Q&A: Veiligheid & leefbaarheid bij Patronaat
Lara Tamarinof en Ruud Verhoeven van GroenLinks stelden schriftelijke vragen aan B&W over de veiligheid en leefbaarheid voor de huurders in ’t Patronaat in ’t Haagje. Over de verbouwing van dat gebouw tot ambachtscentrum voor startende ondernemers hielden we van 2015 tot en met 2020 dit blog bij.
Hieronder staan de 4 raadsvragen (Question) van Lara en Ruud voorafgegaan door hun inleiding en foto’s. Zodra we de antwoorden (Answer) van B&W hebben, plaatsen we die (zoals altijd) ook in zijn geheel in de reacties hieronder.
Onlangs sprak de fractie van GroenLinks Helmond met een aantal huurders van het Patronaat, ons rijksmonument in het Haagje. Zij gaven aan zich grote zorgen te maken over de veiligheid en ‘leefbaarheid’ rondom het pand en daarom twijfelen aan het voortzetten van hun huurcontract. Er is behoefte aan meer duidelijkheid en actie van de gemeente.
Op hoofdlijnen gaat het over:
- De verhoogde rand om het gebouw (zie foto) doet onbedoeld dienst als hangplek. Dit is al erkend door gemeente en er is een plan voor beplanting en hekwerk maar dat laat al meer dan een jaar op zich wachten.
- Groepen mensen ‘hangen’ voor de ramen van de werkateliers
- Dagelijks grote hoeveelheden zwerfafval (gekocht bij de Jumbo) op het terrein van het Patronaat.
- Er stonden 3 prullenbakken, er is er nu nog maar 1 over.
- Vervuiling van het gebouw: eieren, eten tegen de muren en ramen smeren, honderden peuken in de portieken
- Buitenhoekjes van het gebouw worden gebruikt als openbaar toilet
- Mensen laten zich niet aanspreken, sterker nog, dat verergert de overlast
- Handhaving meldt zich nooit bij de huurders, dus sterk gevoel van niet gehoord worden.
- Er is weinig contact hierover met de aanspreekpunten van de gemeente, onduidelijk wie waar over gaat.
- ’s Avonds wordt er steevast in de portieken en de op de parkeerplaats gedeald vanuit auto’s. Dit geeft een gevoel van onveiligheid voor huurders en hun klanten.
- Meldingsbereidheid is sterk verminderd.
Wat zij graag zouden zien als oplossingen:
- Een jaarlijks huurdersoverleg met vaste contactpersoon van de gemeente.
- Een hek geplaatst tussen de afrastering van Jumbo en de parkeerplaats ter linkerzijde van het Patronaat, zodat althans een deel (het deel waar het meest wordt gedeald) van de parkeerplaats kan worden afgeschermd en beveiligd.
- Het hoekje van het ‘openbaar toilet’ (zie foto) kan eenvoudig worden aangepast door de stenen eruit te halen en geschikte planten ervoor terug te plaatsen. Zo lossen we met 1 oplossing meerdere problemen op: minder overlast en vergroening van de stad.
- Zichtbare aanwezigheid van wijkagent/BOA’s/LEV-groep jongerenwerkers
Onze vragen aan de burgemeester en wethouders:
- Wij zijn van mening dat de gemeente als eigenaar en verhuurder een rol heeft te vervullen in de gesprekken met derden zoals de Jumbo. Wat is uw visie hierop?
- Kan de gemeente op korte termijn een gesprek organiseren met de gemeente zelf, handhaving, de LEV-groep, de huurders en wat ons betreft ook leiding van de Jumbo supermarkt om deze problemen en mogelijke oplossingen te bespreken?
- Wanneer wordt de toegezegde aanpak van de verhoogde rand, met beplanting en een hek gerealiseerd?
- Waarom zijn 2 van de 3 aanwezige prullenbakken verwijderd en wanneer worden ze teruggeplaatst?
in de reacties hieronder staat een update.
11 reacties:
Hoorde van iemand die daar tegenover soms naar een café gaat dat het daar ’s avond niet lekker met de jeugd gaat inderdaad. Heel slecht als de politie niet komt als er voor gebeld wordt.
Dat staat er niet. Handhaving komt wel maar ze nemen geen contact op met de huurders. En als ze mensen aanspreken die daar rondhangen wordt de agressie alleen maar erger.
volk wordt steeds asocialer en menen dat alles moet kunnen en mogen. En oh wee als je er iets van durft te zeggen.
@Bettie Bijnen op donderdag 30 juni 2022 om 11:11:
Helaas is dat zo Bettie, de maatschappij verhard en de ikke ikke ikke mentaliteit is een levensstijl geworden lijkt het.
De overlastgevers moeten door de politie opgepakt worden en in een cel belanden. Waarna een echte rechter, geen d66 dus, deze lui tot lange gevangenisstraffen veroordeeld. Derde herhaling betekent levenslang van de straat.
Wat is dat toch lees dit nou eens. Onacceptabel gesmeerd geïntimideerd enzovoorts. Waarom moeten normale nette burgers lijden onder kleine groep raddraaiers. Opsluiten en illegalen etc uitzetten.
Doe eens iets, ketenwijd faalbestuur.
Wat nou “handhaving”. Politie heette dat, die moet optreden en gedekt worden door de rechtstaat.
Schilderen in de regenboogkleuren petitie laten ondertekenen door al je facebookaanhangers want daar zwigt de gemeente voor, dan komt dit goed in de belangstelling en wordt er snel een oplossing gevonden.
Een mooi voorbeeld van het linkse pappen en nathouden beleid waar links nu zelf mee geconfronteerd wordt. Helaas met niet de benodigde zelfreflectie hoe het toch zo gekomen kan zijn. Hilariteit ten top.
Vragen van raadsleden moeten toch altijd binnen zes weken beantwoord worden? We zijn nu al negen weken verder en nog steeds geen antwoorden. Komen deze vragen B&W soms slecht uit en schuiven ze het op de lange baan.
@Jose, er tussendoor zit zomerreces van ik dacht 5 weken.
Update:
Gemeente gaat in gesprek om veiligheid en leefbaarheid bij ’t Patronaat te vergroten
Dat en meer liet het college van B&W weten in reactie op schriftelijke raadsvragen van GroenLinks. Hieronder staan de volledige antwoorden op de 4 gestelde vragen:
Antwoord: Het college deelt de opvatting dat de gemeente een rol heeft in gesprekken met betrokkenen. Er hebben voor de Coronapandemie gesprekken plaatsgevonden. Tevens is er een appgroep van ondernemers en netwerkpartners waarin signalen worden gedeeld. De gesprekken en de bevindingen uit de appgroep worden gebruikt om een duidelijk beeld te krijgen van de problematiek. Op korte termijn zullen er nieuwe gesprekken plaatsvinden om te bekijken aan welke oplossingen de gemeente een bijdrage kan leveren.
Antwoord: Ja. Afhankelijk de bij vraag 1 genoemde bevindingen wordt bepaald welke partijen uitgenodigd worden.
Antwoord: Het college is op dit moment bezig om de details van de benodigde aanpassingen van de openbare ruimte uit te werken. In het gesprek dat op korte termijn ingepland wordt, verwachten wij de betrokkenen te kunnen informeren over de planning van de uitvoering.
Antwoord: Op deze locatie stonden oorspronkelijk drie kleine prullenbakken. Om te zorgen voor een rustiger straatbeeld is ervoor gekozen om een grote en een kleine prullenbak te plaatsen. Helaas moeten wij constateren dat de kleine prullenbak meerdere malen vernield of gestolen is. Hierop is besloten deze niet nogmaals terug te plaatsen. Op basis van inspectie blijkt dat de capaciteit van de resterende grote prullenbak voldoet. Aan BLINK is opdracht gegeven om deze locatie extra onder de aandacht te houden.
In aanvulling op uw vragen geven wij aan dat het Patronaat de nadrukkelijke aandacht heeft van onze boa’s. Deze locaties wordt door de boa’s standaard in de surveillancerondes meegenomen. Zowel de boa’s als de politie komen dagelijks langs. Ook het jeugdpreventieteam bezoekt deze locatie met grote regelmaat.
Dit moet ervoor zorgen dat er bij overlast snel opgetreden kan worden.
De patrouillewagen met boa’s erin rijdt nog steeds door 2e Haagstraat maar stopt niet als die jong weer bezig zijn. Er verandert verdomme helemaal niks of het moet zijn dat er op het stadshuis wat meer over vergadert en overlegt wordt.
Dit krantenartikel van een paar weken geleden moet je maar eens lezen. Dat zegt veel, heel veel.
Bedrijven in Helmonds Patronaat zijn overlast van dealers en hangjeugd zat: ‘Eten tegen de muur’
HELMOND – Eén huurder is al weg uit ’t Patronaat. Andere ondernemers twijfelen of ze in het Helmondse bedrijfsverzamelgebouw blijven. Drugsdealers en hangjeugd zorgen voor een onveilig gevoel. De gemeente zint op maatregelen.
Hans van de Ven 21-09-22, 17:01 Bron: ED
,,Er wordt hier ’s avonds voor de deur gedeald. Dan staan er auto’s te wachten op klanten”, schetst een ondernemer die in ’t Patronaat werkt. Uit angst voor represailles wil hij niet met zijn naam op de website. Hij is zelf als eens binnengebleven omdat er jongeren tegen de buitendeur hingen. ,,Er was een dreigende sfeer.”
Vooral ’s avonds overlast
Vooral de mensen die er ’s avonds werken, voelen zich onveilig, geeft hij aan. Over het karakteristieke gebouw aan de 2e Haagstraat zijn de creatieve ondernemers tevreden. Daar ligt het niet aan. ,,Het is een fantastisch pand en een heerlijke plek om te werken. De onderlinge relaties zijn goed.”
Wat er om het pand gebeurt, daar zijn ze minder blij mee. Neem alleen al het zwerfafval: ,,We zitten achter de Jumbo. Je ziet jeugd een zak chips kopen, half opeten en de rest strooien ze uit over de grond”, geeft hij een voorbeeld.
Op de jongens afgestapt
,,We hebben de manager van de supermarkt er al eens over aangesproken. Die is op de jongens afgestapt en dat hielp toen wel. Maar die man heeft ook andere dingen te doen.”
GroenLinks heeft aan de gemeente vragen gesteld over overlast rond het bedrijvencentrum. De partij sprak met de gebruikers van het gebouw en meldt dat er ‘eieren en eten tegen muren en ramen wordt gesmeerd’ en dat in de portieken ‘honderden peuken liggen’. Hoekjes worden gebruikt als toilet, hoorde GroenLinks van de huurders.
Dealers zullen het niet fijn vinden om gefilmd te worden
Huurder Patronaat
Verder meldt de partij dat de verhoogde rand rond om het gebouw onbedoeld dienst doet als hangplek. ‘Dit is al erkend door de gemeente en er is een plan voor beplanting en hekwerk, maar dat laat al meer dan een jaar op zich wachten.’
Dat plan komt eraan, beloven burgemeester en wethouders. ‘We verwachten op korte termijn de betrokkenen te kunnen informeren’, antwoorden ze. De huurders hebben zelf voorgesteld om camera’s op te hangen, meldt de ondernemer. ,,Dealers zullen het niet fijn vinden om gefilmd te worden.”
‘Snel optreden bij overlast’
Volgens de gemeente nemen politie en opsporingsambtenaren dagelijks een kijkje bij het gebouw. ‘Ook het jeugdpreventieteam bezoekt deze locatie met grote regelmaat. Dit moet ervoor zorgen dat er bij overlast snel kan worden opgetreden’
Het Rijksmonument in Helmond-West werd ruim vier jaar geleden na een grondige verbouwing als bedrijvencentrum in gebruik genomen.