuur strikt die gewoon in de samenleving staan ipv erboven.
We worden gefopt waar we bijstaan met immigranten terwijl wij de portemonnee mogen trekken. Omdat het steeds geld voor een ander (land) is, is het draagvlak zienderogen af aan het nemen.
Als Tess en Hanneke daar zo’n probleem mee hebben dan zouden ze zelf thuis mensen op kunnen vangen. Benieuwd naar het antwoord van hen twee hoeveel kamers ze al beschikbaar hebben gesteld.
@Gerard Luijten op donderdag 3 augustus 2023 om 12:19:
Beste meneer Luijten,
Ik hoop van harte dat u nooit in de situatie komt van degenen die u telkens denigreert. Of er dan Helmonders zijn die u uit uw nood willen helpen, zal dan wel blijken. Misschien is het een idee dat u eens gaat oefenen hoe het voelt om tot de doelgroep hulpbehoevenden te behoren? Gewoon alles wegdoen wat nu voor u normaal is zoals luxe of het dak boven uw hoofd en dan wekelijks naar de voedselbank. Ik kijk met belangstelling uit naar de artikelen die u dan als ervaringsdeskundige hier op de weblog plaatst.
Met vriendelijke groet,
@ Gerard Luijten.
Welke reactie verwacht je van mij? Ik vind het richting mij en Hanneke nogal op de man gespeeld en daar hou ik niet zo van. Laat duidelijk zijn dat Hanneke en ik
elkaar niet eens kennen, maar af en toe op het weblog reageren op zaken die wij belangrijk vinden.
Dus nu terug naar de essentie van het verhaal: Hanneke heeft een column geschreven n.a.v. publicaties in het ED over de opvang van Oekraïners in Helmond op een bepaalde locatie. In de publicaties van het ED kwam naar voren dat er ( langdurige) misstanden zijn op de betreffende locatie. Ook zijn eerdere meldingen hiervan genegeert door het College en de Raad. So far so good.
Na deze publicaties is een delegatie van 5 raadsleden en commissieleden de opvang gaan bezoeken waarbij hen de toegang werd ontzegd.
Inmiddels heb ik begrepen dat de fractie van de VVD vragen aan het college heeft gesteld.
Dit zijn gewoon de feiten van de gebeurtenissen zoals die hebben plaatsgevonden. Hanneke heeft daar iets van gevonden en ik heb daar op gereageerd, niks meer en niks minder.
Ik leef niet in een bubbel ( werk in de zorg en je mag best een keer een dagje mee), voor Hanneke kan ik dit niet invullen, maar ik neem aan dat ze dat zelf wel zal doen.
De essentie van het verhaal is voor mij dat er in het gepubliceerde verhaal een aantal zaken niet kloppen en dat deze misstanden categorisch zijn genegeerd door overheidsinstellingen. Evident is dat een zeer kwetsbare groep ( Oekrainse vluchtelingen) hiervan de dupe is geworden. De vraag is dus, hoe heeft dit kunnen gebeuren, wie is verantwoordelijk, waarom zijn signalen genegeerd?
Dat jij hier zo op aanslaat en dan heel ongenuanceerd vindt dat Hanneke en ik zelf maar vluchtelingen moeten opnemen in huis raakt kant nog wal. We betalen met zijn allen hier in Nederland voor een goed georganiseerde opvang van deze vluchtelingen. Als je het daar niet mee eens bent dan moet je zorgen dat er andere politieke besluiten worden genomen, en niet Hanneke en mij daarop aanvallen.
Het enige wat wij doen is de problemen zichtbaar maken en proberen om er op zo n snel mogelijke manier een oplossing voor te vinden met alle betrokken partijen.
@Jef de Jager op donderdag 3 augustus 2023 om 11:57:
Meneer De Jager,
Als u de berichten goed had gelezen, was het u opgevallen dat er feiten worden genoemd en dat is iets anders als een aanklacht. Ja, het ED neemt het woord ‘schrikbewind’ op in een artikel. Maar ook dat is geen aanklacht maar een mening die gebaseerd is op onderzoek. Het is ook uw veronderstelling dat degenen die nu de kat de bel aanbinden een ‘lage dunk van Helmond hebben’. Ik distantieer me hiervan omdat het juist een groep vluchtelingen is die dagelijks met de problematiek is geconfronteerd. Gisteren heeft de groep nog een gesprek gevoerd met de burgemeester en die was onaangenaam verrast over de zaken die zij hoorde en de bewijzen die zij kreeg voorgeschoteld.
Het is aan u om uw eigen vertaling van de gebeurtenissen te hanteren maar kom niet met ongenuanceerde meningen die geen recht doen aan de werkelijkheid.
@Hanneke
Beste mevrouw Hegeman,
U begrijpt mijn punt niet. Het is niet onaannemelijk dat elders dezelfde kritiek leeft op de opvang van Oekraïners. Alleen in Helmond kan daar dan een publieke rel over ontstaan, en dat getuigt van een lage eigendunk ter stede. Ik zeg nog steeds: halleluja voor die opvang en alle vrijwilligers die erbij betrokken zijn.
@hanbeke, sinds wanneer is het een argument om de ander te stellen ” ik hoop dat jij nooit in die en die situatie komt. Dat is emotie. Kun je niks mee, houd ’t zakelijk.
Wellicht had die meneer ’t in die en die situatie juist heel anders en heel goed gedaan.
@Hanneke Hegeman op donderdag 3 augustus 2023 om 15:08:
Je haalt twee dingen door elkaar; er zijn juist teveel Nederlanders die in nood zijn gekomen door maar iedereen hier naar toe te halen. Dit is niet dezelfde groep en de Nederlanders zouden voorrang moeten krijgen op nieuwkomers. We kunnen immers anderen niet helpen.
Laten we zorgen dat onze eigen mensen niet meer naar de voedselbank hoeven de Super Sociaal dicht kan. Pas dan, als er geld over is, hebben we de mogelijkheid om anderen te helpen. En wil je dat dan toch zo graag, doe het dan van je eigen middelen en ruimte en niet die van de gemeenschap die er grotendeels op tegen is.
Het zijn enkel een groepje harde gillers zoals jij en Tess die dit steunen. Het merendeel is vluchtelingen liever kwijt dan rijk. Nogmaals, dit heeft niks met asociaal te maken, maar met logisch verstand. Het is hier vol, onze eigen mensen lijden en het geld is op.
Ik heb in mijn jongere jaren in benaderde situaties gezeten dus goed dat je dat aanhaalt. Ik weet waarover ik praat. Met aan de kant te gaan staan en zielig te zijn door je hand op te houden gaat er niks veranderen.
Vandaag weer een leuk stukje in de krant dat Oekrainers massaal daarheen op vakantie gaan “om even te knuffelen”. Als je leven zo gevaar zou lopen dan zou dat niet kunnen.
Lees het Kalergi plan er maar eens op na, en wat Timmermans erover zegt: https://youtu.be/q94syUDDhxA
Dit treft ook Helmond en de vluchtelingen hier, dus is ontopic.
@ Hanneke Hegeman.
Hoi Hanneke,
Ik heb er nogal wat moeite mee dat wij, jij en ik worden weggezet door dhr. Gerard Luijten als “harde gillers”.
Volgens mij nuanceren we onze mening altijd behoorlijk. Ik heb dan ook werkelijk geen idee waar deze “agressieve “bejegening vandaan komt. Ik wil het weblog dan ook vragen om hier hun moderator extra aandacht aan te laten besteden. Ik dacht dat we allebei onze standpunten duidelijk hebben verwoord. Vind deze reactie van dhr. Luijben ook weer buiten proportioneel. En er gauw even bij zeggen dat het on topic is omdat het vluchtelingen betreft? Daar gaat het hem helemaal niet meer om. Het lijkt wel een soort van persoonlijke rancune. Ik ken die man niet eens. Wie is dat eigenlijk? Doet hij ook iets in het sociaal domein? Als dat zo is dan moet hij zich met zijn problemen melden bij de betreffende organisaties. Ik vind ook wel iets van het vluchtelingen beleid in Nederland wat tot stand is gekomen onder alle kabinetten Rutte. Maar Oekrainers en hun opvang vind ik van een andere orde. Niet voor niets worden ze gesteund door de EU en Amerika en de NAVO. Dat er ook onder alle kabinetten Rutte een enorme armoede is ontstaan, daar hoeft niet over te worden gediscussieerd
.Dat dat ook Helmond enorm treft ik neem meteen aan! Maar het geeft geen pas om het “eigen volk eerst “principe op een dergelijke manier te promoten. Deze hele discussie wordt door dhr. Luijten volledig uit zn context gehaald.
@Gerard Luijten op vrijdag 4 augustus 2023 om 11:09:
“Lees het Kalergi plan er maar eens op na” – waar kunnen we de tekst van dat plan nalezen? Ik lees alleen maar over een complottheorie rondom een vermeend plan met die naam.
“en wat Timmermans erover zegt” – ik heb de hele video beluisterd maar hoor Timmermans nergens “Kalergi” zeggen. En wat hij wel zegt, sluit niet aan bij wat Kalergi schrijft in zijn boek dat de inspiratiebron schijnt te zijn van de complottheoretici.
Dus ik begrijp niet helemaal wat je hiermee over de opvang van Oekraïners in Helmond wil zeggen.
Dat Oekraïne vrouwen teruggaan naar Ukraine om hun bannen te zien is toch volkomen begrijpelijk.
De mensen die dit niet lijken te snappen, hebben geen idee hoe die oorlog zich afspeelt.
De gevechten, het front, ligt aan de randen. Binnenland krijgt regelmatig raketten of drones op hun dak. Maar bataljons krijgen enige tijd verlof en kunnen dan aansterken en hun familie zien.
Hoe kun je dat nou niet waarderen.
Update 2:
B&W beantwoordt de 9 vragen die CDA & Helder Helmond stelden
Binnen een week beantwoordde B&W de spoedvragen van Ron Peters (raadslid CDA Helmond) en Stefanie Brugmans (raadslid Helder Helmond). Hieronder de volledige antwoorden van ons stadsbestuur op hun 9 schriftelijk gestelde raadsvragen.
Antwoord: Vanuit het ministerie van J&V zijn er nieuwe richtlijnen opgesteld. Begin vorige week hebben wij deze nieuwe richtlijnen ontvangen (zie bijgaand). Voordat we de regels gaan implementeren, bespreken we deze uiteraard met de bewonersraad en de bewoners. Wel valt ons het volgende op. De huisregels zoals door het Rijk zijn voorgesteld hanteren wij deels, maar over het algemeen zijn onze huisregels minder streng. Bijvoorbeeld bij de volgende aspecten:
• Bewoners mogen 28 dagen per jaar afwezig zijn voor bijvoorbeeld familiebezoek of vakantie, de eigenlijke termijn vanuit J&V is 14 dagen;
• Alcohol is toegestaan in ontmoetingsruimte en op kamers. Bewoners mogen daar drinken zolang ze geen overlast veroorzaken. Mensen mogen dus onder invloed op de locatie zijn, mits hun gedrag te hanteren is;
• Bewoners mogen logés ontvangen, voor de duur van 7 dagen met uitloop tot 10 dagen;
• Huisdieren die mee gevlucht zijn uit Oekraïne, zijn na overleg vanuit de Veiligheidsregio, welkom binnen de opvanglocaties in Helmond.
De link naar de richtlijnen treft u hier aan: Handelingsperspectief aanpak overlast door vluchtelingen uit Oekraïne in gemeentelijke opvang | Publicatie | Rijksoverheid.nl
Het handelingsperspectief voor de Gemeentelijke Opvang Oekraïense ontheemden bestaat uit 4 onderdelen: een huishoudelijk reglement, een maatregelenpakket bij overlast, een handreiking voor het opzetten van decentrale time-outlocaties en een klachtenprocedure voor ontheemden. Gezien de toenemende spanningen (landelijke tendens) en het ontbreken van perspectief, wordt er ook gesproken over time-out-locaties voor die bewoners die op opvanglocaties niet te handhaven zijn. Het ontbrak tot nu toe aan handelingsperspectief voor deze mensen. De uitwerking zal in samenwerking met andere gemeenten (regionaal) worden opgepakt.
Antwoord: Een gedeelte van de verhalen uit het Eindhovens Dagblad lezen we terug in de klachten die bij ons binnen zijn gekomen. Deze klachten hebben we, samen met Vluchtelingenwerk Nederland, versneld in behandeling genomen. Dit betekent dat de klachtschrijvers worden gehoord en dat er een hoor- wederhoorprocedure wordt toegepast. We benadrukken dat we hier de samenwerking met Vluchtelingenwerk Nederland voor hebben opgezocht. We hechten er waarde aan om de klachten in de juiste context te bekijken en vooral samen tot oplossingen te komen. Met als doel goede opvang voor alle ontheemden in Helmond.
Antwoord: Op de korte termijn gaan we intensiever samenwerken met Vluchtelingenwerk Nederland. Zo gaan we een vertrouwenspersoon op de locatie aanstellen en zal Vluchtelingenwerk Nederland haar spreekuren intensiveren. Daarnaast is versneld de klachtenprocedure ingezet om te zien in hoeverre de klachten vragen om acties van onze kant én wat we hier qua beleid van kunnen leren. Langdurig samenleven op een opvanglocatie is niet altijd gemakkelijk. Om dat voor iedereen zo prettig mogelijk te maken, nemen we de hierboven genoemde maatregelen.
Antwoord: De afgelopen anderhalf jaar zijn er in totaal twaalf officiële waarschuwingen gegeven en is er vijf keer voor gekozen om Oekraïners te verplaatsen naar een andere opvanglocatie in Nederland. Dit doen wij alleen wanneer het om incidenten met geweld gaat. We hebben hiervoor een regeling met een andere gemeente gemaakt. Deze regeling is een maatregel die we lokaal hebben genomen omdat we niet willen dat mensen in Helmond op straat komen te staan. De Rijksoverheid heeft hierin geen voorzieningen getroffen.
Antwoord: Het algehele gevoel is dat de opvanglocaties veilig zijn. Op de opvanglocatie is zeven dagen per week woonbegeleiding aanwezig om de bewoners te ondersteunen. Ook is er een psycholoog aanwezig om bewoners te ondersteunen bij psychische klachten. Onze woonbegeleiders zijn eerste signaleerders en kunnen de juiste organisaties betrekken wanneer daar behoefte aan is. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Sociale Teams Helmond, de LEV-groep, onderwijsinstellingen etc. Daarnaast zijn de locaties uitgerust met 24-uurs beveiliging en zijn, in overleg met de Veiligheidsregio, alle benodigde maatregelen m.b.t. brandveiligheid getroffen. Woonbegeleiders zijn in het bezit van een BHV certificering. In september zal er door alle woonbegeleiders tevens een cursus EHBO bij kinderen worden gevolgd. We oefenen ontruimingen en een groot deel van de bewoners heeft meegedaan aan een door ons verzorgde BHV-training.
Ook is Vluchtelingenwerk Nederland op de locatie aanwezig. Zij zijn een onafhankelijke partij en bij hen kunnen onze bewoners terecht voor eventuele klachten of gevoelens van onveiligheid. Met Vluchtelingenwerk Nederland hebben wij de afspraak dat zij bij ons aangeven welke zaken we kunnen verbeteren en aanpassen. Dit overleg vindt zowel ambtelijk als bestuurlijk plaats.
Antwoord: Het beeld dat geschetst is in de media doet in onze ogen onvoldoende recht aan de inzet van onze medewerkers en instanties sinds februari 2022. Vluchtelingenwerk geeft ook aan dat Helmond geen uitzondering vormt in vergelijking met andere gemeenten. We nemen de klachten en andere signalen wel serieus. De afgelopen week zijn er gesprekken gevoerd met onder andere Vluchtelingenwerk Nederland, de bewonersraad, de klachtschrijvers, de locatiemanagers en andere betrokkenen. Ook zijn er afgelopen week 101 handtekeningen aangeboden van bewoners die het niet eens zijn met de berichten in de media.
Wat we sowieso doen is een extra vertrouwenspersoon op de locaties inzetten en we intensiveren de samenwerking met Vluchtelingenwerk Nederland. Tevens wordt de klachtenprocedure de komende periode versneld uitgevoerd – met ondersteuning van Vluchtelingenwerk. Op basis van dit alles bekijken we, samen met hen, of er de komende weken nog noodzaak blijkt te zijn voor overige opschaling.
Antwoord: We organiseren meteen na het zomerreces een informatieavond voor alle raads- en burgercommissieleden op de locatie op de Nachtegaallaan. Hier is ook ruimte voor vragen. We willen benadrukken dat het een persoonlijke leefgemeenschap is. Alleen wanneer dat kan en passend is, delen we informatie.
Antwoord: Wij verwachten op dit moment de maatregelen te hebben genomen die nodig zijn voor een goed (en daar waar nodig beter) verloop van de opvang van ontheemden uit Oekraïne. Indien uit de nu gezette stappen blijkt dat verdere opschaling nodig is, zullen we dit in samenspraak met Vluchtelingenwerk overwegen.
Antwoord: Dat klopt. Er is een bewonersraad die eens per 2 weken samenkomt en zaken bespreekt met het locatiemanagement. We stellen voor om op de informatieavond voor de gemeenteraad na het reces, ook een ontmoeting te regelen met de bewonersraad.
Update 3:
B&W beantwoordt de 6 vragen die VVD Helmond stelde
Binnen een week beantwoordde B&W ook de raadsvragen van VVD-raadslid Serge van de Brug. Hieronder de volledige antwoorden van het stadsbestuur op de 6 vragen die hij zondag indiende.
Antwoord: Op het moment dat er signalen bij ons binnenkomen, handelen we daarop. In het verleden is dat ook gebeurd met bijvoorbeeld aanpassingen van de huisregels. Voor nu betekent het concreet dat naar aanleiding van de ontvangen klachten en de artikelen in het ED, we afgelopen week gesprekken hebben gevoerd met locatiemanagement, Vluchtelingenwerk Nederland, de klachtschrijvers en de bewonersraad. Dit leidt ook tot acties. Zoals het aanstellen van een vertrouwenspersoon en het intensiveren van het werk van Vluchtelingenwerk op locatie. Tevens voeren we, samen met Vluchtelingenwerk, de klachtenprocedure met hoor- en wederhoor versneld uit.
Antwoord: Sinds de opening van de opvanglocatie hebben verschillende collegeleden een bezoek gebracht of aan een daar georganiseerde activiteit deelgenomen. Afgelopen week zijn er gesprekken geweest met de bewonersraad en met de klachtschrijvers. En ook met de locatiemanagers en Vluchtelingenwerk. Ook is de formele klachtenprocedure gestart zodat op heel korte termijn (versneld) de hoor- wederhoorprocedure goed doorlopen wordt. Hierin kijken we met de indieners van de klachten waar eventuele zaken opgepakt en/of verbeterd kunnen worden. Ook hier heeft Vluchtelingenwerk, vanuit haar onafhankelijke positie, een rol in.
Antwoord: Het volledige college wordt regelmatig bijgepraat over de actuele zaken rondom (asiel)opvang. Bij incidenten worden de portefeuillehouders bijgepraat.
Antwoord: We zien dat de situatie op de opvanglocaties voor Oekraïense vluchtelingen voor hen uitzichtloos voelt. We hadden allemaal gehoopt dat de oorlog in Oekraïne sneller voorbij zou zijn. Hierdoor nemen de spanningen toe, onderling als soms ook richting de begeleiding. Dit is niet alleen zo in Helmond, Vluchtelingenwerk onderschrijft dat ze deze ontwikkeling op opvanglocaties in heel Nederland ziet. Onze situatie wijkt daarmee niet af van elders. De klachten en signalen moeten in dit licht worden gezien. Zoals eerder aangegeven hebben we deze inmiddels adequaat opgepakt.
Antwoord: Alle medewerkers van de gemeente Helmond, ook die werkzaam binnen de opvang, begeleiding én beveiliging, zijn voor indiensttreding gescreend op het hebben van een geldige VOG. Dit geldt ook voor vrijwilligers die binnen de opvang actief zijn.
Antwoord: Tot nu toe hebben er geen tevredenheidsonderzoeken plaatsgevonden. Vluchtelingenwerk Nederland is gevraagd om een beeld te schetsen van hun signalen uit de opvanglocaties. Op basis van dit beeld bekijken we of er zaken in de opvang moeten worden aangepast.
@De weblog van Helmond op zaterdag 5 augustus 2023 om 09:11:
Ik vraag me af waarom de gemeente de vluchtelingen “ontheemden” noemt. Oké, het betekent precies hetzelfde, maar “vluchtelingen” is toch echt gebruikelijker.
Goed dat blijkens antwoorden 3 en 6 een vertrouwenspersoon wordt aangesteld, mits die persoon is aangesloten bij de Landelijke Vereniging van Vertrouwenspersonen. Voor het vak van vertrouwenspersoon is een speciale opleiding nodig. Goedbedoelende amateurs die het er naast hun eigenlijke werk wel even bij willen doen kunnen de zaken soms alleen maar erger maken, juist als het gaat om kwetsbare personen in een afhankelijke positie.
Goed ook dat er een bewonersraad is die regelmatig zaken bespreekt met het locatiemanagement, en dat de gemeente Helmond samenwerkt met Ontheemdenwerk Nederland.
Ik zie nergens staan dat vluchtelingenwerk in persoonlijk gesprek gaat met bewoners/ klagers, zonder iemand van de gemeente. Raar. Gemeentewerk Nederland is dan meer passend. Afgelopen maanden was er voor bewoners geen contact met vluchtelingenwerk. Alles meer dan nul is dan intensiever.
@Gerard Luijten. Ga hier niet eens meer inhoudelijk op in. Ik vind uw denkbeelden griezelig.
@ Sander Lam
Hoi Sander,
Ik ben het met je eens, er MOET een gecertificeerde vertrouwens persoon worden aangesteld. Maar wie monitort dat??? Lijkt me iets voor de politiek om hier vragen over te stellen. M.n Helder Helmond en de VVD.
Ander puntje van aandacht is de bewonersraad. Wat is hun status en hoe is die geborgd?
Dat de gemeente Helmond samen werkt met ” Ontheemdenwerk Nederland”…wat is dat voor een organisatie? Ik dacht dat Vreemdelingenwerk hier de gesprekspartner in is?
Ik vind het nogal verwarrend en onduidelijk welke partners hier nu wel of niet samenwerken. Kan je me dat uitleggen?
@Tess op zaterdag 5 augustus 2023 om 20:18:
Vroeg of laat zal de gemeente de naam van de vertrouwenspersoon moeten bekendmaken, al is het maar om de vluchtelingen te laten weten bij wie ze met een klacht terechtkunnen. Vervolgens kun je zelf op lvvv.nl nakijken of die persoon gecertificeerd is.
Over de bewonersraad weet ik alleen datgene wat je daarover in de bovenstaande vragen en antwoorden zelf kunt lezen. Maar het simpele gegeven dat er elke 2 weken overleg is tussen die raad en het locatiemanagement geeft mij voldoende vertrouwen dat die raad serieus wordt genomen, wat hun formele status verder ook is.
De naam “Ontheemdenwerk Nederland” heb ik zelf verzonnen. Ik bedoelde “Vluchtelingenwerk Nederland”, maar vond mezelf grappig door net als de gemeente het gebruikelijke woord “vluchtelingen” te vervangen door “ontheemden”.
Je laatste vraag laat ik over aan anderen die zich geroepen voelen en die beter op de hoogte zijn dan ik.
@E Betgem op zaterdag 5 augustus 2023 om 15:15:
Natuurlijk niet, omdat je er geen argumenten tegen heeft.
Ik heb een vraag die maar voor n klein deel te maken heeft met dit artikel.
Bij ons woont iemand in huis uit Oekraïne.
Degene heeft al diverse malen met de gemeente contact gehad omdat ze graag Nederlands wil leren.
Volgens de gemeente is daar (nog) geen mogelijkheid voor.
Ik lees in dit artikel dat er les gegeven wordt in t Knippenberg college, is dat alleen voor mensen die daar verblijven?
Hopend op een reactie
Mvg Eef
@Eef op dinsdag 22 augustus 2023 om 13:31:
Heeft ze al gekeken naar online cursussen? Zoek bijvoorbeeld naar “Nederlands voor anderstaligen” of “Nederlands voor Oekraïners”.
@Eef op dinsdag 22 augustus 2023 om 13:31:
Dag Eef,
De taalgroep die vorig jaar onder leiding van de LEV-groep in De Knip twee dagdelen Nederlandse taalles gaf, bestaat sinds december niet meer. Helaas! De gemeente heeft dit succes niet willen continueren (waarom is niet bekend) en overgedragen aan de Vluchtelingen Werk Nederland. Omdat er echter geen warme overdracht heeft plaatsgevonden en het er in feite op neerkwam dat de vrijwilligers het met Vluchtelingen Werk zelf maar moesten uitzoeken, is daar niets van gekomen. Heel jammer! Ik heb bij wethouder Van Dijk dit probleem in een gesprek aangekaart maar daar is niets uitgekomen. Hij verwees naar Vluchtelingen Werk.
Er is nu nog één vrijwilliger die op persoonlijke titel iemand met het Nederlandse helpt in De Knip. Maar dat is dus een persoonlijke actie.
In de bibliotheek is wekelijks een taalgroep bezig, maar die is niet specifiek voor de Oekrainers. Misschien heeft jouw kennis daar iets aan.
Hartelijke groet,
@Sander Lam op dinsdag 22 augustus 2023 om 15:41:
Dag Sander,
Je doet een mooie suggestie, de ervaring leert dat één op één (of persoonlijk onderricht) aan de groep Oekrainers het beste werkt. Internet kan een ondersteuning zijn, maar niet meer dan dat. De meeste gasten kennen ons alfabet niet eens en laat staan de klankkleur van de letters en woorden. Het is mijn ervaring dat je echt vanaf nul moet beginnen. Bovendien is de taalles is voor deze mensen een uitje en een stimulans. Ik blijf het jammer vinden dat het project dat zo goed liep, zonder duidelijke reden is gestopt.
Nogmaals dank voor je suggestie en hartelijke groet,