Helmond Aktief stelde vanmiddag schriftelijke vragen aan B&W over de voortgang van de Goorlooppark, een nieuw langgerekt park langs de Goorloop van de Warande tot het Groot Goor (kaartje) bestaande uit Goolooppark Noord en Midden. Deze raadsvragen werden gesteld door Jan van Aert, Theo van Mullekom en Berry Smits en Gerard van Vugt.
Hieronder hun 5 vragen (Questions) voorafgegaan door hun volledige inleiding. Zodra de antwoorden (Answers) van B&W bekend zijn, plaatsen we die ook in zijn geheel in de reacties hieronder.
In de ED van woensdag 6 januari jl. werd in een uitgebreid artikel informatie verstrekt over de voortgang van terrein van v/m Raaijmakers Houthandel en Goorloop.
Het krantenartikel signaleert “weer kink in de kabel“ en spreekt zelfs van “een gebed zonder einde”.
Zover willen wij met deze uitspraken als fractie niet gaan maar wel willen we stellen dat de totale ontmanteling en sanering van het terrein Raaijmakers Houthandel wel een beetje lijkt op de processie naar Echternach ! Een proces wat met horten en stoten wordt gedaan.
Te veel en te vaak dienen sloop- en/of saneringsprocessen tussentijds te worden stopgezet.
Eind vorig jaar werd heel productief gewerkt en zat er schot in het werk! Er werd een gigantische hoeveelheid aarde afgegraven en verwijderd.
Toen de graafmachine(s) medio december uiteindelijke aan de zijde van de Mierloseweg stopte, bleef er in het “ecologisch gebied van de Goorloopzone” een gigantisch maanlandschap, gevuld met grote hoeveelheden oppervlakte water, over.
De contouren van het fietspad waren ook al zichtbaar, maar vlak voor het kerstreces verstomde weer de machines. Wat nog restte waren een heleboel paaltjes met briefjes waar vermoedelijk nog verontreinigingen waren gevonden, direct grenzend in het gebied van de Mierloseweg ! En zoals gezegd een kraterlandschap!.
De planning voor de laatste ecologische brug op de Mierloseweg zal binnenkort opstarten en die voorbereidingen zijn direct na Nieuwjaar gestart.
Terug naar het ED artikel.
Zoals nu blijkt is de sanering van het ecologische deel grotendeels afgewerkt maar dient de bodemsanering in het plandeel waar Adriaans/Moeskops haar woningen zal gaan bouwen, nog helemaal te worden opgestart.
Volgens wethouder Stienen is het saneren van dat plandeel contractueel vastgelegd.
Er wordt door de gemeente nu gedreigd met juridische stappen omdat het er naar uitziet dat het totaal plan qua planning niet zal worden gehaald. Er dreigt een miljoenenstrop omdat de subsidie-verstrekkers zich aan de ( laatste ) deadline ( 1 juli 2016 ? ) zullen vastklampen.
Als we het geheel overzien dus vanaf grondverwerving, planvorming, sanering, inrichting etc. verdient het project absoluut geen schoonheidsprijs. Mogelijk moet er zelfs gesproken worden van mis management! Waar en op welke momenten de nodige miscommunicaties , geschillen etc. zijn ontstaan is al bijna niet meer te achterhalen.
Echter aangrenzende bewoners beginnen nu ook langzaam te twijfelen aan het geheel en een goede afloop! Komt dit nog wel goed, en zo ja wanneer ?
Hoop is er wel volgens de wethouder maar de twijfels worden breed geuit!
Wij willen als fractie Helmond Aktief een aantal verhelderende vragen stellen;
- Klopt het dat de bodem sanering is te verdelen in 2 projectdelen: Projectdeel Ecologische zone Goorloopzone en projectdeel woningen Adriaans / Moeskops? Dus 2 verschillende opdrachtgevers voor de grondsaneerder Jansen Nuenen?
- Dient het totale project incl. woningen gereed te zijn voor de laatst aangegeven deadline van 1 juli?
Mocht dat zo zijn dan hoef je geen helderziende te zijn om aan te geven dat dit schier onmogelijk is!
Of behoeft alleen de ondergrond van de woningen gesaneerd en bouwrijp te zijn voor bebouwing?
- Als er wordt gesproken over mogelijk verlies c.q. niet ontvangen van miljoenen subsidies, is de vraag over welk bedrag door de gemeente dan risico wordt gelopen?
- Bij een mogelijk winterse periode zal in het gebied een gigantisch grote ijsbaan ontstaan. Uitermate geschikt voor schaatsliefhebbers. Velen zullen daar zeker ( gratis ) gebruik van gaan maken! In hoeverre kan dit gebied dan betreden worden? Is er gevaar voor de volks-gezondheid?
- Verder zijn we geïnteresseerd naar de voortgangsplanning, ondanks dat die beïnvloedbaar is door weersomstandigheden, resultaten van de laatste bodemonderzoeken etc.?