Q&A Verspreiding van de Stadsgids
Zojuist stelde GroenLinks schriftelijke vragen aan het college van burgemeester over de verspreiding van van de Stadsgids. De aanleiding daarvoor was het antwoord op deze vraag in onze kenniskwis. Hieronder hun vragen (Questions) voorafgegaan door hun inleiding. Zodra de antwoorden (Answers) van het college bekend zijn worden die integraal bij de reacties geplaatst.
Vorige week maandag 17 september heeft burgemeester Jacobs het eerste exemplaar van de nieuwe Stadsgids 2012-2013 gepresenteerd. Volgende week wordt de gids huis-aan-huis verspreid. Wij menen dat de Stadsgids nuttig en informatief is, maar kunnen ons indenken dat vele huishoudens daar geen gebruik van zullen maken en eerder een zoekmachine op internet raadplegen (vergelijk de landelijke discussie over de ongevraagde huis-aan-huis verspreiding van De Telefoongids). Met een oplage van 39.700 exemplaren komt er in totaal 12.307 kg papier aan te pas bij de productie (zie ook De weblog van Helmond d.d. 25 september). Ondanks dat er deels gebruik wordt gemaakt van gerecycled papier is de oplage en wijze van verspreiding ons inziens niet bepaald milieuvriendelijk.
Wij zouden dan ook het voorstel willen doen om in de toekomst een oplage te hanteren die afgestemd is op de vraag van huishoudens. Zo zouden huishoudens na berichtgeving in de Trompetter op aanvraag per e-mail of antwoordkaart de Stadsgids kunnen ontvangen. Daarnaast zou de Stadsgids, zoals vele andere omvangrijke stukken, ook digitaal via de gemeentelijke website te raadplegen moeten zijn. Hiermee kan bespaard worden op papier en wordt het milieu ontlast.
- Deelt het College onze mening dat de oplage en wijze van verspreiding van de Stadsgids niet milieuvriendelijk is?
- Is het College bereid in de toekomst de voorgestelde werkwijze te hanteren opdat Helmond zich een duurzame stad toont?
5 reacties:
Wat een verspilling is die stadsgids. Goed als de gemeente daar mee stopt.
Helemaal mee eens, zonde van het papier.
Complimenten aan de weblog voor de kwisvraag, ik wilde dat gisteravond ook op ed.nl zetten, maar helaas, de Weblog van Helmond mag je daar niet noemen in een reactie want dat plaatsen ze niet. Wat zielig zeg!!!!!!!!
Goed plan ! Zet maar als pdf of e-book formaat op de site van de gemeente kun je hem downloaden als je het ding wilt hebben, papieren versie gaat direct bij oud papier complete verspilling…. kan gelijk de belasting wat omlaag ! Grote bedrijven zoals Philips en bijvoorbeeld KPN bieden hun jaarverslag ook alleen nog maar op deze manier aan.
Het volledige antwoord van B&W op de bovenstaande vragen van GroenLinks inzake de Stadsgids:
Duurzaamheid is voor ons een belangrijk aspect. Daarom wordt de Stadsgids, evenals het meeste andere drukwerk van gemeente Helmond, uitgegeven op FSC-papier. Bij de keuze om de Stadsgids wel of niet huisaan-huis te verspreiden, wordt vooral gekeken naar de wensen en behoeften van de inwoners van Helmond.
In december 2009 heeft de afdeling Onderzoek & Statistiek een onderzoek uitgevoerd, waaruit blijkt dat (destijds) 56% van de inwoners van Helmond de Stadsgids (wel eens) leest. Van alle gemeentelijke communicatiemiddelen werd de Stadsgids bij dat onderzoek het beste beoordeeld met een 7,5.
Op basis van dit onderzoek hebben wij dit jaar besloten om de Stadsgids opnieuw huis-aan-huis te laten bezorgen. De uitgever Lokaal Totaal draagt hiervoor zorg. Daarbij zijn wel de digitale mogelijkheden verder uitgebreid. Zo zijn de gegevens uit de Stadsgids ook digitaal te raadplegen op de website http://www.lokaaltotaal.nl/helmond of via een App van Lokaal Totaal.
De afgelopen drie jaar heeft het internetgebruik en het gebruik van social media een enorme vlucht genomen. Daarom zijn wij er benieuwd naar hoe de Helmonders nu de Stadsgids waarderen en of zij de gids nog steeds (regelmatig) gebruiken. Vandaar dat in het najaar wederom een onderzoek wordt gehouden middels een representatieve inwonersenquête. Bij dit onderzoek wordt onder andere gepeild in hoeverre de inwoners van Helmond de Stadsgids gebruiken en of en op welke wijze zij de gids in het vervolg wensen te ontvangen.
Afhankelijk van de resultaten van dit onderzoek zullen wij een besluit nemen over hoe wij vanaf het jaar 2013-2014 de Stadsgids aanbieden. Daarbij zullen we ook in gesprek gaan met de uitgever om te bekijken wat de mogelijkheden zijn.
Wij zullen de gemeenteraad informeren over de resultaten van het onderzoek en de voornemens voor het aanbieden van de Stadsgids 2013-2014. De onderzoeksresultaten en vervolgaanpak verwachten wij in het voorjaar van 2013 bekend te kunnen maken.
Tot slot geven wij voor de volledigheid aan dat bewoners die geen ongeadresseerd reclamedrukwerk wensen te ontvangen geen Stadsgids hebben ontvangen.
Goede oplossing van de gemeente, ben benieuwd wat er uit dat onderzoek komt. Als ze maar wel van te voren een percentage aangeven waar de grens ligt want anders redeneren ze de conclusie gewoon naar wat de gemeente zelf wil.